banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 12:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2003, 09:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
pozdrav jivanu...mom duhovnom bratu.

ovako te oslovljavam jer primjecujem mnogo slicnosti u nama pa ni nebih nista posebno komentarisao izuzev mozda...

JivanMukta je napisao:

Bas tako, ali ja sam je samo osjetio i boravio u njoj neko vrijeme, a znam da mogu jos dublje. No, isto tako su mi poznati tripovi uma koji je sposoban da unutar nas stvori bilo koje iskustvo. Zbog toga je sa ove strane oprez, ne strah.

mislim da je normalna pojava da covjek nakon duhovnog prosvjetljenja koje dozivi u jednom trenutku osjeti dubok pad i udaljavanje od toga sto je osjetio. o tome su pisali mnogi duhovnjaci.

citao sam knjigu jednog ruskog monaha iz 19 vjeka u kojoj on opisuje duhoni rast i razvoj i u kojoj sam na veliko iznenadjenje nasao...sebe.
nemogu se nacuditi tome kako je taj ruski monah mene mogao opisati. sav moj unutrasnji svjet, moje uspone i padove, strahove, zamke,...
istina je jedna...zaista.

nije mi jasno na sta si jivan, mislio kad si spomenuo "No, isto tako su mi poznati tripovi uma koji je sposoban da unutar nas stvori bilo koje iskustvo." volio bih kad bi mi to mogao objasniti, jer ja, eto, nimalo nesumnjam da sam u svom duhovnom dozivljaju bio ijednog trenutka obmanut.

Citiraj:
Jedan od razloga zasto Ga postujem jeste samo zbog toga sto On Jeste, a centar covjeka je ono sto jeste, bez obzira da li smo svesni toga ili ne.

kad ga Mojsije upita ko si ti, a On rece...Ja sam onaj koji jesam"

veliki pozdrav Jivanu.
ah, da...zasto se neukljucis u druge teme na forumu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2003, 00:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Otpozdrav Rio :)

Citiraj:
mislim da je normalna pojava da covjek nakon duhovnog prosvjetljenja

Ja ovo sto sam dozivio ne bih nazvao probudjenje, ili prosvetljenje, iako su neki koji su tu bili a izmedju ostalog jedan ucitelj, rekao da je to trenutno probudjenje ili kenso u zenu. No, ja to posmatram kao budjenje. Sto je blazi oblik probudjenja ako je ono spoznaja sebe. Jer tada sam uvidio ko sam.

Citiraj:
osjeti dubok pad i udaljavanje od toga sto je osjetio. o tome su pisali mnogi duhovnjaci.

pad koji se posle toga zbio trajao je intezivno nekih sedam dana. Mogu komotno reci da su to bili najgori da ni u mom zivotu, a prosao sam ratista i tome slicno.

Citiraj:
nemogu se nacuditi tome kako je taj ruski monah mene mogao opisati. sav moj unutrasnji svjet, moje uspone i padove, strahove, zamke,...

e bas to. Jucer sam isto citao neku pricu o tiou koji je od rane mladosti pokusavao naci sebe. Kada je vec ostario naletio je na ucitelja. No, ovaj mu je rekao da se odmori i da ce ujutro pricati. Kada se ujutro probudio na stolici kraj njega nije nikog bilo. No, tamo je stajala jedna knjiga. Otvorio je i poceo da cita. Pisale su sve njegove zelje, potrebe, njegovi strahovi, padovi, teznja ka spoznaji ... Na kraju je dosao do zadnje strane i otvorio je i u tom trenutku je na njoj ugledao sebe.

A ja u tom trenutku, sjedeci u Klubu umjetnika, sa troje ucenika i jos jednim kolegom sa staze eksplodiram u stanje, i sve sto se desi na povrsini izliv suza, kao nikad u zivotu. No, uspijem zbrisati do wc, ali naravno vec vidno primjecen...
U toj sekundi vidio sam svoj zivot....

Citiraj:
nije mi jasno na sta si jivan, mislio kad si spomenuo "No, isto tako su mi poznati tripovi uma koji je sposoban da unutar nas stvori bilo koje iskustvo." volio bih kad bi mi to mogao objasniti, jer ja, eto, nimalo nesumnjam da sam u svom duhovnom dozivljaju bio ijednog trenutka obmanut.

Um je veoma sugestibilan. Ima moc da sve sto se nalazi u sferi kolektivnog nesvesnog, ili u sferi univerzalnog znanja, nekako kopira. Sustina je da sve sto vidis, bilo unutrasnji sadrzaj ili misli, ili emocije, dok radis na sebi nisi ti. Jer sopstvo nema mogucnost da samo sebe vidi. :wink:
Iskustvo koje kazes da si doziveo, je jedinstveno i verovatno si ga doziveo prvi put, sto se moze reci da je bilo autenticno, odraz situacije, tvoje teznje i sl. Ali sada, ne znam koloko je vremena proslo, tvoj um se sjeca tog iskustva, i ima mogucnos da to iskustvo ponovi, ali to vise nisi ti. TO NIJE VISE TVOJE AUTENTICNO ISKUSTVO VEC NESTO STO JE UM KOPIRAO.
I ima tu mogucnost koja se gradi na sjecanju da te zavara. Otuda se zna desiti da to iskustvo vidjenja postane pecina tame, u kojoj svaki dan sve vise i vise tones, jer mislis da je to sto um projecira autenticno vidjenje ili iskustvo.

Citiraj:
zasto se neukljucis u druge teme na forumu?

Za sada nema nista da me tamo odvuce, kasnije ko zna....

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2003, 01:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

dosta odgovora mozes naci na mom sajtu. Ima i forum tako da sam davao neke odgovore na slicne teme, a mislim da ce ti se dopasti.

http://www.tantra.rs.ba

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2003, 09:37 
Majstor
Majstor

pozdrav, jos jednom :D

JivanMukta je napisao:

Ali sada, ne znam koloko je vremena proslo, tvoj um se sjeca tog iskustva, i ima mogucnos da to iskustvo ponovi, ali to vise nisi ti. TO NIJE VISE TVOJE AUTENTICNO ISKUSTVO VEC NESTO STO JE UM KOPIRAO.

shvatam...
vjerovatno postoji ta mogucnost samoobmane ali u mom slucaju nevidim ju, sto je i normalno, jer kad bih ju vidio istog trena ona nebi vise bila obmana.
ja sam jos uvijek zadrzao u sebi jedan, cini mi se, dobar dar. a to je da slusam i gledam. nastojim se nezalijetati sa zakljuccima vec radije utvrdjujem svoje misli.
vise volim reci da neznam nego govoriti nesto u sto nisam siguran.

nemogu mozda nikad biti sasvim siguran da sam na dobrom putu znam da dobar put postoji i trudim se da ga sagledam. nadam se i vjerujem u uspjeh.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 00:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
shvatam...
vjerovatno postoji ta mogucnost samoobmane ali u mom slucaju nevidim ju, sto je i normalno, jer kad bih ju vidio istog trena ona nebi vise bila obmana.

Bas tako. Uvijek je velika mogucnost samo odbane, ali je daleko slabije izrazena kod ljudikoji uvijek sagledavaju svoje misljenje i smiju ga staviti na probu. A i kod onih koji su uvidjeli da imaju "problem" sa tim i obazrivi su prema tome.

Citiraj:
nemogu mozda nikad biti sasvim siguran da sam na dobrom putu znam da dobar put postoji i trudim se da ga sagledam. nadam se i vjerujem u uspjeh.

Ovo si pitnaje i ja svaki dan postavljam, ali mozda u drugoj formi. Ali do sada sto sam shvatio jeste da SI TI PUT. I to je jedini put.

PS. Tek sad sam primetio ovu poruku.
Sorry sto kasnim.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 10:21 
Majstor
Majstor

ma ok je jivan! :)

svidja mi se kako si odgovorio.
pozdrav!

Vrh

Tema posta: rekoh
PostPoslato: 20 Jan 2004, 20:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2003, 10:33
jivan puno citiras tudje misli i stranice knjiga reci ti ovde svoju zivotnu filozofiju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2004, 23:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
jivan puno citiras tudje misli i stranice knjiga reci ti ovde svoju zivotnu filozofiju

:D nisam primjetio :D

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]