Veni, vidi, vici.

Vratio sam se uspjesno. Hvala na podrsci.

Putovao sam rutom BL – Okucani – BG – Nis – Kursumlija/Prokuplje – Merdere (granica) – Pristina. Dionica Nis - Pristina je najsporiji dio puta, jer je cesta prilicno losa, a prolazi se i kroz dosta naselja, pa moze biti lokalnh vozaca koji ulecu sa strane. Od BG do Nisa treba 2 - 2.5 sati, od Nisa do Pristine jos 2.5.
Sama granica je prica za sebe. Sa strane Srbije postoje dva stopa – staje se na prvom, priceka, produzi do drugog i tu ceka na signal granicne kontrole. Kako to nigdje ne pise, stao sam na oba stopa, pricekao malo i nastavio do kontrole, a onda su me zafrkavali zbog toga, htjeli da naplate kaznu i kojesta jos su mi napricali. Kad su culi da sam iz BL onda su me pustili, ali su vracali neke ljude da cekaju na prvom stopu po pola sata i naplacivali 20E.
Na kosovskoj strani sam platio osiguranje 50E, jer nisu medju zemljama (nisu drzava op. a.) zelenog kartona. Placa se 50E ako ostajete do 15 dana, za duze je nesto vise. Na granici problema nije bilo, svi stariji pricaju srpski i ne prave se ludi.
Pristina kao grad je siv i zivi spomenik socijalizmu. Ima nekih novijih zgrada i dotjeruju se fasade starijih, pa to i pocinje da lici na nesto ljepse, ali je u sustini kombinacija kasabe i sivih betonskih zgrada. U gradu se vozi bez puno propisa, vecina semafora radi, a pjesacki treba zanemariti da uopste postoji. Ljudi su ljubazni i pomoci ce kako god mogu, pa makar da, iako skontaju da nista ne razumijem albanski, ponove sve sta su mi rekli samo malo sporije kao da to pomaze.

Stariji pricaju srpski, a mladji uglavnom ne, poneki govore engleski. U gradu se tesko snaci kada trazite izlaz, jer su znakovi rijetki i slabo vidljivi, pa su GPS ili stara dobra mapa obavezni. Btw, nemojte koristiti mapu na engleskom kao dole potpisani, jer lokalcima nista nece znaciti National Library, Teather,...

Cijene su uglavnom nesto nize nego kod nas, a kako je klauss vec rekao, placa se u evrima.
Sto se tice sigurnosti, bili smo kao grupa u nekoliko lokala i bilo je sve u najboljem redu, ali ne bih puno eksperimentisao sa kafanama. I sami domacini su nam tako sugerisali. U lutanju gradom (i pjeske i autom) priupitao sam vise od 20ak lokalaca za pravac, i nikakvih problema nije bilo.
Ako treba jos info, javite.