passenger57 je napisao:
apsolvent sam, a garantno ce stici iz austrije, tacnije sad onaj ko garantuje treba otici u odjeljenje za strance te ispuniti elektronsku formu pred nekim sluzbenim licem i onda dobije broj(sifru) kojumeni posalje da je predam zajedno sa dokumentima...
malo sam se zabrinuo jer su kolegici jednoj odbili iako je i ona apsolvent i redovno daje ispite i imala je sve papire OK...

austrijanci su totalno siznuli,njihova dobra volja hoce li ti dati vizu na broj dana koliko si naveo ili ce skratiti kako im padne na pamet(ako ti odobre uopste

)znam nekoliko slucaja,npr klinac 19 g ,student koji je prije toga zivio 13g u njemackoj,a svake god poslije toga bar jednom-dvaput godisnje isao u at-kod rodjenog brata,rekose mu posljednji put nema cvrste dokaze za rodbinske veze u austriji,ili momak koji ima svoju firmu i kafanu,kucu,auto,pare na racunu ,trazio turisticku vizu i rekose mu da nema dovoljno novca za boravak u austriji 7 dana

e da,bio je i slucaj lika koji nema nista,trazio poslovnu vizu,poslala mu neka auto kuca iz at,vratili mu kao treba nekih dodatnih papira,koje sam ja licno otkucala i odstampala,bez ikakvog pecata,potpisa... i dali mu na neki duzi period,tako da sve zavisi od likova koji tamo rade...e sad ,takodje znam da se puno duze ceka ako predas papire u bl,tako ako ti je frka idi pravac na dzidzikovac