banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 12:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2005, 21:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Vader, da li si ti ziv ?

Ako jesi, kako znas da jesi ?

Utopija, s obzirom da vec znamo da si nesto istetovirao, da li je to bio akt pobune ?

Tetoviranje se moze shvatiti sa psiholoskog aspekta. Sa umjetnoscu ima veze koliko i grafiti npr. ( Neki zustro tvrde da su grafiti umjetnost ).

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2005, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Vader je napisao:
Za Flavoure-Flave: ja ne priznajem samo vjeru koju ja iskazujem, ali zapitaj se da li to radiš ti. Ja priznajem vjeru koja je data u svetim spisima a ne "onu koju ja radim", jer da ja priznajem samo onu vjeru koju ja radim onda ne bih kritikovao samog sebe, a to često radim, zato što se ne mjerim sa sobom već sa onim što nam je svima dato kao uzor.

Predlažem da završimo sa ovim. Ako želiš nastaviti to možemo uraditi na oblasti Duhovnost i religija.

Ovako...
Samo sam ti dao odgovor na osnovu onoga sto sam #procitao u tvom postu.Mislim da si previse sebi dopustio u smislu generalizovanja ljudi koji su tetovirani.Nemoj misliti da sam ja neki "napaljeni Srbin sa istetoviranom kokardom ili ne znam ni ja sta,koji fura Srpstvo gdje god da ode i sl".Da ti kazem,meni je muka od TIH vjernika koji su puni "amblema" a ovamo se psuje bog na svakom drugom koraku.O ostalim psovkama da i ne govorim.To se odnosi naravno na sve nacije,a ne samo na Srbe.
Ja NE MISLIM da sam savrsen.Naprotiv,mislim da niko nije savrsen.Nisam shvatio ovo koje sam obojio u crveno.Ako si mislio da kazes da JA NE POSTUJEM tudju vjeru,onda grijesis.Ako si mislio nesto drugo,molim te da mi objasnis.

Sto se mene tice,mozemo da nastavimo diskusiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2005, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Japanese_rose je napisao:
Vader, da li si ti ziv ?

Ako jesi, kako znas da jesi ?

Utopija, s obzirom da vec znamo da si nesto istetovirao, da li je to bio akt pobune ?

Tetoviranje se moze shvatiti sa psiholoskog aspekta. Sa umjetnoscu ima veze koliko i grafiti npr. ( Neki zustro tvrde da su grafiti umjetnost ).

Po meni je tetoviranje JESTE umjetnost.Isto tako mislim da je JAKO NEZRELO (najblaze receno) istetovirati se da bi iskazali pobunu.Po meni tatoo treba da bude DIO TEBE,TVOJE LICNOSTI,a ne neki tamo preslikani znak sa neke televizije,iz novina i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 00:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Flavoure-Flave je napisao:
Vidite li kako su nam razmisljanja razlicita.Sad sam ja devijantan zato sto imam tetovazu.Vjerujte ljudi,pojam PRAVE tetovaze je tako relativan da se o njemu moze BAS mnogo pisati.

Na jednoj strani su Dove,Micelijus,zah a na drugoj ja i hm... (mislim da ima jos ljudi) :wink:
Ajde da skratim.Po meni TATOO NIJE znak devijantnog ponasanja. [-X

...ima nas jos...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
zvucnjak je napisao:
Micelijus je napisao:
ogromnim negativnim posljedicama koje donose ovakvi oblici devijantnih ponašanja.

Jel? Koje na primer? :oops: :scratch: :-s
Pogledaj malo svijet oko sebe...

....ne znam sta je to negativna posljedica... na sta ljudi ovdje ciljaju???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Tetoviranje se moze shvatiti sa psiholoskog aspekta.

Moze. Ali nikako sa pozitivne strane.

Sa umjetnoscu ima veze koliko i grafiti npr. ( Neki zustro tvrde da su grafiti umjetnost ).

Sto ce reci - nikakve...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Flavoure-Flave je napisao:
Po meni tatoo treba da bude DIO TEBE,TVOJE LICNOSTI,a ne neki tamo preslikani znak sa neke televizije,iz novina i sl.

Ali, koji dio licnost, sta ti zelis da kazes tetoviranjem?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 17:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
Jel se meni cini ili se ovde ponavljaju neka pitanja?

za tetovazu krsta i ostalih pravoslavnih simbola ne zelim da raspravljam, s jedne strane mislim da je Vader u pravu jer zeli da istakne da onaj koji treba da vjeruje treba da se povodi za "svetom knjigom", ali isto tako je i Flave u pravu sto govori da to nije grijeh(njemu je znacilo nesto u tom trenutku da istetovira krst, koliko sam ja shvatila, a nije to uradio zato sto je bio nesiguran u svoju vjeru)Moje misljenje je da se vjera nosi u dushi i da se ispoljava djelima, ali Flave ima drugo misljenje i drago mi je sto je iznio svoje misljenje, ne mislim da on nije vjernik, samo se odlucio na nesto sto ja recimo ne bih uradila. Inace koliko sam shvatila Flave ne bi trebao da je jedan od onih koji prije nisu "postovali", jer bi mu za to trebalo da ima 50 godina, pa da sa svojih 18 odluci da nece postovati, pa sad odjednom odluci da hoce. Ipak mi koji imamo 20ak godina, kad smo bili klinci niko nas nije poducavao da postujemo, niko nas nije vodio u crkvu, nismo ni znali sta je to (vecina nas makar mislim), tako da mislim ako je neko poceo da vjeruje i otkriva taj svjet vjere sa 16 pa nadalje, mislim da to nije lazna vjera.
Da rezimiram...neka ovi sto imaju istetovirano nesto kazu zbog cega su istetovirali. Za Utopiju smo culi u prvom postu sazeto zbog cega i rekao je da nece da ide dublje u to (sto razumijem, jer je to dio njega)...ko ne zna o cemu pricam nek procita prve Utopijine postove ( i nek se stidi sto postavlja ista pitanja, a ignorise odgovore...mislim da se zna na koga aludiram). Daljac odustani, ako si toliko tvrdgolav, dio licnosti je dio licnosti nemoj sad da ti crtamo ovde...dio tvoje licnosti su price i ostalo sto napises, a to je isto umjetnost jer se umjetnost kanalise raznim nacinima. Naravno grafiti su po meni umjetnost, tetovaza je umjetnost (umjetnik je onaj koji ju je naslikao i onaj koji ju je prenio na tijelo)...a ako ti kontas da se svijet prestao razvijati onda grijesis, nove umjetnosti se stalno pojavljuju, a po meni umjetnost je nesto sto stvoris svojom rukom i uneses dio sebe u to.

:D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 18:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da ti se cini da se pitanja ponavljaju.

Meni se cini da oni koji nemaju potrebu za tetovazom, pokusavaju razumjeti razloge onih koji za tim imaju potrebu.

I cini mi se da jos uvijek nismo dobili odgovor zbog cega je tetovaza nekome - bilo kome - potrebna za bilo sta.

Dobili smo odgovore koji asociraju na neke jako emotivne trenutke, ali zbog cega u tim trenucima bas tetovaza, to nije odgovoreno.

Sta se to moze izraziti tetoviranjem, a ne moze na neki drugi nacin ?

To mi, najiskrenije nije jasno.

Nista licne prirode ( barem ne s moje strane :wink: ).

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 19:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
anonima je napisao:
tako da mislim ako je neko poceo da vjeruje i otkriva taj svjet vjere sa 16 pa nadalje, mislim da to nije lazna vjera

Da ne bismo kvarili ovu temu o tetovaži odgovorio sam ti na temi "pomodarstvo u vjerovanju" i predlažem da konkretno o ovome nastavimo tamo:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=271024#271024

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2005, 08:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mislim da ti se cini da se pitanja ponavljaju.

Meni se cini da oni koji nemaju potrebu za tetovazom, pokusavaju razumjeti razloge onih koji za tim imaju potrebu.

I cini mi se da jos uvijek nismo dobili odgovor zbog cega je tetovaza nekome - bilo kome - potrebna za bilo sta.

Dobili smo odgovore koji asociraju na neke jako emotivne trenutke, ali zbog cega u tim trenucima bas tetovaza, to nije odgovoreno.

Sta se to moze izraziti tetoviranjem, a ne moze na neki drugi nacin ?

To mi, najiskrenije nije jasno.

Nista licne prirode ( barem ne s moje strane :wink: ).

ok...nisam tetovirana...niti planiram....pa ne mogu da ti dam odgovor na to pitanje. Ali negdje pretpostavljam...

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2005, 11:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2003, 21:02
.

zasto bi u svemu sto cinimo trebalo traziti neki veliki smisao?ako ce se covjek u tom trenutku osjecati ljepse,bolje ili sta ja znam kako nek se tetovira.zar ga zbog toga treba osudjivati?suditi o njemu na osnovu sare na tijelu?nisam tetovirana,ne planiram u skorije vrijeme ,ali cak i da mi nekad u zivotu dune da to uradim ne bih voljela da me posmatraju kao problematicnu licnost ili kako je vec okarakterisano na prethodnim stranama.ti ne vidis svrhu?ok,neko drugi vidi.ti se nemoj tetovirati on hoce.svi srecni i zadovoljni...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2005, 15:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ma nemoj ti tako...jedna losha jabuka pokvari cijelu korpu, ako se jedan tetovira odmah cemo i mi ostali...molim vas nek se ti sto su se tetovirali odmah izjasne i daju DDDDDOOOOOBBBBAAARRRR argument zasto su se tetovirali, inace cu ih smatrati robovima mode i osobama koje rade nepromisljene stvari...treba da se stide sebe i svojih postupaka, eto kakav primjer daju mladim narastajima. Kao sto bi rekla moja baba Smiljana : U moje vrijeme to nije bilo tako. :D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2005, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
zasto bi u svemu sto cinimo trebalo traziti neki veliki smisao?ako ce se covjek u tom trenutku osjecati ljepse,bolje ili sta ja znam kako nek se tetovira.

Ovo je jedna od aktivnosti u kojoj je pozeljno ukljuciti kategoriju smisla.

Upravo stoga sto nije u pitanju grafit npr. koji se moze oribati/prefarbati. :wink:
Citiraj:
zar ga zbog toga treba osudjivati?suditi o njemu na osnovu sare na tijelu?

Nemoj mi suditi. :wink: Nisam sudila. Procitaj temu otpocetka pa ces mozda uociti razliku izmedju onih koji su sudili i onih koji su pokusali shvatiti.

Ipak mi se cini da ce smisao tetoviranja ostati misterija. 8) :D :-? :)

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2005, 23:47 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2005, 10:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2003, 21:02
to za 'sudjenje'nije bilo upuceno tebi nego generalno,al aj dobro...
zasto pokusati shvatiti neciji postupak kad cesto ni svoje sopstvene nismo u stanju da razumijemo?zivi,zdravi i veseli bili... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2005, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
to za 'sudjenje'nije bilo upuceno tebi nego generalno,al aj dobro...

To sto si citirala moj prethodni post vjerovatno je bio razlog da pomislim da si se obracala meni. :wink:

Svoje postupke obicno razumijem, volim kad mogu shvatiti i tudje. :-? :D 8)

I ...cemu tetoviranje ? :o

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2005, 10:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

anonima je napisao:
...ko ne zna o cemu pricam nek procita prve Utopijine postove ( i nek se stidi sto postavlja ista pitanja, a ignorise odgovore...mislim da se zna na koga aludiram). Daljac odustani, ako si toliko tvrdgolav, dio licnosti je dio licnosti nemoj sad da ti crtamo ovde...dio tvoje licnosti su price i ostalo sto napises, a to je isto umjetnost jer se umjetnost kanalise raznim nacinima. Naravno grafiti su po meni umjetnost, tetovaza je umjetnost (umjetnik je onaj koji ju je naslikao i onaj koji ju je prenio na tijelo)...a ako ti kontas da se svijet prestao razvijati onda grijesis, nove umjetnosti se stalno pojavljuju, a po meni umjetnost je nesto sto stvoris svojom rukom i uneses dio sebe u to. :D

Evo, stidim se, sram me bilo... Anonimna, poslije ovakve tvoje kritike (nema veze sto je bezrazlozna i nicim argumentovana) ja se bojim da pisem bilo sta...
Ipak, i ja cu kao i ti, rezimirati, u nadi da ces mi oprostiti sto to cinim:
Ja nijedan odgovor nisam ignorisao, sto se moze vidjeti iz postova u kojima sam odgovarao na neka konkretna pitanja ili citate. Ako mene treba da bude sramora, onda bi trebalo i ti da se zacrvenis, jer neces ili ne zelis da primijetis da ja nisam nikoga napadao zato sto se tetovirao. Ja sam samo pokusao da objasnim, iz svog ugla gledanja, da tetovaza nije prirodna i normalna. To sto se moj stav kosi sa tvojim - ja ne mogu nista.
Sto se mene tice - tetovirani sa ovog foruma mogu da rade sa svojim tijelom sta hoce, neka ga tope u kiselini - meni to ne smeta.
Ipak, nece biti potrebe da mi crtas bilo sta, osim, mozda, jednu malu tetovazu na kakvom skrivenom dijelu tijela :wink:
I jos jednom te pitam - da li je ovdje iko objasnio iz kojeg se razloga tetovira?
Nije! I gotova stvar... Dok neko to ne razjasni rasprava je glupa.
Ako je tvoja definicija umjetnosti tacna onda je umjetnik i onaj koji je stvorio vibrator, atomsku bombu, gasnu komoru...
Mislim da bi umjetnost trebala da izaziva nesto lijepo u covjeku ili da ga barem navodi na razmisljanje... A, ako ovo nabrojano, sto se moze svesti pod tvoju definiciju umjetnosti, ima takve rezultate u covjeku :cry:
Ali, sto bi rekla tvoja baba...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2005, 16:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Molio bih moderatore da ostave ove postove jer se ipak tiču teme, samo na malo drugačiji način, a svakako se tiču psihologije.

Flavoure-Flave primjeti jednu vrlo bitnu stvar: ja se na ovoj temi nisam javljao sve do ovog tvog komentara o tetoviranju krsta i sveca. A temu sam pratio. Nisam se javljao jer nisam osjetio poticaj (impuls) za to. U ovom trenutku me ne pogađa tetoviranje toliko da drugima popujem i solim pamet o tome, iako mi se tetoviranje ne sviđa i ne smtram da je to u redu. Ali neću da druge napadam oko toga, oni imaju svoj život a ja svoj, i svako će odgovarati za svoje postupke, kao što bih i ja odgovarao za negativna osjećanja koja bih gajio prema onima koji se tetoviraju. Na ovom svijetu ima mnogo gorih stvari od tetoviranja...a koje se tolerišu, preko kojih se prelazi, koje se smatraju za normalne i neizbježne: zloba, zavist, pakost, mržnja, gnjev, sujeta, gordost, fanatizam, turbo-folk. No o tome sa ne priča, to se ne osuđuje, to se uzima kao nešto najnormalnije, nešto u duhu vremena. A često se osuđuju sitnice i manji grijesi dok pri osudi i sami u sebi imamo te veće grijehe a da toga nismo ni svjesni, još za sebe mislimo da smo dobri. Puno je zabluda, laži, licjemjerstva. U svima, počev od mene. Vrlo je bitno postati svjestan toga, to je veliki korak u razvoju sebe kao ličnosti, iako je to saznanje bolno jer nam ruši slike koje smo imali o sebi.

Dakle Flavoure-Flave mene nije briga što ti imaš tetovaže, da si samo napisao da imaš tetovaže ja se ne bih ovde ni javio. Ali...

Uvijek odreagujem kad vidim ono što smatram vrlo opasnim za cijelo društvo (zašto je to opasno bismo mogli na drugoj temi) a to je lažna i površna duhovnost. To ti je kao kad bi neko imao lažno zdravlje. Recimo nekome otkriju da ima sidu ali mu to ne kažu već mu kažu da je zdrav ili on negira bolest i ubjedi sebe da je zdrav. Ali on ipak ima sidu. I sad on okolo zarazi hrpu ljudi. To se dešava sa širenjem lažne duhovnosti. Više cijenim ateiste nego lažne vjernike jer ovi drugi više štete nanose pravoj vjeri.

Ti slobodno živi po svojim uvjerenjima, ja živim po uvjerenjima koje sam imao u trenutku kad sam bio stvoren, samo se na njih podsjećam Knjigom.

Ljudska uvjerenja su varljiva stvar, zavise od trenutnog stanja svijesti. Recimo pijan čovjek ima razna uvjerenja i želje kojih se stidi kad se otrijezni (kad mu kažu šta je radio, govorio). Slično tome ljudi tokom života mjenjaju uvjerenja, kaju se zbog nekih starih uvjerenja. Zaključak je da nisu sva uvjerenja koja imamo dobra, već sad možemo očekivati da ćemo se kasnije kajati zbog nekih uvjerenja. Dakle dok smo kao djeca (a upravo smo to) trebamo tražiti vodilju, Roditelja koji zna više od nas i koji zna koja su to uvjerenja prava. Nekad neka od njih prihvatimo iz vjere iako se sa njima ne slažemo, ne razumijemo ih, ali vremenom, sa odrastanjem, vidimo da su to bila prava uvjerenja, da se nikad zbog njih nismo pokajali, da nikad nikome sa njima nismo nanijeli neku štetu, da nikoga nismo povrijedili. Kao što dijete kad odraste shvati zašto mu roditelji nisu dali da gura svoje prstiće u utičnicu, što je ujedno primjer da neka radoznalost i eksperimentisanje mogu biti pogubni.
Znači da nam treba neka vodilja. A svako ima izbor. Ili će stalno imati "svoja uvjerenja" pa se ponekad kajati zbog njih, ili će tražiti uvjerenja i pouke od starijih, iskusnijih, onih koji znaju više. Prihvatanje nekih uvjerenja nije ukidanje svoje individualnosti, i itekako ostavlja prostora za lično naša uvjerenja.

...isto toliko truda,sto si ga utrosio na sadasnje ubjedjenje,potreebno je da ga utrosis na suprotno.... Koje je pravo?-i kako cu ja to znati? Lako, jer sebi samom vjerujem. Tetovaza je tu sasvim nesto drugo(koliko ja zna Bog je Dragi dao svakom volju da sam odluci i razmislja...a tetovaza nije grijeh??)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2005, 02:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Tacno tetovaza nije grijeh, za nekoga je to lijepo za druge ruzno. Bilo bi interesantno znati, kako psiholozi i psihijatri gledaju na ovu problematiku?
Znam sigurno da oni ove komentare ne prate, ali njihova msljenja mozemo spoznati kroz literaturu.
Pozdrav Zah

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]