banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 18:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jan 2010, 23:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
С обзиром на то да се на нету може наћи гомила професионалних чланака и документарних филмова који описују тематику масовног давања антибиотика за вирусне упале од стране доктора, интересује ме шта ви мислите о томе?!
Као што рекох, ако просурфате мало, врло лако ћете наићи на чланке у којима доктори педантно објашњавају како антибиотици служе за борбу против бактеријских упала, а не против вирусних (као што су нпр. прехладе или грипе). Дакле, прича је да антибиотици немају дејство на вирусе. A сви знамо колико лако доктори, не само наши, већ и у свијету, олако приписују антибиотике за сваку ситницу, укључујући и вирусне упале, и тако доприносе колективном паду имунитета код људи.
Исто тако, може се прочитати, како су основна два разлога давања антибиотика за вирусне упале: лобирање фармацеутских компанија и плацебо ефекат. Нпр. на Wikipedia-ји пише да је давање антибиотика код прехлада и грипа плацебо No.1 у свијету.

Ваше мишљење о свему овоме? И потврда/негација чињенице, уколико има неко стручан на форуму?

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 11:27 
Da dodam da nicht ne vjerujem doktorima...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 12:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
ne voli nikakve tablete. uzmem samo kad moram, kad je kraju ladja...
inace, vise volim pretrpjeti neke bolove (npr glavobolja) nego uzeti aspirin.
immam ceste upale uha (samo nebo zna kako to fasujem) i sve sto koristim su antibakterijske kapi, ostalo nista. ako boli zub, idi zubaru. a da se kljukam necim tamo, tesko.
od lijekova i ne smijem nista sto pocinje sa A :D

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 12:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Medi, pricalo se negdje na forumu (ne znam tacno gdje) o stetnosti pogresne antibiotske terapije. Izmedju ostalog, jedan od problema je i rezistentnost koju bakterije razviju na odredjeni antibiotik njegovom precestom (pogresnom?) upotrebom pa onog dana kada isti zaista zatreba njegova efikasnost je uveliko smanjena.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Kod nas je taj trend propisivanja antibiotika za svaku sitnicu izuzetno izražen, dok je u Evropi režim propisivanja krajnje strog (neka potvrde dijasporci).
Sve priče o uništavanju normalne bakterijske mikroflore, razvijanju rezistencije, ogromnim troškovima itd. ne daju rezultat.

Još poraznije je to što svako misli da može da dođe u apoteku i traži antibiotik za ovo ili ono, jer mu je ljekar nekad propisao isti za nešto. Nema se vremena otići ljekaru, niti poslušati savjet farmaceuta, jer ni jedni ni drugi svakako ne znaju ništa.

Pa, kad je već tako, farmaceutske kompanije i treba da izvuku dobru korist :D

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 14:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Najgora:
Мислим да тренд у Европи није ништа другачији. Скоро сам гледао емисију Репортери на ХРТ-у која се бавила том проблематиком. У готово свим земљама ЕУ антибиотици се могу добити у апотеци, без рецепта доктора. Исто тако, аутор емисије осим што је обилазио апотеке по најразвијенијим земљама ЕУ, посјећивао је и докторе са причом како му цури нос, како га боли грло, како кашље, како има мало повишену температуру и сличне симптоме. Доктори су без икаквог даљег испитивања и без икакве недоумице закључивали да се ради о прехлади или грипу (што су вирусне упале), и прописивали антибиотике. Након тога, аутор је завршавао посјету са питањима упућеним доктору:

- Да ли знате да се вирусне упале не могу лијечити антибиотицима?
- Да ли знате да овако лаким прописивањем антибиотика нарушавате колективни имунитет људи?
- Зашто дајете антибиотике ако вам је ово познато?

... и слично. Након чега би доктори били забезекнути и остајали нијеми и уплашени. Аутор је ишао даље у истраживању како би начео причу о томе колики је утицај фармацеутске индустрије на докторе.

И сАм сам имао један примјер након ове спознаје. Имао сам проблем са желуцем. Отишао сам код своје породичне докторице, која је закључила да се ради о вирусној упали. Наравно, није могло проћи без Амоксицилина, којег наравно након прописивања нисам узимао. Нисам имао петље да јој поставим иста ова питања, иако сам унутра горио од жеље. На интернету сам послије тога одмах потражио инфо о Амоксицилину, и без имало изненаћења пронашао да служи за борбу против бактеријских упала, а не вирусних, као и остали антибиотици.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 14:49 
@Medi
Da nije rijech o Davidu Incke-u?

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Није David Icke, знам за њега. Овај лик је био новинар, а емисија је "Репортери", гдје у свакој епизоди приказују нову репортажу познатих новинара из свијета који се баве истраживачким новинарством.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 15:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja, opet, nijednom u BL nisam dobio antibiotike u apoteci bez ljekarskog uvjernja :oops:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 16:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2007, 13:48
Истина је, нажалост, да се код нас антибиотици олако прописују и да се неријетко користе и кад нису прописани.

меди je napisao:
Дакле, прича је да антибиотици немају дејство на вирусе.

Прича је научно доказана :), против вируса се боримо антивиротицима, вакцинама и природним имунитетом. А резистенција бактерија на лијекове је и овако огроман проблем, зашто му још ићи на руку узимањем антибиотика за сваку кијавицу...

Najgora je napisao:
Nema se vremena otići ljekaru, niti poslušati savjet farmaceuta

За ово друго треба имати среће:
1. да наиђеш на фармацеута у апотеци,
2. да тај фармацеут буде оспособљен (нпр. да није приправник) и расположен да савјетодавну улогу :D .

V@nja je napisao:
Ja, opet, nijednom u BL nisam dobio antibiotike u apoteci bez ljekarskog uvjernja :oops:

Мора да си покушавао само у Хемофармовим апотекама :D ?

cicak je napisao:
imam ceste upale uha (samo nebo zna kako to fasujem) i sve sto koristim su antibakterijske kapi, ostalo nista.

Ја сам прије 4-5 година имала упалу средњег уха, и нисам могла вјеровати оном што чујем и читам кад ми је једна дивна др прописала инхалације и држање флаше напуњене врућом водом и умотане у пешкир на уху :). То је био план А :D . План Б (антибиотске капи, за случај да план А након 4-5 дана не покаже резултате) ми није био потребан :) .

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 16:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Мора да си покушавао само у Хемофармовим апотекама

Apoteke koje su meni u blizini (ne znam svima imena, pa cu reci lokacije :D ):
-1 Maj
-Kod Gimnazije
-Preko puta pokojnog Batara :D
-U Palasu
-Centralna apoteka
-Preko puta NLB banke, kod Petar Kocic parka
-U centru grada, kod Orfeja (eto, da me DELLBOY ne prekori, ovaj put nisam koristio kafanu kao referentnu tacku :lol: )

-

Nije da sam nesto precesto ganjao antibiotike bez upute, al' ih zaista nikada nisam dobio. Ne kazem da je nemoguce, al' se meni jednostavno to nije dogodilo :oops:

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 17:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Vanja:
Већи проблем од тога да можеш без рецепта добити антибиотик у апотеци јесте овај да ти доктор без икаквог рационалног разлога пропише антибиотик.

Послије свега реченог поставља се питање због чега се то дешава? Је ли то посљедица тога што данашњи доктори немају појма о послу којим се баве, или је посљедица тога што су готово сви доктори (а нарочито они у примарној здравственој заштити) лобирани од стране фармацеутске индустрије? Из прве руке су ми познати случајеви гдје се докторима у средини у којој раде "намеће" одозго колико за који медикамент мора да пропишу рецепата. И коначно, је ли могуће да је овај свијет толико наиван да се ове ствари дешавају у оволикој мјери а да на то нико не обраћа пажњу? Прва помисао обичних људи када им се овако нешто спомене јесте Теорија завјере. :roll:

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 17:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Medi, ne vjeruj svemu sto vidis na TV.u ili procitas u novinama. Ja sam morala promjeniti doktora jer nije htio propisati antibitotik ni poslije mj. dana uzastopne djetetove bolesti.. A proljetos sam tu tvrdoglavost osjetila na svojoj kozi. Kada sam otisla drugom doktoru onda sam ih dobila ( uz nalaze krvi).

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 17:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Srećom imam doktoricu u koju imam povjerenje, tako da nikad ne brinem i ne ispitujem njene odluke. Da kucnem u drvo, nikad niko od mojih nije imao takvih problema.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ogledalo je napisao:
Najgora je napisao:
Nema se vremena otići ljekaru, niti poslušati savjet farmaceuta

За ово друго треба имати среће:
1. да наиђеш на фармацеута у апотеци,
2. да тај фармацеут буде оспособљен (нпр. да није приправник) и расположен да савјетодавну улогy.

Šta to ispada da u apotekama rade samo tehničari i pripravnici i uz to još namrgođeni?

меди je napisao:
Отишао сам код своје породичне докторице, која је закључила да се ради о вирусној упали. Наравно, није могло проћи без Амоксицилина, којег наравно након прописивања нисам узимао. Нисам имао петље да јој поставим иста ова питања, иако сам унутра горио од жеље.

Sasvim si siguran da je tvrdila da se radi o virusnoj upali i dala ti je Amoksicilin? Koji nisi popio, jer joj ne vjeruješ?
Ne razumijem zašto treba petlja da se ličnom ljekaru postavi pitanje o bilo čemu što nije bilo jasno, već se poslije kopa po netu i traži savjet od kvazi-ljekara.

Po tome je najbolje da ukinemo porodičnu medicinu svakome ko ima net.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Већи проблем од тога да можеш без рецепта добити антибиотик у апотеци јесте овај да ти доктор без икаквог рационалног разлога пропише антибиотик.

Znam - ja sam se samo nadovezao na onu pricu da je moguce tek tako nabaviti antibiotike bez da to iko kontrolise.

Citiraj:
Po tome je najbolje da ukinemo porodičnu medicinu svakome ko ima net.

Bice uskoro na netu i 'how to' da sam sebi operises slijepo crijevo .. pa ce i hirurzima biznis da propadne :lol: (Ako se ne varam, bila je cak i emisija u kojoj se pricalo o nekom blenti koji je sam sebi htio izvatiti kamen iz bubrega .. pa se i nije bas najbolje proveo :lol: )

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za nas se već zna da smo uzalud išli u školu, al' znači vi hirurzi ste sljedeći :D

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 09:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Najgora:
У овој расправи је сасвим небитно како сам се ја понашао у свом случају. Повјерење према доктору је индивидуална ствар и није тема ове расправе. Грешка је била што сам то и спомињао.
Оно што је битно јесте објективно питање да ли антибиотици имају дејство код вирусних обољења? На које осим "ogledalo"-а нико није дао коментар. Ја и даље чекам одговор ...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 10:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Оно што је битно јесте објективно питање да ли антибиотици имају дејство код вирусних обољења?

Ne

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2010, 20:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2007, 13:48
V@nja je napisao:
Apoteke koje su meni u blizini (ne znam svima imena, pa cu reci lokacije :D ):
-1 Maj
-Kod Gimnazije
-Preko puta pokojnog Batara :D
-U Palasu
-Centralna apoteka
-Preko puta NLB banke, kod Petar Kocic parka
-U centru grada, kod Orfeja (eto, da me DELLBOY ne prekori, ovaj put nisam koristio kafanu kao referentnu tacku :lol: )

-

Nije da sam nesto precesto ganjao antibiotike bez upute, al' ih zaista nikada nisam dobio. Ne kazem da je nemoguce, al' se meni jednostavno to nije dogodilo :oops:

Од седам набројаних, мислим да су четири Хемофармове, пријатно сам изненађена :) .

Najgora je napisao:
Šta to ispada da u apotekama rade samo tehničari i pripravnici i uz to još namrgođeni?

Па зар нису они најисплативији послодавцима :D , а како је новац данас једино што се рачуна :-? ... Наравно да је ту и понеки фармацеут, бар на папиру :D , е сад намргођен или не то је већ друга прича... Ја имам неку слику у глави како би сви професионалци који су у непосредном контакту с људима требало да дјелују, а нарочито они стручњаци који су у контакту с болесним људима, и не уклапа се баш много од оног што видим у ту слику...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]