banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Mucanje
PostPoslato: 19 Dec 2009, 16:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Imate li problema sa mucanjem, da li je moguce rijesiti se mucanja, znate li slucajeve iz vase okoline, kako zive ti ljudi i kako se nose sa posljedicama mucanja, mislim konkretno na drustvo, sliku o sebi, itd..?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

Tema posta: Re: Mucanje
PostPoslato: 19 Dec 2009, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Hristov je napisao:
Imate li problema sa mucanjem, da li je moguce rijesiti se mucanja, znate li slucajeve iz vase okoline, kako zive ti ljudi i kako se nose sa posljedicama mucanja, mislim konkretno na drustvo, sliku o sebi, itd..?

moja radna kolegica je vodila svoje obadvoje djece (oboje joj muca) kod nekog specijaliste logopeda. moze se prikriti, donekle ispraviti. ali postoji mogucnost uvijek u momentu soka, da dijete zamuca.
mozda stvara neki kompleks, meni to uopste ne smeta.
imao sam i jednog radnog kolegu koji je dosta mucao, a covjek je inzenjer i to dobar.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 16:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Drugar moj iz srednje skole je isao u Beograd u neki internat ili nesto slicno tomu gdje je proveo 3 sedmice. Mnogo mu je pomoglo (uradio je to izmedju 2. i 3. razreda srednje skole - inace je jaaako mucao dok je odgovarao (stres, sta li), a nakon toga bilo je jedva primjetno). Pitacu ga, pa cu ti javiti detaljnije informacije.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 21:14 
Znam jednog sto muca, malko je nezgodno za sporazumijevanje, ali ok je...

Citiraj:

Ne bi trebalo da stvara, mislim ne razumijem zasto bi neko imao komplekse jer muca... :( :(

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 21:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
tensSa je napisao:
Znam jednog sto muca, malko je nezgodno za sporazumijevanje, ali ok je...

Citiraj:

Ne bi trebalo da stvara, mislim ne razumijem zasto bi neko imao komplekse jer muca... :( :(

Vjerovatno zbog pojedinaca koji misle da je jaaako duhovito smisljati sale na racun toga...

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 23:52 
A ima kretena uvijek...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2009, 01:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
prijatelj mucao, isao na neke terapije, sad vise ne muca. ali on nije bio narocito 'tezak' slucaj.
da li su ga ljudi zajebavali u vezi toga, jesu, ali u nekim normalnim granicama, ali niko nije pretjerivao, inace dobijes po nosu. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2009, 14:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
kao malu su me vodili kod logopeda i to je bilo sasvim dovoljno, kasnije kada mi se vratilo u pubertetu isla sam na lijecenje hiptnozom. ima uspjeha ukoliko su djeca(osobe) SPREMNE za sardanju u suprotnom je trosenje novaca.
mucanje je ozbiljan problem za pojedinca jer s vremenom imas problema sa okolikom i samopouzdanjem i sa svimi svacim...
ne mozes valjda svakog tuci ko te zeza?! :roll: uostalom svijet popravljamo radeci prvo na sebi :wink:

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2009, 14:27 
Citiraj:
ne mozes valjda svakog tuci ko te zeza?! :roll:

Shto da ne. :D :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2009, 19:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
ja sam jedan od mnogo ljudi sto ima problem sa mucanjem...u osnovnoj skoli to je bilo vise naglaseno nego danas, ali sam opet bio odlican ucenik...naime, razlog sto vecina ljudi muca jesu:
1. strah od necega ili nekoga
2. prozivljene traume u mladosti ili
3. nepravilno disanje (sto je kod mene slucaj)

jednostavno, kad je covjek opterecen tim onda on vise muca, a kad se opusti to ide mnogo lakse...što manje se manje opterecavati tom manom, manje su sanse za mucanje

e sad ima jedan trik za ove koji imaju nepravilno disanje, kao ja, a to je: uzeti svijecu, zapaliti i duvati u nju tako polako da se ne ugasi plamicak i tako par puta dnevno...tako vjezbate svoje disanje da postane sto pravilinije

ima jos jedan nacin kako otkloniti mucanje ili ga ublaziti, a to je USPORITI SA GOVOROM, jer vam niko nece uzeti rijec iz usta...poznavao sam covjeka koji je cijeli zivot pricao usporeno, cak i kad psuje :D ...a ko me je ovo malo bezze, onda nek pjeva kad prica.... 8) 8) 8) 8)

pozzz

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 09:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Čula sam da osobe koje mucaju mogu da otpjevaju bez ijednog prekida.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 09:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Moj poznanik je jedan od njih - dok prica na srpskom muca, kada prica grcki ili pjeva - nista

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 10:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Moj poznanik je jedan od njih - dok prica na srpskom muca, kada prica grcki ili pjeva - nista

Onda i ja spadam u mucače (mucavce, kako li se kaže) kad pričam strani jezik. :lol:
A kad sam izuzetno ljuta postajem disleksičar :lol: kao u vicu "ruke u vis, ovo je pi*ka, pljačka ti materina!" :lol:

Evo ponešto o problemu zvanom mucanje.

http://www.logokor.hr/mucanje.htm

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znaci da je mucanje fakticki neizljecivo... :angry3:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno da je izlječivo. Pogotovo u pubertetu, uz pomoć logopeda.
Osobe koje su nesigurne prije će da zamucaju, čak i djeca koja mucaju u krugu porodice to manje čine nego npr. u školi.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislio sam na odrasle osobe.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 14:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ništa nije neizlječivo.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Vader je napisao:
Ništa nije neizlječivo.

Vader sta si ti po zanimanju.......ako nije tajna?

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 14:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Za početak, osoba treba da se osloboditi predubjeđenja da će zamucati, ne razmišljati uopšte o tome, ne brzati u izgovoru.
Ovo je laički odgovor.

Jednom davno sam na jednom forumu pisala o tome:

Najizraženiji poremećaji u govoru su kod djece u dobi od 3 - 6 godina. Po pravilu, nakon toga djeca bi trebalo da govore čisto.

Evo par stvarčica o tome:

Dijagnoza "usporen razvoj govora" najčešće se postavlja kod djece čiji je govor još uvijek u razvoju (djeca u dobi do tri, četiri godine). Djeca razumiju govor svoje okoline, ali se služe rečenicama koje nisu primjerene kronološkoj dobi. Naime, djeca u dobi od tri godine već bi se trebala služiti gramatički ispravnim rečenicama i to ne onim najjednostavnijim (kod neke djece te dobi već se u govoru mogu naći uzročne, vremenske pa čak i objektne rečenice). Izgovor još nije čist, nesustavne greške česte su kod duljih riječi, prilozi vremena i brojevi još nisu usvojeni, rječnik je sužen, ali je struktura rečenice ispravna. U djece s usporenim razvojem govora izostat će razvoj rečenice. U rečenici će nedostajati vezne riječi, pomoćni glagoli, prijedlozi, veznici, rječnik će biti siromašan, a izgovor glasova zaostajat će za izgovorom vršnjaka. Ako dijete dosta govori, spontano se izražava dugim pa i složenim rečenicama, ali one obiluju agramatizmima i nesustavnim greškama, nezrele konstrukcije za dob te ako se u govoru i dalje uočavaju odstupanja od standardnog izgovora tada se postavlja dijagnoza "govor na granici dislalije i nedovoljno razvijenog govora"

DYSLALIA ILI NEISPRAVAN IZGOVOR GLASOVA

Ovisno o uzrocima, glasovni sustav pojedinca može biti oštećen u manjoj ili većoj mjeri. Kod rascjepa nepca poremećen je praktički cijeli glasovni sustav. Ostala su odstupanja na sreću blaža, pa se kod tzv. organskih i funkcionalnih oštećenja gotovo redovito radi o skupinama glasova ili njihovim kombinacijama, ali rijetko o cijelom izgovornom sustavu. Najčešće su poremećeni frikativi S, Z, Š, Ž, afrikate C, Č, Ć, DŽ, Đ, te glasovi R i L.Ovisno o skupini glasova koja je zahvaćena poremećajem, neispravan izgovor glasova dijeli se u nekoliko skupina: SIGMATIZAM, ROTACIZAM, LAMBDACIZAM, KAPACIZAM I GAMACIZAM, TETACIZAM I DELTACIZAM, TETIZAM i ETACIZAM.

SIGMATIZAM se u našem sustavu odnosi na neispravan izgovor glasova S, Z, C; Š, Ž, Č, DŽ; ŽĆ, Đ. Glasovi iz skupine sigmatizma mogu biti zamijenjeni i drugim glasovima. Najčešće su zamjene sa glasovima T i D. Zamjene za T i D vezane su za mlađu djecu i rijetke su poslije treće godine.ROTACIZAM se odnosi samo na poremećen izgovor glasa R.LAMBDACIZAM obuhvaća neispravan izgovor glasova L i LJ.

KAPACIZAM i GAMACIZAM su nazivi za poremećaje glasova K i G. Ova dva glasa samo u iznimnim situacijama bivaju izostavljena i tada se najčešće radi o poremećaju organskog podrijetla. Najčešće su ti glasovi supstituirani / zamijenjeni s glasovima T i D. Poremećen izgovor glasova K i G ne bi se smio tolerirati poslije treće godine.

TETACIZAM i DELTACIZAM nazivi su za poremećen izgovor glasova T i D. Riječ je o prvim glasovima i iznimno su rijetko poremećeni. Omisija se javlja samo uz teška organska oštećenje.

TETIZAM se odnosi na poremećaj izgovora kada veći broj suglasnika prelazi u T odnosno D. Naime, dijete i ovdje poštuje zvučnost i bezvučnost. Tetizam je karakterističan za zaostali razvoj govora.

ETACIZAM je naziv za poremećaj samoglasnika E, koji je ujedno i jedini samoglasnik koji može biti poremećen u sklopu tzv. funkcionalnih dislalija. Etacizam upućuje na moguća blag oštećenja središnjeg živčanog sustava koja se manifestiraju u govoru.

MUCANJE

Mucanje (balbuties) ili eng. stuttering je najpoznatiji poremećaj, ali na sreću nije i najučestaliji. Lako je prepoznatljiv zbog svojih specifičnih manifestacija, a to su: ponavljanje dijelova riječi ili rečenice, produžavanje glasova, zastoji u govoru, neadekvatne puze, ubacivanje različitih glasova, poštapalice, dulje trajanje govora, razni nepotrebni zvukovi i sl. Mucanje mogu pratiti i druge negovorne pojave po osobu koja muca kao što su: strah pred govorom i govornim situacijama, tikovi, različiti pokreti glave, tijelom ili udovima, neadekvatne fiziološke reakcije, strah, emocionalne nestabilnost, smanjena koncentracija, izbjegavanje vizualnog kontakta sa sugovornikom i sl. Svi autori koji su se bavili problematikom mucanja slažu se da je broj muške djece koja mucaju veći od broja ženske djece. Razlozi ove pojave do danas nisu u potpunosti razjašnjeni. Ista je situacija i kod pitanja nasljednosti mucanja. Iako novije studije naglašavaju he
Fiziološko mucanje česta je pojava u dobi između druge i treće godine djetetovog života. Preklapa se u najvećem broju slučajeva s intenzivnim razvojem govora. Simptomatski u potpunosti nalikuje pravom mucanju, ali je važno naglasiti da je to prolazna faza koja u najvećem broju slučajeva ako se ne intervenira direktno u govor djeteta, ne ostavlja nikakve posljedice na dječji govor.

BRZOPLETOST

"brzopletost je poremećaj pripremnih misaonih procesa koji prethode govoru i zasniva se na hereditarnim predispozicijama. Brzopletost je verbalna manifestacija središnje jezične neuravnoteženosti koja zadire u sve kanale komunikacije." Zbog verbalnih obilježja (jedan od najčešćih simptoma su zastoji u govoru) često se u diferencijalnoj dijagnostici zna zamijeniti s mucanjem.Kakvo je dijete s brzopletošću? To je obično neuredno, simpatično, nemirno, vedro, otvoreno dijete. Vrlo teško prihvaća norme okoline. Jede kad je gladno, spava kad mu se spava, zaboravlja se oprati ili staviti na se uobičajene dijelove odjeće. Svaka igra mu brzo dosadi. U školi su to djeca koja brbljaju, dižu se iz klupe, ne slušaju što im se govori. Zaboravljaju zadaće, knjige i sl. Budući da se govor uči slušanjem, djeca brzopletaši i govor nauče aproksimativno budući da na njega nikada nisu obraćala dovoljno pozornosti. Govor je savladan površno pa se često polaskom u školu iskristaliziraju i druge smetnje, a najčešće smetnje čitanja i pisanja.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mucanje ili prodje samo ili se ublazi do puberteta. Poslije toga je navodno skoro nemoguce izlijeciti, tako kazu izvori.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]