banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 12:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Viza za Nemacku
PostPoslato: 25 Mar 2008, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Pregledao sam sve, samo me zanima iz vaseg ili iskustva vasih poznanika, da li se lako dobija viza, btw tamo nigde nije navedeno da mi treba potvrda o rezervaciji povratne karte i smestaj??

Prob je sto sam nasao jeftinu povratnu kartu, ali se mora sve odjednom platiti, sto mi je bezze jer ako ne dobijem vizu, onda sam bezze platio kartu.

Dakle vasa iskustva i razmisljanja plz sto pre. :D

Vrh

Tema posta: Re: Viza za Nemacku
PostPoslato: 25 Mar 2008, 12:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
ja bih ti preporucila da odes u Njemacki Konzulat i sa njima o visi to raspravis.
Ako me ne vara treba ti garantno pismo sa osiguranjem za taj boravak. Tako je bar kod moje mame kada me posjecuje.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U dokumentima koji navode sta je potrebno pise ili garantno ili blab bla bla druge stvari, tamo se cak ne navodi ni povratna karta i rezervacija.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 13:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
ja mislim da ti u svakom slucaju treba neko ko ti garantuje boravak u Njemackoj,. Da li je to firma ili privatna osoba, je svejedno. Ali za povratnu kartu i slicno nicam cula. Moras za to vrijeme imati zdravstveno osiguranje. Sada za koliko ce ti dati dozvolu boravka, zavisi od tvog zahtjeva. Vecim dijelom daju na tri mjeseca i onda imas rok da izades iz drzave prije nego sto ti istekne viza.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 16:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Evo ja sam skoro čula iz prve ruke od žene koja drži turističku agenciju. Malo smo pričale o vizama, i rekla mi je da je trenutno najlakše izvaditi vizu za Njemačku : ne treba ti ni potvrda rezervacije, leta, ni garantno pismo, ništa... samo jedna stvar ti treba : izvod iz tvog bankovnog računa kojim im potvrđuješ da imaš mnogo para :D , te da stoga nećeš imati razloga da ostaneš u njihovoj zemlji parazitirajući ili radeći na crno. :D Fin paket, ha? :evil3:

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Sva sreća, nemam tih problema 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2008, 09:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Koliko se ceka ispred ambasade? Jesu li velike guzve? Kad je najpametnije doci?

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 08:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
Hmmm, evo prvi put u životu vadim vizu pa mi je cijeli ovaj proces nov i imam par pitanja.
Može li mi neko objasniti razliku između garantnog pisma i poziva jer, koliko vidim, u spisku potrebne dokumentacije prave razliku između ta dva dokumenta. Kako sam ja shvatio - garantno pismo šalje osoba koja me poziva i ona u tom pismu garantuje za moje finansijsko stanje na tom putu dok je poziv dokaz o smještaju, a šalje ga ista osoba. Ako je ta osoba u stanju da garantuje finansijsku sigurnost, onda šalje garantno pismo i poziv nije potreban. Ako ne može da garantuje, onda mora poslati poziv kojim potvrđuje moj smještaj a ja u tom slučaju moram sam dokazati finansijsku stabilnost, što činim prilaganjem štedne knjižice, izvoda sa računa na kom se vide sve transakcije u najmanje zadnje 4 sedmice ili potvrde o primanjima.
Da li je sve ovo tačno ili sam nešto pogrešno shvatio?
Usput, to garantno pismo i poziv - različiti dokumenti su u pitanju. Ta osoba zna već gdje se izdaje garantno pismo no ne znamo za taj poziv. Da li se i on izdaje zvanično, u odgovarajućoj kancelariji u Njemačkoj ili je to doslovno, samo pismo - poziv koje mi adresira ovamo sa potrebnim podacima i priloženim kopijama potrebnih dokumenata?
Ukoliko sam nešto pogrešno shvatio ili propustio, možete li mi molim vas precizno objasniti ovaj proces oko ovih pisama i poziva?
Hvala :)
P.S.
Student sam, nezaposlen i planiram ići u kratku posjetu (8 dana) prijateljici u Njemačkoj. Ona je takođe nezaposleni student pa su joj i primanja ograničena samo na državnu stipendiju (BAFOG neki). Ovo navedoh za slučaj da neko zna i više detalja o potrebnoj dokumentaciji u ovom konkretnom primjeru.

Poslednji put menjao Motoko Kusanagi dana 16 Okt 2009, 08:56, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 08:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Za poziv prvi put cujem. Nekada davno meni su slali garantno pismo a ja sam ove god garantovala. Ta osoba, koja te "poziva" ide u Landratsamt ili Einwohnermeldeamt.
Ono sto je ona duzna njima pokazati je:
Zadnje tri platne liste
Ugovor stana ( dal' iznajmljen dal' vlastiti)
Prijavu boravka ( kosta 5 eura)
i tvoje 3 zadnje platne liste. E sad, ako si student onda vjerovatno ide kopija indexa ili sta jos..
Onda se taj papir plati jos 25 eura i to je garantno pismo.

Onda ona to TEBI salje. A ti sa tim i svom ostalom potrebnom dokumentacijom ides u SA.
Vize se lako dobijaju sto ce reci

"Willkommen in Deutschland" :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 10:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ovo je direktno prepisan tekst iz spiska potrebne dokumentacije:
Citiraj:
- garantno pismo od osobe koja Vas poziva, izdato u nadležnom Uredu za strance u Njemačkoj
ili: dokaz da raspolažete sa dovoljno sopstvenih sredstava (npr. štedna knjižica, izvod sa računa, iz kojeg proizilaze sve novčane transakcije koje su izvršene u periodu od najmanje zadnje 4 sedmice - obična potvrda banke o aktuelnom stanju na računu nije dovoljna, potvrda o primanjima itd.) u originalu i 1 fotokopija.
- u slučaju na nemate garantno pismo, potrebno je predočiti: rezervaciju hotela ili neki drugi dokaz o smještaju (pozivno pismo na njemačkom jeziku, u kojem mora biti navedeno ime, prezime i adresa osobe koja Vas poziva, kao i čitljiva kopija pasoša ili lične karte te osobe)

Tu kao da se govori o dva različita dokumenta pa sam se poveo za tim. U konzulatu su rekli da je to jedno te isto i naravno, nisu znali da mi navedu šta je tačno dovoljno (njoj) da napravi to garantno pismo iliti taj poziv...

Prijateljica mi je juče javila sledeće:
Citiraj:
I've read that this whole guarantee thing is about the financial security (in case of ........whatever...? *??*)..which means that the host has to prove that he/she earns enough and has enough space to host someone - which means....if he/she wants to host someone , he/she has to earn at least ~1400€ (net) a month (if you want to host ONE person) ...and since I only get that BAföG (500€) ..I'm not sure if this will ...work out. I don't know. I will ask them...

Ako ona nije kvalifikovana da izda ovo garantno pismo, može li barem da garantuje za smještaj, tj. da izda ovaj poziv a ja bih se onda pobrinuo za dokazivanje finansijskih sredstava? Ona će se još raspitati oko ovih detalja ali bih ja volio da što prije krenem sa riješavanjem ovogapa ako neko od vas zna nešto o ovome - recite. Pošto sam student i nezaposlen, nemam primanja (roditelji me izdržavaju) - da li svejedno moram podnositi izvod iz banke (praviti račun ako ga nemam, uplatiti novac na njega na vrijeme *koliko novca je minimum? koliko je dovoljno?* itd...) ili to za studente nije potrebno? U zahtjevu sam naveo da se namjeravam izdržavati gotovinom...

Pffff...
A nekad se samo pokazivao pasoš na granici...
Jako mi je važan ovaj put pa ne želim da se izjalovi zbog greške u koracima. Cijenim svaku pomoć i pojašnjenja. Unaprijed hvala.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 11:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koliko znam potrebno je da imas na racunu 100 evra za svaki dan koji ces tamo boraviti. Moguce je da se iznos promijenio, ali posljednji put kad sam se ja raspitivao cca. godinu dana, bilo je toliko po danu. To ti je lako a i nije. Ako nemas tu lovu, nadji nekog ko ti vjeruje da potreban iznos (uvijek je dobro malo vise od minimuma) stavi na tvoj racun, potom uzmi izvod o stanju na racunu i odmah kad dobijes ovjeren dokument skini lovu i vrati onom od koga si uzeo (doduse ovaj dio u vezi sa vracanjem je na tebi :D ). Tako mozes rijesiti taj moment.

Sto se tice djevojke od tamo, ona ti moze garantovati smjestaj, tako da ovi u ambasadi skontaju da ti nece biti potreban novac za rezervaciju hotela.

Mislim da ti je vazno priloziti i fotokopiju povratne karte, kako bi dodatno osigurao (iako je ovo glupo) da ces se vratiti.

Btw toliko o viznim olaksicama za studente. blah :x

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 11:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
To ti je lako a i nije. Ako nemas tu lovu, nadji nekog ko ti vjeruje da potreban iznos (uvijek je dobro malo vise od minimuma) stavi na tvoj racun, potom uzmi izvod o stanju na racunu i odmah kad dobijes ovjeren dokument skini lovu i vrati onom od koga si uzeo (doduse ovaj dio u vezi sa vracanjem je na tebi ). Tako mozes rijesiti taj moment.

Kod Slovenaca npr ovo ne funkcionise. Oni za studente koje izdrzavalju roditelji kao garant o finansijskoj sposobnosti putovanja traze 3 poslednja izvoda od plate jednog roditelja. Ne znam da li su Svabe po tom pitanju ista bolje.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 18:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Trenutno čekam njen odgovor da vidim šta mi na kraju sve te priče ona može garantovati... Do tada, postoji li neki broj njemačke abasade u Sarajevu na koji se mogu dobiti konkretne informacije (a da nije u pitanju automat)? Ovi u konzulatu u BL nisu bili od neke pomoći a ne želim da idem 3 puta do Sarajeva jer mi fali dokument/izvod/zarez u zahtjevu za vizu...

Što se tiče novca, on srećom nije problem - uštedio sam dovoljno. Problem mi je samo da saznam šta mi tačno treba da im predam od tih garancija/pisama/izvoda koga i čega pa da sve bude u redu :)

Citiraj:
Btw toliko o viznim olaksicama za studente.

Ne znam kako je bilo ranije, no trenutno čak i ako postoje neke olakšice, one uopšte nisu jasno navedene. Spisak potrebne dokumentacije ne pravi razliku između zasposlenog, nezaposlenog studenta, samostalnog i onog kog izdržavaju roditelji. Naravno, sve ti oni mogu reći na licu mjesta pa ako ti nešto fali od dokumenata, dođi opet... To je sitnica... na brzinu skokni do BL, vrati se pa opet čekaj u redu... .... Kako je krenulo, ja ću se pripremiti na sve moguće varijante pa tek tada u Sarajevo... c c c :)

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2009, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 16:41
Motoko Kusanagi je napisao:
Trenutno čekam njen odgovor da vidim šta mi na kraju sve te priče ona može garantovati... Do tada, postoji li neki broj njemačke abasade u Sarajevu na koji se mogu dobiti konkretne informacije (a da nije u pitanju automat)?

zovi na 033 565 380
kad automat krene da prica pritisni 1, poslije par sekundi 2 a onda opet poslije par sekundi 4 i to ce te spojiti sa sluzbenikom.
ma grozan je taj proces, nekoliko puta sam vadila vizu i imam osjecaj da nas zestoko zajebavaju, da im sto manje ljudi udje u drazvu.
dobiti garnatno pismo je komplikovano, lakse ti je mozda dobiti poziv - nek ti drugarica napise da ste nekakvi umjetnici, saradjujete na projektu tom i tom itd. uzmi i potvrdu s faksa i osiguranje za tih 8 dana i to ti je dovoljno.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2009, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Ja sam danas dobio austrijsku poslovnu vizu. Trazio sam na 6 mjeseci i papci su mi dali samo na tri mjeseca. Dzaba sto radim u austrijskoj firmi. Poziv od firme sve sam imao ali...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2009, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
ferdinand je napisao:
Ja sam danas dobio austrijsku poslovnu vizu. Trazio sam na 6 mjeseci i papci su mi dali samo na tri mjeseca. Dzaba sto radim u austrijskoj firmi. Poziv od firme sve sam imao ali...

Možda će nam ukinuti vizni režim za 3 mjeseca pa ti ne treba duža :D

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2009, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Budi sretan sto si ju uopste dobio. Lik koji ima kafic ( koji ubi puru poslom) i stampariju nije mogao da ju dobije iz razloga - nije financijski potkovan :lol: Da bi bez problema dobio DE multi na 3 mjeseca.

Budu li vas zaustavili Madjarosi jos uvijek ima mjesta kod nas, za vas po posebnoj cijeni :lol:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 19:45 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ako je neko pricao kako je dobijanje njemacke vize lako, ne bih se bas slozio. :-?

Juce i prekjuce sam 2x isao u Sarajevo do njemacke ambasade... i trenutno sam na cekanju do petka za vizu, koja mi je jako hitna.
U subotu trebam u Stuttgart na evropsko debatno prvenstvo, kao dio reprezentacije BiH; otisao sam sa svim mogucim papirima, 2 pozivna pisma i garancijom da je sve placeno sa nase strane i... odbili su me, jer je pismo bilo faksirano (nije mogao original stici, jer se ranije nisu znali kvalifikatori). Takodje, zvali su ih direkno i iz Njemacke da potvrde za mene i drugaricu, ali oni i dalje traze original.
Sinoc je poslan DHL-om direktno na ambasadu, i ako stigne do sutra, imamo srece; ako ne - bye bye prvenstvo!
Divota drzava. :fadein:

P.S. Takodje, natjerali su me da uzmem uslugu dostave pasosa DHL-om (iako sam htio licno opet otici u Sarajevo, da se uvjerim da je sve ok)... inace, nece da nam daju vizu, jer je u suprotnom ne mogu izdati na vrijeme (?!). Yippieeee...

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 19:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Tim negacije na celu sa konzulom BRD je pobjedio u debati "da li ce FLASH dobiti vizu?" :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 19:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
V@nja je napisao:
Tim negacije na celu sa konzulom BRD je pobjedio u debati "da li ce FLASH dobiti vizu?" :lol:

:lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]