a ima i ona "teorija" da je raspolozenje ko rolercoster i kad stigne na "vrh"onda ide dole!
Ja otkad sám sebe posmatram stvarno osjetim da je tako. Cim sam na vrhu, odmah znam da ce u iducih par dana nesto da me strefi i prilicno "spusti" dole; ista stvar i ako prilicno bezvoljan, u obavezama do guse i bez i jednog truna vremena za sebe, znam da ce uskoro proci i da ce kao 'iskupljenje' doci nesto super. I stvarno se to uvijek i desi i uvijek bude bolje od ocekivanog.

Vezano za praznike... mene ne dotice ova vrsta depresije.
Jedino me valjda uvijek malo "strefi" to sto uglavnom za praznike dodjem kuci, kao npr. sad i tek onda uvidim koliko je ovdje sve pesimisticno, a samim tim i atmosfera stalno stagnira i ide ka dole.
Da prikazemo to iz druge perspektive...

Ako uzmemo to iz matematickog/ekonomskog ugla i uporedimo sa Phillips curve (inflacija):
π = Eπ − b (u − un) + u
(π - inflacija, Eπ -
expected/ocekivana inflacija, (u - un) - ciklicno nezaposlenje, b i u su konstante i vanjski sokovi, irelevantno za ovo ovdje...)
Ako je u nasem slucaju π raspolozenje, samim tim sto je Eπ stalno nisko, time ce i π da pada.
Tako da, samim tim sto je ovdje uvijek ocekivani pesimizam, moze se izvuci to da optimizma nema ni za lijeka, ako se kolektivno malo ne mrdnemo!
E to je moja najveca post-praznicna depresija!