banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 12:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Greške doktora
PostPoslato: 19 Jan 2011, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
19.01.2011.
Slika srpskog zdravstva: Devojčica umrla od upale grla
Petogodišnja devojčica Dijana Marinković iz sela Ćukovac kod Vranja, koja je umrla 8. januara u vranjskoj bolnici, preminula je od gušenja izazvanog upalom ždrela, rekla je juče državna sekretarka Ministarstva zdravlja Nevena Karanović.

- Devojčica je imala upalu grla, usled koje je došlo do oticanja i upale poklopaca u ždrelu, zbog čega je dete dobilo gušenje. Nažalost, u situacijama poput te, često nema pomoći - tvrdi Karanovićeva, i odbacuje da je u ovom slučaju bilo propusta lekara.

Izgubljeno vreme!

Međutim, roditelji devojčice tvrde da lekari nisu pružili brzu i adekvatnu pomoć i napominju da je mnogo vremena izgubljeno, s obzirom na to da je dete samo te večeri dva puta vraćano iz bolnice! Mala Dijana preminula je u subotu u 4.30 sati, a zbog bolova u grlu prvi put odvedena je kod lekara još 7. januara u 14.30 sati! Pedijatar je još tada utvrdio da ima upalu ždrela, dao terapiju i vratio ju je kući. Stanje se, međutim, pogoršalo, pa je dete oko 22.30 opet dovedeno u Hitnu pomoć, a pošto je opet vraćeno kući, roditelji su je iste večeri pola sata posle ponoći još jednom doveli u bolnicu!

- Tog dana pregledao sam 70 dece, ona je bila 64. pacijent. Sećam se da su je dovele majka i baka. Konstatovao sam da dete ima jaku upalu ždrela i krajnika. U tom trenutku nije bilo gušenja. Prepisao sam terapiju koja se daje u ovakvim slučajevima, „jugocilin", kako bi se upala sanirala i „diklofen" koji je trebalo da snizi temperaturu - objašnjava dr Nenad Mladenović, koji je primio devojčicu još u petak u 14.30.

Pedijatar Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Saša Milićević objašnjava za naš list da je u ovakvim slučajevima upravo najdragocenije vreme.

- Upala grla manifestuje se zatvaranjem svih poklopaca u ždrelu, usled čega može doći do gušenja. Ta bolest je vrlo retka, za nju je, naime, potrebna vrlo brza reakcija, odnosno da se cevčicama odguši grlo kako bi mogao vazduh da prolazi - rekao je dr Milićević.

Zbog svega što se kobne večeri dešavalo, Dijanini roditelji i dalje tvrde da im je dete umrlo zbog neadekvatne reakcije lekara, nedostatka instrumenata i pod vrlo čudnim okolnostima.

- Šetali su nas bukvalno dva dana, dok se Dijana mučila! Sad nam obećavaju da će razne inspekcije obaviti posao i reći da li su lekari napravili grešku. Ma, nikada neću odustati od toga da dokažem kako su se oni ponašali te noći. Pa, ljudi, vrata bolnice su bila zaključana. Morao sam da obijam vrata dok mi je dete umiralo na rukama! Našli smo osoblje tek na trećem spratu kako gleda TV - očajan je Bojan Marinković, otac preminule devojčice.

Otac: Sve će zataškati!

On ističe da ih iz bolnice niko nije kontaktirao od kada je njihov anđeo preminuo.

- Ne mogu da izbrišem sliku lekara koji piju alkohol samo desetak minuta posle smrti mog deteta. Da sam imao pištolj, sve bih ih pobio. Strah me je da će se sve završiti tek tako. I šta onda da radim?! - pita se on.

Direktorka Klinike u Tiršovoj dr Ida Jovanović, takođe pedijatar, na osnovu pisanja u medijima pretpostavlja da je devojčica imala epiglotitis, infekciju koja, ako se ne spreči na vreme, može da dovede do akutnog gušenja.

- U takvim situacijama vazduh ne može da uđe u pluća. Neke bakterije su takođe pokazale ekstremnu invaziju i mogu se razviti u nekoliko sati. Osim njih, i neki alergijski poremećaji mogu da dovedu do otoka ždrela i disajnih puteva - kaže dr Jovanović.

TEK JUČE UPLAĆEN NOVAC ZA OBDUKCIJU

Ministarstvo pravde uplatilo je juče novac za obdukciju Dijane Marinković na račun Osnovnog suda u Vranju. Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Nevena Karanović rekla je da Osnovno tužilaštvo u Vranju istražuje smrt petogodišnje Dijane Marinković i da bi ključnu ulogu u daljoj istrazi trebalo da ima obdukcijski nalaz koji još nije gotov, jer sve do juče na računu Osnovnog suda u Vranju, koji se nalazio u blokadi, nije bilo 50.000 dinara, koliko je potrebno da bi se obavila obdukcija. Ministarka Snežana Malović pozvala je sudove da se u takvim slučajevima uvek obrate njenom ministarstvu za pomoć.

Predstavnik za odnose s javnošću Osnovnog suda u Vranju, sudija Srboljub Milosavljević, rekao je za Press da je istraga pokrenuta po službenoj dužnosti.

- Podignuta je krivična prijava protiv NN lica - rekao je Milosavljević.

Vrh

Tema posta: Re: Greške doktora
PostPoslato: 19 Jan 2011, 10:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
To je svakako velika tragedija i ,očekivano,pucanje po doktorima.Uz ostalo važno je i kakvo je bilo opšte zdravstveno stanje pokojne djevojčice,KOLIKO JE VREMENA prošlo od pojave bolesti i intervencije doktora,a važno je da je taj čovijek imao preko 70 pacijenata!-dakle ne može se samo reći da je neko umro od upale grla ,što je po toliko razvikanom "napretku medicine" po mišljenju 99 posto laika "nemoguće".Ipak čovijek nije stroj.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 10:21 
Na zalost ni prvi ni zadnji slucaj da doktori grijese.

Shvatam da su i oni ljudi i da imaju hrpu pacijenata, ali ipak da se svakakvi propusti desavaju.

Jos ako je istina ovo sto roditelji tvrde onda no comment...

Edit:

Sjeca li se iko ovog slucaja:

http://www.blic.rs/tag/11305/Anja-Grahovac

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 10:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Pa ovo je interesantno,taj oftalmolog ima 73 ! godine.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 09:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:00
e a da ne pricamo o odnosu prema starijim pacijentima. Njih kao da su vec otpisali bez obzira dali je u pitanju ozbiljna bolest ili ne, kao da ljudi vise nemaju potrebe da zive, eto tako se odnose prema njima... :angry4:

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 11:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
skuba je napisao:
e a da ne pricamo o odnosu prema starijim pacijentima. Njih kao da su vec otpisali bez obzira dali je u pitanju ozbiljna bolest ili ne, kao da ljudi vise nemaju potrebe da zive, eto tako se odnose prema njima... :angry4:

Ovdje je obrnuta situacija; ako si mlad, onda moras biti bas ozbiljno bolestan da te ostave u bolnici , dok stariji budu primljeni i zbog toga sto 2 dana nisu mogli u wc,ili zbog proliva.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 12:10 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Jan 2010, 18:56
Moja drugarica dobila papire da je luda, a puklo joj slijepo crijevo

8-)Pismeni sastav8-)
Lecenje upale vena

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
PONIZNI je napisao:
Pa ovo je interesantno,taj oftalmolog ima 73 ! godine.

radi jos uvijek,prije 2 mj su me poslali kod njega na pregled :roll:
eh,koliko sam ja bliskih izgubila zbog gresaka i nemarnosti ljekara :(nazalost,nije to samo na nasim prostorima nego i u svijetu...

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 00:26 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
meni je ocni idiot upropastio desno oko..a za to sam saznao nakon nekih 20 godina..

a za lud sto me proglasise, zbog namigivanja desnim okom, mi bas zao jer sam ostao bez zdravstvenog kartona u vihoru rata...

jedan stariji doktor mi rece jedne prilike "ko radi taj i grijesi"... :D

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2011, 14:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ima i drugačijih primjera.
Jednom dječaku je jedan lokalni ljekar rekao na simptome da je u pitanju leukemija, dječak je otišao u kliniku (Institut za zaštitu majke i djeteta u Beogradu) gdje mu je ustanovljena alergija na perje egzotične ptice.
Liječen je od alergije, a za to vrijeme roditelj dječaka je podigao optužnicu protiv tog ljekara koji je rekao da dječak boluje od leukemije.
Čak su i razni mediji prenijeli očev revolt.
Nakon perioda liječenja od alergije dječak je skoro podlegao i hitno je prebačen na VMA u BG gdje mu je ustanovljen poodmakli stadij leukemije.
Sada se skupljaju donacije da bi se dječaku presadila koštana srž u inostranstvu.
A lokalni ljekar? Osramoćen na pravdi Boga.
Spoiler:
Trebinje / Roditelji u šoku: Doktor izmislio da dijete ima leukemiju!
Slika

09.08.2010u 17:47 h
Supružnici Velimirka i Mario Gudelj iz Trebinja podnijet će sudu tužbu protiv bolnice u Trebinju. Kako su saopštili medijima, doktori te bolnice su im kazali da njihov desetogodišnji sin Ognjen boluje od leukemije i "naša agonija trajala je mjesec dana".

Obratili su se i Kliničkom centru u Banjaluci gdje doktori nisu mogli da potvrde tu dijagnozu, piše San. Zatim su sa sinom otišli u Institut za zaštitu majke i djeteta u Beogradu i tamo je utvrđeno da Ognjen nema leukemiju nego da ima alergiju na perje izazvanu druženjem sa papagajem koji je njihov kućni ljubimac.

"Trebinjska bolnica i pedijatar Zoran Pudar skratili su nam život za bar deset godina. Ognjen je u aprilu dobio visoku temperaturu i u bolnici u Trebinju liječili su ga od upale pluća i mokraćnih kanala. Nakon sedam dana izašao je iz bolnice, a onda je 23. juna ponovo dobio visoku temperaturu. Odveli smo ga u bolnicu i dežurna doktorica pozvala je telefonom dr. Pudara, a on joj je rekao da Ognjenu da penicilin. Zadržan je u bolnici i stanje mu se pogoršalo. Pudar je konstatovao da ima leukemiju i sa tim nalazom smo otišli u banjalučku bolnicu. Tamo su nam rekli da je Ognjen primio dozu antibiotika dovoljnu za cijeli život. Punktirali su mu koštanu srž, a onda kazali da "srž nije dobro izvađena" i ponovo su to uradili. Banjalučki doktori su nam dali uputinicu za Beograd gdje su mu dijagnosticirali infektivno oboljenje koje se prenosi sa ptica - papagajsku bolest. Radi se o rijetkoj bolesti", kazali su roditelji.

Dr. Pudar je na optužbe odgovorio da je odlučio da dječaka pošalje u Banjaluku jer u trebinjskoj bolnici nemaju dijagnostičku aparaturu.

http://www.cafe.ba/vijesti/31041_Trebin ... emiju.html

Zatim:

Prihod od ulaznica za Ognjena Gudelja

Prihod od ulaznica za Ognjena Gudelja17.12.2010. Trebinje – Košarkaški klub Leotar odlučio je da sav prihod od prodatih ulaznica na meču 13. kola Lige 13 protiv ekipe Mladosti iz Mrkonjić Grada, koji je na programu sutra u 19.00 časova u sportskoj dvorani « Miloš Mrdić », pokloni Ognjenu Gudelju, našem sugrađaninu koji je obolio od leukemije i za liječenje mu je potrebno oko 300.000 KM.

Tako su košarkaši iz Trebinja, zajedno sa njihovom upravom, pokazali da imaju veliko srce, a nadamo se da će njihov primjer slijediti i ostali sportisti u gradu na Trebišnjici.

Inače, u posljednjih mjesec dana održani su i humanitarni koncerti u Trebinju i Gacku na kojima su prikupljena značajna sredstva za pomoć malom Ognjenu, a kreiran je i humanitarni borj 1413. Pozivom na ovaj broj donirate 1 KM za pomoć u liječenju Ognjena Gudelja.

http://www.trebinjedanas.com/node/3157

i

Od danas je aktiviran broj 1413 za pomoć Ognjenu Gudelju

Trebinje, 01.12.2010. Od danas je aktivan broj 1413. Pozivom na ovaj broj darujemo 1 KM i tako svi možemo pomoći malom Ognjenu Gudelju da nastavi liječenje i da se što prije vrati kuci živ i zdrav!

http://www.lokoportal.com/index.php?opt ... &Itemid=53

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2011, 15:33 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Okt 2004, 11:08
ko radi i grijesi, to je ona stara narodna. ali, kad ljekar odbija da prizna svoju gresku, e, to je nesto drugo i ja to osudjujem! pisalo se na nasem forumu o stomatologu koji je napravio gresku, da se ne ponavljam... oni koji su citali znaju da je u pitanju greska ljekara koji je slucajno ispustio iglu za sirenje kanala zeni u grlo, napravio se lud i pustio je samu iz ordinacije! valjda je trebao odmah reci da je napravio problem, slucajno? ali, ne, najbolje je sve precutati... i napraviti se lud... pa sta bude... strasno!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]