mady: shvatam tvoju pricu, i sama sam se uvjerla nazalost kako je tesko zivjeti i pronaci snagu da prebrodis bezizlasnu situaciju, kad vidis da neko nestaje, da za njega nema boljitka...
Tvoja prica o suicidu u tom kontekstu pomalo navodi ustavri na eutanaziju, ali to je vec druga tema i prica...
Kazes da osoba i danas zivi , bez snage i volje, da zivi za druge...
Mislim da i taj koji smatra da zivi za druge da treba da misli pozitivno jer ako on drugima cini srecu i radost sto je ziv , onda i taj sam treba da osjeca ispunjenost sto su ljudi oko njega srecni.
Moje misljenje je da ako zivis zivot da bi samo sebi pricinio srecu,pomalo egoisticno. Mene takodje ispunjava kada su ljudi oko mene srecni na neki nacin, zbog mene, mog prisustva,postupaka i slicno...
No vecina sagovornika ovdje je uuglavnom vezivala suicid kao izlaz iz teske bolesti, ovisnosti i slicno. ZNaci suicid kao posljedica narushenog ,oslabljenog zdravlja, fizicke kataklizme i slicno.
No, zanime me misljenje o nekim drugim uzrocima samoubistva nekih osoba.
Recimo, znala sam(ne licno, vec iz prolaza) par ljudi sa mog faxa koji su se odlucili na taj smrtni cin.
Ljudi nisu mogli poloziti ispite, problemi na relaciji prof-student..
Djevojka koja je bila super djak,lijepa,vesela,zaglavila na jednom ispitu, prijatna koleginica, upucala s eu glavu (vrlo strucno, prosviravshi arteriju kroz mozak jer tada nastupa momentalna smrt, bez sanse da boli; primjenivsi svo znanje iz anatomije koju je vrlo uspjesno polozila).
Zatim slucaj da ostave oprastajno pismo i objasne da je to zbog ispita i depresije koju je donosila nemogucnost da se polozi taj i taj ispit, cura je skocila sa Kastela.
U Beogradu sam cula takodje mnogo slucajeva vezanih za ispite, fakultet, samoubistva....
Ili relativno skoro se desilo da je djevojcica(oko 17 godina) izvrsila samoubistvo zbog ljubavi, napisala pismo i insistirala da je sahrane u vjencanici sa nekim novcem....
Decko koji je aktivirao bombu u kuci i skoncao sa sobom, zivio poprilicno nrmalnim nacinom zivota.
Skoro se desio slucaj da je otac 4-clane porodice, dole oko Srbinja, ubio svoju suprgu, svoje dvoje djece, a potom sebe, ako se ne varam, skocivsi u Drinu.
Covjek je cijeli rat bio na ratistu,a zivjeli su u dosta teskom materijalnom stanju.
E sada koliko vas opravdava slucajeve, da li su to razlozi za suicid?
Koliko je uopste neuspjeh ne mocu poliziti ispit par puta pa odmah skoncati sa sobom?
Koja je to "ljubav" u 17. toj godini toliko presudna da prevagne da ti je sve nevazno osim toga?
Po meni tu nema ni trun opravdanja..petlje...hrabrosti...
To je nepostovanje samog sebe, voljenih ljudi oko tebe,uvijas nekog u crno , stvaras im toliki bol zbog necega sto mislis da nema izlaza nikako...
Nisu svi ljudi isti, neki su stabilniji, neki labilniji, i sve to dolazi u obzir, nije snaga psihe kod svvih spremna da se jednako izbori sa svim nedacam koje zivot nose, aliiiii opravdati samoubistvo u pomenutim i slicnim slucajevima i reci: "eh sta mozes, smirio/la se" je po meni skorz neprihvatljivo...to josh vise snizava snagu psihe onih okolo koji nisu dovoljno cvrsti, daje im podrsku za suicid ,umjesto da im se pokusa dici volja za zivotom...
Uhh bash se raspisah,izvinjavam se na duzini