banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 14:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jul 2004, 14:32 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Jul 2004, 14:10
Zdravo svima,

je li ste ikada dozivjeli da Vam jedan prijatelj kaze da ce se ubijati nekada, i da je to vec jednom pokusao?
Sta bi mislili o tome, i prije svega, sta bi uradili??

Puno Vam hvala u naprijed na odgovore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2004, 02:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 23:58
Nisam nikad dozivjela da mi se prijatelj povjeri o tako necemu ali cu ti prenijeti sta sam na fakultetu naucila iz Mentalnog zdravlja:
Bez obzira na popularno vjerovanje da je vecina pokusaja samoubistva poziv na skretanje paznje to je samo malim djelom istina. Svaki pomen samoubistva treba ozbiljno shvatiti - vecini je razlog depresija u nekom obliku. Znam da nisam na tvom mjestu i tesko je davati savjete sa strane, ali kad bih mogao ubijediti prijatelja da porazgovara sa nekim strucnim mislim da bi mu pomogao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2004, 13:37 
Voajer
Voajer

Betty Boop je napisao:
Nisam nikad dozivjela da mi se prijatelj povjeri o tako necemu ali cu ti prenijeti sta sam na fakultetu naucila iz Mentalnog zdravlja:
Bez obzira na popularno vjerovanje da je vecina pokusaja samoubistva poziv na skretanje paznje to je samo malim djelom istina. Svaki pomen samoubistva treba ozbiljno shvatiti - vecini je razlog depresija u nekom obliku. Znam da nisam na tvom mjestu i tesko je davati savjete sa strane, ali kad bih mogao ubijediti prijatelja da porazgovara sa nekim strucnim mislim da bi mu pomogao.

Puno, puno ti hvala, "Betty". Bas mi je drago da si se javila na tu temu, hvala ti na savjet!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2004, 13:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Dec 2002, 22:16
SRCE OD BOSNE

.... to nisu bezazlene stvari.....narocito ako je vec bilo pokusaja!!!!!!
kao sto je BETTY napisala VECINI pokusaja je u osnovi depresija (mada ne mora biti iskljucivo to), tako da je najbolja moguca stvar da odvedes prijatelja/prijateljicu ili u neku instituciju u tvom gradu ili kod privatno kod psihoterapeuta. Vazno je jos i da znas da ako je depresivan/depresivna onda i nece sam/a potraziti pomoc (jako mali procenat slucajeva to ucini), nego depresivni obicno budu dovedeni (roditelji ili upravo prijatelji).
...uostalom poslacu ti mail, buduci da su to delikatne stvari, pa mozemo opsirnije, a i ako zivis u nekom gradu u kojem poznajem profesionalce (ili mozda u mom) da te na njih uputim...

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2004, 01:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Srce od Bosne je napisao:
Zdravo svima,

je li ste ikada dozivjeli da Vam jedan prijatelj kaze da ce se ubijati nekada, i da je to vec jednom pokusao?
Sta bi mislili o tome, i prije svega, sta bi uradili??

Puno Vam hvala u naprijed na odgovore.

ovako. odvedite ga negdje navece u provod i pokazite da ima zivota napolju. nadjite neke cure, zacugajte se, svirajte ispod prozora dok vas neko ne polije vodom, prdite i smijte se, nadjite neku zanimaciju da covjek vidi da nije sam da ima nekoga,...!!!

p.s. i to sto prije dok ne bude kasno!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2004, 18:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Srce od Bosne .. iskreno mi je zao cuti za tako nesto :cry:

Moj ti je savjet da tu osobu na bilo koji nacin uvedes u konverzaciju i da pokusas sa njom/njim sagledati bit tog problema... Mozda je u pitanju ljubav, mozda financijska kriza, mozda kriza identiteta... Sve su to problemi koji mogu covjeka dovesti do ludila. Razgovor je najveci lijek. Prvo otkrijte "dijagnozu" problema, onda izvadite "anamnezu" proteklih godina, i tek onda pokusajte da odredite "terapiju"

Razgovor i samo razgovor. Ako se ta osoba slucajno pokusava ograditi od drugih, ako odbija bilo kakve kontakte, cak je mozda grub/a prema tebi nemoj odustajati.. Ne odustaj NIKAKO.... Vuci, bori se, ne posustaj...

Jer bolno je stajati na grobu prijatelja koji ti se 2 noci prije toga obratio a ti to nisi za ozbiljno shvatio :x
Ako zelis javi mi se PP pa mozemo detaljnije razgovarati

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2004, 16:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Pa dobro, imam prijateljicu koja je par puta pokušala da se ubije, a sad se ključevima reže po rukama.
Pokušavamo joj dokazati da je to nepotrebno, da je izvučemo, ali a-aa.. Ne ide nam baš najbolje,.. Nekako se otuđila od nas,...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2004, 21:51 
Voajer
Voajer

Dobra vecer, "Turbo Grom"! Kao prvo puno ti hvala da si se javila. Zao mi je stvarno za tvoju prijateljicu!! Znam da je tesko pomagati nekome u ovoj situaciji, a ja bi to bas htjela! Nadam se da ces ipak uspjeti ti i da ce tvoja drugarica biti bolje sto prije!!! Saljem ti puno lijepih pozdrava iz Njemacke!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2004, 14:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
:cry: Jako mi je zao. U vecini slucajeva mi kao obicni smrtnici smo nemocni da pomognemo ljudima sa takvim probelmima, jer razlog je vjerovatno mnogo dublji nego sto mi mislimo.

Najpametnije je odvesti takvu osobu kod dobrog strucnjaka koji ce najbolje da mu/joj pomogne.

Naravno da i mi kao prijatelji trebamo da budemo tu i da uvijek saslusamo, ali jako je tesko pomoci ako je u pitanju bolest. ako je blaga krizica nema problema, jer tu mi kao jedinke mozemo pomoci. Ali bilo sta ozbiljnije treba prepustiti strucnjacima.

Moj kolega je prerezao vene dok smo svi mi ostali sjedili u sobi slusali U2 i to u njegovoj kuci. Srecom, moji roditelji su zivjeli blizu i tata je bio kod kuce, tako da smo momka spasili. Ali, ne moram ni da pricam kako je iza toga on zavrsio na psihijatriji. Nekim cudom ili srecom se izvukao i zivi mislim u Svedskoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2004, 23:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Odvesti stručnjaku,.. e o tom se radi. Mi NEMAMO stručna lica. Naši "dječiji psiholozi" prepisuju adolescentima antidepresive koji kod osjetljivih osoba izazivaju halucinacije, a ako se naglo prestanu konzumirati izazivaju nekontrolisano znojenje, drhtavicu, sušenje usta.... Bože moj da mi se samo sjetiti čega li su ovo simptomi..? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2004, 15:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Procitao sam sve odgovore na postavljeno pitanje. Mislim da je humano pomagati ljudima u nevolji, a posebno ako se covjek nalazi u takvom stanju, da razmislja i na ono najgore.

Savjeti su mahom usmjereni u jednom pravcu, to jest da potrazi savjet strucnog lica. Taj prijedlog je na mjestu, ali i medju strucnim licima ima puno onoh koji se ne unose u sustinu problema, pa i taj kontak nije uvijek najsigurniji.

Ja mislim, da toga momga treba pokusati uvesti u veselo drustvo, drustvo koje nicim ne opterecuje, koje zivot gleda onakvim kakav on stvarno jeste. Tu se trebaju svi angazovati a ne samo onaj koji ga dovodi u to drustvo, ali tako da to on ne primijeti. Tako danas tako sutra i on ce spoznati da zivot nije onakakv kakav ga on zamislja.

Evo jos jednan prijedlog, proizasao iz licnog iskustva. Dok sam bio student imao sam kolegu koji nikada nije pao na ispitu. Na poslednjoj godini susreli smo se sa jako teskim ispitom, koji se slusa 4 semesta i polaze u jednom dijelu.Svake godine obicno smo dolazili u avgustu i citav mjesec se ispitivali ,tako je bilo i ovom prilikom, da bi onda isli na ispit. On je zakljucio da ispit nije dovoljno spremio i da ce ponovo pasti, jer je za razliku od mene pokusavao i ju junu. Odlucio je da ide kuci. Gledao sam u njegovo lice i primijetio kako kapljica znoja ide sa cela, pa izmedju obrva i onda se razli preko nosa prema ocnim dupljama. Uzeo je svoju trobu, pozdravio se i otisao.

Imao je lijepu djevojku koju je jako puno volio, ali ona to nije znala. Po dolasku kuci napisao mi je pismo, da ne vidi izlaz, da se mora ubiti, jer gubi potporu koju je ima kao dijete paloga borca, a rotitelji ga zbog siromastva ne mogu izdrzavati.Pored toga on je smatrao da ga ljudi i drukcije gledaju zbog tog ne polozenog ispita itd.

Savjetovao sam mu da ode kod psihijatra. Poslusao je i otisao. Cim je usao u ordinaciju, prsihijatar je kazao otprilike ovako" ... ma hajde momce sta si se toliko zabrinuo, pa ima djevojaka, ako nece jedna nacicemo drugu,itd" On je objasnio razloge dolaska,a psihijatar mu je dao lijekove, koje je on po dolasku kuci, bacio daleko kroz prozor. Znaci nije bilo ne samo nekog dubljeg-sveobuhvatnog razgovora niti serije razgovora , nego tabletomanija kao sto to psihijatri obicno rade.

Ja sam onda odlucio da pisem njegovoj djevojci najmanje jednom sedmicno, a nekada i dva puta, sugerisuci joj sta da mu prica, kako da se ponasa prema njemu, jer sam znao koliko on nju voli. Tako mu je ona po mojim savjetima pricala kako ce izgledati njihov zajednicki zivot, kako ce odgajati djecu, kako ce uredjivati stan, putovati po svijetu itd.Tako smo razmjenjivali pisma najmanje jednom sedmicno,pa sam ja znao kako se on ponasa.

Na kraju je prihvatio knjigu, spremio ispit, ali pri odlasku na ispit, napisao je oprostajno pismo, meni, sefu katedre, mentoru za diplomski rad, u kome je napisao da ce se ubiti ako ne polozi, obrazlozio razloge itd, uz napomenu da ce da ubiti i profesora. Meni je pismo poslao, a sva ostala je stavio u dzep, zadio pistolj za pojas i otisao na ispit.

Ja sam njegovo pismo dobio poslije podne onaj dan kada je on prije podne polagao ispit. Na svu srecu ispit je polozio, kasnije se stabilizirao, ozenio, ima dvoje djece, zivi jedan sasvim normalan zivot koji se moze ocijeniti kao zivot imucnijih ljudi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]