Otpozdrav Rio
Citiraj:
mislim da je normalna pojava da covjek nakon duhovnog prosvjetljenja
Ja ovo sto sam dozivio ne bih nazvao probudjenje, ili prosvetljenje, iako su neki koji su tu bili a izmedju ostalog jedan ucitelj, rekao da je to trenutno probudjenje ili kenso u zenu. No, ja to posmatram kao budjenje. Sto je blazi oblik probudjenja ako je ono spoznaja sebe. Jer tada sam uvidio ko sam.
Citiraj:
osjeti dubok pad i udaljavanje od toga sto je osjetio. o tome su pisali mnogi duhovnjaci.
pad koji se posle toga zbio trajao je intezivno nekih sedam dana. Mogu komotno reci da su to bili najgori da ni u mom zivotu, a prosao sam ratista i tome slicno.
Citiraj:
nemogu se nacuditi tome kako je taj ruski monah mene mogao opisati. sav moj unutrasnji svjet, moje uspone i padove, strahove, zamke,...
e bas to. Jucer sam isto citao neku pricu o tiou koji je od rane mladosti pokusavao naci sebe. Kada je vec ostario naletio je na ucitelja. No, ovaj mu je rekao da se odmori i da ce ujutro pricati. Kada se ujutro probudio na stolici kraj njega nije nikog bilo. No, tamo je stajala jedna knjiga. Otvorio je i poceo da cita. Pisale su sve njegove zelje, potrebe, njegovi strahovi, padovi, teznja ka spoznaji ... Na kraju je dosao do zadnje strane i otvorio je i u tom trenutku je na njoj ugledao sebe.
A ja u tom trenutku, sjedeci u Klubu umjetnika, sa troje ucenika i jos jednim kolegom sa staze eksplodiram u stanje, i sve sto se desi na povrsini izliv suza, kao nikad u zivotu. No, uspijem zbrisati do wc, ali naravno vec vidno primjecen...
U toj sekundi vidio sam svoj zivot....
Citiraj:
nije mi jasno na sta si jivan, mislio kad si spomenuo "No, isto tako su mi poznati tripovi uma koji je sposoban da unutar nas stvori bilo koje iskustvo." volio bih kad bi mi to mogao objasniti, jer ja, eto, nimalo nesumnjam da sam u svom duhovnom dozivljaju bio ijednog trenutka obmanut.
Um je veoma sugestibilan. Ima moc da sve sto se nalazi u sferi kolektivnog nesvesnog, ili u sferi univerzalnog znanja, nekako kopira. Sustina je da sve sto vidis, bilo unutrasnji sadrzaj ili misli, ili emocije, dok radis na sebi nisi ti. Jer sopstvo nema mogucnost da samo sebe vidi.
Iskustvo koje kazes da si doziveo, je jedinstveno i verovatno si ga doziveo prvi put, sto se moze reci da je bilo autenticno, odraz situacije, tvoje teznje i sl. Ali sada, ne znam koloko je vremena proslo, tvoj um se sjeca tog iskustva, i ima mogucnos da to iskustvo ponovi, ali to vise nisi ti. TO NIJE VISE TVOJE AUTENTICNO ISKUSTVO VEC NESTO STO JE UM KOPIRAO.
I ima tu mogucnost koja se gradi na sjecanju da te zavara. Otuda se zna desiti da to iskustvo vidjenja postane pecina tame, u kojoj svaki dan sve vise i vise tones, jer mislis da je to sto um projecira autenticno vidjenje ili iskustvo.
Citiraj:
zasto se neukljucis u druge teme na forumu?
Za sada nema nista da me tamo odvuce, kasnije ko zna....
Pozdrav