Ok, da pojasnimo...mozda je izraz "bez duse" malo pretjeran ... kako ko vidi pojam "dusa" ... svako zivo bice ima dusu, u nekog je "puna" u nekog "prazna"... i ovo kako ko shvati... no to i nije toliko vazno.
Meni je zao sto je ispalo da sam jednu citavu generaciju pa i vise zapecatila kao "bez duse"... to nije bila sustina onoga sta sam zapravo htjela da kazem. Naravno da nisu sva djeca ista. Ja (nazalost) zivim pored osnovne skole (a hvala Bogu ne jos dugo) i imam prilike da se nagledam svega i svacega, dosta samo da pogledam kroz prozor... kad se vozim tramvajem, o tom da ne pricam, i kad se prosetam "zabacenim" ulicama kroz koje nekad moram proci... dosta da vidim cime se danasnja mladez zanima i sta rade. Kroz to sve sam dobila utisak da roditelji
nemaju vremena za svoju djecu. Imam dosta primjera oko sebe koji su to i potvrdili. Evo npr. jedan, otac dvoje djece , 12 i 7 godina, radi od 7-17 nabavio sebi sat antenu sa 200 i vise programa, kad dodje s posla, novine u ruke noge na sto i TV non-stop gori. Djeca naravno svako svoj tv u sobi, djeca se "sutnu" u sobu da roditelji imaju svoj mir, otac gleda TV, majka opterecena kucnim poslovima, djecom na rubu zivaca, jos i njega sluzi kad dodje s posla, ona vikendom radi, djeca su prepustena sama ocu, tj. televiziji ikompjuteru. A koliko porodica ima gdje oboje rade... evo npr. jednom sam bila na igralistu sa svojim djetetom i tamo curica od 12 godina i brat joj nesto mladji na igralsitu. Djevojcica zove majku telefonom jel dosla kuci, da djeca idu kuci na rucak. Onda je djevojcica pocela neki razgovor samnom, i tako kaze kako ona i brat posle podne sami ona cuva brata, on je ne slusa...itd...
Drugi slucaj, brat i sestra 13 i 14 god. vecinom sami kod kuce, ona (naravno) ima momka, njen brat se hvali "po selu" kako njegova sestra pusi travu... ili rcimo, ovdje u ovoj skoli kraj mene je bio slucaj ( a nije jedini slucaj) da je jedan djecak donio noz od kuce da “ubije “ svog kolegu koji ga je dan prije iznervirao…
Ima jos x primjera, neda mi se navoditi i pisati...
Ok, sve je to "tudji prag" i mozda nemam pravo da "zabadam nos u tudji zivot"..ali me boli cinjenica da su djeca danas prepustena sama sebi! Problem sam po sebi i nije toliko sto danasnja djeca imaju sve, nego sto se nema granica. I mislim da je najveca pogreska neimati vremena djetetu posvetiti paznje i ljubavi.
Dusa djece briznih roditelja se znatno razlikuje od
duse djece nebriznih i "hladnih" roditelja... i ne hvatajte se sad opet za ovo "dusa", ko zeli shvatice...
Svi mi volimo svoju djecu... ali isto toliko volimo da im prisutimo sve da ih zadovoljimo, da imamo ko i drugi, da zivimo iole "normalno" i solidno, a nekad i pretjerujemo u tome...
Djeca se moraju danas kontrolisati, gdje su, sta rade, s kim su, skim se druze...
Naravno da sam svjesna toga da svaka generacija sa sobom nosi i pro i contra … mozda je greska u tome sto sporedim to „Nekad i sad“ … sjecam se da je i mene, kad sam bila dijete, uzasno nerverialo kad su stariji govorili za moju generaciju „mi nismo tako… mi smo bili zadovoljniji a imali smo lopte od krpa sto smo sami napravili, a ova djeca danas sve imaju pa nisu zadovoljni“ … sto govori da se i moja generacija razlikovala od generacije mojih roditelja, sto je sasvim normalno. Ali kad covjek sam dobije dijete onda razmislja o tim stvarima, jos pogotovo kad pred ocima cesto vidi ekstremne slucajeve, a taakivh je sve vise i vise, da se covjek samo zapita „sta nije u redu, u cemu grijesimo“.
Recimo, kad sam ja isla u osnovnu, cure/djevojcice se nisu sminkale, nisu se oblacile ovako kako se danas oblace, nisu cak ni psovale, sjecam se da je cak bilo sramota da koja od nas ima momka ili da neko konzumira cigarete i alkohol cak ni djecaci… a zasto je danas tako? Naravno da nam sva ta (ne)moda dolazi sa televizora, casopisa, interneta…danas slabo koje dijete zna ko i sta je Dusko Dugousko... slijede se ideali a la Hannah Montana, Paris Hilton , MTV i co. Svi bi da budu pjevaci, glumci, modeli… da su fancy obuceni, da imaju pun novcanik, da putuju svijetom , a da ne rade nista.
Ne zelim da trpam sve u isti kos, naravno da nisu svi isti I da I danas ima djece koji znaju reci “dobar dan “ I ustati da stariji sjedne … ali ne moze mi niko reci da je takvih vise nego onih drugih. Nadam se da grijesim I da ja samo zivim u “pogresnoj okolini” … moje je dijete jos malo , ali vec sad razmisljam u koju skolu cu je poslati … ima li skole u kojoj nema nozeva i postera Hanne Montane i Paris Hilton!