banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 02:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Maj 2003, 10:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Često u zadnje vrijeme srećem ovaj pojam, pa me zanima da li znate nešto više o tome, kako, šta itd.

(Trenutno nemam vremena da pišem nešto više...)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2003, 13:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
To je mogucnost da preneses emocije u mozak i da misli prebacis
u srce. IQ nam pomaze da razumijemo stvari a QE nas natjera da uradimo
neke stvari.

A da bi bio emotivno svjestan moras dobro posmatrati, preispitivati
gledista.. Treba osjetiti kad je neka situacija promjenila ili uticala na nase
misli ili kad su nase misli uticali na tu situaciju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2003, 08:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Apr 2003, 10:44
nije to bas tako. Razdvoj emocije od osjecanja i osjecaja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2003, 11:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Emocionalna inteligencija... nije da znam, al' ajd'... sposobnost razumijevanja svojih i tudjih emocija. (nije tako jednostavno kako zvuchi)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2003, 17:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ahmmm... Šturo je sve to što napisaste, pa evo da napišem kako sam ja to ukontala, a ako griješim neka me neko ispravi... ;)

Dakle, emocionalna inteligencija se razlikuje od one "obične", jer se ona odnosi na emocije i njihovo povezivanje sa razumom. Eh sad, to znači da svako može uticati na svoje emocije u nekoj mjeri, ali ono što mene tu posebno interesuje je razlika između onoga što stvarno osjećamo i onoga kako reagujemo, tj. kako ispoljavamo te emocije, na što utiče emocionalna inteligencija. Znači, ako je neko dovoljno usavršio nadmoć razuma nad emocijama, taj može da reaguje potpuno suprotno od onoga kako bi reagovao u afektu i bez razmišljanja, "na prvu" što bi se reklo. To bi u suštini značilo da lik glumi nekoga drugog i tako očima okoline daje lažnu sliku o sebi, ako se samo dovoljno uvježba u tom pogledu. Da bi se to ostvarilo, potreban je veliki nivo svijesti o sebi i samokontrole prije svega, što se svakako može postići samoposmatranjem i samoanalizom. Možda je malo konfuzno, al' ne znam bolje... ;)
Eto, sad mene zanima koliko je moguće uspjeti u tom usavršavanju kontrole emocija, koliko je to dobro ili loše, kako može pomoći ili odmoći osobi itd.

Šipak, koja je to razlika između emocija i osjećanja/osjećaja?

Blue, lijepo te je vidjeti ovdje. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2003, 18:11 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
emocije ispoljavas, kad pronadjes djevojcicu, pa je poljubis :wink:

a ono u vezi emocionalne intelingecije, je vezano za mafijasa, kad prevari pandurski stroj. :lol:

u sustini svaka osoba moze da glumi, da se pretvara da je nesto, a igra drugo. zar to svi ne radimo kad je u pitanju upucavanje, ili zar djevojke to ne koriste za odbranu, a mozda i za napad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2003, 19:34 
Veteran
Veteran

Takođe, Najgora. :)
Šturo je jer kad bih krenuo da objašnjavam onda ništa ne bi bilo... čitljivo. (bukvalno :) )
Elem, ne škodi da pokušam uprkos skepticizmu.
Ne mislim da je u pitanju kontrolisanje emocija već razumijevanje emocija. Čovjek može u nekim trenucima povećane lucidnosti da, na sopstveno iznenađenje, dođe u situaciju da sebe posmatra kao objekat i shvati kako je neke svoje emocije pogrešno tumačio. (nije da nisam upozorio odmah na početku u vezi konfuznosti) Bukvalno se dođe do spoznaje o zamazivanju sopstvenih očiju.
Potrebno je to doživjeti da bi se znalo. Vremenom čovjek može tako da se izvješti, da upozna samog sebe, i da nauči u drugima da prepoznaje njihove emocije. Tada možda i ne bude potrebe za kontrolisanjem i sakrivanjem emocija.
Ovo je neko moje viđenje tog pojma emocionalne inteligencije, čisto je intuitivno pa nemojte da me držite za riječ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2003, 13:17 
Početnik
Početnik

Ne baratam najbolje svim tim terminima, ali nije ni potrebno. Ja to klasifikujem ovako: imamo nešto što je vezano za čula i to zovem osjetilima. Osjetilo mirisa, sluha, dodira, vida i ukusa. Da bi približio shvatanje osjećaja navodim primjer dobro poznat: svima nam se desilo da u nekim trenucima doživimo nešto gotovo božansko u sebi kod gledanja zalaska Sunca. To što bi doživjeli ja vidim kao osjećaj. Onda uvijek poslije zalaska Sunca čovjek počinje da se hipnotiše mentalnim formulacijama tipa 'kako je lijep prizor' i onda na scenu idu emocije, a za tog čovjeka je Sunce zašlo za sva vremena. Osjećaj je stvar trenutka, a emocije su ništa drugo nego misli i predstvaljaju našu težnju da produžimo trajanje osjećaja. Emocije se moraju gajiti da bi ih imali, naravno ako to želimo. Emocije niču poslije osjećaja kao gljive poslije kiše, kod nedovoljno svjesnog življenja. Jasnije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2003, 13:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
sipak: fin primjer :wink:

ppronadjoh an netu....

Emocionalna inteligencija
Danijel Goleman
prevod: Jelena Stipcevic
Izdavac: Geopoetika
Beograd, 1997.

"Emoc. Inteligencija je sposobnost da se saoseca sa drugima, procenjuje, kontrolisu sopstvene emocije, stvaraju dobri odnosi... "

Svidja mi se ovaj dio.....kontrola emocija...to je definitivno tacno!
Neke emocije mozes da kontrolises nekad, a neke i ne.
Covjek jaca i razvija svoj emocionalni intelekt kao i razumski ako na njemu radi..
To je divno, biti osjecajan(sto je za neke mana :o ) ali biti emocionalno inteligentan dovoljno da mozes da svoje emocije da izvazes, procijenis njihovu vrijesnot i pravo znacenje!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2003, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hm, zanimljiva teorija, šipak...

Iz nekog nejasnog razloga sam mislila da si žensko. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2003, 15:18 
Početnik
Početnik

A ha, sad cemo se i vrijedjati: pa dobro musko sam! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2003, 23:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Treba uzeti neku debelu, noviju knjigu psihologije pa naci sta znaci Emotivna inteligencija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2003, 11:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Da, i onda ces imati jos par informacija u svojoj glavi i jos par sumnjicavih prijedloga sta da radis sa sobom! Psihoanaliza je uzasna ako se covjek samo na nju ogranici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2003, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
e, slazem se sa damirom da emocija nema veze sa osjecajem,
mada je svaka misao ili ispoljavanje obojena nekom emocijom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2003, 23:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Kako precizno receno. Svaka cast.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2003, 08:11 
Veteran
Veteran

E, ja bih volio da meni neko ovde objasni šta tačno znači kontrola emocija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2003, 10:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Maksimum koji sam mogao da skontam je
da kada se naljutis pocnes da dises (i brojis do 10 :D )i tako mijenjas nekakav kontinuitet koji te je do tada nagonio da se ponasas u nekoj
situaciji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2003, 17:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Jul 2003, 09:09
Svest ljudi je veoma kompleksan pojam,koji se sastoji od razlika ili bolje receno njihove interakcije.Tako na pr.inteligencija ili svesnost ljudi,odnosno njihova subjektivna svest, bi se ispoljavala u obliku misli,dok bi osecanja predstavljala nesvesnost koja tek treba da se transformisu u svesnost ili misli.Ta unutrasnja interakcija bi se uvek aktivirala u interakciji ljudi sa njihovom objektivnom svescu ili svime izvan njih.Svesnost bi samim tim predstavljala jednu stalnu aktivnost i promenu,dok bi osecanja predstavljala intenzitet.Nesvesno ili osecanja takodje bi se razlikovala po samom svom "kvalitetu",te bi postojala dva osnovna nagona u coveku i to nagon kreativnosti koji bi predstavljao najvisi potencijal svakog ljudskog bica,ili njihovu duhovnu svest(svest zajednistva)kao i nagon destruktivnosti ili izuzetno ogranicenu,individualnu,telesnu svest koja bi sama sebe i svoju egzistenciju izdvajala iznad svega sto postoji.Kroz inteligenciju ili svesnost bi se omogucavalo zakonitostima obe ove svesti da deluju kroz nju.Od samog izbora ljudi ili njihovog opredeljenja za razlicito osecanje u sebi,zavisice i odredjeno formiranje misli u njima ili razvoj njihove subjektivne svesti.Jedino kroz zakonitosti duhovne svesti ljudi mogu da razvijaju svoj najvisi potencijal u sebi,ili samu svoju sustinu,odnosno da spoznaju sami sebe,a onda i sve oko sebe.Tako na primer osoba ce doci do razlicitih zakljucaka ukoliko njena analiza zapocne od osecanja straha,ljutnje,besa ili ljubavi i osecanja sklada i mira u njima.Ljudi su jedina bica na zemlji koja imaju sposobnost ili bolje receno odgovornost,svesne kreacije samih sebe,za razliku od svih ostalih bica na nasoj planeti.Mi smo ono sto sami od sebe napravimo ili sto sami sebi dopustimo da budemo.S obzirom da je tematika ljudske svesti veoma kompleksan ne samo psiholoski,vec takodje i filozofski pojam njen veoma interesantan i upecatljiv prikaz objasnjen je u knjizi koja se za sada moze nabaviti samo u Australiji na adresi:"Europa"shop 2,Dandenong Arcade 263 Lonsdale st. Dandenong,Vic. 3175 Melbourne,a takodje i u Beograd online.Naziv knjige je :"Spoznaj samog sebe",a autor Slavica Stevanovic.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2003, 18:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Sofija je napisala:
Ljudi su jedina bica na zemlji koja imaju sposobnost ili bolje receno odgovornost,svesne kreacije samih sebe,za razliku od svih ostalih bica na nasoj planeti.

Nego nisi bas u pravu da jedino je covjek obdaren tim stvarima. Znas da postoje neke vrste majmuna kojima kada das ogledalo oni sebe prepoznaju i pocnu u odrazu cistiti svoju zube. Znaci da postoji izuzetak u zivotinjskoj vrsti koji takodjer ima svijest o sebi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2003, 20:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
daMIR je napisao:
Znaci da postoji izuzetak u zivotinjskoj vrsti koji takodjer ima svijest o sebi

Sofija nije rekla da nemaju već da su ljudi jedina bica na zemlji koja imaju sposobnost ili bolje receno odgovornost, svesne kreacije samih sebe, za razliku od svih ostalih bica na nasoj planeti.

Slažem se sa njom.
To što majmun gleda u ogledalo i što hrpa drugih životinja radi fascinantne stvari je samo posljedica njihovog programa. Životinje rade u okviru svojih programa.

Da li životinje imaju svijest o sebi...vjerujem da imaju neku vrstu svijesti ali ta svijest je daleko niža od ljudske, tj. sa daleko manjim potencijalima, nemaju ono što reče sofija a to je sposobnost i odgovornost (ja bih dodao: koju je svako od nas dobrovoljno prihvatio) svjesne kreacije samih sebe.
Ali ne samo životinje već i biljke pa možda i ono što ljudi nazivaju neživim oblicima prirode (minerali, kamenje) su možda mnogo više od onoga što današnji prosječan čovjek misli. A da ne pominjem oblike života koji žive oko nas i koji su nevidljivi tjelesnim ljudskim očima (iako su nekad bili češće vidljivi) a koji imaju neku svijest o sebi i svijetu.

O svemu ovome bi ljudi više znali kad bi spoznavali sebe, svoju svrhu i svoje mjesto na ovoj planeti tako da je knjiga "Spoznaj sebe" koju sofija pominje možda dobra :)
Ali knjige nam ne donose velike spoznaje, knjige su upute a sami se moramo pomučiti da bismo napredovali u samospoznaji. Mnogima koji se ne žele upustiti na taj Put to rade jer im smeta ova riječ pomučiti, mada meni lično Put Spoznaje nije mučan već zanimljiviji od bilo čega drugog.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]