Ovo je direktno prepisan tekst iz spiska potrebne dokumentacije:
Citiraj:
- garantno pismo od osobe koja Vas poziva, izdato u nadležnom Uredu za strance u Njemačkoj
ili: dokaz da raspolažete sa dovoljno sopstvenih sredstava (npr. štedna knjižica, izvod sa računa, iz kojeg proizilaze sve novčane transakcije koje su izvršene u periodu od najmanje zadnje 4 sedmice - obična potvrda banke o aktuelnom stanju na računu nije dovoljna, potvrda o primanjima itd.) u originalu i 1 fotokopija.
- u slučaju na nemate garantno pismo, potrebno je predočiti: rezervaciju hotela ili neki drugi dokaz o smještaju (pozivno pismo na njemačkom jeziku, u kojem mora biti navedeno ime, prezime i adresa osobe koja Vas poziva, kao i čitljiva kopija pasoša ili lične karte te osobe)
Tu kao da se govori o dva različita dokumenta pa sam se poveo za tim. U konzulatu su rekli da je to jedno te isto i naravno, nisu znali da mi navedu šta je tačno dovoljno (njoj) da napravi to garantno pismo iliti taj poziv...
Prijateljica mi je juče javila sledeće:
Citiraj:
I've read that this whole guarantee thing is about the financial security (in case of ........whatever...? *??*)..which means that the host has to prove that he/she earns enough and has enough space to host someone - which means....if he/she wants to host someone , he/she has to earn at least ~1400€ (net) a month (if you want to host ONE person) ...and since I only get that BAföG (500€) ..I'm not sure if this will ...work out. I don't know. I will ask them...
Ako ona nije kvalifikovana da izda ovo garantno pismo, može li barem da garantuje za smještaj, tj. da izda ovaj poziv a ja bih se onda pobrinuo za dokazivanje finansijskih sredstava? Ona će se još raspitati oko ovih detalja ali bih ja volio da što prije krenem sa riješavanjem ovogapa ako neko od vas zna nešto o ovome - recite. Pošto sam student i nezaposlen, nemam primanja (roditelji me izdržavaju) - da li svejedno moram podnositi izvod iz banke (praviti račun ako ga nemam, uplatiti novac na njega na vrijeme *koliko novca je minimum? koliko je dovoljno?* itd...) ili to za studente nije potrebno? U zahtjevu sam naveo da se namjeravam izdržavati gotovinom...
Pffff...
A nekad se samo pokazivao pasoš na granici...
Jako mi je važan ovaj put pa ne želim da se izjalovi zbog greške u koracima. Cijenim svaku pomoć i pojašnjenja. Unaprijed hvala.