jao
tema je idealna za mene
naime, imam bogato iskustvo sa putovanjima po balkanu pocev od 92 pa nadalje
i to najvise na relaciji bl-ns, najcesce nocu, i to Autoprevozom
u vrijeme rata i neposredno poslije svako putovanje je bila neizvjesna avantura, nikad nisam znala unaprijed:
-da li cu sjediti ili stajati bez obzira da li imam rezervaciju jer je vozac redovno na strani "onoga koji je PRVI SJEO"
-koliko ce to otprilike trajati
-da li ce biti grijanja
pa ipak, bilo je i izvjesnih stvari:
-pusice se po cijelom autobusu
-muski ce piti pa ce onda svakih par kilometara traziti da se pravi pauza za piskenje pored busa
-galama, psovke, svadje
jednom sam nekog bivseg vojnika iziritirala time sto imam walkman, ja na to malo zesce odreagovala (ipak mi je walkman bio utociste i spas u tim putovanjima, i sad da mi u to neko dira, e pa ne moze!), on krenuo da me, kako je rekao, zakolje...drugi ga sprijecili...ma show
ali dobro, to je bilo takvo vrijeme i mozda sam offtopic
evo jednog novijeg dogadaja, prevoznik Vojvodina (o kome i nemam neko lose misljene genaralno, ali eto, desilo se), odlazak preko hr na prosli EXIT, krenuli u 8 ujutru iz bl, ja uredno kupila kartu par dana ranije, pomjerila naku curu sa svog mjesta na opste neodobravanje prisutnih, vecina ima unaprijed kupljene karte sa rezervacijom
posto je ostalo jos par mjesta, vozac kupi u laktasima jos 5-6 momaka, autobus pun, stizemo do Gradiske, nastaje haos, 15 ljudi u gr ulazi u bus iako nema mjesta za sjedenje, imaju rezervacije, traze svoja prava, ispostavlja se da su prodate duple karte, putnici iz gr stoje u busu i nece da izadju, mi iz bl se ne smijemo pomjeriti s mjesta
vozac se preznojava, vec debelo kasnimo, pokusava rijesiti situaciju:
rjesenje br 1 - vozac (putnicima iz gr): "Izadjite, valjda ima kasnije neki drugi bus!"
putnici "Nema sanse, imamo karte sa rezervacijama, ako treba, stajacemo!"
...nakon nekog vrenmena...
rjesenje br 2-vozac: " Pa ajmo onda svi!" (pali bus)
putnici: " Nece nas pustiti preko hr granice sa putnicima koji stoje"
...nakon nekog vremena...
rjesenje br 3-vozac (nakon sto se sefica sa gr stanice zauzela za svoje putnike): "Jedino rjesenje je da se putnici iz bl koji sjede na mjestima od br 40 vrate u bl i sacekaju drugi prevoz za ns"
putnici:" UA!!!!nema sanse, vi ste krivi za ovo, a mi da ispastamo, je li?"
vozac napusta bus i ide, kako je rekao, u policiju, koja ce nas izbaciti iz busa
...nimalo preplaseni cekamo a to traje i traje, ovi iz gr stoje a mi se cvrsto drzimo sjedala, niko se ne pomjera, ne ide u wc, ne izlazi da zapali, temperatura malo ispod 40C, par nadrkanih likova, crni humor, shvatam da hoce da nas smore vrucinom, gladju i zedju, kako bismo poceli jedno po jedno odustajati...
rjesenje br 4-vozac se (naravno, bez policije) konacno vraca, pomirljivim tonom predlaze da 15-tak bl-putnika izadje i saceka sljedeci bus za ns koji, kako kaze, krece u 11 h za ns
putnici su nepovjerljivi, ne odazivaju se, ljuti su, negoduju, prijete tuzbama
...vozac opet izlazi, nema ga duze vrijeme...
scena br 5-vozac se vraca, nekako potisten, nekoliko bl-momaka se ipak raspituju za taj bus u 11 h, medjutim, dobijaju odgovor:"A, ne...ne ide taj bus u 11 za ns nego za zg, ali ima u pola 1 za ns"
cijeli bus prasne u smijeh na nervnoj bazi
uglavnom, da malo skratim, boravak u ovom tonu na stanici u gr je trajao do 10.45 kada smo konacno krenuli, zahvaljujuci tome sto putnici nisu nasjeli ne prve prijedloge koji su trebali ici na njihovu stetu, te sto smo istrajali u svom zahtjevu za dodatnim prevozom, te je obezbijedjen dodatni bus
doduse, jesmo svakako osteceni tolikim cekanjem i maltretiranjem na vrucini, te ponizavajucim naredbama tipa" Izlazite, dovescu policiju", pa ipak ako uporedim sa stanjem od prije nekoliko godina kada je vozac bio gazda kome se nije smjelo reci da pojaca grijanje, da se ne bi ne daj boze uvrijedio, mozda i ima nekog pomaka u odnosima putnik-vozac, ili je stvar u tome sto je ovaj put bilo puno mladih ljudi koji ne zarezuju puno to malogradjansko shvatanje autoriteta