banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Jul 2025, 00:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Jan 2012, 23:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
U Domu zdravlja tokom posljednje dvije sedmice registrovana su 33 slučaja zaušaka i to kod osoba starih između 20 i 29 godina, a uglavnom se radi o studentima sa područja istoka Srpske koji se školuju u Banjaluci.

- Iako je ovo zabrinjavajući broj, ipak nema osnova za proglašenje epidemije kao što je to bio slučaj na području Istočnog Sarajeva - izjavila je "Glasu Srpske" portparol Doma zdravlja u Banjaluci Dušica Stanković.

Prema njenim riječima, oboljeli su većinom mladi muškarci.

- Broj oboljelih od ove bolesti zaista je u porastu, ali daleko od toga da je došlo do enormnog povećanja broja pacijenata - naglasila je Stankovićeva.

Dodala je da je u Istočnom Sarajevu prije nekoliko mjeseci vladala epidemija zaušaka, a oboljeli koji su se javili u banjalučki Dom zdravlja dolaze uglavnom sa tog područja.

- Kako kažu epidemiolozi, bilo je očekivano da se bolest raširi i po drugim djelovima RS. U tom području je došlo do epidemije jer tokom devedesetih godina djeca nisu vakcinisana zbog nedostatka adekvatnih vakcina - rekla je Stankovićeva.

Ona je istakla da su pacijenti u Domu zdravlja u Banjaluci poslije dijagnoze upućeni na kućno liječenje i mirovanje, jer zauške spadaju u viruse koji se ne mogu liječiti antibioticima već jednostavno preležati i preboljeti.

- Bitno je i da se ne dolazi u kontakt sa zdravim osobama da se virus ne bi dalje širio - objasnila je Stankovićeva.

Kako ona navodi, ova infektivna bolest se prenosi oralnim putem, poslije čega se organizmom širi putem krvi i zahvata najviše pljuvačne žlijezde, a posebno parotide.

- Prvi simptomi su povišena temperatura, mučnina, slabost i groznica, a onda dolazi i do pojave otoka ispred i ispod uva. Temperatura se povećava, prisutna je i jaka glavobolja, grlobolja, bolovi prilikom otvaranja usta ili gutanja, bol u ušima, umor, povraćanje, bolovi u mišićima i zglobovima i slab apetit - rekla je Stankovićeva.
Direktor Studentskog doma u Banjaluci Milan Komljenović kaže da nije obaviješten da postoje slučajevi zaušaka među studentima koji žive u domu.

- Možda i postoji neki slučaj, ali sa tim nisam upoznat. Da je više studenata oboljelo od zaušaka, sigurno bih znao za to. Većina ih je trenutno otputovala kućama za praznike, pa nemam ni uvid da li je neko od njih bolestan - istakao je Komljenović.

Međutim, anonimni Banjalučanin nam je rekao da u Studentskom domu "Nikola Tesla" poznaje tri muškarca koji su u proteklom periodu bolovali od zaušaka.

- Pouzdano znam da ima više slučajeva ove zarazne bolesti i to baš u studentskom domu, jer su moja tri druga samo neki od njih, a ima ih još nekoliko - kazao je ovaj Banjalučanin.

Komplikacije
Zauške su akutna, infektivna bolest, koja zahvata jednako i muškarce i žene, a najčešće se pojavljuje kod djece od pet do deset godina, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba. Period inkubacije traje od sedam do 15 dana, a nekada i više. Neke od mogućih komplikacija zaušaka su: upala testisa koja u nekim slučajevima može prouzrokovati sterilitet, upala mozga, meningitis, upala jajnika i gušterače.

Moje pitanje u vezi upale testisa je da li je ono vezano samo za bolest zaušaka. Dešavalo mi se da se upali grlo, dobijem temperaturu i osjetim znatnu toplotu između nogu. Obično bih stavljao flašu hladne vode među noge.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2012, 00:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
Значи и подручје Крајине је ухваћено???

Јбт још само у Семберији и Подрињу није било случајева,надам се да ће тако и остати.

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2012, 00:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
filozof sa vrbasa je napisao:
Spoiler:
Citiraj:
U Domu zdravlja tokom posljednje dvije sedmice registrovana su 33 slučaja zaušaka i to kod osoba starih između 20 i 29 godina, a uglavnom se radi o studentima sa područja istoka Srpske koji se školuju u Banjaluci.

- Iako je ovo zabrinjavajući broj, ipak nema osnova za proglašenje epidemije kao što je to bio slučaj na području Istočnog Sarajeva - izjavila je "Glasu Srpske" portparol Doma zdravlja u Banjaluci Dušica Stanković.

Prema njenim riječima, oboljeli su većinom mladi muškarci.

- Broj oboljelih od ove bolesti zaista je u porastu, ali daleko od toga da je došlo do enormnog povećanja broja pacijenata - naglasila je Stankovićeva.

Dodala je da je u Istočnom Sarajevu prije nekoliko mjeseci vladala epidemija zaušaka, a oboljeli koji su se javili u banjalučki Dom zdravlja dolaze uglavnom sa tog područja.

- Kako kažu epidemiolozi, bilo je očekivano da se bolest raširi i po drugim djelovima RS. U tom području je došlo do epidemije jer tokom devedesetih godina djeca nisu vakcinisana zbog nedostatka adekvatnih vakcina - rekla je Stankovićeva.

Ona je istakla da su pacijenti u Domu zdravlja u Banjaluci poslije dijagnoze upućeni na kućno liječenje i mirovanje, jer zauške spadaju u viruse koji se ne mogu liječiti antibioticima već jednostavno preležati i preboljeti.

- Bitno je i da se ne dolazi u kontakt sa zdravim osobama da se virus ne bi dalje širio - objasnila je Stankovićeva.

Kako ona navodi, ova infektivna bolest se prenosi oralnim putem, poslije čega se organizmom širi putem krvi i zahvata najviše pljuvačne žlijezde, a posebno parotide.

- Prvi simptomi su povišena temperatura, mučnina, slabost i groznica, a onda dolazi i do pojave otoka ispred i ispod uva. Temperatura se povećava, prisutna je i jaka glavobolja, grlobolja, bolovi prilikom otvaranja usta ili gutanja, bol u ušima, umor, povraćanje, bolovi u mišićima i zglobovima i slab apetit - rekla je Stankovićeva.
Direktor Studentskog doma u Banjaluci Milan Komljenović kaže da nije obaviješten da postoje slučajevi zaušaka među studentima koji žive u domu.

- Možda i postoji neki slučaj, ali sa tim nisam upoznat. Da je više studenata oboljelo od zaušaka, sigurno bih znao za to. Većina ih je trenutno otputovala kućama za praznike, pa nemam ni uvid da li je neko od njih bolestan - istakao je Komljenović.

Međutim, anonimni Banjalučanin nam je rekao da u Studentskom domu "Nikola Tesla" poznaje tri muškarca koji su u proteklom periodu bolovali od zaušaka.

- Pouzdano znam da ima više slučajeva ove zarazne bolesti i to baš u studentskom domu, jer su moja tri druga samo neki od njih, a ima ih još nekoliko - kazao je ovaj Banjalučanin.

Komplikacije
Zauške su akutna, infektivna bolest, koja zahvata jednako i muškarce i žene, a najčešće se pojavljuje kod djece od pet do deset godina, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba. Period inkubacije traje od sedam do 15 dana, a nekada i više. Neke od mogućih komplikacija zaušaka su: upala testisa koja u nekim slučajevima može prouzrokovati sterilitet, upala mozga, meningitis, upala jajnika i gušterače.

Moje pitanje u vezi upale testisa je da li je ono vezano samo za bolest zaušaka. Dešavalo mi se da se upali grlo, dobijem temperaturu i osjetim znatnu toplotu između nogu. Obično bih stavljao flašu hladne vode među noge.

Posavjetuj se sa doktorom to ti je najpametnije !

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 21:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO RS: U RS-u više od dvije hiljade oboljelih od zaušnjaka

Utorak | 10.01.2012.

Od pojave prvih slučajeva oboljelih od parotitisa (zaušnjaka), početkom juna 2011. godine do danas, u Republici Srpskoj (RS) zvanično je prijavljeno 2.003 oboljelih

Institutu za javno zdravstvo RS-a epidemiju su prijavile regije Istočno Sarajevo i Trebinje, dok je početkom januara epidemiju prijavio i Dom zdravlja Novi Grad gdje je registrovano 39 oboljelih.

Najveći broj oboljelih je mlađe životne dobi, između 20 i 29 godina.

Epidemija je nastala kao posljedica nemogućnosti nabavke vakcine u ratnom periodu, odnosno kao posljedica nevakcinisanja ili nepotpunog vakcinisanja vakcinom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP). Također, jedan od razloga je i neprovođenje naredbe Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a od strane pojedinih domova zdravlja, koja je izdata na prijedlog Instituta za javno zdravstvo RS 2010. godine, a prema kojoj su se sva djeca uzrasta od 14 do 19 godina morala dodatno vakcinisati“, tvrde iz Instituta.

Da podsjetimo, zaušnjaci su akutna, zarazna bolest, koja zahvata jednako i muškarce i žene, a najčešće se pojavljuje kod djece od pet do deset godina, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba.

Period inkubacije traje od sedam do 15 dana, a nekada i više. Neke od mogućih komplikacija zaušnjaka su: upale testisa i jajnika koje ponekad mogu prouzrokovati sterilitet, upalu mozga i gušterače te meningitis.

(FENA; DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/eb)

Mislim strašno, te generacije idu kroz život u stalnoj opasnosti od bolesti, koje su trebale biti neutralisane glupom vakcinom.

Zar je moguće da čitava generacija nestane zbog dječije paralize?

Ne dao Bog.

Poslednji put menjao filozof sa vrbasa dana 10 Jan 2012, 21:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 21:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
I ovdje na jugu je bila prava epidemija zaušaka i to otprilike od 1985. godišta pa na dalje. Nije mi jasno da su predratne vakcine zakazale...
Dječaci, čuvajte se zaušaka. :wink:

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 22:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Bogami zajebano ovo. Mada koliko vidim nije ovo bezazleno ni za djevojčice. Koliko je čest slučaj da se oboljenje javlja kod djevojaka?

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 22:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ne znam koliko je utemeljena "činjenica" da dječaci ako obole nakon puberteta mogu da postanu strerilni (prilikom zauški limfne žlijezde nateknu, takođe i žlijezde u preponama što dovodi do smanjenja prokrvljenosti pa samim tim i do propadanja ćelija u testisima). Što se djevojčica tiče nema takvih nuspojava, mada sam čula da jedna djevojka koja nije odležala do kraja nakon nekoliko dobila meningitis.

Ja sam zauške odležala prije osnovne škole i sjećam se odvratnog bola u pljuvačnim žlijezdama ispod jezika i otoka na vratu.

Edit: nađoh.
Citiraj:
Uzrok nastanka

Izazivač je virus Mumpsa, neotporan u spoljašnjoj sredini. Rezervoar virusa je čovek. Izvor infekcije je sekret iz nosa i ždrela obolele osobe, mada se izlučuje i urinom. Put prenošenja je kapljični ili direktan kontakt sa obolelom osobom.

Mumps orchitis (zapaljenje testisa)
- česta lokalizacija ove infekcije, javlja se kod mladića u pubertetu ili odraslih, počinje veoma burno, sa porastom tempertaure, bolom u testisu i izraženim opštim infektivnim simoptomom. Testis je uvećan 2-3 puta, koža skrotuma je jako crvena i otečena. Traje 4-5 dana a zatim se tegobe stišavaju, i veoma retko postoje posledice u vidu streiliteta.

Mumps oophoritis (zapaljenje jajnika)
- javlja se desetak dana od početka bolesti a manifestuje se bolom u donjem delu trbuha, a mogu izostati i menstruacije.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2012, 22:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Pu, pu daleko bilo. Znači tu nema neki specifičan lijek već samo što bi rek'o narod 'laditi jajca.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Bas sad gledam na vijestima. Ne zvuci bezazleno...

Ne znam kako bi osoba (od ovih pogodjenih 20-29 god.) reagovala kada bi se sada vakcinisala. Cuo sam da ta vakcina (kao i svaka druga) ima "zeznute" reakcije....

Sta uopste uraditi prevencije radi,sto se tice zausnjaka?

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 00:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Dec 2011, 12:32
Prvo, upala testisa nije vezana samo za zaušnjake.
Drugo, ne postoji nikakav lijek. Isto k'o ospice - lezi i čekaj.
Može doći do upale testisa ali ne mora.
Simptomi traju 7-8 dana, prva 3 dana je ugl. visoka temperatura a nakon toga dolazi otok. Vrlo je bolno i neugodno...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2012, 14:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
ЕПИДЕМИЈА ЗАУШЊАКА ПРОГЛАШЕНА У КОСТАЈНИЦИ И ВИШЕГРАДУ

Епидемија заушњака проглашена је и у Костајници и Вишеграду, гдје је регистровано 17, односно 43 обољела, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Инфо
16:48 | 16/01/2012

Извор: СРНА

"У Новом Граду је у току посљедњих мјесец и по дана пријављено 26 обољелих, у Источном Сарајеву регистрована су 184 обољела, а у Требињу 179. Епидемија у овим мјестима још траје", рекла је портпарол Института Милка Мрђа.

Она је истакла да је у Бањалучкој регији регистровано укупно 76 обољелих, а да су у тај број укључени и обољели из Новог Града с обзиром да ова општина припада овој области.

"У посљедњих мјесец и по дана у Бањалуци је регистровано 20 обољелих, у Добоју девет, Зворник је пријавио седам, а Фоча 46 обољелих од заушњака", рекла је Мрђа.

Према њеним ријечима, у Републици Српској још нема званично пријављених обољелих од грипе, док је у Бијељини на снази епидемија шарлаха.

М.К.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2012, 21:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Na području banjalučke regije u proteklih 20 dana prijavljeno je 205 lica oboljelih od varičela, od čega je samo u gradu 136, potvrđeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Najviše su oboljela djeca uzrasta od šest do 14 godina, a potom djeca do jedne do pet godina", izjavila je Srni portparol Instituta za javno zdravstvo Srpske Milka Mrđa.

Ona je istakla da je od varičela u prošloj godini oboljelo ukupno 3.539 građana Srpske, dodavši da je od toga samo u decembru registrovano 514.

Mrđa je napomenula da u Republici Srpskoj još nema zvanično prijavljenih lica oboljelih od gripa.

Varičela je blaža, dječja zarazna bolest koju karakteriše osip na koži i svrab, povišena temperatura, gubitak apetita i zamor. Ovu bolest prouzrokuje virus varičela zoster. Ovaj virus inficira kožu i nervni sistem.

(Srna)

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 16:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Ta je bolest u sredinama-zemljama gdje postoji cjepljenje odavno "ad acta".Ja sam se začudio kad sam to pročitao,žao mi je djece koja pate,a bolest može imati i komplikacije kao upala moždanih ovojnica,testisa kod muške djece što uzrokuje neplodnost itd.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2012, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Epidemija je uzela maha, u sve vise gradova se javljaju slucajevi oboljelih.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2012, 10:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Epidemija je uzela maha, u sve vise gradova se javljaju slucajevi oboljelih.

већи проблем од свега што нико не реагује,што нема криваца и што некоме одговара стање да се што мање о томе јавност обавјештава! :angry1:

Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2012, 10:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jan 2008, 14:55
PONIZNI je napisao:
Ta je bolest u sredinama-zemljama gdje postoji cjepljenje odavno "ad acta".Ja sam se začudio kad sam to pročitao,žao mi je djece koja pate,a bolest može imati i komplikacije kao upala moždanih ovojnica,testisa kod muške djece što uzrokuje neplodnost itd.

Nimalo bezazlena bolest

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2012, 10:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U Derventi se vec pojavilo 20-ak slucajeva, a nije bas neka velika sredina.

Nisam bas upucen, ko je vakcinisan kao dijete, je l' moze sad da oboli?

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2012, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
U Derventi se vec pojavilo 20-ak slucajeva, a nije bas neka velika sredina.

Nisam bas upucen, ko je vakcinisan kao dijete, je l' moze sad da oboli?

Шакалу сви смо ми вакцинисани,проблем је што неки нису правом вакцином вакцинисани ;)
У С.Сарајеву си имао око 1000 случајева и ту се прво појавило,па онда Херцеговина,а сад и Крајина ;)

Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2012, 11:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To mozda ova ratna djeca, racunam da smo mi malo stariji vakcinisani kad je bilo normalnije stanje.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2012, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
To mozda ova ratna djeca, racunam da smo mi malo stariji vakcinisani kad je bilo normalnije stanje.

не знам које си год. ;) Углавном према информацијама којим располажем једна баба на Палама (90 година) је добила,још много људи у средњим годинама. А највише су заражени били људи од 87-93 годишта ;)

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]