Dalek je napisao:
a)Pustite profesora Koraca, kao sto rekoh to nisu njegovi stavovi nego sazeti stavovi ljudi koji su: 1)informisaniji od nas i o Frojdu i o Jungu...
Sta to znaci - biti informiraniji od nas vizavi Frojdovih i Jungovih ideja? Ko oze da kaze da poznaju Jungovu/Frojdovu psihologiju bolje od nekog drugog? Sta je mjerilo boljeg poznavanja ideja i misli bilo kojeg naucnika ili psihologa?
Dalek je napisao:
2)imaju siru teorijsku pozadinu za iznosenje kritika i pohvala pomenutoj dvojici naucnika... Korac je tu samo da predstavi i sazvace tudje stavove.
Nisu jedinu. Izgleda da te naucnike i njihove "ispravne" stavove opravdava jedino to sto iza svog imena imaju 1001 titulu. To nikada nije bilo niti ce biti mjerilo necijeg znanja i kvaliteta! Ti profesori mogu kritikovati i hvaliti koliko hoce, ali pitanje je da li i oni razumiju te ideje i da li neko od obicnih smrtnika bez titule moze bolje da poznaje te ideje od njih?
Dalek je napisao:
Npr. kada smo vec kod tebe Daljac, poprilicno si olako i dogmaticno objasnjavao razliku izmedju Frojda i Junga, pisao da je Frojd svoje podatke zasnivao na samoposmatranju a Jung na posmatranju drugih, sto jednostavno nije tacno... Ti mozes zbog toga da se nerviras, ali ako hoces da diskutujes budi oprezniji u objasnjavanju tema koji ne poznajes dovoljno dobro... Izvini ako ti napadam na sujetu.
Jel'? A kako to nije tacno? Koliko ja znam Frojd je, recimo, Edipov kompleks prvo otkrio na sebi, pa ga onda generalizovao. A Jungova sva istrazivanja se svode na posmatranja drugih osoba. Uzmi bilo koju njegovu knjigu i vidjeces da je tako.
I ne, ne napadas mi sujetu. Nisam ja ni Frojd ni Jung.
Dalek je napisao:
...ali sam svestan da je Jung udaljeniji od nauke nego Frojd (koga su mnogi ionako pokusavali diskreditovati kao naucnika)...
Uopste nije. To sto njegova tumacenja ljudske duse ne mogu da se svare i shvate i sto nekome ne odgovaraju - to je druga prica. Danas sve mora biti u granicama nauke i dokazivog, inace ne vrijedi nista. Ako ne mozes da dokazes ispada da si obican sarlatan.
Dalek je napisao:
Takodje, mislim da bi Jung pukao od muke kada bi procitao da je njegov pojam arhetipa dokaziv na metafickom planu, posto bi to znacilo da je ceo zivot mlatio praznu slamu... Pretpostavljam, Daljac, da se nisi pravilno izrazio...
A na kojem bi ti nivou dokazivao arhetipove?