banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 10:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Bec
PostPoslato: 22 Dec 2008, 13:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Krajem januara ili u februaru bi trebalo da odem 2 nedelje u Bec na razmenu studenata ( studiram ekonomiju, 5.god. master studija ) . Posto na ovom forumu sigurno ima ljudi koji su vec bili u Becu ili zive tamo, imam par pitanja. Interesuje me sledece :
1) Sta sve treba obici u Becu sto se tice znamenitosti i sl .?
2) Koja mesta bi mi preporucili za shopping ( u kojim ulicama, koji trzni centri ) ?
3) Sto se tice nocnog zivota, koja su popularna mesta tamo za izlaske ( pri tom ne mislim na neke diskoteke gde gostuju Seke, Stoje i ostale “zvezde nase estrade”, vec neka fina, prijatna mesta ..) ? Takodje mi mozete preporuciti i neku finu poslasticarnicu ili restoran sa pristojnim cenama.
4) Kako su inace tamo krecu cene , jel dosta skuplje nego kod nas ( npr. cene u restoranima, kaficima ) ?
5) Jel ima na ovde na forumu ljudi koji studiraju ekonomiju tamo?

Vrh

Tema posta: Re: Bec
PostPoslato: 26 Dec 2008, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
1.Imas mnooogo toga za obici, zavisi sta te zanima
Krenimo od centra
Stefansplatz, to ti je nesto kao nas Trg krajine , samo malo manji :D , gdje se nalazi i istoimena crkva, koju nije lose obici, mozes se popeti i na toranj.
Odatle mozes krenuti na sve 4 strane, neces pogrijesiti koju god da odaberes,ako ides juzno, onda ulazis u Kärtnerstrasse ili sto bi u prevodu znacilo Koruska ulica, to je nesto poput nase gospodske, na kraju koje je opera, a kojih stotinjak metara dalje(preko veelike ceste) je i Karlsplatz sa istoimenom crkvom,sto ne treba preskociti. Ako nastavis istim pravcem,tj. ulijevo naicices na veeeeeeeliki spomenik ruskim vojnicima iz ww2. U produzetku toga,tj ulicom koja vodi dalje juzno je veeeeeliki park Belvedere, a u njemu je neki dvorac, gdje budu izlozbe, sto i nije toliko vazno, vazan je park. Ako preostane snage u nogama,prateci juzni pravac,izadjes iz parka, predjes ulicu, naidjes na drugi park koji je preko puta autobuske stanice, koja se trenutno renovira,ali je poznata svima nasima, jer smo svi tu dosli prvi put u Bec.Na kraju tog parka, nailazi se na Arsenal,to je velika tvrdjava , ali ono sto je bitno je da se tu nalazi Heeresgeschichtliches Museum, tj ratni muzej, gdje stoji, izmedju ostalog i auto gdje se vozio Ferdinand kad ga je Gavrilo upucao, a i mnogo o tome i ww1, ww2, ranijim ratovima, oruzja, uniforme, novine, zastave,jako interessantno.
Sa jugom sam zavrsio.
Ako krenes zapadno od Stefansplatza,ulazis u Graben,to je isto nesto kao gospodska, samo sto su tu radnje bas ekskluzivne, a i cijenama nema mane(tu kupuju samo oni koji imaju najmanje sest nula iza nekog broja na kontu).
Iduci tom ulicom nailazis na Hofburg, kad dodjes tamo vidjeces sta sve ima.
Iduci dalje, nailazis na 2 muzeja - Naturhistorisches Museum-iliti prirodoslovni( tu imas sve od postanka covjeka, pa i ranije, ogroman muzej, ima oko 35 sala, samo kamenja imas 2 sale) i Kunsthistorisches Museum- samo ime mu kaze- umjetnost.
Muzeji se nalaze jedan preko puta drugoga, nema sanse da ih promasis.
U samoj blizini,tj. preko ceste, nalazi se Museumsquartier(MQ), koji ne smijes zaobici, ako si fan umjetnosti, pogotovo moderne i tamo imas par muzeja.
Kad to prodjes nailazis na glavnu ulicu za kupovinu Mariahilferstrasse, dugacka oko 3km, samo prodavnice i kafici, restorancici i sl.
Ako te zanima,ima i veliki akvarij sa ajkulama,u jednoj ulici koja je sa strane gore pomenute.
Ako te zanima trznica, onda se trebas spustiti malo nize od ove ulice i naicices na veeeliku trznicu(Naschmarkt), sa svim mogucim zacinima i jelima,imas razne restorane iz svih mogucih krajeva, a subotom je i buvljak.
Ako me jos uvijes uspijevas pratiti, vrati se malo unazad , pa ces vidjeti gdje pise Hofburg- desno od njega je opet lijepi park(Volksgarten), a kroz njega se stize do Rathausa ili gradske vijecnice, a kraj toga je i parlament.
Ima jos toga puno za obici, nesto sama otkrij.

2.Za shoping preporucujem gore navedenu Mariahilfer strasse, a ako ti se ne da puno hodati, imas alternativu Donauzentrum(U1 Kagran), tu imas skoro sve radnje kao i tamo, samo sto je sve na jednom mjestu, plus ima veliki Multipleks, mada mislim da te nece privuci filmovi sinhronizovani na Njemacki.Ima i Shoping city süd, koji je van grada,a tamo imas bas sve, samo treba puuno hodati(mislim tamo).Dotamo ti vozi jedna linija iz grada(Badnerbahn se zove i krece od opere- plavi tramvaj).

3.Za izlaske je popularan Bermuda dreieck, tamo imas mnogo klubova i kafica,pubova(imas mnogo pubova po cijelom gradu), a odmah je u centru, tj kod Swedenplatza, na koji se dolazi kad ides istocno od pomenutog Stephanplatza, a naravno da imas i stanicu podzemne koja se zove isto tako( U1 i U4 )
Tu imas i par slasticarni(Zanonni je ok).
Restorani...hm,ne znam sta volis jesti,ima ih milion. Ako volis sushi, imas dobar i povoljan u Mariahilferstrasse , mislim da je 81,a tu imas, naravno i drugih azijatskih specijaliteta. Nije nesto uredjen, ali ga je lako naci, klopa je dobra i cijene su ok. Najbolje je da uzmes Menü, dobijes i supu uz glavno jelo.
Ima puno restorana tipa All you can eat( Ovdje se to zove Menü, ali ne ovaj gorepomenuti), jedes dok ne puknes za male pare(do 3,4 sata radnim danom je jeftinije nego kasnije ili vikendom).
Inace, ako ne probas Kebab, kao da nisi bila u Becu, dobar kebab imas,naravno, u Mariahilerstr. , restoran se zove Türkis i narucis Durum( to je u stvari lanac restorana,imas ih par u gradu,ima jedan mali i na Swedenplatzu). A isto tako imas dobar i na toj velikoj pijaci.
Sto se tice tipino austrijske kuhinje, znas za becku sniclu, nista posebno, pogotovo sto je mnogi prave od svinjskog mesa, dok je ona prava, od teletine mnogo skuplja(porcija od 13e pa nadalje).

4. cijene...
Kafa 2e pa nadalje
sok od 2,5
pivo od 3e
vino od 2e(ovdje je to 1/8l )
kokteli od 4e(ako je happy hour, inace skuplji)
Hrana
Jako raznoliko,od parceta pice koje kosta minimum 2e, preko kebaba i kobasica 3e(ima doduse i snicla u zemicki za te pare, tu preporucijem Schnicelhaus koji ima dosta po becu),kineske hrane 6,7e ( mada toliko kosta i all you can eat)do nekih steakova po 15, 20 e.

Sad sam vidio da dolazis krajem januara ili pocetkom februara i mogu ti reci da dolazis u dobro vrijeme za kupovinu, jer su tada velike rasprodaje, 50% i vise.

Ima nasih koji studiraju ekonomiju,sami ce ti se javiti(ima ih na forumu, bar jedan).

Nadam se da sam pomogao.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 23:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
laoce svaka ti cast na odgovoru!! a ti krofnice si mogla barem hvala napisati !! :roll:

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 13:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2007, 13:41
Al' bash... :roll:

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Eee, pa ona je sad becka skola, ne zna ona nas levate vise.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 16:38 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Sep 2008, 09:13
Divan je Bec!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]