Nešto tražio na ovom pdf-u i vidio ovu temu.
Ja sam imao problema sa izgovorom slova/glasa
r i ostalih koji idu u paketu

Starijima je to bilo slatko i simpatično kako pričam, a mlađima dobar povod za zezanje. Kasnije sam išao na vježbe i popravio izgovor. Nije da samo nisam znao reći
r nego nisam ni mogao, jer mi je jezik bio srastao. Morala se hirurški kožica ispod jezika sjeći... Pa onda vježbe. I dobro su mi u pamćenju ostale vježbe "lomljenja jezika" da bih pravilno izgovorio rrrrrrr
Ali mislim da je za mene mnogo bolje bilo da sam to ranije popravio...
I došla naredna genreracija. Curica od sestre sličan problem imala. Samo što nije bilo potrebe za hirurškom intervencijom. Govorili da je još rano da se ide logopedu i slično. Onda sam je jednog dana stavio u krilo i bukvalno maltretirao dok nije "prelomila jezik" sa rrrrrrrrr

Trebalo mi je oko pola sata

Naravno da je meni bilo to lakše uraditi, jer sam ipak ujak i nije bilo.... hoće ili neće, dođite za sedam dana na naredne vježbe ili slično. Ona je tada imala manje od četiri godine. I to "maltretiranje" je bilo kroz igru, pa je rrrrrr-kala po kući danima. Bio joj je zanimljiv novi glas ili "igra"
Na kraju ne da nije imala potrebe da ide logopedu, nego kada je porasla često pomislim da nisam ni trebao to pokušati na svoju ruku. Možda bi naučila da drži jezik za zubima

Kasno je za kontrolu jezika, ali za izgovor mislim da je bilo u pravo vrijeme jer nema problema sa izgovorom ni jednog glasa.