banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 17:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Voda
PostPoslato: 04 Apr 2008, 12:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Mišljenje da treba piti velike količine vode nema nikakvu naučnu podlogu, šta više preterivanje s vodom može da bude štetno, tvrde dvojica američkih nefrologa.

Poslednjih godina voda se preporučuje kao lek za sve - ona navodno pomaže izbacivanje toksina, dobra je za održavanje vitrke linije i tonusa kože, leči glavobolju...

To je, po rečima dr Stenlija Goldfarba sa Univerziteta Pensilvanije, postao urbani mit, zbog kojeg se na sve strane vide ljudi koji vuku sa sobom plastične flaše vode, izveštava Rojters.

Dr Golfarb i njegov kolega dr Den Negojanu su, proučivši raspoloživu naučnu literaturu o dejstvu vode na organizam, došli do zaključka da nema nikakvog dokaza da ona suzbija apetit, pa je, prema tome, izlišno piti je u većim količinama pre jela ili za vreme obroka.

Tako na brzinu popijena voda uopšte ne napuni stomak, već samo "protrči" kroz organizam. Takođe nema indicija da voda podstiče lučenje hormona koji suzbijaju apetit.

Što se tiče toksina, bubrezi ih u principu veoma efikasno izbacuju iz organizma bez obzira na količinu unete vode. Kad se popije više vode samo se izlučuje više urina, ali se time ne povećava izlučivanje toksina.

Takođe, nema dokaza da voda koju popijemo povećava sadržaj vlage u koži ili da se vodom može ublažiti glavobolja.

Opravdano veću potrebu za vodom imaju samo ljudi koji žive u vrelim i sušnim područjima i neke vrste sportista.

Kod kamena u bubregu takođe se može preporučiti nešto pojačano konzumiranje vode, ali nema razloga da prosečna zdrava osoba pije znatnije količine ove tečnosti nego što prirodno oseća potrebu, smatraju doktori Goldfarb i Negojanu.

Čak se kod trkača na duge staze pokazalo da je preterano pijenje tokom trke štetnije od nedovoljnog. Dvojica stručnjaka navode i primer žene koja je tokom nekoliko minuta, u cilju takmičenja, brzo i kontinuirano pila vodu, čime je "zaradila" oticanje mozga sa smrtnim ishodom.

Sve u svemu, rašireno verovanje da čovek treba da popije osam čaša vode dnevno nema nikakvu naučnu podlogu, a dr Goldfarb kaže da se uopšte ne zna od koga je potekla takva preporuka.

Vrh

Tema posta: Re: Voda
PostPoslato: 04 Apr 2008, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Cula sam da se idealna kolicina vode koju treba popiti dobije kad se kilaza podijeli sa 8, i toliko casa od po 2dl.

Npr. ako neko ima 60kg, idealno je da popije:
60 : 8 = 7 do 8 casa vode.

E sad, ta istrazivanja... Naravno da ne treba ni u cemu pretjerivati, pa tako ni u vodi. Treba piti onoliko koliko je organizmu potrebno. Ali, organizam trazi onoliko koliko je navikao. Ako naviknete organizam na cesce konzumiranje vode, cesce ce vam se piti voda. Ja ipak nisam bas sigurna u ta istrazivanja, ali ko zna...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 14:27 
Citiraj:
ili da se vodom može ublažiti glavobolja.

Pijesh alkohol, alkohol "vuche" vodu iz organizma...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Iskreno ja vjerujem da voda poboljšava stanje organizma. Meni se lice očistilo otkad pijem flaširanu vodu, koža mi je ljepša, tako da....

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 19:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
pretjerivanje sa bilo cim je stetno ... velika je mudrost to sad kao "otkriti" :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ovi naucnici nikad se dogovoriti. Cekam samo kad cu jednog dana cuti vijest da nije zdravo jesti zitarice, ni povrce, voce, mlijecni proizvodi su smrtonosni i da trebamo samo da jedemo secer i cokoladu, da alkohol , droga i nikotin i nisu toliko stetni koliko se prica i da to treba da trpamo u sebe da bi opstali na ovoj planeti i da bi zivjeli zdravo! :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 21:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Da je bilo sve po naučnim teorijama, do sada bi 500 puta trebala umrijeti od karcinoma, raznoraznih infektivnih bolesti, koronarnih i urinarnih a da ne pričam o duševnim i psihološkim poremećajima... Naravno da ima logike i da treba da se vodi računa ali baš toliko....
A što se tiče vode, desi se da prođe i po sedam dana da ne popijem ni čašu vode i nisam ni blentava, ni bolesna ni isušena nit imam slabe bubrege i ko zna šta već... Popijem vodu kad vidim da neko pije pa onda kao hoću i ja... Sve zavisi od fiziologije organizma i od toga na šta je već naviknut...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 23:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2005, 10:00
...sto se mene tice ja na vodi mogu i da zivim......pijem je u nenormalnim kolicinama, sto zimi sto ljeti.......koza kao u bebe, organizam radi kao svicarac 8)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I ja isto. Otkad kupujem flaširanu vidim da litra i po sigurno ode dnevno, a u većini dana i do 2 litre. Ne pijem sok, ne mogu se napiti od njega....

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 11:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
EiLeen je napisao:
I ja isto. Otkad kupujem flaširanu vidim da litra i po sigurno ode dnevno, a u većini dana i do 2 litre. Ne pijem sok, ne mogu se napiti od njega....

Istina, ni ja ne znam nekoga ko se uspio napiti od soka, obicno to rade alkoholom :D

A to je previse individualno... Ja bih se ubio trceci na wc kad bih pio 2 litre vode, popijem u prosjeku 2 do 3 case (u vidu soka uz dorucak/rucak, i jedna casha kad ozednim od kretanja po gradu). Nekada citav dan ne popijem ni sok ni vodu i nemam nikakvih problema, a 2 litre bi me ubile u pojam.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Ja sam ljetos pila baš mnogo vode, 2 do 2.5 litre dnevno, i stvarno sam primjetila da se bolje osjećam, da mi je koža ljepša, itd. Kako prestadoše vrućine, tako sam i smanjila količinu. Prije sam mogla da ne popijem ni čašu vode po dva dana, i sad mi se ponekad desi da jednostavno zaboravim, valjda sam organizam ne traži, pa kad se sjetim popijem litru odjednom. :lol: A i ova naša česmara je odvratna, a opet, ko bi se nakupovao flaširane vode.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 13:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
EiLeen je napisao:

Istina, ni ja ne znam nekoga ko se uspio napiti od soka, obicno to rade alkoholom :D

A to je previse individualno... Ja bih se ubio trceci na wc kad bih pio 2 litre vode, popijem u prosjeku 2 do 3 case (u vidu soka uz dorucak/rucak, i jedna casha kad ozednim od kretanja po gradu). Nekada citav dan ne popijem ni sok ni vodu i nemam nikakvih problema, a 2 litre bi me ubile u pojam.

Ti si kao moj momak... On se napije od 1 gutljaja... Popije malo više vode i odma trči u WC... Ja nemam tih problema, oduvijek pijem baš puno tečnosti, a flaširana voda je stvarno bolja od česmare... Sad kad sam bila u BL pila sam je i primijeti se znatna razlika. Tačno se osjeti kamenac, bljak...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Citiraj:
Sad kad sam bila u BL pila sam je i primijeti se znatna razlika. Tačno se osjeti kamenac, bljak...

Da, u BL se voda baš pogoršala, tačno poprimila neki drugačiju ukus. Ima možda malo manje od godinu dana da sam to osjetio. Od tada samo flaširana. :cry: :-?

Citiraj:
Otkad kupujem flaširanu vidim da litra i po sigurno ode dnevno, a u većini dana i do 2 litre. Ne pijem sok, ne mogu se napiti od njega....

Ista stvar. :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 12:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ne znam za vas, ali meni se svidja aromatizovana voda - tipa Jana sa limunom :)
inace pijem jako puno tekucine pa me ta istrazivanja uopste ne interesuju
kao sto neko rece u prethodnim postovima samo jos fali da zitarice, voce i sl. postane smrtonosno pa da lagano uzivamo samo u vazduhu
pretjerivanje ni u cemu nije dobro

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 14:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
EiLeen je napisao:

Ha, ha misliš ne možeš utažiti žeđ
8)

Elem isto je i kod mene, ja pijem flaširanu vodu (ne mineralnu) i kad sam u prilici izvorsku. Gradske česmare izbjegavam.

Btw. sada imate za 30-tak maraka nabaviti posude za filtriranje česmare. Vidio sam ih svuda. ali nemam nikakvog iskustva sa njima.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
blah,od neceg se treba i umrijeti :lol: ja pijem jako puno vode,sokove ne volim,od piva mi raste stomak,u posljednje vrijeme me grlo zaboli od gazirane vode tako da pijem obicnu,kako flasiranu,tako i ovu s cesme,moja preporuka za britta bokale s filterima

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
aždajice, koliko često se mijenjanju filteri u tim bokalima, koliko koštaju i ima li ih kod nas?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 23:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
XIX century je napisao:
aždajice, koliko često se mijenjanju filteri u tim bokalima, koliko koštaju i ima li ih kod nas?

filtre na 2-3 mijeseca ,zavisi od kolic.vode koju isfiltriraju moji britu koriste vec 7-8 god prije iz hr uzimali filtere a sad vec dugo ima i kod nas ,najpovoljnije u Vernu, mislim

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 09:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
E to je to, ti Brita bokali, mislim da je jedan filter <10 KM i eto, traje oko 3-4 mjeseca. Pri kupovini posude dobijas jedan.

Karton vode je oko 4-5 maraka pa vi vidite :)

U Vernu imaju stalno, a u Tropicu je povremeno bila promocija.

http://www.brita.net/jugs.html

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ovdje ( NJemacka) su prije par mjeseci izjavili da su ti filteri kancerogeni.. Od tad mi bokal stoji na tavanu :) A nisam provjeravala koliko je istinita ta tvrdnja :oops:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]