Frieda je napisao:
Jasno mi je da ne postoje dokazi, a i kad se sprovede neko istraživanje koje dokazuje štetnost, onda se to prozove teorijom zavjere i ništa se ne desi. Nedavno je provedeno istraživanje o solarijumima, pa je utvrđeno koliko su štetni, ali ne vjerujem da će ih ljudi sada manje posjećivati, nažalost.
Na šta treba obratiti pažnju, pored aluminijuma. Kako izbjeći korištenje sapuna i kreme, na primjer? Zimi bez kreme za lice ne mogu. Voda kojom se umivamo puna je hlora, isušuje mi kožu, a zimi se dodatno suši od hladnoće...
Sve je teorija zavere ako cemo tako tumaciti, ali zavere prema ljudskoj populaciji. Pre 20-tak godina u krvi coveka je nadjen 121 industrijski otrov u tragovima razume se. Danas taj broj premasuje 300. Odakle te supstance u nasem krvotoku?
Mi nismo ni svesni cemu se sve izlozeni, pocev od kozmetike koju koristimo za licnu upotrebu, preko pesticida, kucne hemije, vazduha koji udisemo..I pored nabrojanog, zbog svog licnog zdravlja preporucljivo je da citamo deklaracije koje prate proizvode firmi kojima ukazujemo poverenje kupovinom istih a koje su nam potrebne ili tako mislimo. No, proizvodjaci uvek ostave jedan deo sastojaka tajnim, oni se ne nalaze na nalepnici. A oni su ponekad razlog alergija ili drugih problema. A ni oni koji su navedeni barem neki od njih ne ulivaju veliko poverenje.
Pri kupovini kozmetickih preparata uvek treba isprobati tester ako postoji, osloniti se na svoju intuiciju i ne verovati puno ni prodavacici koja o tome manje zna nego vi a kojoj je pritom cilj veca prodaja.
Koristi kreme za koje sama dodjes do zakljucka da ti odgovaraju
nemoj se povesti za iskustvom nekog drugog.
Pored aluminijuma, veliki broj parabena u preparatu nam govori da su tu zbog konzervacije tzv. prirodnih supstanci (med, mleko) koje su osnova tog kozmetickog preparata. Ima indicija da i parabeni doprinose alergijskim reakcijama.
Zimi koristiti masnije kreme prema svom licu uz upotrebu pudera kao zastite od pucanja kapilara pod uticajem mraza kojem smo izlozeni. Ako ti ne odgovaraju fabricke kreme, probaj sa apotekarskim ali trazi one bez mirisa, jer je umanjuje verovatnocu dobijanja alergijske reakcije.