banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 10:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Avg 2002, 09:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Posto je ljeto i na moru kao i na mnogim vecim kupalistima su vrlo aktuelni skokovi "bungee jumping", pronadjoh vrlo interesantno istrazivanje, tako da svi oni koji se "kuraze" neka se malo bolje upute :wink:

------------

BUNGEE JUMPING I POREMECAJI ZDRAVLJA

Bungee jumping je roden kada su 4 clana udruge Oxford University Dangerous Sports Club skocila s mosta Clifton Suspension Bridge u Bristolu 1979. Bungee jumping je naziv za skakanje s mostova ili platformi kranova visine 50 - 120 metara, dok su noge osigurane elasticnim uzetom. Kako ovaj sport postaje sve popularniji, potrebno je upozoriti i na moguce zdravstvene posljedice.

Kako uopce bungee jumping djeluje na organizam?

U istrazivanju iz 1994. godine [1] proucavano je 12 osoba koje su prvi put isprobale bungee jumping u svrhu provjere utjecaja akutnog fizioloskog stresa na razinu kortizola (hormon stresa) u slini, beta-endorfinske imunoreaktivnosti kao i broja leukocita u perifernoj krvi. Pracena je i frekvencija srca, krvni tlak kao i procjena ispitanika o njihovu emocionalnom stanju. Kompjuterski je pracena povezanost izmedu ocjene raspolozenja i prethodno navedenih bioloskih markera. Kao sto je i ocekivano, subjektivna ocjena anksioznosti je bila povisena prije skoka i znacajno snizena nakon skoka. Razina kortizola u slini bila je povecana nakon skoka, a smanjila se na normalnu razinu u tijeku jednog sata nakon skoka. Nasuprot, razina euforije je bila znacajno povisena nakon skoka i ostala je na visokoj razini tijekom slijedecih pola sata. Aktivnost beta-endorfina (prirodni tjelesni opijat) nakon skoka je porasla 200%. Nasuprot razini kortizola, koncentracija beta-endorfina nakon skoka bila je signifikantno povezana sa subjektivnom ocjenom euforije, sto ukazuje na njihovu medusobnu povezanost. Povecanje broja leukocita, frekvencije srca i krvnog tlaka pokazuje kako su razliciti sustavi organizma znacajno pogodeni iznimnim stresom koji uzrokuje bungee jumping.

Koji su zdravstveni poremecaji uzrokovani bungee jumpingom dosad opisani?

Dosad opisane zdravstvene posljedice bungee jumpinga su:- prednje iscasenje glave nadlakticne kosti [2]- ozljeda vratne kraljeznice [3, 9]. Posljedica ozljede bila je tetraplegija - oduzetost svih udova, koja je kirurski rijesena. - istrazivanje [4] provedeno na 100 profesionalno nadziranih skakaca koji su koristili uze oko clanaka noge i skocili jednom s platforme ukazalo je kako su 42 skakaca imala ukupno 59 manjih medicinskih prituzbi ili simptoma nakon skoka. Trenutni simptomi su bili misicno-kostani bolovi u clancima nogu, vratu, ledima i prsima te neuroloski simptomi - zbunjenost, glavobolja i zamucen vid. Zbunjenost je bila najcesci simptom, a neuroloski simptomi cesci od misicno-kostanih. Sve prituzbe su prestale tjedan dana nakon skoka, osim razderotina kod jedne osobe koja je pokusala zgrabiti platformu dok je skakala.- ozljede prsa i trbuha [5] nisu ceste, ali kad se dogode, posljedice su katastrofalne ako se odmah ne prepoznaju i ne lijece. Za razliku od sportskih ozljeda drugih dijelova tijela, ozljede prsa i trbuha (torakoabdominalne ozljede) nastaju zbog brze deceleracije ili udara visoke energije na prsa i trbuh. - gubitak sluha [6,9]- paraliza peronealnog zivca (nervus peroneus) kod profesionalnog bungee skakaca [7]- akutni zastoj venskog krvotoka glave [8] koji se ocituje kao oteklina koze, tockasto krvarenje po licu i ocnim spojnicama, vrtoglavicom, zbunjenoscu te u jednom slucaju prolaznim poremecajima vida. Povecanje promjera i smanjenje elasticnosti uzeta uzrokuje da deceleracija, dok je glava prema dolje, dovodi do zgrusavanja u krvnim zilama i kapilarnog krvarenja. Najcesce opisivani su poremecaji vida i cirkulacije oka. Tako je opisan orbitalni emfizem [10], odnosno nakupljanje zraka u podrucju ocne kostane supljine - orbite.
Nakon skoka s mosta visokog 50 m, skakac je uronio u vodu sto je dovelo do povecanja tlaka zraka u nosu i paranazalnim sinusima, loma kosti lubanje (koji nije zamijecen na RTG snimci) i prodora zraka u orbitu. Bolesnik je lijecen antibioticima, a nakon 5 dana nije vise imao nikakvih prituzbi, a oftalmoloski pregled nije pokazao nikakve smetnje. Opisane su i promjene na mreznici (retina) oka. [11, 12] u obliku krvarenja iz krvnih zila mreznice. Ostecenja oka ponekad je tako opsezno da uzrokuje gubitak vida [13]
Uzroci poremecaja zdravlja nakon bungee skakanja i ozljede kod bungee skakanja nastaju zbog prirodnih sila, udara, tehnickih pogresaka, nedostataka opreme te zbog ponavljanog stresa ako se radi o vecem broju skakanja. Skakanje s visine od 50-120 metara te povlacenje natrag nosi sa sobom odredenu kolicinu neizbjeznog i, gotovo pozeljnog, rizika.

Zakljucak

Incidencija teskih ozljeda nastalih kao posljedica bungee jumpinga nije zanemariva, a lakse ozljede i poremecaji se javljaju kod gotovo 50% skakaca. Stoga je potrebno informirati javnost o mogucim rizicima jer osobe koje skacu obicno ne dozivljavaju skok kao zdravstveni rizik [14]. Provjera bungee opreme i certifikata instruktora danas je dobrovoljno i proizvoljno te bi trebalo postati obveza. Trebalo bi ograniciti visinu skakanja i ohrabriti koristenje zracnih jastuka.

-------------
Ako ima onih koji su probali, ili onih koji namjeravaju..pisite :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A koji medicinski poremećaji nastanu ako uže pukne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 10:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Gledala sam mnogo reportaza o toj vrsti sporta (ako se uopste moze uvrstati u sportsku aktivnost). Jedan covjek je dozivio toliki stres da je...osijedio! :D

Ni jedan tzv. kick nije vrijedan rizikovati svoj zivot, prije svega sto je efekat kratkotrajan, a moguce posljedice dugorocne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Bolje je padobranstvo :)

A najbolja je sposobnost levitacije - slobodnog leta po volji, samo ko može :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2002, 22:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
Vader je napisao:
Bolje je padobranstvo :)

A najbolja je sposobnost levitacije - slobodnog leta po volji, samo ko može :)

padobranstvo je najbolja stvar :)... ima chak i klub u bl... ali mislim da se mozzes uchlaniti ako imash vishe od 18 :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2002, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
http://www.angelfire.com/sd/ritkpage/images/bungee.jpg

Poslednji put menjao Medolino dana 08 Avg 2002, 18:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2002, 10:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Padobranstvo je bolje i zbog toga što ako pođe po zlu tj. padobran se ne otvori možeš pasti na noge a ako kod bungee jumping-a uže pukne padaš na glavu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2002, 17:17 
ima u bgd na adi bungee i prvom prilikom..bez obzira na sve..idem da skochim..javitju vam kako je :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 09:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Nisam, imam namjeru cim budem imao priliku. Mada opet razmisljam, o kvalitetu opreme i certifikatima da je bolje probati negdje van granica ex-YU, posto je ovde kod nas sve sfusereno a ipak ne bih da rizikujem toliko.
Naravno i najboljima se desavaju nesrece.

Obicno se skace iznad vodene povrsine i ako se otkaci uze, ima sanse da ostanes ziv..

Padobranstvo i bungie se ne porede...

Ako ti se ne otvore padobrani, na sta god padao svejedno je

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 10:49 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Avg 2002, 15:32
Ja sam gledao na TV kako je u Americi neka grupa snimala svoje drugove koji skacu s mosta neke posebne visine i kako je jedan bio nisko privezan tako da je udario glavom od jednu stijenu koja je bila u blizini i to sve je snimao jedan njegov prijatelj.Kad je davao izjavu bio je van sebe jer kako je rekao nikad nece zaboraviti ono sto je okom kamere snimao i to uzivo,prate ga nocne more jer nije mala stvar uzivo gledati kako gine tvoj prijatelj a ti stojis bezpomocan i nemozes da mu pomognes.
Zato ljudi manit se tih vratolomija :evil: :x jer za par sekundi se moze zivot ugasiti samo zbog nekog posebnog "kicka" i dokaza.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 12:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Naravno da se shitovi desavaju kad se djeca igraju sa vatrom
Negdje sam citao
Prijatelj u namjeri da se pohvali ostatku drustva kako on to
"smije" povede ih na most negdje poslije ponoci.
I naravno bili su svi poprilicno alkoholisani, zaborave ponijeti
bungee sajlu.. i sta ce sad. ... nadju na mostu neku obicnu
sajlu, svezu tipu za clanak i ovaj skoci !!! :)
Sta mu se desilo ? ...pa nista upao je u rijeku, od trzaja
sajla mu je otkinula stopalo i rijeka ga je odnijela.
Tip je ostao ziv, to je najvaznije, doduse bez stopala ali ..
i njegov komentar je bio : "Sam Bog me je spasao"..

Kazem opet da postoje uslovi gdje se to moze uraditi i uzivatiiiiii
i doci u tzv. "adrenalin zone" :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 13:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

misk0 je napisao:
Padobranstvo i bungie se ne porede...

Slažem se, smatram da je padobranstvo neuporedivo bolji doživljaj.

A tek da vidiš kakav je doživljaj levitacija (slobodno letenje) ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 14:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Gledao sam na Tv Bungie. Primjetio sam da je elasticnost bungie sajle vemoa velika. Kad se osoba baci, od trzaja usljed pomenutih elasticni sila ona poprilicno leti nazad u visine. E sad... Sta ako odleti malo povise :) Koliko sam ja vidjeo samo sto ne dodirnu glavom most :) Tako da potencijalna ozlijeda ne ceka samo na dnu... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2002, 13:04 
ma to je za ljude kojima je zivot dosadan,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2002, 13:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Nov 2002, 14:39
Shwabo ta sajla je tacno odmjerena i proracunata njena istezljivost tako da to ne moze da se desi, usput ja sam proslo ljeto skocio sa Sibenskog mosta pokraj Sibenika naravno i ne zalim a bilo mi je prvi put a mislim i posljednji.

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2003, 13:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Avg 2002, 01:25
slazem se u potpunosto sa vaderom...
levirtacija je super ... mada to jos nisma uspio da dozivim
ovo ljetgo 100% :)
ima neka skola kao...

i jos nesto u padobrance mozes sa 16 godina :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2003, 13:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Feb 2003, 13:51
Isao sam na Bungy i skakao u Spaniji vec 4 puta... filing je odlican i nikakve povrede nisam imao poslije. :fadein:

Jedino sto mora da se pazi je da to radis samo sa iskusnim profesionalcima sa vrhunskom opremom a ne nekim laicima koji su skontali novi trend pa bi na brzinu da zarade neki dinar. Kupe polovnu opremu koja je vec za bacanje... elastiku koja je vec maximum iskoristena i rastegnuta... takva vise nije elasticna nego pocinje da lici na obicno uze.

Cim budem imao priliku opet letim... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2003, 13:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Nov 2002, 12:58
Ja ne bi skoci ni za zivu glavu ,nisam ljubitelj visina niti te vrste sportova .Previse mi je to strasno da moj zivot ovisi o elasticnom uzetu .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2003, 13:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Feb 2003, 13:51
E jebiga bisco... razocara ti mene... ja sam bas mislio da si i ti kao ja divljak u dusi. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2003, 14:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Nov 2002, 12:58
Jebiga celavi godine svoje nose nekad sam bio najdivlji ali sad bogami sto kazu ladju kraju u mirnije vode . Pjena i tutnjanje vode je nesto drugo odma mi u zilama prostruji nesto ali visine tu sam tanak .Valjda je to genetski . Mada jos ponekad se volim pentrati po liticama ali nista posebno spektakularno i ono kud sam prije se penjao sad mi je to samo uspomena .Penttranje po liticama da ali samo u okvirima normale .

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]