banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 06:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Feb 2013, 16:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Lekovi koji sadrže aktivnu supstancu diklofenak spadaju u grupu nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAR) koji su važni u lečenju artritisa i drugih bolnih stanja i dostupni su na tržištu već dugi niz godina.

Svi lekovi koji sadrže tu aktivnu supstancu, a primenjuju se oralno (kroz usta), rektalno ili su u obliku injekcija, izdaju se isključivo na lekarski recept i mogu se koristiti samo na preporuku lekara.

Postoje i bezbednije alternative ovom leku, kažu istraživači trusta zdravstvenog osiguranja Barts i sa Londonskog medicinskog i stomatološkog fakulteta, koji žele da se diklofenak zabrani u svetu.

Diklofenak se, prema pisanju The Telegraph-a, koristi kad ibuprofen nije dovoljno jak.

Pre dve godine su britanski naučnici otkrili da je bio povezan s 40 odsto većim rizikom od srčanog i moždanog udara. Ta analiza iskristalisala je strahove mnogih lekara, koje ovaj lek zabrinjava već godinama. Druga studija, takođe objavljena 2011, istakla je da diklofenak podiže rizik od smrti od srčanog ili moždanog udara četiri puta.

Diklofenak se još uvek pojavljuje na listi “esencijalnih lekova” Svetske zdravstvene organizacije u 74 zemlje, kaže Dejvid Henri, izvršni direktor Instituta za kliničku evaluaciju nauke na Univerzitetu u Torontu, koji je učestvovao u istraživanju. On je rekao da “diklofenak, s obzirom na dostupnost sigurnijih alternativa, ne bi trebalo da bude na popisu nacionalnih esencijalnih lekova”, piše The Telegraph.

Ipak, predstavnik Britanske regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) za odnose s javnošću rekao je: “Naš savet ostaje isti; ovi lekovi treba da se koriste kratko i trebalo bi s najnižom mogućom dozom kontrolisati simptome”.

Citiraj:
U Agenciji za lekove i medicinska sredstva za Blic kažu da je tokom poslednje tri godinezabeležno 37 slučajeva neželjenih reakcija na diklofenak.

Najveći broj neželjenih reakcija u prijavljenim slučajevima bio je očekivanog karaktera (navodi se u sažetku karakteristika leka) i najvećim delom se odnose na poremećaje kože i potkožnog tkiva (osip, crvenilo, svrab, urtikarija...), blagog do umerenog karaktera. Prijavljeni slučajevi nisu doveli do izmene u povoljnom odnosu koristi i rizika za lekove sa aktivnom supstancom diklofenak.
U saopštenju ALIMS-a stoji i da nema informacije da su sprovođene ikakve bezbednosne regulatorne mere za ove lekove širom sveta u poslednjem periodu.

http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?y ... _id=686834

Stvarno ne znam šta da kažem, kod mene Diklofenak piju stara, tetka i deda, a ova vijest me je zabrinula. Kako će sada ovo teći? Hoće li doktori i dalje ga propisivati?

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Sve treba zabraniti i aspirin koji kao stiti od mozdanog i srcanog,jebo vise njih i istrazivanja.
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/2 ... R0Fcx1J6NA

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Tako je bilo i sa Nimulidom koliko mi se čini, pa bio povučen pa opet pušten u promet.

Diklofenak, Diklofen, Naklofen, sve je to isto.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
sastav je kod većine antireumatika isti. Nijedan nije zdrav, a ostalo mi lici na neke placene podvale i prepucavanja proizvodjaca, jer se zna da nema mafije do farmaceutske

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Filozofe, ne diži frku... :lol:

Lijekovi nisu bombone. Nijedan lijek, makar i bio jedan od onih koji se uzimaju bez recepta, ne treba uzimati bez veze i bez razloga.

filozof sa vrbasa je napisao:
Ipak, predstavnik Britanske regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) za odnose s javnošću rekao je: “Naš savet ostaje isti; ovi lekovi treba da se koriste kratko i trebalo bi s najnižom mogućom dozom kontrolisati simptome”.

Apsolutno! A kod nas skoro svako lijekove iz ove grupe pije k'o bombone, i kad treba i kad ne treba. Po principu: izdaju se bez recepta, znači ne mogu da škode.

Svaki lijek ima svoja neželjena dejstva, a ona koja su nabrojana u članku su potpuno uobičajene neželjene reakcije i ne mora da znači da su reakcije na sam diklofenak kao aktivnu supstancu nego može da bude i na neku od pomoćnih supstanci i ove vrste neželjenih dejstava mogu da se javi na svaki lijek.

Ljudi imaju neke pogrešne ideje o lijekovima. Prva od njih je da će svaki lijek izliječiti bolest za koju se daje. Druga je da su lijekovi potpuno bezbjedni, da mogu samo da pomognu bolest, a da ne mogu da djeluju loše na nešto drugo, odnosno da nema neželjenih reakcija. Što je nemoguće. Šta god da se unese u organizam, može da škodi, pa čak i previše vode ne valja. Ono što je bitno jeste odnos koristi i rizika po pacijenta.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 18:16 
Citiraj:
Ljudi imaju neke pogrešne ideje o lijekovima. Prva od njih je da će svaki lijek izliječiti bolest za koju se daje. Druga je da su lijekovi potpuno bezbjedni, da mogu samo da pomognu bolest, a da ne mogu da djeluju loše na nešto drugo, odnosno da nema neželjenih reakcija. Što je nemoguće. Šta god da se unese u organizam, može da škodi, pa čak i previše vode ne valja. Ono što je bitno jeste odnos koristi i rizika po pacijenta.

x2

Proljev, mučnina, povraćanje, grčevi u želucu, glavobolja, nesanica, te bubrežni kamenac.

Spoiler:
To su nuspojave vitamina C :wink: :wink:

O aspirinu bolje da ne govorim, pije se kao dobar dan, a ima gore nuspojave nego steroidi...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 18:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Neželjna dejstva poput osipa na koži, mučnine, vrtoglavice i šta ti ga ja znam su smješna u odnosu na mogući srčani i moždani udar, ako je ova studija imalo ozbiljna. Ovde ne bi smjelo biti lošeg marketinga pa da jedna farmaceutska kompanija naruči "istraživanje" kako bi izbacila iz biznisa konkurenciju.

Što kaže Đontra to je so sick.

Slažem se sa tobom u vezi uključivanja lijekova na svoju ruku, ali to ide pod "sam pao sam se ubio".

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Svaki lijek je u većoj količini otrov, a i otrov u tačno određenoj dozi može biti lijek.
Ovo kao što je Feniks napisala otprilike je i moj neki stav (nijedan lijek nije dugme sa kojim izliječiš bolest), imam averziju prema lijekovima.
Na tv sam slušala ljekara koji kaže da analgetike treba piti kad se pojavi bol a ne kad se bol prostoproširi, jer je lakše suzbiti bol nego ga anulirati, ali ja se ipak volim napatiti jer svaka zlosrećna tableta bez filma (kafetin, analgin..) imam osjećaj da mi se zalijepila za dušnik iako popijem pola čaše vode prije tablete i sa tabletom još dvije čaše.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 18:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
pa svi lijekovi imaju neke nuspojave,a opet bez nekih ne mozes...eto ja dugo vremena pijem diklofenak i nekako mi najvise odgovara,sta mene nervira sto izgleda kako koji lijek ide na trziste i pokupe lovu od tih farmaceutskih kuca,ljekari i farmaceuti forsiraju samo to,eto ovih dana kod mene slucaj,nas troje u kuci,razlicite dg ,razliciti ljekari,ugl svi pijemo diklofenak,odjednom svima preporucuju dexomen,mpc diklofenaka 2,8km a dexomen cca 7km,i nek; mi neko kaze da to nije cista komercijala :angry4:

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 19:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno, znaju ljekari da propišu npr. jedan lijek a isti takav (hemijski sastav a drugi proizvođač) je daleko jeftiniji ili još bolje - na listi je.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 19:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Dobro Talija nemoj ni ti pretjerivati. :wink:
Lijekovi jesu izmišljeni da se pomogne čovjeku, pa kad boli treba i popiti analgetik, ali ne i piti odmah šaku analgetika ili piti lijekove kao pojedini ljudi, eto mislim da će da me zaboli, pa ću ja popiti diklofenak il' dva...

A o marketinškim momentima ne bih. :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 20:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne pretjerujem, gade mi se. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]