Citiraj:
važnote]Od tada me boli uvo za to ko ce kad zaveslati ili nece i nikada se ne derem kada su mi nepoznati ljudi u camcu... A vikao sam samo kada nakon pet puta ponavljanja toliko proste komande kao sto je "veslaj!" niko ne zavesla, cisto da im stavim do znanja da je "vrlo pozeljno" zaveslati u tom trenutku, a ne zato sto sam ljut. Pobogu, na sta da budem ljut kada su pedeset posto musterija likovi koji i k
Citiraj:
Zadnjih godina momci koji organizuju i vode te rafting zajebancije se previse opustaju i postaju neprofesionalni. Necu da imenujem, ali stavljaju neke neozbiljne klince da budu skiperi.
U samu sridu .100% Tačno , kad se samo sjetim pjan ko vi9nta i deva zapliće jezikom i skipa

,najgori su oni ufurani pun ČAMAC amatera niz slap visine preko 4irir metra , to je na njihovu dušu.
Višegodišnje iskustvo u raftingu izrodilo je SVETO PRAVILO :SKIPER JE UVIJEK I ZA SVE KRIV , I SKIPER JE UVIJEK U PRAVU NA VODI .
Nase pravilo je da provjerimo koliko je ekipa ili ekipe iskusne i sposobne ,za gornji ili će da piči na donji tok.
Procjena je jedno od naših pravila , u neiskusnije timove stavljamo po jednog ili dva profia veslača .
Imamo i neka pravila karavasnkog spuštanja , hvatače sa užadima na određenim mjestima itd.itd
I narano cijeli sistem mjera sigurnosti koji smo razradili nije dovoljan , ali eto pruža šansu i smanjuje rizike.
15.10 IMAO SAM EKiPE IZ PULE ,balavce cure i dečke najstariji 21 god htjeli adrenalin , medjutim upozorili smo da nisu za gornjeg toka , da je voda veća imali bi problema i na donjem , i da ako hoće na gornji sa nama neće ići .
Poslije su se zahvaljivali na iskrensoti i upozorenju .
Naravno obećali su doći na ljeto i tad ćemo ih pripremiti za gornji tok .
[quoese iz prodavnice jedva ponesu Confused Ne derem se ni kad mi dodju likovi koji misle da su su svu pamet svijeta pokupili pa ne veslaju kad ja kazem nego kad oni misle da treba, kada koce i upravljaju a ne znaju i tako to... Mada mi poslije smeta kad cujem "Ma onaj veze nema, svaki cas smo se okretali!" Normalno da smo se okretali kad je svako veslao na svoju ruku a ne onda kada i kako sam ja rekao. Otkako se ta djevojka zalila meni stvarno ne pada na pamet da vise ikome pet puta ponavljam nesto[/quote]
STARA skipersk boljka ,uvijek ima pametnjakovića , ALI ZAPAMTI SIGURNOST JE NA PRVOM MJESTU na nekim dionicama ne stedim niti snagu niti grlo ,i zbog njih i zbog sebe , nek se ljuti ko hoće , u gornjem toku ne ma potrebe za galamom, kad ih poklopi Rola poslije toga veslaju ko ludi.
U glavnom kod skipera izuzetno je važan pristup i rutina odnosno da ima razrađen sistem , prije svake opasne dionice stanemo ,upozorim ih ,savjetujem i sta da učine ako dodje do prevrtanja ,uglavnom svi poštuju .
SAD NA REGATI IMAO SAM ODLIČAN TIM IZ ŽUPANJE I ORAŠJA I JEDNU ŠVEDJANKU IZ GETEBORG ,MEDJU NJIMA JE BIO I NEKAKV asistent na fakultetu u osijeku .
Tip koji je bio i prošle god kod mene koji ih je i doveo upozorio me je da je asistent katostafalan plivac, u stavri ne plivač njega sam stavio na mjesto za takve , uglavnom poslije prva etape i pola druge tip koju smo prosli bez i najmanjih problema profa se ufurao ,počeo je da komanduje da govori kritikuje otkrio je u sebi nove talante i vjestine .
Medjutim na Ripackom slapu nas je prevrnulo muski ,ko da je bomba pala

profa se umirio .Njavažnije nikom nije nista bilo sem sto ih prevtacina malo sokirala , priprema prije salpa je odradila svoje .
Poslije je pričao kao sam ja najgori skiper itd , u septembru su dečki ponovo bibli ali narvno bez profa
Najavžnije je da ljude spustišžive i čitave sve ostalo je manje bitno .