manitu uci da svira je napisao:
Imam kolegu koji je otišao raditi u Italiju prije desetak godina. Prvo kao "majstor" za sve na građevini a kasnije je i sam postao preduzetnik. Uglavnom, njegovu ekonomsku evoluciju prati i čitav niz socio psiholoških promjena, u najkraćem - počeo je potcjenjivacki da gleda na sve ljude ovde kao nesposobne i neradnike. Iza tih promjena je očigledno samo novac, jer je on i dalje skromnih kognitivno konativnih sposobnosti i o složenim društvenim problemima, npr politici, stavove odredjuje isključivo afekt, lako ga je izbaciti iz takta i unervoziti. Elem, zašto gastosi ( nije eufemizam

) u većini slučajeva oboljevaju od kompleksa više vrijednosti? Zašto ta šaka eura i auto na kredit daju egu takva krila? Ono, kao mi nismo svjesni u kakvim govnima živimo pa će oni da nam objasne?
TNS, izvoli bate, ti si čovek obrazovan i nisi iz tog filma, da li se ponekad osjecas superiorno nad nama domorodcima? Šta ima u toj složenoj nejednacini između IQ, kulture, novca što malu moć pretvori u samoljublje?
Generalizuješ.

Ne mora čovjek biti gastarbajter da bi pokazao takvo ponašanje. Može i bilo koja osoba u okruženju da usvoji takvo ponašanje nakon što stekne neki keš.
Drugo, kad je riječ o politici istovjetno tome tvome pajdašu se može ponašati i visokoškolac, NK radnik, čobanin... ako je neko npr. ljekar nije po automatizmu stručan i za politiku, sa politikom se bave politički analitičari ili neke struke politikologije, sve ostalo je prdimahovina.
Opet na početak, zašto se tako ponašaju ljudi kad steknu keš, pa nije keš u njemu promijenio nešto, keš je samo izvukao na površinu neke stvari koje je taj čovjek uvijek u sebi nosio.