Micelijus je napisao:
Kako biti siguran da nam je neko prijatelj isključivo samo zato što smo mu dragi i što mu je sa nama lijepo, a ne iz skrivenih pobuda kao što je koristoljublje bilo koje vrste, predstavljajući nam se kao prijatelj?
Eh, te tvoje teorije zavjere...
Valjda je i tu sve u vjeri i nadi, a dosta se moze nauciti i iz osjecaja... Da li mozes da zamislis mog najboljeg prijatelja (znas o kome je rijec) da se druzi i prijateljuje sa mnom iz nekakvog koristoljublja? Ja ne mogu...
Mozda bi odgovor na tvoje pitanje bio sljedeci - ukoliko trazis prijatelja spram sebe on ce biti onakav kakvim se tim postavis prema njemu... Ako ti zelis korist i on ce... Ako ti zelis prijateljstvo i on ce... Da li bi ti uopste pomislio da gradis neko prijateljstvo iz koristoljublja? I da li se takav odnos uopste moze nazvati prijateljskim?
Micelijus je napisao:
Kada sam se već dotakao „prijateljstva“ iz koristoljublja, šta mislite da li je koristoljublje ako se npr. momak predstavlja djevojci kao prijatelj (ili obrnuto) a u stvari ima skrivene pretenzije prema toj djevojci (momku) u romantično, platonskom smislu?
Slazem se s ovim, zato sto sam musko pa znam da je ta tvrdnja u potpunosti tacna... Ali, cini mi se, da je ovdje rijec o nagonima koje muskarac nece ili ne moze da sputa... Ali, i iz takvog odnosa moze dugorocno da proistekne prijateljstvo...
Micelijus je napisao:
Sa posljednjim pitanjima se veže i ono staro pitanje, oko kojeg su mnogi lomili koplja, da li je istinski moguće prijateljstvo između muškarca i žene?
Moguce je... Nemoj mi reci da nemas nijednog zenskog prijatelja?