banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 12:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Jan 2004, 14:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
Iskoristih nekoliko proteklih sati da malo procunjam po forumu, malo sam bio i odsutan tokom ovih praznika, i sve više uviđam da ljudi idu iz krajnosti u krajnost u raznoraznim diskusijama, pri tom otkrivajući i najintimnije detalje. Primer za to bi bio gotovo svaki forum (osim tehničkih) a naročito bih izdvojio LjSE.
Pitanje za sve - Da li mislite da računari i Internet imaju prevelik uticaj u životu pojedinaca ? Da li mislite da to doprinosi i asocijalizaciji osobe koja se iz stvarnog povlači u ovaj "virtuelni" svet ? Gde je granica ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 17:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Pazi, možda je nešto što je tebi intimno drugome k'o dobar dan. Nije možda, sigurno.
Svako ima svoje granice, pa tako i sa kompjuterima. Meni je ovo dio svakodnevice sve dok nema neki veliki negativan uticaj na "stvarni" život. Navodnici su tu, jer sam do sad ovako upoznala mnogo ljudi koji su prilično stvarni, pa ih ne mogu svrstati u virtuelne.
techX je napisao:
Da li mislite da to doprinosi i asocijalizaciji osobe koja se iz stvarnog povlači u ovaj "virtuelni" svet ?

Baš sam razmišljala o tome. Možda je osoba bila asocijalna i prije nego se uključila u ove igrarije. Teško je tu odrediti šta je uzrok, a šta posljedica.

:fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2004, 13:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ljudima koji u odredjenoj mjeri pate od socijalne fobije ovakav vid komunikacije odgovara. Vecina ljudi koje vidjate da se često mota po forumima i chat-ovima vjerovatno pate od socijalne fobije u odredjenoj mjeri.
Sad, ne znam koliko internet pomaže, ili ne, u socijalizaciji. Ipak se ovde na neki način družite s ljudima. To je dobro, je li. S druge strane, manje se družite sa ljudima uživo ako više vremena provodite na internetu, što je već loše. (nije to sredina u kojoj se može živjeti, previše je ograničena)
Mislim da bi osobama koji imaju intenzivan strah od druženja s ljudima internet mogao pomoći da se malo oslobode. Potom bi trebalo da ga se riješe u dobroj mjeri, zarad samih sebe.

Sve što se piše po forumima kao što je LJSE ne bih uzimao za ozbiljno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 10:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Sve dok ne utice na svakodnevne obaveze i odnose sa ljudima uzivo,to je OK.
Tim prije sto se mogu upoznati ljudi slicnih stavova i izaci malo iz ogranicenosti koju nudi lokalpatriotska sredina u kojoj se zivi.

Pogotovo mi se svidja sto mogu da pricam sa ljudima raznih nacija,i sa ljudima koji su bili sa raznih strana u ratu,bez bojazni da ce neko izvaditi noz i ubiti te :-?

Mada ja sam prilicno zavisan,mora se priznati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 15:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2003, 10:33
To dali racunari i internet lose uticu na ljude mozes gledati sa vise strana.
naprimjer ja posjecujem ovaj forum samo dok sam na poslu kod kuce nemam vremena za to.Posjecujem ovaj forum cisto da ubijem vrijeme i vidim misljenja drugih ljudi o nekim stvarima.A internet moze da pruzi mnoge informacije ko je mogu da pomognu u poslu, recimo da ljudi koji rade sa racunarima mogu naci karakteristike komponenti da bi napravili sto bolju konfiguraciju racunara.
A onda imas i cetove jedno vrijeme sam provodio na cetu i pricao sam sa jednom djevojkom dugo i bilo je tu finih razgovora.ali kada sam video njenu sliku ja sam ispario. Nikad u zivotu nebi prisao takoj curi i razgovarao a internet joj je omogucio takav razgovor,koji zasigurno nije imala sa nekim momkom u zivo.ona makar na trenutak moze da uziva u tome i da se boji da ce joj reci vidi koliko si debela ili trebala bi na dijetu.
A ima i ljudi koji za racunarom bez potrebe provode po 15 sati, ali to je njihov stav prema tome to hoce i to rade ne prisiljava ih internet da to rade.ja zbog posla provodim za racunarom u prosjeku 10 sati dnevno ali svaki slobodan trenutak odvojim na druzenje , rostilje setnje itd.tako da mislim da je racunar i internet samo sastavni dio zivota kao auto ,sporet,tv itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 19:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Citiraj:
A onda imas i cetove jedno vrijeme sam provodio na cetu i pricao sam sa jednom djevojkom dugo i bilo je tu finih razgovora.ali kada sam video njenu sliku ja sam ispario. Nikad u zivotu nebi prisao takoj curi i razgovarao a internet joj je omogucio takav razgovor,koji zasigurno nije imala sa nekim momkom u zivo.ona makar na trenutak moze da uziva u tome i da se boji da ce joj reci vidi koliko si debela ili trebala bi na dijetu.

Kako možeš tako nešto da kažeš?Još si ti ispao dobrica jer si se smilovao da pričaš sa nekim ko je RUŽAN...
Nisko,brate,nisko.sledeći korak je da sve ružne stavimo u konc. logore da se ne miješaju sa nama-LIJEPIMA i ZGODNIMA.A i njima će biti lakše.Manje će patiti što su nenormalni :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 10:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2003, 10:33
coco
hvatas se za pogresno.ajde budi iskren i reci dali bi ti prisao curi koja ima 1oo kila sa 20 godina .mislim da nebi.a ja sam prica zato sto ima cura vijuga za pricu a ne sto sam se smilovao.nezalim nikoga svako odlucuje i zivi kako on hoce.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 12:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
djomel je napisao:
coco
hvatas se za pogresno.ajde budi iskren i reci dali bi ti prisao curi koja ima 1oo kila sa 20 godina .mislim da nebi.a ja sam prica zato sto ima cura vijuga za pricu a ne sto sam se smilovao.nezalim nikoga svako odlucuje i zivi kako on hoce.

he he, blago tebi kad ti trazis samo one 'koje dobro izgledaju' .. mora da se i u tvojoj glavi nalazi toliko vijuga da je bitno samo izgledati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2004, 00:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
pa ako tražim partnera ili ako (ne tražeći ništa) upoznavanje krene tim tokom -DA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2004, 00:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
i usput, ne bi prišao curi koja ima 100 kila bez obzira na godine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2004, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Mnogi ljudi dozivljavaju internet previshe licno i da dopstaju da im to utice na njihov zivot, razmisljanje i raspolozenje.

Ja licno kad kliknem na disconnect zaboravim da postoji ovaj ili onaj forum, ovaj ili onaj news grupa....

prvo forum kao forum je simpatican nacin razmjene misljenja, cime jacate i izgradjujete sopstvene argumente, pricate bez da vas iko prekida i upada u rijec :D , procitash totalno suprotna misljenja ljudi po raznim pitanjima, bilo on zabavnog ili strucnog karaktera na nekim profesionalnim forumima, koji su zaista ono pravo! :wink:

Meni licno ovaj forum sluzi u zabavu i zezanciju, kad se konektujem, skinem mailove, otvorima favorites sajtove...odlican odmor u pauzama ucenja, kad je loshe vrijeme pa ti se ne ide nigdje, kad na TV nema nista itd. itd. :wink:

A sto se tice upoznavanja ljudi...pa upoznala sam jako puno ljudi preko neta, i muskih i zenskih, jednom sam pokushavala listu da napravim, pa mi nesto nije ishlo :D ne mogu se sjetiti svih :oops:
Sa nekima se i danas druzim, a sa curama pogotovo dok muski su vishe :roll: orjentisani samo na nesto drugo :roll: ! (kazem ne svi, ima izuzetaka).....

Jer pravo druzenje, prijateljstvo i ljubav su samo u stavrnom opipljivom zivotu moguce zapoceti kvalitetno, potpuno i predano!!! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2004, 12:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Kakve ovo ima veze sa temom?????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2004, 00:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Mar 2003, 10:03
!??
Evo ukratko necu vas puno daviti;mjesec septembar god. 2003 konacno sam odlucio da ne idem na NET i da iskljucim komp i da uopste probam da ne mislim na bilo sta sto je vezano uz racunare..........
:roll: hrabro nema sta stisn'o sam chuku i j... ga nek postanem zatupljeni neandertalac al vishe ne prilazim rachunaru :P
Sve je bilo OK do tamo negdje sredine oktobra;prvo kad sam se probudio neshto mi je proshlo kroz glavu da li je moguce da sam ja citavu jebenu noc igrao neke igrice/u pitanju je bio Max Pain/;ljudi pa skontajte da je to bio samo SAN!!!!!!!!Nisam znao sta se sa mnom deshava al ajd nekako sam preshao preko toga,sve kontam da je to samo glupi san!Dobro nastavio sam zdrav zivot preko dana neshto shljakao,izlazio u parkic i ubijao se kafama;dodjem kuci i spavam......poslije se izduvam na biciklu ili jednostavno autom na pistu i isprazni se.......naveche :D to mi je omiljeni dio dana-nochi ak se ne idem sa ekipom ugaziti nechim onda sam sa "zenom" i tako je izgledao svaki moj j..... dan i bilo mi je moram vam priznati fino!!!!!!! 8)
E mjesec decembar nevjerovatno;uzimam neku magicnu krpu i cistim racunar eto naishlo mi neshto da ga makar dodirnem;sljedeci dan otvaram kuciste komp-a i gledam procesor i sta je to tako j..... stvar da toliko moze da sj... coveka da ovaj svaki j..... dan prvo ukljuchi komp i pichi na net ili neshto drugo:
opet sam se ujutro probudio i i tako sam se osjecao umorno ko da sam kopao neke kanale :( Ljudi ja nisam normalan ja sam puk'o;sanjao sam da sam citavu noc u Wordu kucao neki glupi TEKST i to sve dok se nisam probudio!!!!!!!!!
To mi je bio znak da sam stvarno otish'o u pm.!nemam pojma ljudi al'[ ja sam konto ici kod PSIHICA i jedan citav dan sam razmisljo da li da odem ili ne!Proshlo me je to nakon par dana i dodje i mart 2004.god.!Nedjelja tako dosadan dan,kisha.......i pogadjate ja sjedam za komp i eto da vidim da se moze bez rachunara i neta i igrica;mjuzu sam slushao iskluchivo na liniji i kao ajd ja cu skinuti sa net-a samo par nekih novih pjesama i provjeriti mail koji sam jedva otvorio bio je toliko zatrpan!
Osjecao sam se ko' malo dijete;ko BEBA kad ugleda flashicu sa cuclom :P
Nevjerovatno,slijedeci dan odma' na net i normalno na forum kad ono ja zaboravio pasword, a kako sam se isfur'o al ima nashih shefova i poshalju mi na mail novu shifru i ja sav sretan pod istim nickom udri na forum mislim da je bio "automobili"....
I eto ja i dalje mislim da su net i racunari neka vrsta ovisnosti neznam kako da se izrazim ali i dalje nemogu skontati sto sam ja ukljuchio racunar nakon nekih 6 mjeseci i odma' na net???????
Ja mislim da na ovom forumu ne postoji neko ko nije ukljuchio svoj komp 6 mjeseci a da ga je prije normalno koristio!
Pozdravljam Vas i ja i dalje nemam pojma sto su ljudi toliko vezani za rachunare i net konkretno naveo sam samo svoj mali primjer a ima ih koliko hocete cak je bila neka emisija na TV prosle god. u vezi ovisnosti ljudi od net-a

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2004, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
:D Strasni ste. Kod mene je suprotno u odnosu na bludnika. Ja se uopste nisam htjela ukljucivati na Net do prije oko 6 mjeseci, jer sam imala priliku vidjeti ljude koji zivot protracise buljeci u ekran. I zalila sam ih. :lol:

I onda sam se bukvalno morala ukljuciti. I tako sam prvih mjesec-dva uredno radila samo sto mi je nalozeno, a onda - jadna ti majka, :wink: naletjeh na neke Forume. Sve ostalo je istorija.Trenutno sam na high-dependency nivou. :roll: Moracu jos malo na detox- tretman.

Ali mislim da sam vise dobila nego izgubila - nadam se da ce tako i ostati. :-? Jedna od stvari koje mi se extra svidjaju je sto sam na ovaj nacin dobila sansu da progovorim s ljudima s kojima sasvim sigurno ne bih imala priliku progovoriti da nije Neta.Ovo ti dodje ko medjunarodna konferencija - svaki dan. :wink:

I sto rece gipsy- nije lose kad drzis govor, a niko te ne prekida. :wink: Ipak mislim da cu morati loma cut-down s ovim. Zasto - zato. :D

Ma bjeeeeziiii :D

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2004, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Sta da kazem?

Uticaj je kadkad dobar a nekad i los... Mozes sresti svakakve ljude- upravo isto kao i u pravom zivotu.

Ljudi se osjecaju sigurnije kad su na chat-u npr, kao da se kriju iza ekrana, pa onda neki lazu i izmisljaju, neki pretjeruju u broju sati provedenih na chat-u,sto je u svakom slucaju lose, jer to znaci da takva osoba nema nikakvih obaveza.

Ponekad i ja ostanem dugo na netu- i sledeci dan sam kao prebijena- bole okice, ramena ukocena, zatim osjecaj "otupljenosti", zatim osjecaj neprilagodjenosti trodimenzionalnom svijetu itd...

Edukativno moze biti dobro, siroka dostupnost informacija( sto ih vise imas u glavi sve si tezi i optereceniji , ahahahaha).

U svakom slucaju, zelim nazad svoj zivot koji ukljucuje svih 5 cula. :(

Mislim da sam moj nick govori koje me doba inspirise: kad nije bilo tehnike ljudi su bili najplodniji u stvaranju(umjetnost, knjizevnost itd), makar po meni....

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2004, 07:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Hmmm, mislim da su ljudi i danas kreativni kao i pre, samo usred potrosackog mentaliteta prava umetnost tesko uspe da "ispliva". :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2004, 13:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Licno zivim od kompjutera i interneta, jer sav svoj posao obavljam tim putem. Pored posla, svakodnevno odvojim jos sat-dva kako bih citao E-Mail poruke, diskusije na par foruma (strucni uglavnom, npr. EliteSecurity) i chat. Naravno i tokom posla se nadje vremena za eskiviranje radne obaveze kako bi se malo prozujilo na netu.
Ovisan? Da.
Sa negativnim posljedicama? Ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2004, 21:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Vjerujem da je moj laptop dio mog zivota,,, i veoma licna stvar,,, pogotovo sad kad pocinjem da pisem knjigu, nemam prestavu zbog cega posjecujem ovaj forum,,....a ..da ,znam,,vjerovatno nostalgija,,i jedini kontakt i sansa da pricam svoj maternji jezik.
Ali posjecivanje foruma ne utice na mene..ne, nikako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2004, 19:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Do prije 4 godine nisam znala ni sta je forum niti kako to funkcionise. Bila je nedjelja i uhvatila me nostalgija. Ukucala sam na google rijec banjaluka i onda mi se otvorila hrpa nekih adresa. Kliknula sam na prvu i to je bila adresa na kojoj sam prvi put vidjela ovaj forum i bl chat. Tacnije prvo sam otisla na chat. Nisam imala pojma kako to funkcionise. Gubila sam se kao djak prvak koji ne zna da cita :lol: i ostala jako kratko. S tim da sam po prirodi veoma radoznala osoba, otisla sam i sutradan i dan poslije i tako vec 4 godine. 8)

S tim da sam se doselila u grad u kome nisam poznavala niti jednu osobu a bile su zaista minimalne sanse da ikoga i upoznam ( moje poznavanje njemackog jezika je tada bilo minimalno) taj vid "zabave" i ogromna kolicina nostalgije pomagala mi je da ubijem dane tuge.

Zahvaljujuci serbian chatu upoznala sam djevojku iz mog grada. Nasla se sa njom na kafi i ona mi je i dan danas prijateljica :angel: Preko nje je otpoceo lanac poznanstava.. Neka su bila losa ( al sto me ne ubije ojaca me) neka su se pretvorila u iskrena REAL prijateljstva...

Prosle sedmice sam otisla u Bgd i, usput, nasla se sa par ljudi sa kojima chatujem dugo i prijatno sam se iznenadila dobrotom tih ljudi i njihovim REALNIM kvalitetima... MOzda ce sve ovo nekome zvucati smijesno, ali smatram da sam dostigla zivotnu dob kada mogu na prvu loptu da vidim ko je postena dusa a ko otrov :evil: Mada prevare ima na svakom koraku :wink:

Meni je ovaj virtuelni svijet otvorio vrata druzenja.... Neke druge dimenzije..

Ne zapostavljam moje prijatelje ali volim posjetiti i ove "virtuelne".
Sa ovog foruma sam upoznala odredjeni broj ljudi. Neki su za mene i dalje ostali virutelni ( bez obzira sto sam ih upoznala) a neki su mi jako dragi :angel: i znam da ce se druzenja nastaviti....

Sad sa druge strane gledano . Sve ovo moze biti i mac sa dvije ostrice. Ako covjek ne postavi granicu, lako moze da se izgubi u svijetu nickova. Previse licno da dozivljava recenice, poruke, komentare ...

Jos jedan aspekat - onaj "najosjetljiviji" :wink:
Mozda vecina vas zna da je na ovom forumu i jedan bracni par koji se upoznao ovim putem ( medolino kazi ti njima sta je ljubav :wink: )
Ljudi se upoznaju, ostavaruju se veze, spajaju kontakti. Neke "ljubavi" su zaista postale ljubavi od krvi i mesa, neke veze su nazalost poklekle.

Sve dok je internet samo sredstvo ka cilju onda ga podrzavam..
Nista lose nije u tome pozeljeti upoznati osobu sa kojom izvjesno vrijeme komuniciras. Sve dok su iskrene namjere u tome...

Ponekad je lakse reci nesto "svoje" nekome koga ne znas, otkriti neke svoje boli ili teznje , ili samo trenutne probleme sa posla ili "ti, nevaljali zubi koji nikako da niknu" :lol: racunajuci da te ta osoba moze posavjetovati ili utjesiti jer nije "stvarna"... Ili se jednostavno tu zatekla i spremna je da te saslusa dok tvoja real drugarica brigu muci sa vodenim ospicama ili uzasnim profesorima sa faksa :P Svako zna svoje razloge :angel:

U stvari, svi smo mi stvarni - od krvi i mesa- samo je pitanje kako ko svemu ovome prilazi :wink:

Pitao/la si da li smo asocijalni ?? Naprotiv. Veoma sam drustvena osoba koja priznaje i ovaj vid druzenja :wink:

Postoje dani ( kao ovaj :lol: ) kada se nakacim i ne silazim sa compa. Postoji period kada me danima nema ni blizu compa. Sve vrlo relativno :wink:

Negativni uticaji - mozda - do sada nije mi se desilo nista negativno :wink:

Selekcija kako u real life tako i ovdje 8)

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]