Ono sto je danas opce poznato nekada je bilo jeretik.
MIslim da rad na sebi ne moze bez psihologije, ali isto tako psihologija ne moze bez duhovnih shvatanja i kada bi se to dvoje pomirili bilo bi velike koristi za sve. Ovako ostaje samo svadja koja ne vodi nikuda.
Sto se tice teme

, jeste da smo malo otisli, ali...
MIslim da su ljudi najvise zatvoreni zbog povredjenosti. NO to ne bi smio biti izgovor za zatvorenost. Isto tako koliko ljudim imaju zdrave emocije? Pa kako onda da neko ko nije sam zdrav sa emotivne strane odgoji dijete koje bi trebalo da lako ispoljava emocije i osjecanja?
To je prakticki nemoguce.
Svako od nas ima par emocija kojima sudjeluje u svijetu. Vecinu emocija potiskuju iz straha osudjivanja ili povredjivanja.
Sam sam dugo potiskivao emocije, jer sam kao dijete bio ubjedjen od okoline kako to muskarac ne treba da pokazuje. UZASNO
A to su me bas naucili ljudi koji su bili "emotivno zdravi". POcev od majke i oca pa nastavnika i dalje. Trebaju da prodju godine pre neko sto covjek uspije da se otvori. ZAsto bi nesto sto imamo bilo dobro a nesto lose? Mislim da je to obicna glupost. Za mene je sve dobro. Jer sve ima svoj cilj, a to je da se kompletno usavrsimo kao ljudska bica.
NIje ljubomora lose, vec njene posljedice, nije ni bijes los, vec ono sto iza njega ostaje.
Za mene je jedini nacin da se covjek otvori, dobro ne mozda jedini ali jedan od najboljih, da sve to intenzivno prozivi. MOrao sam duboko da prozivim ljubomoru prije nego sto je ona nestala ili toliko postala zanemariva, isto tako sa ljutnjom i sa posesivnoscu i sl. Ono sto bi mogao da nazovem losim jeste ispoljavanje toga. Problem sto ljudi to potiskuju i vremenom to toliko naraste unutar njih da prosto eksplodira. I naravno tada se gubi potpuna kontrola nad njima i svakave gluposti se desavaju.
Kada sam imao ispoljvanje posesivnosti i ljubomore pre nekoliko godina, to sam intenzivno posmatrao, i pustao da se razvija, isto tako otezavajuci sebi na sve moguce nacine, a i tu su bili ljudi koji su mi u tome pomagali. Bilo je uzasno. Grozno sam izgledao, omrsavio sam par kilograma, tjerao ljude oko sebi.
Tog perioda mog zivata je Ajsmen bio jedan od svjedoka zbivanja.
MOgu samo reci da je uzasno tesko, mislio sam da cu poludjeti, a u najboljem slucaju da cu umrijeti, ali nista se od toga nije desilo, samo sam postao otvoreniji za dozivljavanje emocija i njihovo ispoljavanje. Prije mi je bilo tesko reci zeni da je volim i sada to ne govorim, jednostavno pokazujem na nacin da to njoj bude ocigledno. Drago mije da mogu slobodno da volim, bez ocekivanja da mi to bude vraceno, ili zelje da tog nekog zadrzim kraj sebe ako on pozeli da ode. I nisam zbog toga nimalo savrseniji samo ispunjeniji. Volim da volim, da se dajem covjeku, zivotinji, biljci, ali isto tako sam slobodan da se okrenem i odem. Bez imalo ustrucavanja ili straha kako ce neko nesto da okarakterise.
Mislim da je to predivna posledica onog sto sam na taj nacin morao da platim.
Iz takvih iskustava sam izvukao da psiholozi malo toga znaju, a i sam sam imao na faksu psihologiju kao obavezan predmet. Svaki put bi se zakacio sa profesorom Gutovicem i Savicem oko nekih cinjenica. Jer i tada sam proucavao duhovnost i mnogo onog sto su oni ili neki doktori govorili kosilo se sa onim sto sam naucio na ovoj strani.
Toliko za sada.
PS.
POzdrav Japanese_rose. Imas fin nick.
U japanu postoji u zen tradiciji, da ucenik trazi savrsen pupoljak cvijeta. Kada ga nadje, shvati - i umre od smijeha. MIslim ne bukvalno da umre.
Shvati da je on sam najsavrseniji pupoljak u ovom univerzumu, i da svaka jedinka ovog univerzuma je savrseni pupoljak koji cini jedan veliki pupoljak zvan ZIVOT.