Isli do Tajvana...Taipei, veliki prljavi grad...

- kaki-man, kaki (kod nas nepravilno kazu japanska jabuka) umjesto glave...po meni potpuno prikladno....

Sta reci za ove miljeice u busu...

Doslovno svi imaju skuter i voze ga svaki dan cijeli dan! Slika 4-oclane porodice na necemu od 50 ccm nije rijetkost...

Memorijal hall CKSheka...

Pogled sa kule na cijeli kompleks koji ukljucuje glavni trg, kapiju, kulu, i ove gradjevine sa strana, Nacionalno pozoriste i Nacionalne dvorane V. Lisinski

Jedna od izlozenih limuzina generalisimusa...

Sun Yat Senov mauzolej...opustencija, ljudi sjede, citaju, pustaju zmajeve (par stotina metara visoko, mislim da za ovo treba NOTAM da se izda, neko ce to zakaciti helikopterom)...

Pocasna straza ispred jos jedne njegove statue unutar mauzoleja koji je ujedno i gradska uprava (ako sam u pravu), bili smo tu u vrijeme smjene straze koja je impresivna. Vitlanje PAPovkama u stilu Americkih filmova traje dobrih 15 minuta uz ledeni pogled strazara. U jednom momentu njih dvojica vrte pusku oko ispruzene ruke bar 30 sekundi....nevjerovatan dril....

U parku ispred zgrade traje egzorcizam...ili to neka vrsta narodnog iscjeljitelja lijeci nesto....necim...

Taipei 101, i dalje najveca zavrsena gradjevina na svijetu....

Jedna nocna...

Najvisa zgrada x upotrebljivost = najbrzi lift na svijetu

Najvisa zgrada x vjetrovita klima x Pacifik = najveci wind damper na svijetu (660 metrickih tona)...ukratko velika zeljezna kugla ofarbana u zlatno na vrh zgrade...

Stanica policije sa poredanim policijskim skuterima...

Grand Hotel Taipei...

Podsredstvom nasih domacina smo otisli do Jioufena, rudarskog gradica koji se razvio oko japanskih rudnika zlata za vrijeme njihove uprave, poznatog po ocuvanom starisnkom ugodjaju. Tamo je snimljen "City of Sadness" (dobio Zlatnog lava '89.) pa je grad od tada opsjednut turistima....
Smrdljivi tofu, poslastica (kome?)....za usporedbu zamislite da neko cisti crijeva za kobasice tako sto baca crijevo, a ono ostalo kuva od ujutru do navece...ne pretjerujem, odvratno, a mislio sam da imam zeludac za stosta....

Pecene pilece nogice....komentar izlisan...

Night market...

Ja dokazujem odakle sam....seka mi pokazivala kako da pucam...

Nekoliko kvartova za shopping rade u cijelom gradu preko noci, zamislite idete u kupovinu cipela u 2 ujutro, poslije toga kod frizera, pa na veceru (kako to nazvati uopste), pa malo u kafanu...pa bacis "karike na marike" ili tako nesto....i opet ti ostane vremena do zatvaranja, obicno u 4 ili 5 ujutru....luda kuca...po opisu nesto izmedju bosanskog vasara i NBG trznog centra "Piramida"

...svega....bas svega...ovdje treba poslati Davidovica....
Kuvamo caj u Jioufenu, kaelnerica ti donese sve na sto pa pravi sam...i na kraju plati, gdje je tu pravda?

Ima jos toga, vodali su nas po restoranima u vlasnistvu Chang K.S. ove porodice u vili iz '30. godina proslog vijeka sa originalnim namjestajem, jeli smo supice od zasticenih vrsta kao i mnogo stvari koje ne mogu identifikovati, divili se jeftinoci, uzivali se u taksijima koji s kraja na kraj dvomilionskog grada naplate 5-6 evra, shoppingovali do iznemoglosti...
Pridju nam neke curice i pitaju nesto za potrosacku anketu...jesam li kupio sta od elektronike? Kazem ne...Planiram li? Ja opet ne...iznenadjenje na njihovom licu nije imalo kraja...pitaju zasto, ja kazem ne treba mi nista...one opet izgubljene pitaju zasto....
Nisam ni stigao da pogledam cijene elektronike, a planirao sam...jbg...