banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 02:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Apr 2006, 17:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2006, 17:24
Dobar dan svima,
Evo otvaram danas novu temu da Vas obavijestim da cu rado odgovoriti na pitanja iz ginekologije i akuserstva na dobrovoljnoj osnovi, u skladu sa svojim slobodnim vremenom. Dakle, ako morate cekati na odgovor nekoliko dana - nema ljutnje, jer je ovo dobrovoljan rad.

Ako zelite da postavite pitanje i dobijete odgovor, molim da postavite pitanje na slijedeci nacin:

1. godine, da li ste bili trudni ? ako jeste koliko porodjaja ? koliko pobacaja i kada je bio prvi dan poslednje menstruacije ?

2. tegobe u kratkim crtama i od kada traju

3. ako ste ranije bili zdravi napisite to, a ako niste onda navedite kakve ste probleme imali do sada, ukljucujuci hirurske zahvate, dijabetes, srcana oboljenja, bolesti pluca...et cetera.

4. da li imate ikakve znacajne bolesti u porodici

5. da li pijete ikakve lijekove i koje ?

6. da li ste alergicni na lijekove i koje ?

7. da li pusite ? koliko dugo i koliko cigareta dnevno ? da li pijete alkohol, ,koju kolicinu i koliko dugo ? da li koristite droge ukljucujuci marihuanu ?

Ja ne radim u BL i ovo ne radim radi regrutacije pacijenata, nego na cistoj dobrovoljnoj osnovi i ljubavi prema gradu i mladim ljudima koji tamo zive i kojima savremena informacija moze pomoci da sacuvaju svoje zdravlje ili rijese neki zdravstveni problem.

Puno pozdrava,
ObGyn

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 18:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Prvo da poželim dobrodošlicu na forum! :)

Ideja teme je odlična, mada mislim da ovim sistemom iznošenja ličnih podataka neće naići na veliki odziv, možda bi odgovori na neka uopštena pitanja i probleme bili korisniji čitalačkoj populaciji. Ovo je samo dobronamjerna opaska, vjerujem da će i drugi učesnici dati svoj doprinos. :)

U svakom slučaju, sve pohvale za ideju još jednom! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 18:57 
Početnik
Početnik

Hvala lijepo 'Najgora' ( sounds akward, ali sta je tu je ),

Ja imam iskustva u davanju ovakvih tipa savjeta 'on-line' i smatram da svi zainteresovani koji zele sto bolji odgovor moraju priloziti ovaj minimum istorije da bih ja dala adekvatan odgovor. Moji komentari ce svakako biti edukativnog karaktera, ali ce biti vise 'case based' jer tako ljudi bolje pamte i to je informisanje bazirano na problemu, a ne puko teoretisanje.
Drugi razlog je sto kada neko kaze...imam pojacan vaginalni sekret...povlaci za sobom mnoga ostala pitanja...npr. koliko ste stari ? da li ste seksualno aktivni ? da li koristite kondom ? koliko ste imali seksualnih partnera ? da li ste ikad imali seksualno prenosive bolesti ? da li pijete ikakve lijekove ? da li imate redovne menstruacije ? et cetera...
i onda se desi dopisivanje u beskraj, moja podpitanja i odgovori...za koje ja nemam vremena ! dakle ovo smatram najfikasnijim nacinom pomoci !

Trece...IZNOSENJE LICNIH PODATAKA !!! tu imam problem da razumijem...znajuci da je BL veca kasaba i da svi svakoga znaju ! pa nisu bas toliko dalekovidni kad neko napise...imam 16 g....sinoc sa imala nezasticen seksualni odnos, u vrijeme za koje pretpostavljam se desila ovulacija...da li sam kandidat za 'hitnu kontraceptivniu pilulu' ? gdje da je nadjem ? koliko kosta ? i kako da je uzmem ? kakve nuspojave mogu da ocekujem ?...dakle...pitanja takve vrste ne otkrivaju nikakve licne podatke i ne narusavaju niciju privatnost, ali ajde da vidimo...ja odgovaram samo pod uslovom davanja kompletne istorije...naravo da mi broj LK, vozacke dozvole i adrese, bracno stanje, uopste ne trebaju...

Nadam se korisnoj saradnji ( naravno za zainteresovane ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
veliki pozdrav i dobrodoslica obstetrision&ginecologist na forumu!!! :wink:

sasvim je jasno da se na vecinu stvari ne moze iole odgovoriti ovako online i virtuelno bez minimuma anamnestickih podataka.

Nadam se da ce zenska ali i muska populacija ucestvovati na zanimljivim temama i dobiti odgovore na sve svoje nedoumice. Svakako a i ob&gin ce se sloziti samnom, da odgovor i pojasnjavanje nekih stvari ovdje ne mora biti razlog da vise ne idete ili uopste ne odete svom ljekaru!!!

lijep pozdrav!! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Fino od tebe,ali kao sto Najgora vec rece,tesko ce to da ide, jer se mnogi sa foruma licno poznaju, tako da ni ne mora da ostavi nikakve podatke, zna se ko je ko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 19:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I za pocetak ja imam jendo pitanje, zaprvao misljenje.

Radi se o kasnoj trudnoci, zena ima 47 god, 3 trudnoca, imala je AB(ne znam tacan broj), pretila je inace, pojavio joj se dijabetes, nije na insulinu trenutno, mislim da je oko 25 nedelje. Nije radila amniocent. :roll:
Na svu pricu ja inace imama ovakav stav :roll: , ali s ozbirom na sve ovo kakvi su izgledi i sta s emoze ocekivati?
hvala !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 22:10 
Početnik
Početnik

Hvala Simplicity na dobrodoslici,

I drago mi je da su nam misljenja saglasna oko lijecenja zuba u trudnoci, a sto se tice odgovora na pitanje o 47 godina staroj zeni koja je trudna 3-ci put, i koja je sad 28 nedjelja trudnoce, a koja nije imala amniocentezu...mislim da je ovakav pristup trudnoci potpuno nemaran i "lacks knowledge and basic information about pregnancy risks..."

Zena koja predje 40 godina ima sansu 1:80 da rodi dijete za Down's syndrome, i naravno povecani rizik da rodi dijete sa nekom drugom hromozomskom anomalijom, ili defektom razvoja neuralne cijevi, sto je direkto proporcionalno sa uzimanjem folne kiseline 3 mjeseca prije trudnoce i prva dva mjeseca trudnoce. Toliko sto se tice rizika za hromozomske anomalije.

Odluka da se trudnoca nosi bez odredjivanja amniocenteze je naravno pacijentova, ali se pitam da li je ta zena bila informisana dovoljno prije nego je donijela takvu odluku.

GCT ( glucose challenge test ) se radi izmedju 26-28 nedjelje trudnoce i ukoliko je pozitivan, sto znaci veci od 7.8, onda je potrebno uraditi OGTT ( test sa opterecenjem 50 g glukoze ), a ako je veci od 10.3 onda ima gestacijski dijabetes i potrebno je pacijentinju poslati endokrinologu koji se bavi dijabetesom koji treba da postane clan tima u pracenju ove trudnice dok se ne porodi, a i kasnije.

Prva faza u lijecenju gestacijskog dijabetesa jeste dijeta i log book ( mjerenje glukoze glukometrom na taste, i jos 3 puta u toku dana sat vremena prijej jela i pred spavanje ). Te vrijednosti se prate od strane ginekologa nakon nedjelju dana i ako one ostanu iznad granica normalnih, onda se uvodi insulinska terapija. Ako je dobra kontrola glukoze, bice zdrava i normalna beba, ako nije...mogu se ocekivati razne komplikacije od makrozomskog fetusa, ili na drugoj strani medalje IUGR ( growth restricted fetus ), mrtvorodjenost, povisenog pritiska u trudnoci...et cetera.

Je l' ima ona ginekologa od pocetka trudnoce ili se kasno javila na pregled ? U svakom slucaju pripada u grupu high risk pregnancy, i potrebno je da je vodi high risk obstetrician, a ja znam da takav u Banjaluci ne postoji...srecno.

p.s. izgleda da je forum 'mali' kad se svi znaju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2006, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala na pojasnjenju! :wink:

unamia je napisao:
Je l' ima ona ginekologa od pocetka trudnoce ili se kasno javila na pregled ? U svakom slucaju pripada u grupu high risk pregnancy, i potrebno je da je vodi high risk obstetrician, a ja znam da takav u Banjaluci ne postoji...srecno.

kasno se javila na pregled. A znanje i samosvjesnot su zaista manjkavi u ovom slucaju :roll: no od komentarisanja toga, sada nema koristi... :roll:

Josh nesto me zanima. Da li se taj dijabet nakon porodjaja (ako sve bude ok sto se tice zdravlja neonatusa) se povlaci kod majke, ili i dalje perzistira? ZNam da ne mozes reci konkretno, ali kakva su kl. iskustva?

I da li taj dijebetes koji je trenutno insulin nezavistan kod majke, sad trenutno sa tim varijacijama moze stetno da djeluje i da rezultuje nekim komplikacijama neonatusa u smislu neuropatija, retinopatija etc...
Kakva su kl. iskustva?

p.s. jasno mi je da su to minimalne nez. pojave kakve se sve mogu desiti (nedaj boze u smislu hromozopatija, gen. malformacija i sl.) ali ako sve to izuzmeno , cim moze da rezultuje dijabetes i kod majke i kod ploda?
thx :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2006, 01:53 
Početnik
Početnik

Simplicity,
Ja razumijem Vasu akademsku radoznalost, ali odgovaranje na pitanja ' sta bi bilo kad bi bilo' zahtijevaju mnogo pisanja = vremena, koje ja nemam i od pukog teoretisanja malo ko ima koristi, osim onog ko pita.

Kada pacijentinja ima gestacijski dijabetes preporucuje se da poslije porodjaja uradi GCT jer te zene imaju sklonost za DM type II. Moguce komplikacije kod novorodjenceta:
- krupna beba ( preko 4000-4500 g ), sto za sobom povlaci rizike za zaglavljena ramena bebe, asistirane vaginale porodjaje, carski rez, povrede porodjajnog kanala majke, ostecenje plexus brachialisa, prijelom klavikule kod komplikovanog vaginalnog porodjaja...mada je ta zena vec imala vaginalne porodjaje, sto znaci da ce najverovatnije sve biti u redu, ako nema drugih vec pomenutih hromozomskih poremecaja.

Retinopatije i neuropatije se ne javljaju kod bebe kod majke koja ima DM type I ( insulin ovisni ), nego se javljaju kod majke koje ima lose kontrolisani dijabetes i DM vise od 10 godina. Naravno da trudnoca spada u visoko rizicne zbog povecane sanse da beba ima asocirane kongenitalne srcane anomalije, mrtvorodjenost, IUGR, ali mnogo cesce makrozomije, ceste upale mokracnih puteva, cesta udruzenost sa hipertenzivnih problemima u trudnoci...et cetera.

Evo za Vas pitanje...
Veoma je razocaravajuce da niko osim Vas za proteklih osam dana nije postavio niti jedno pitanje !!! Je l' to znaci da je...
- banjalucka mladost bez ginekolosko / obstetrickih problema ?
- da je u Bl mali broj elektronski pismenih ljudi ?
- da ljudi sve znaju ?
- da nista ne znaju i nisu toga niti svjesni ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2006, 13:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Bas tema za pohvalu :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2006, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Evo ja imam jedno pitanje.

Zasto neke zene imaju bolove kad treba da dobiju menstrualni ciklus a neke ne?!
Ok, jasno mi je da nisu sve zene iste i da jedne funkcionisu ovako a druge onako...ali opet..interesuje me.

Ja npr. dok sam bila mladja nisam imala nikakve bolove, tamo negdje oko 19-te god. bolovi su poceli, i sa godinama postaju sve intenzivniji. Receno mi je da ce se bolovi 'ublaze' posle porodjaja, ali znam par cura, zena koji su i posle poroda imale bolove.

Eto, toliko za pocetak. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2006, 02:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
evo mog pitanjca
prvorotka 26g,na posljednjem uzv pregledu na ulasku u 9mj prvi put mi je receno i predlozen carski rez jer je beba prekrupna?!koliki je stepen rizika prilikom prirodnog porodjaja(ajd da se barem malo utjesim i ubijedim da je to ispravan postupak,mada ja tako nisam zamisljala svoj porodjaj :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2006, 09:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

unamia je napisao:
Simplicity,
Ja razumijem Vasu akademsku radoznalost, ali odgovaranje na pitanja ' sta bi bilo kad bi bilo' zahtijevaju mnogo pisanja = vremena, koje ja nemam i od pukog teoretisanja malo ko ima koristi, osim onog ko pita.

prvo hvala za pojasnjenje! :wink:
I ne znam (ispravi me ako se varam ) da u ovom postu postoji malo cinizma. Jasno mi je da je tvoja specijalizacija siroka i da o tome ima mnogo da se prica...Znam da niko od vas ili nas nije vrach da moze da kaze bice striktno ovo ili ono, pogotovo na ovaj nacin online :roll: (a to je i neozbiljno), zbog delikatnosti situacije, no interesovalo me je misljenje, jer si napisala da radis u Univerzitetskoj klinici koja se bavi ovakvim patoloskim stanjima u trudnoci, dok po tvom misljenu BL nema (sto bas i nije tako). Cisto me interesovao stav i pristup takvoj trudnoci nekoga ko radi vani, posto mi se to desava u familiji.
U svakom slucaju, hvala i lijep pozdrav!! :wink:

Vrh

Tema posta: Za Azdajicu
PostPoslato: 26 Apr 2006, 01:36 
Početnik
Početnik

Draga Azdajice !

Ako zivite u NY, onda ste pod drugacijim 'kisobranom' protokola. U mojoj bolnici postoji opcija elektivnog carskog reza ali se to vrlo, vrlo rijetko radi. In the states is a different story...

Pretpostavljam da ste bili na redovnom pregledu i da Vam je SFH ( visina fundusa ) bila veca od ocekivane za tu gestacijsku starost, pa da su Vas zbog toga poslali na UZ. U trecem trimestru UZ procjena fetalne tezine je udruzena sa greskom od -/+ 10 %, sto prakticno znaci da Vasa beba kojoj je procjenjena tezina oko 4000 g, moze da bude teska 3600g ali i 4400g, i to nije indikacija za carski rez. ACOG udruzenje ima opciju carskog reza po izboru - elektivni, tako da i neko ko zeli da ima carski rez prosto zato sto ne zeli da prolazi kroz prirodni porodjaj, ima pravo da trazi C/S i da mu se ista uradi.

Carski rez nije bezazlena procedura, nego operativni zahvat koji nosi sa sobom odredjene rizike i posljedice...kao sto su infekcija, krvarenje, transfuzija, povrede okolnih organa ( mokracna besika, crijeva ), povecan rizik za rupturu uterusa u slijedecoj trudnoci, kao i ponovni carski rez...tako da to nije isto sto i vaginalni porodjaj, koji je najsigurniji i najopravdaniji za svaku zenu.
Vi ne morate da prihvatite predlozenu proceduru, nego da trazite da probate vaginalni porodjaj, pa ako Vasa beba pokaze bilo kakve znakove ugrozenosti ili Vas porodjaj zastane u bilo kojoj fazi, C/S je uvijek opcija.

Srecno u svakom slucaju i javite se kada se porodite.

Vrh

Tema posta: Za Simplicity
PostPoslato: 26 Apr 2006, 04:08 
Početnik
Početnik

RE:
Citiraj:
I ne znam (ispravi me ako se varam ) da u ovom postu postoji malo cinizma

Nema cinizma.

RE:
Citiraj:
interesovalo me je misljenje, jer si napisala da radis u Univerzitetskoj klinici koja se bavi ovakvim patoloskim stanjima u trudnoci, dok po tvom misljenu BL nema (sto bas i nije tako).

Ja sam odgovorila na Vase pitanje Simplicity, a bas bih voljela da cujem kako je to u banjaluckoj ginekolosko - akuserskoj klinici po Vasem misljenju ?
Koji ginekolog/akuser se bavi patoloskim trudnocama, ukljucujuci i dijabetes ?

Vrh

Tema posta: Re: Za Simplicity
PostPoslato: 26 Apr 2006, 16:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

unamia je napisao:
bas bih voljela da cujem kako je to u banjaluckoj ginekolosko - akuserskoj klinici po Vasem misljenju ?

o terapijskim protokolima Klinike ne mogu govoriti , jer to nije moje podrucje, niti tamo radim, o tome mogu govoriti samo kao pacijent ili prijatelj nekih koji su ljekari na tim klinkama.
Sto se tice pacijentice za koju sam pitala, vodi je prof. dr, spec.gin. i akus. koja se bavi patoloskom trudnocom uz konzilijarno dr spec. endokrinologa.

Citiraj:
Koji ginekolog/akuser se bavi patoloskim trudnocama, ukljucujuci i dijabetes ?

Na odjeljenju patoloske trudnoce radi prof. dr Vesna Ecim -Zlojutro , a pored nje ima josh jedan prof. dr Vilendecic koji je na Klinici takodje.
Oni vode katedru ginekologije i akuserstva na Medicinskom Fakultetu u BL. I naravno veliki broj specijalista.

Jasno je i meni i svima da mi nismo ni Cikago ni Hjuston, niti Klinika Majo, da nemamo uslove kakvi su vani i da noviteti ne stizu kod nas takvom brzinom kao i vani, ali to opet nije razlog da se potcjenjuje kadar ili ustanova, bez obzira gdje neko od vas radi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2006, 23:27 
Početnik
Početnik

Simplicity...

Nazalost ja mnogo vise znam o nasem zdravstvu ( a narocito o ljudima ! ukljucujuci i kolege koje ste spomenuli, nacine i oblasti magistriranja, doktroriranja, sticanja profesorskih titula na banjaluckom medicinskom fakultetu ) ukljucujuci i Zagreb, Beograd, Bihac, a i Banjaluku nego sto Vi mozete i da pretpostavite.

Da li znate da u nasem zdravstvenom obrazovnom sistemu nikad nije postojala a ni sada ne postoji subspecijalizacija iz reproduktivne endokrinologije / patologije trudnoce / onkologije / uroloske ginekologije / adolescentne i djecije ginekologije ?

Znate li da nasi Yu ginekolozi prozivaju sebe 'subspecijalistima' bez dobijenog znanja i vjestina u dodatnom visegodisnjem treningu, nego na osnovu samostalne odluke da se tako zovu ? ili da se time bave ? ili da su prosto zaintiresovani za to ? A NE KVALIFIKOVANI !!!

Da li znate da specijalizacija iz ginekologije i akuserstva u nasem sistemu traje 4 godine a svuda u naprednom svijetu 5 godina ? Da svaka od tih nabrojanih specijalizacija traje od 2-3-4 godine ?

Problem naseg zdravstva / drzave / edukacije...nije samo u neimastini...nego mnogo dublji i nazalost veci u ljudskom umu. Postoji duboki engram haosa, povrsnosti, neodgovornosti, i nazalost parade neznanja i hvalisanja u nasem sistemu koji se razvio kao zvijer od ranih devedesetih, koji se nece promijeniti za slijedecih 50 godina, cak i ako postanemo bogata zemlja !

Ako ste Vi u toku svog obrazovanja bili ozareni nivoom informacija koje ste dobili i nacinom poducavanja, i nemate nikakvih primjedbi, sto bi bilo nerealno i neosnovano reci za jedan fakultet koji egzistira u RS poslednjih 10-tak godina...onda je vrijeme da se mrdate iz naseg tamnog vilajeta, i dozivite obrazovanje u urednoj normalnoj drzavi, profesore koji su placeni da Vas uce i treniraju da postanete samostalni i sposobni da obavljate svoj posao, i da budete ponosni sto ste pripadali jednoj genearaciji koja je izrodila odlicne stomatologe svjetskog nivoa !
Ako Vasa glad za znajem i obrazovanjem, ostane zadovoljena ponudom banjalucke stomatologije onda cete se odlicno uklopiti u staru lokalnu mudrost...bolje biti prvi u selu, nego zadnji u gradu !...i nikada necete znati gdje se nalazite u odnosu na Ljubljanu ? Bec ? Houston ? jer Vama vise ni ne treba...banjalucki nivo ce biti najbolji na svijetu, jer nista drugo necete ni vidjeti ! a onaj ispod brda vidi upravo onoliko koliko treba...

NARAVNO DA BANJALUCKI ZDRAVSTVENI SISTEM IAKO U NEIMASTINI IMA SIGURNO 20-30 ODLICNIH LJEKARA ZA KOJE CUDOM NIKO NE ZNA I NIKO IH NE POMINJE, JER ONI NAZALOST NEMAJU TAJ KAFANSKI I POLITICKI MARKETING !!! NOMINA SUNT ODIOSA !

JA SE NADAM DA TAJ KOJI VODI TRUDNOCU VASOJ RODJACI I CIJE IME NISTE SPOMENULI I JESTE JEDAN OD MOJI VRLO DRAGIH KOLEGA...NEKO JE U TEMI 'kakvo nam je zdravstvo' NAVEO IME DR MLADENA SUKALA, KOJI JE DIVAN COVJEK I JOS BOLJI LJEKAR !!!
TO JE 'ROLE-MODEL' LJEKARA KOJI BI SVAKI PACIJENT POZELIO SVUDA NA SVIJETU I JA SAM PONOSNA STO GA ZNAM.

Vasa iskljucivost u nacinu razmisljanja ide sa mladoscu i mene to ne ljuti, ali nastojte radi svog licnog duhovnog napretka kao i prosirivanja obrazovnih potencijala, da ne dajete generalne izjave o stvarima , a posebno ne o ljudima koje dobro ne poznajete ili o temama koje niste dobro 'sazvakali'...uvijek ima neko ko zna vise od svakog od nas !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2006, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

unamia je napisao:
Ako Vasa glad za znajem i obrazovanjem, ostane zadovoljena ponudom banjalucke stomatologije

Ni najmanje, to je samo prva stepenica...
A sto se tice mana i nedostataka, daleko od toga da je sve savrseno. Imam ja masu primjedbi, no to opet ne znaci da ne vrijedimo nicemu,kao sto neki misle. Uci se mozda cak i previse u onosu na druge fakultete u okruzenju, prakticno-radi se solidno, ko se trudi i radi, no uvijek moze puno vise i bolje. No to je nesto sto se usavrsava mnogo vise poslije studija.
Vjeruj mi, ja se ne bojim niti gledam usko i planiram specijalizaciju van okvira BiH.

Drugo, ne treba da mi persiras , ja sam mladja, ja ne persiram, iako si starija od mene i po godinama i po titulama(to bih u stvarnom zivotu sigurno radila i radim, ali posto je net u pitanju, nekako mi je neobicno, i to ne radim samo iz tog razloga jer kucam :wink: )

Ja se sa vecinom ovih stvari slazem, i savrseno dobro razumijem, jer cijeli zivot zivim nekako u okrilju medicinara 8)
Sto se tice personalnog pominjanja, ja to uvijek izbjegavam, jer ne volim da pricam o tome, niti da kritikujem bilo koga, a ko je kako do cega dosao, pa zna se to. No ja se ne zamaram time, tj. znam dosta stavri, no ne volim da to stavljam u promet, jer imam mnostvo zanimljivijih stavri koje me interesuju :wink:

No ova tema nije postavljena ovdje zbog ovakvih stvari, vec da ljudi dobiju odgovore na svoja gin. pitanja tako da cu zavrsiti sa ovim!
lijep pozdrav i do nekog sljedeceg pitanja !
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 10:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
pozdravljam temu.

interesuje me kako djeluju i koliko su dobre za zdravlje tablete koje se korisete za rano prekidanje trudnoce?

dakle ne mislim na tablete koje se piju 72 casa nakon polnog odnosa, nego kada je trudnoca dijegnosticirana.

dakle prednosti i mane u odnosu na abortus i vrijeme do kada se tableta aplicira bez potrbe za hiruskom intervencijom.

hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 17:42 
Početnik
Početnik

Pretpostavljam da pitate za Cytotec ( misoprostol ), lijek koji sadrzi prostaglandine koji izazivaju skracivanje i sirenje grlica materice i kontrakcije uterusa koji tim kontrahovanjem izbaci produkte trudnoce.

To je savremena metoda prekida nezeljene trudnoce, koja se vec godinama koristi u sjevernoj Americi i zapadnim zemljama Evrope. Moze da se ponudi pacijentu kao metoda do 8 nedjelja trudnoce ustanovljenu ultrazvukom. Do 8 nedjelje je vrlo efikasna u 80-90 % slucajeva, tako da iskljucuje operativni zahvat ( dilatacija i kiretaza ), iskljucuje rizike perforacije materice, krvarenja, infekcije, i 5% infertiliteta uzrokovanog kiretazama. Ono sto nazalostu 10-20 % slucajeva se desi jeste da neke pacijentinje ne izbace kompletno sve produkte koncepcije i onda ipak moramo uraditi kiretazu.

Lijek se daje samo na ljekarski recept, nakon sto je uzeta kompletna anamneza, obavljen kompletan pregled i utvrdjena hemodinamska stabilnost, uradjena krvna slika sa koagulacionim faktorima i Beta HCG, uzeti brisevi na hlamidiju i gonoreju, uradjen Papa nalaz, organizovana kontrola nakon 1 nedjelje i po potrebi prije, i pacijentkinji objasnjene sve moguce reakcije, i znaci upozorenja nakon insercije misoprostola. Isto tako mora da ima organizovan trasport ako pocne a krvari profuzno, a moze da dodje u bolnici i da joj se ukaze pomoc.

Ako je pacijentkinja Rh negativna poslije svake kiretaze ili intervencije u trudnoci koja moze da dovede od MFH ( krvarenja u placenti i mijesanja fetalne i majcine krvi ) je potrebno da dobije Rhogam ( Imunoglobuline ).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]