banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 23:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Sarajevo
PostPoslato: 19 Sep 2006, 10:57 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2003, 17:04
POshto je nako posta o cevapima ova tema zatvorena, shvatio sam da je to vjerovatno jer je bila postavljena na pogreshnom podforumu, pa rekoh da probam ovdje.
Bio sam nekoliko puta u Banja Luci i super je grad, ali predlizhio bih i Banjaluchanima da obavezno posjete Sarajevo!

O Sarajevu

Sarajevo je glavni grad države Bosne i Hercegovine. Ono je njen administrativni, privredni, kulturni, univerzitetski i sportski centar.
Grad Sarajevo je jedinica lokalne samouprave koju čine četiri gradske općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Položaj:

Sarajevo je smješteno na prostoru Sarajevskog polja, koje je okruženo planinama Bjelašnicom i Igmanom na jugozapadu, Trebevićem na jugoistoku, te srednjim planinama i međudolinskim rtovima na sjeveru i sjeverozapadu.
Prosječna nadmorska visina Sarajevskog polja je 500 m.
Najzapadnija tačka polja je na 180 16' istočne geografske dužine. Krajnja istočna tačka je na 180 27' istočne geografske dužine, najsjevernija je 430 53’ sjeverne geografske širine, a najjužnija je na 430 47' sjeverne geografske širine.

Vremenska zona:

CET (Evropa)
GMT + 01:00

Klima:

umjereno kontinentalna
prosječna ljetna temperatura 19,1 C
prosječna zimska temperatura – 1,3 C
prosječna godišnja temperatura 9,5 C

Stanovništvo:

Grad Sarajevo na području četiri općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), ima 297.416 stanovnika.

Površina:

141,5 km 2

http://www.sarajevo.ba
http://www.sarajevo-tourism.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 20:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Jedan prijedlog:
ako mislite da posjetite Sarajevo, neka to bude izmedju 1.4. i 1.10., inace necete dobro vidjeti grad("pala magla do pola Sarajeva").Da je samo magla, jos nekako, ali smog...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Posjetila sam Sarajevo i zgadilo mi se zbog ambasade....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2006, 09:48 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Lisa_Simpson je napisao:
Posjetila sam Sarajevo i zgadilo mi se zbog ambasade....

Mislis, chekanja u redu za vizu? Sta ces, to nam je stvarnost za sada, ali valjda cemo se nekad izvuci iz tog gliba...

Vrh

Tema posta: Re: Sarajevo
PostPoslato: 20 Sep 2006, 13:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
stochar je napisao:

Grad Sarajevo na području četiri općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), ima 297.416 stanovnika.

Da nije malo za Sa? :wink:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2006, 15:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
malo je..

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2006, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
ajkula je napisao:
stochar je napisao:

vid' tebe........sta je malo Vas a ? A valjalo b' da je jos koja stoja 'iljada... :lol: :lol: :lol: :lol:

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2006, 15:36 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
stochar je napisao:

NIje malo, to je samo Grad Sarajevo, administrativna jedinica od cetiri opcine. Kanton Sarajevo ima vishe stanovnika kada se ubroje Hadzici, Vogosca, Ilidza... onda je to oko 500.000. Prije rata Sarajevu su administrativno pripadale i Pale, i Lukavica, a bio je u planu trolejbus za pale. Hebi ga, bilo je to shto je bilo, ali valja nama zhivjeti dalje. Bez obzira na uredjenje, misli9m da je bruka shto je mali broj Sarajlija posjetio Banja Luku, i obrnuto. Ljudi inache nemaju naiku obilazhenja oblizhnjih gradova, pa tako i veliki broj Tuzlaka ne posjeti Sarajevo osim ako ne dodje studirati, kad bismo izbrojali koliko je Sarajlija bilo u Tuzli imali bismo mali broj... Opshta je kultura posjetiti Banja Luku, Sarajevo, Tuzlu, Travnik, Pocitelj, Mostar...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2006, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam bila 3-4 puta uključujući i koncert Bijelog Dugmeta. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2006, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
The Godfather je napisao:
ajkula je napisao:
stochar je napisao:

vid' tebe........sta je malo Vas a ? A valjalo b' da je jos koja stoja 'iljada... :lol: :lol: :lol: :lol:

Kume, ja sam Blucanka :D Samo realno gledajuci to je mala cifra cak i za te cetiri opstine :wink:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2006, 22:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Bez predrasuda jedan od ruznijih gradova.

Interesantno je jedino to sto imate 4 bogomolje na malom prostoru i o svakoj postoji relativno interesantna prica.

Mozda je mom losem utisku doprinijela i gore pomenuta magla i ruzno vrijeme..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2006, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Schwabo je napisao:
Bez predrasuda jedan od ruznijih gradova.

Interesantno je jedino to sto imate 4 bogomolje na malom prostoru i o svakoj postoji relativno interesantna prica.

Mozda je mom losem utisku doprinijela i gore pomenuta magla i ruzno vrijeme..

Iskreno, ni meni se ne sviđa... Čini mi se da ima bar 600-700k stanovnika, al mi se ne sviđa... Građevine mi se ne sviđaju, Zagreb mi je puno ljepši... Ne znam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2006, 09:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Meni je Sarajevo prelijepo. Eto, bila sam i ovog ljeta poslije nekoliko godina i vec sam bila zaboravila kako je tamo. Kad odes u centar vidis kulturu kakvu BL nece pokazati ni za sto godina. Gradevine su im bas lijepe, cuvaju nesto onog starinskog smeka, a toga kod nas takode nema dalje od Banskog dvora. Kod njih nema na svakom cosku neka novoizgradena, staklena zgrada koja nema veze sa dobrim ukusom. Nekako se u vazduhu osjeti tradicija. Ljudi su isto super, nema sta. Sve je tamo urbano u onom pravom smislu te rijeci. Klima je za pet. Nema ovoliko drveca koliko imamo u BL, ali kad sve saberes i oduzmes, vise mi se svida nego ovdje. O mjestima za izlazak ne treba ni da govorim, stvarno ima ponesto za svakoga. Nisam uspjela bas puno tih mjesta da obidem za nekoliko dana, ali izdvojila bih Hacijendu. I da, DJ-evi ne pustaju samo MTV muziku. Svaka cast. :fadein: :wave:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2006, 07:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
Frieda je napisao:
. Klima je za pet.

ja sta ti sve nalupa........al' ovo ti je za 10-ku :lol: :lol: :roll:

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2006, 10:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
The Godfather je napisao:
Frieda je napisao:
. Klima je za pet.

ja sta ti sve nalupa........al' ovo ti je za 10-ku :lol: :lol: :roll:

Ja izlazem svoja zapazanja.
A sta je sad tu "nalupano"? Mozda ono sto sam napisala o tradiciji i kulturi, ili ono o urbanosti, ili ono o nocnom zivotu? Daj, molim te. Mozda to tebi zvuci kao lupanje, ali ne moras otici u Sarajevo, vec u bilo koji drugi veci grad pa da vidis sta nedostaje Banja Luci. 8)
A to o klimi cisto jer se ne umire od sparine ljeti. :lol: :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2006, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
A to o klimi cisto jer se ne umire od sparine ljeti. Laughing #Fade in

Umire se od sparine ljeti,od smoga zimi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 12:56 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

PROBAJTE SARAJEVSKE ĆEVAPE

Slika

Ćevapi ili ćevapčići su bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inozemstvu. Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina. Prosječna dužina ćevapa je oko 5 cm. Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u lepinjama natopljenim umakom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se tradicionalno služe u ćevabdžinicama, koje su u Sarajevu u najvećem broju smještene na Baščaršiji.
Uz ćevape se mogu služiti i mliječni proizvodi kao: jogurt, kiselo mlijeko, kefir ili kajmak u lepinji. Ćevapi se u Bosni i Hercegovini služe u različitim porcijama, a postoje i regionalne razlike u pripremanju i obliku ćevapa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 16:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
stochar je napisao:
Ćevapi ili ćevapčići su bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inozemstvu.

chevapi su specijalitet turske nacionalne kuhinje, kao i vechina jela i kolacha tzv bosanske nacionalne kuhinje tipa baklava, hurmashice i slichno. i zovu se chevapi, ne chevapchichi, nismo u ZG zaboga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2006, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
zovu se chevapi, ne chevapchichi

Interesantno je da se i ovdje zovu cevapcici.
Jedno veliko HVALA Stocaru sto nam je objasnio sta su to cevapi.Mislim da ce sad neko od nas i da proba to cudo Bosansko. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2006, 18:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Sarajevo je Banja Luka, pa puta 2X... Sticajem okolnosti Sarajevo je u zadnjih 60 godina administrativni centar - prvo SR BiH, pa danas BiH. To je donosilo velike privilegije. Izmedju ostalog tadasnji "krem" bh. drustva (mislim na predratni period) je odlazio u Sarajevo. Intelektualci, kulturni radnici, sportisti, novinari... svi oni koji su znacili nesto u BiH su zivjeli u ondasnjem Sarajevu. Banja Luka je u svakom pogledu bila zapostavljena. Novac iz svih krajeva tadasnje BiH se slijevao u glavni grad SR BiH.

Tokom rata Sarajevo je dosta stradalo. Mnoge zgrade su porusene, mnogi ljudski zivoti izgubljeni. Rat je zauvijek promijenio Sarajevo (kao uostalom vecinu stanovnika ove zemlje). Pored nemjerljivih ljudskih gubitaka, Sarajevo je izgubilo i nesto drugo. Veliki broj sarajlija je napustilo Sarajevo. Oni koji su dosli u Sarajevo su tu dosli uglavnom puni gorcine, mrznje, predrasuda (Bosnjaci iz istocne Bosne). Nivo obrazovanja, kulture... tih ljudi je neuporedivo manji nego ljudi koji su napustili Sarajevo, a to se itekako osjetilo u Sarajevu.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u Sarajevo se slijeva ogromna kolicina novca. Medjutim, korupcija, siromastvo, pohlepa... ucinili su da veliki dio tog novca ne bude iskoristen u prave svrhe.

Danas je Sarajevo glavni grad BiH. Tu je smjesteno vecina drzavnih institucija. Uzmi mu to (Sarajevu da bude glavni grad) i ostace veliko nista. Ostace ono sto je danas Banja Luka. Zasto? Jer Sarajevo nije ono isto od 1991. godine kada su u njemu zivjeli i radili Goran, Emir, Nele, Nenad,...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]