banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Maj 2025, 23:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Maroko
PostPoslato: 10 Feb 2025, 20:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Sep 2024, 11:59
Čitam ovo i jasno mi je da ljudi to vole i da im je možda zanimljivo ali u životu me malo šta ne privlači kao ciganluk arapskog svijeta.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2025, 20:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 09 Okt 2014, 22:29
Za Maroko treba viza, pretpostavljam.
Koja je procedura?

Sent from my SM-A536E using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2025, 21:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Džeronimo je napisao:
Čitam ovo i jasno mi je da ljudi to vole i da im je možda zanimljivo ali u životu me malo šta ne privlači kao ciganluk arapskog svijeta.

A dobro, svakom je izbor slobodan.. Samo mislim da dosta propuštaš..
Vidiš, recimo, pola Maroka du zapravo Berberi, a ne Arapi. :D

Mene je Evropa prilično smorila, skoro pa i da nema neke razlike među zemljama.
Privlače me zemlje sjeverne Afrike (Alžir, Maroko, Tunis, Libija, Egipat) i Bliskog istoka (Liban, Izrael, Sirija, Palestina, Jordan), kao i Kavkaz (Jermenija i Gruzija) i centralna Azija (Kazakstan, Kirgistan, Uzbekistan, Tadžikistan). Mislim da će sledeća destinacija biti Gruzija ili neki od Stanova…

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2025, 22:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Sep 2024, 11:59
Čitaj onda ,,easttothesun".

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2025, 09:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Dzeronimo mislim da ako te neki dio svijeta ne privlači ne bi trebalo biti "ključ" da tamo i ne odeš.. Meni su isto Arapi prljavi i ogavni, ali mi je super fazon otići negdje u arapski svijet. Problem kod islama uopšte je što nameće svoje pravila i nema ni promil šanse da se prilagodi tuđima, al to je neka druga tema.

Sve u svemu Maroko top destinacija, doduše ti Castra dosta imaš i hrabrosti da tek tako uletiš u priču sa burazerima iz kraja. :) Iskren da ti budem, znao sam i ja nešto tako raditi, ali uglavnom budem opterećen nekom tenzijom.. Što kaže ovaj iz Splita Jurica Galić Juka, kada su mu u Iranu ljudi izašli u susret da ih voze džaba tipa 200 KM do nekog odredišta, kaže na pola puta počele naše splitske paranoje "a mater ti sad će nas oteti, prodati organe" itd. Meni je često takav stav, a vjerovatno i nema nekog realnog osnova za tako nešto.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2025, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Ja licno imam neka, mozda i visoka ocekivanja sto se tice Maroka kao destinacije. Ako se gleda ta neka Africko mediteranska regija, posjetio sam Tunis, Alzir i Egipat. Svagde sam cuo pricu da je Maroko daleko bolje od svega ovoga, i to bas od lokalaca. Pogotovo u Tunisu, oni na Maroko gledaju kao mi na zapadnu Evropu.
Licno sam bio odusevljen sjevernom Afrikom, ja volim taj haos i divljinu, tu staru istoriju i svjestan sam da je to sastavnio dio njihovog zivota i apsolutno mi ne smeta. Jedva cekam da vidim Maroko uzivo

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2025, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1911mk je napisao:
Za Maroko treba viza, pretpostavljam.
Koja je procedura?

Sent from my SM-A536E using Tapatalk

Zavisi, provjeri ovde http://www.acces-maroc.ma/

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2025, 19:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Sretno, ljudi, samo paz'te da vas ne otmu, a ako i otmu, onda da traže pare za vas. Ako vas krenu trpat u narandžasti kombinezon, neć bit dobro, ode glava...

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2025, 08:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ratkop je napisao:
Ja licno imam neka, mozda i visoka ocekivanja sto se tice Maroka kao destinacije. Ako se gleda ta neka Africko mediteranska regija, posjetio sam Tunis, Alzir i Egipat. Svagde sam cuo pricu da je Maroko daleko bolje od svega ovoga, i to bas od lokalaca. Pogotovo u Tunisu, oni na Maroko gledaju kao mi na zapadnu Evropu.
Licno sam bio odusevljen sjevernom Afrikom, ja volim taj haos i divljinu, tu staru istoriju i svjestan sam da je to sastavnio dio njihovog zivota i apsolutno mi ne smeta. Jedva cekam da vidim Maroko uzivo

Ratko, hajde baš ispiši svoj doživljaj Tunisa, s obzirom da sam bio, zanima me kako si ga ti vidio i doživio ?

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2025, 10:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bio sam porodicno 10 dana u jednom rezortu pored Monastira. Isao navecer u obilazak Monastira, preko dana isao u medinu Sousse. Sta mozes ocekivati od Afrike, sve pjesak i kamen. Sve je tuga jad i bjeda i toga sam svjestan. Ja volim tu istoriju i obilaziti istorijske objekte. Isao sam i do Tunisa, njegove stare medine, obilazio staru Cartagenu i sve sto je bilo usput za vidjeti. U rezortima si im kao bankomat, gledaju da te oderu na svakom koraku sto nisam dozivio u npr Egiptu ili Turskoj. Jesam u Tanzaniji jos gore.
Zato ja obozavam ta pregovaranja na njihovim bazarima, apsolutno uzivam u tome zato sto se tu i moze pregovarati i dogovarati a nema cega se nema naci. Znao sam stvari spustiti na 1/10 trazene cjene. Onaj haos saobracaja, trube dok voze i kako voze, meni je to sve top, ja to obozavam vidjeti.
Ono cime sam negativno iznenadjen je prljavstina (smece) zemlje kada krenes prelaziti drzavu s juga na sjever, iznenadjen sam prljastinom mora i generalno standardom resorta. Ono sta je njima 5* je u Turskoj 3* a u Egiptu 4*. Po mom misljenju najprljavije mediteransko more je u Tunisu i definitivno nemam neku zelju da se vracam na ljetovanje. Njihovi hoteli i ponuda su daleko ispod standardna drugih turistickih zemalja mediterana (tu mislim na Afriku i Aziju). Egipat je klasa iznad njih, Turska i Izrael tri klase.
Uzevsi u obzir da su mi Tunižani rekli da je Maroko za njih top destinacija, ocekujem neku malo vecu modernost ali opet sam svjestan da je to Afrika. Mozda u Marakeshu da ce nesto biti moderno ali meni u Africi ne treba moderno, zato sam i dosao tu. Lokalna kultura, lokalna kuhinja, da vidim i da osjetim.
Kad budem u Maroku, plan nam je dve noci da spavamo u beduinskim kucama u planinama pa cemo ici i do granica sahare na jugu itd. Kad sam s klincim i porodicom onda imam neku zelju za luksuzom zbog njih ali kad sam sam, s drustvom, mogu spavati i u vreci za spavanje u satoru, bitno mi je da putujem i obilazim.
Odoh malo u sirinu ali generalno, to je to

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 10:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Isti sam ti. :)
Samo sam ja bio u "Susu". Ja sam recimo samo dijametralno drugačije sve doživio.. Meni je recimo more ono valovito sa talasima bilo vrh za "igrati se" tj. uživati na bacanju istih. Doduše one "bove" su bile dosta blizu obale, tek nas par je plivalo preko. Kasnije sam saznao da sam "neviđena budala" jer "ima ajkula" (tako kažu mediji). Ali jeste prljavo da, nama je srećom bio sasvim pristojan bazen, pa sam tu više plivao, dok sam u moru više uživao na talasima, kada nije baš prljavo.

Osim tog pokušaja deranja tog nazovi fotografa nisam imao nekih ružnih iskustava, čak je i taj fotograf na kraju nakon malo natezanja ispao okej tj. šprdao se na taj račun. Nemali broj ljudi sam vidio što je izašlo iz njegove radnje dosta bjesno i(li) razočarano, tako da ima ljudi kojima je i zavaljao priču.
Kod nas su svako veče bili ovi burazeri što su izvodili nekakve predstave, tipa one standardne fakir, noževi ekseri i slično, igranje sa vatrom i tako te stvari. Onako, simpatična stvar, pogotovo za dječicu. Generalno od konobara pa do ostalog osoblja hotela uglavnom su svi bili okej i sasvim pristojni. Nekako kod njih mi je uvijek utisak ta sirotinja, to što recimo je sto za stoni tenis tipa 5 nivoa ispod kvalitetom od naših stolova (i to je moguće). Mi iz Bosne recimo izgledamo kao neki bogataši naspram njih.

Ono što je meni najviše smetalo su Arapi - gosti iz Alžira i raznoraznih ostalih zemalja Magreba. Jednostavno su ljudi divljaci i ne znaju se ponašati, divljaju, galame i pri tome se dosta osjete (vjerovatno se ne kupaju). Opet sa druge strane imaš nadobudne Francuze i Britance koji se ponašaju kao kolonijalisti i samo što ne traže da im se ližu stope. Sve u svemu, nekako mi sa Balkana mi se čini da smo najprijatniji narodi zaista, bez pretjerivanja.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 15:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kao sto si rekao, Tunis je pun Francuza, Britanaca i Njemaca i meni su oni odvratni. Arape ne registrujem niti oni mene ali ovi su odvratni. Koliko jedu i piju po principu platio sam i sada sve moram natrpati u sebe sta moze. Katastrofa.

Po svim pricama, ocekujem da bi Maroko trebao biti najcisciji i nekako najuređeniji od svih Africkih zemalja mediterana. Uskoro cu i vidjeti iz prve ruke pa onda cu moci doneti neki zakljucak. Za sada mogu reci da je Turska i njihovo more najbolje (ako ne racunamo Evropu mada i tu je stani pani) u mediteranu

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]