banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Avg 2007, 14:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2006, 19:49
Evo nesto informacija o transfuziji u banjaluci i kako to sve izgleda

http://www.kc-bl.com/sr-SP-Latn/?TabID=941

Ovaj post postavljam da bih apelovao i jednostavno prenio neko iskustvo da se ljudi ne boje a i ovo ne postavljam da se hvalim ili slicno.

Eto dao sam krv i mogu reci da nije nista strasno a napominjem da se bojim igala tj mrzim te igle i ne volim da dajem krv kada idem na ovaj pregled obicni.

Zato sto nije nista strasno jednostavno zelim da se razbije taj strah i ukoliko je moguce da ljudi odu tamo.

Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself

Poslednji put menjao apocalypto dana 08 Avg 2007, 10:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 14:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jun 2003, 10:36
e jebiga, dva puta zovem da pitam da li je prepreka to sto veceras radim tattoo, da dam krv sutra-prekosutra i niko se ne javlja -.-'

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Mhm, rodjak moje prijateljice je dobio u Srbiji hepatitis, nisam siguran koje vrste, bas kada je darivao krv (valjda neka chvaka nije promjenila iglu). Dobio je najgori tip i nece poziviti jos god-dve :(
Kada sam isao darivati krv bio sam toliko istripan da sam htio sam kupiti iglu u apoteci i odnijeti tamo (naravno, odgovoarajucu dimenziju, koja vec ide za tu rabotu).
Nisu mi dozvolili da dajem krv, jer sam jednom imao blago povisen broj mirabilis proteus bakterije u mokraci (koja je inace prisutna utijelu i nije stetna sem ako se ne namnozi previse) :roll: .
Ko ih *ebe, necu ih moliti da uzmu moju krv od mene, ako nije specijalist nasao za shodno da treba ljeciti mirabilis (bilo je 10 na trecu, a tek kod 10 na sestu se smatra da treba lijeciti), necu ih ja moliti... A jos sam nulta grupa, znaci ne moze im bolje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 18:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Rakun_Slavko je napisao:
Mhm, rodjak moje prijateljice je dobio u Srbiji hepatitis, nisam siguran koje vrste, bas kada je darivao krv (valjda neka chvaka nije promjenila iglu). Dobio je najgori tip i nece poziviti jos god-dve :(

Teško da će biti od toga. :oops:
Da si davao krv vidio bi da se prilikom davanja koristi set (igla je sastavni dio seta, tj. crijevom je spojena sa kesom za krv) koji se otpakuje na licu mjesta, a da bi se krv lagerovala mora se odsjeći crijevo sa iglom i baciti.
Isto tako... krv koja se prethodno vadi iz prsta se dobija ubodom sterilnom lancetom koju tehničar mora pred tobom da otpakuje (novije se pakuju tako da se mora odlomiti komad tvrde plastike da bi lanceta uopšte bila upotrebljena).

Mogućnost greške (čitaj: nemara) uvijek postoji, ali ti uvijek imaš pravo da odbiješ da te ubodu nečim što nije otpakovano iz sterilno pakovanja pred tvojim očima!

Ja lično sam dao krv 19 puta do sada i smatram to jako korisnim i humanim gestom. Malkice prebacujem sebi što to nisam učinio u zadnje dvije godine.

Hvala vam što ste me podsjetili! :wink:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Malo je isfur što nisu htjeli da prime moju sedamnaestogodišnju krv kad sam išao u srednju...
Krenuo sam godinu ranije u školu tako da kad se davala krv nisam bio punoljetan, pa nisam ni davao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 19:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jun 2003, 10:36
Pero_Bombas je napisao:
Malo je isfur što nisu htjeli da prime moju sedamnaestogodišnju krv kad sam išao u srednju...
Krenuo sam godinu ranije u školu tako da kad se davala krv nisam bio punoljetan, pa nisam ni davao...

isti slucaj, sad zelim da ispravim nepravdu! to infinity! and beyond! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A moju sedamnaestogodišnju vidiš primiše...

Dal' je zbog rata il' zato što sam izgledao kao da imam bar 5 više... nikad nisam saznao! :oops:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Zbog rata... I moja sestra je tad davala krv... Ne znam je l imala 16 il 17...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 07:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler je napisao:
Da si davao krv vidio bi da se prilikom davanja koristi set (igla je sastavni dio seta, tj. crijevom je spojena sa kesom za krv) koji se otpakuje na licu mjesta, a da bi se krv lagerovala mora se odsjeći crijevo sa iglom i baciti.
Isto tako... krv koja se prethodno vadi iz prsta se dobija ubodom sterilnom lancetom koju tehničar mora pred tobom da otpakuje (novije se pakuju tako da se mora odlomiti komad tvrde plastike da bi lanceta uopšte bila upotrebljena).

to sam i ja vidio, sve je odpakovano i kao sto je gore opisano spojeno sa kesom itd....

Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 09:52 
moj stara davala 16 puta krv...ja nijednom..morao bih otici!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 10:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Ja priznajem da ni jednom nisam dala krv, samo iz razloga sto imam prevelik strah od igle i krvi...kada moram da uradim iz zdravstvenih razloga...uvijek padam u nesvijest od straha ili mi bude muka....ne znam kako se to moze pobijediti....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 10:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Tajnica je napisao:
Ja priznajem da ni jednom nisam dala krv, samo iz razloga sto imam prevelik strah od igle i krvi...kada moram da uradim iz zdravstvenih razloga...uvijek padam u nesvijest od straha ili mi bude muka....ne znam kako se to moze pobijediti....

Ja ne volim te igle i kada dajem krv na nalizu to je bas kad moram, ali evo na ovo sam se odlucio i mislim da je odluka bila jaca od straha, a nista ne boli. I nisam gledao. Jednostavno ne podnosim te strane predmete u tijelu.

Prosle godine u bolnici sam primio infuziju pa mi je ona igla (kako se zove igla preko koje ide infuzija) bila u ruci 3 dana, tek mi je zasmetalo kasnije.

U sustini nista strasno cak vise me boli kada mi ovako vade krv. Osoblje na transfuziji je ljubazno, evo onaj momak sto je to sve radio kod vadjenja stalno je nesto pricao sa mnom jer sam rekao da ne volim igle, tj zapricavao me da ne mislim na to :).

Preporucujem ko god moze. A

Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 10:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
Tajnica je napisao:

Moj tata 18 puta dao krv , ako slucajno vidi krv otrese u nesvjest ,al okrene glavu na drugu stranu i sve ok.

U srednjoj isto imala 17 , 50 kg , nisu mi htjeli ni krvu grupu odrediti kad su me vidjeli ,a ne uzeti 500ml krvi... Bila sam prije para dana tamo na transfuzi..... ima ljudi ,nije guzvara,al dolaze ,pozitivno skroz.

Sad to nema veze ,al ona reklama na htv-u sto se vrti Zaklada Ane Rukavine ,jel zna neko postoji li nesto takvo kod nas ? Davanje maticnih celija kostane srzi, to mi je isto super cin humanosti .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 10:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Које су све позитивни (по здраље) ефекти које доноси давање крви? Чуо сам да их има.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 11:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo ja sam 0+ grupa a i nasao sam tabelu ko kome moze darivati krv

Krvna grupa primatelja Kompatibilne krvne grupe
A-................................A-, 0-
A+...............................A-, A+, 0-, 0+
B-................................B-, 0-
B+...............................B-, B+, 0-, +0
AB-..............................A-, B-, AB-, 0-
AB+.............................A-, A+, B-, B+, AB-, AB+, 0-, 0+
0-................................0-
0+...............................0-, 0+

Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Ja mislim da se vise ne praktikuje davanje O +-, ostalim grupama, samo ista istoj...mislim da sam tako nesto procitala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 12:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Određivanje krvnih grupa A, B, AB ili 0

Krv čovjeka dijeli se u četiri krvne grupe, A, B, AB, ili 0:

* Ukoliko se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen A, radi se o krvnoj grupi A. Tekući dio krvi, odnosno plazma, u tom slučaju sadrži antitijela protiv krvne grupe B.
* Ukoliko se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen B, radi se o krvnoj grupi B. Plazma tada sadrži antitijela protiv krvne grupe A.
* Ukoliko na površini crvenih krvnih stanica nema niti jednog od ta dva antigena, radi se o krvnoj grupi 0. U tom se slučaju u plazmi nalaze i antitijela protiv krvne grupe A i antitijela protiv krvne grupe B.
* Također je moguće da se na površini crvenih krvnih stanica nalaze i antigen A i antigen B, te tada u plazmi nema antitijela, a osoba ima krvnu grupu AB.

Krv koja se prima putem transfuzije mora imati iste antigene kao i crvene krvne stanice osobe koja je prima (odnosno krv davatelja i krv primatelja moraju biti kompatibilne). Ukoliko se putem transfuzije primi krv koja nije kompatibilna krvi osobe koja ju je primila, antitijela u krvi primatelja prepoznat će primljenu krv kao stranu, te će napasti i uništiti crvene krvne stanice primljene krvi. Taj imunološki odgovor, odnosno transfuzijska reakcija, dešava se odmah nakon primanja nekompatibilne krvi i može imati vrlo ozbiljne posljedice po zdravlje primatelja, pa čak dovesti i do smrti.

Krvna grupa 0 negativna u sebi nema niti jednog antigena. Zbog toga se naziva univerzalnim davateljem, što znači da je kompatibilna sa svim krvnim grupama. S druge strane, krvna grupa AB pozitivna naziva se univerzalnim primateljem, odnosno osobe s tom krvnom grupom mogu primiti krv bilo koje krvne grupe. No, iako se u hitnim slučajevima koristi podjela krvnih grupa na univerzalnog davatelja i univerzalnog primatelja, uvijek kada je to moguće radi se precizno određivanje krvne grupe, kako bi se spriječila pojava imunološke reakcije na transfuziju.

Antigeni koji nisu toliko važni kao antigeni A, B i Rh, a nalaze se na površini crvenih krvnih stanica, također mogu ponekad izazvati probleme, te se prije izvođenja transfuzije kontrolira i njihova kompatibilnost s onima u krvi primatelja. Valja napomenuti da su danas reakcije na transfuziju vrlo rijetke, upravo zbog toga što se radi određivanje krvnih grupa.

Određivanje Rh faktora

Testiranjem na Rh antigen ili Rh faktor utvrđuje se njegova prisutnost (+) ili odsutnost (-) u krvi. Na osnovu rezultata krv se dijeli na sljedeći način:

* Ukoliko se u krvi nalazi Rh faktor, ona je Rh pozitivna.
* Ukoliko Rh faktor nije prisutan, krv je Rh negativna.
* To znači da je, na primjer, krv u kojoj se nalaze antigeni A i Rh, A pozitivna (A+). Ako pak krv sadrži antigen B, ali ne i Rh faktor, tada se radi o B negativnoj krvnoj grupi (B-).

Podjela krvi s obzirom na Rh faktor posebno je značajna za trudnice. Potencijalni problem nastaje ukoliko žena koja ima Rh negativnu krv nosi dijete koje ima Rh pozitivnu krv, što se naziva Rh inkompatibilnošću. Za vrijeme trudnoće ili poroda Rh pozitivna krv djeteta može se pomiješati s Rh negativnom krvi majke, nakon čega imunološki sustav majke počinje proizvoditi antitijela. Taj odgovor organizma majke, odnosno stvaranje antitijela, naziva se Rh senzibilizacijom, zbog koje, ovisno o tome kada nastupi, može doći do uništenja crvenih krvnih stanica djeteta.

Rh senzibilizacija obično ne utječe na zdravlje djeteta koje majka nosi kada dođe do senzibilizacije. Međutim, ukoliko u sljedećoj trudnoći žena opet nosi dijete koje ima Rh pozitivnu krv, vjerojatno je da će doći do pojave problema koji mogu biti različitog intenziteta, od vrlo blagih do izuzetno ozbiljnih. Takvo stanje naziva se hemolitička bolest novorođenčeta ili erythoblastosis fetalis. Ukoliko se ne provede odgovarajuće liječenje, a majka je senzibilizirana, u rijetkim slučajevima može doći do smrti djeteta koje ima Rh pozitivnu krv.

Testiranje Rh faktora radi se prilikom prvog pregleda trudnice. Ukoliko žena ima Rh negativnu krv, daje joj se cjepivo koje se naziva Rh imunoglobulin, koje gotovo uvijek sprječava pojavu senzibilizacije. Valja napomenuti da su nakon otkrića ovog cjepiva problemi izazvani Rh senzibilizacijom postali vrlo rijetki.

Ukoliko nije sigurno da li je kod žene došlo do senzibilizacije ili nije radi se takozvani Coombsov test. Negativan rezultat Coombsovog testa znači da u krvi trudnice nema antitijela, odnosno nema opasnosti za dijete.

Preuzeto sa http://www.plivazdravlje.hr/?section=ar ... 205&show=1

Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bigman je napisao:
Које су све позитивни (по здраље) ефекти које доноси давање крви? Чуо сам да их има.

Pa recimo da ti periodično davanje krvi, za početak, dođe kao redovan test na HIV i Hepatitis; jer se svaka primljena doza provjerava na ove viruse.
Ako na to dodaš da prije vađenja krvi imaš (makar površan) pregled od strane ljekara, uključujući mjerenje krvnog pritiska; a pritom je sve besplatno... kud ćeš bolje!?!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2007, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
pa ono...krv ti se renovira :lol: :wink:

heh...ja sam prvi put dala prosle god.u oktobru i namjeravam da nastavim...btw...to za hepatitis je bilo u Srbiji,par slucajev...valjda su i n eke optuznice bile...samo ne znam u kojem gradu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 08:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
apocalypto je napisao:
Evo ja sam 0+ grupa a i nasao sam tabelu ko kome moze darivati krv

Krvna grupa primatelja Kompatibilne krvne grupe
A-................................A-, 0-
A+...............................A-, A+, 0-, 0+
B-................................B-, 0-
B+...............................B-, B+, 0-, +0
AB-..............................A-, B-, AB-, 0-
AB+.............................A-, A+, B-, B+, AB-, AB+, 0-, 0+
0-................................0-
0+...............................0-, 0+

da, to su nas u skoli ucili, slazem se..
ali danas, nikada, ali nikada osobi koja je B+, nece dati krv 0+...
pogotovo na zapadu!
znaci, osobi se daje iskljucivo pripadajuca krvna grupa i Rh faktor!
u principu, ova tabela u evropi ne vazi.
dala sam jednom krv i osjecala sma se super poslije toga...
trenutno nisam u stanju da sam krv, ali bih opet, sigurna sam!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]