banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Mar 2008, 16:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Okt 2004, 11:08
Nije da nekog strasim ali se zaista desilo ali nemojte se bojati jer se to skoro nikad ne desava! zubaru je igla od 4 cm kojom se sire zubni kanali, ispala pacijentu u grlo, tacnije na jezik blize grlu i ne znajuci da je progutao pacijent ustane sa stolice, zubar pregelda usta, prostor oko stolice i shvate da je nema a pritom dr. ne govori da je vidio da je igla otisla niz grlo. nakon sto vide da je nema a pacijent je "nije progutao", zubar nastavi radnju, pacijent izadje iz ordinacije i ode ljekaru jer pocinje osjecati promjene u grlu. na kraju zavrsi u bolnici gdje se uradi zahvat pod totalnom anestezijom da se strano tijelo nadje u jednjaku a posto se tu ne nadje, uradi se ct i nadje se u tankom crijevu. nakon 5 dana agonije pacijent je izbacio iglu prirodnim putem, bez intervencije ljekara! kako biste postupili da se to desi vama?

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Slika

.. a mozes i da ga tuzis ;)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 17:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
već sam ti objasnila. Podnesi tužbu.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 17:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A kome se desilo?

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 17:22 
Pripravnik
Pripravnik

nista razgovor, ovo, ono :lol: ordinacije nisu pokrivene osiguranjem pa je teze odrediti odstetu ukoliko se govori o vansudskoj pogodbi... kolika odsteta bi bila realna, onako, otprilike?

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 17:23 
Pripravnik
Pripravnik

Vader je napisao:
A kome se desilo?

nekome koga poznajem.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 17:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mala beba je napisao:
nista razgovor, ovo, ono :lol: ordinacije nisu pokrivene osiguranjem pa je teze odrediti odstetu ukoliko se govori o vansudskoj pogodbi... kolika odsteta bi bila realna, onako, otprilike?

minimalno 3000- 5000 KM. Zato što je život bio ugrožen.

Ali to će ti najbolje odrediti advokat. To ti ne možeš ni tražiti bez advokata. Tim gore ako ordinacija nema osiguranje, tim gore po nju. Znači, kakva neozbiljna firma, nemaju ni osiguranje? To je njima veliki minus u procesu.

Obavezno se javiti advokatu, ispričati priču i reći da želiš probati sa zahtjevom za nadoknadu štete i pretrpljenog straha ( to za početak).

Isto znaj da svega 1, 2 advokata u gradu ima iskustvo sa civilnim tužbama. Svjedoci i dokazi će ti biti vitalni, svi nalazi, obavezno slika rendgena gdje se vidi ta igla ( imaš li to ??? ), itd.. reće ti advokat sve i kako dalje.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 17:52 
Pripravnik
Pripravnik

svi papiri su tu, jasno je kao dan sta raditi samo kako nas narod kaze, 100 ljudi 100 cudi, zanima me pojedinacna reakcija na ovu situaciju, interesantno je vidjeti kako rijesiti problem koji se desava nekom drugom ali kako bi se postavio da se desilo tebi?

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bebo, desilo mi se... nije konkretno sa zubarom, ali recimo da sam se povredila zahvaljujući neodgovornosti određenih službi / institucija. Kad su svi govorili da ne trošim živce na tužbu, ja nisam odustajala.

Kod nas, svi pravni procesi u koje nije bila uključena murija ( kao što su saobraćajke ili tuče recimo) jako teško se sprovode.. Kod pravno osvještenog čovjeka ( to sam sada, onda nisam bila, dok mi se nije to desilo), taj bi odmah nakon izlaska iz zubne ordinacije otišao u Policiju da prijavi da je zamalo ubijen ( nije namjerno, ali je ipak to to).. a to bi uradio zato jer je upućen u sistem, kako funkcioniše itd.. sve je lakše ( pokrenuti proces itd) ako se odmah prijavi policiji.. ili već nekom organu koji bi trebao da postoji.

prema tome, nema odustajanja. Podignimo tu pravnu svijest više jednom.

mislim, ja bih sigurno išla sa tužbom da sam na mjestu te osobe.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
nalupao bi ga .. ;)
sala ..
prvo bih se raspitao koliko bi odstete mogao dobiti legalnim putem a nakon toga bi njemu predlozio da mi on isplati taj novac + JOS pod uslovom da ga ne tuzim jer ce ga onda skuplje izaci sudski troskovi, dobiti zabranu rada itd .. :D :D :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
Tuzba, odsteta itd...To je sve bilo do stomatologa a ne do nekog treceg lica..E sad, kako taj stomatolog nije pazio, to se moze ponovo desiti i nekom drugom... :roll:

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 20:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Uzmi dobrog advokata i možeš dobiti popriličnu sumu novca za to što se desilo..

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2008, 14:45 
Pripravnik
Pripravnik

[quote="XIX century"]bebo, desilo mi se... nije konkretno sa zubarom, ali recimo da sam se povredila zahvaljujući neodgovornosti određenih službi / institucija. Kad su svi govorili da ne trošim živce na tužbu, ja nisam odustajala.

epilog? svakako mislim da je bolje cuti vise misljenja jer se covjek nadje u situaciji u kojoj ne zna sta da radi a ako pita vise ljudi, znace naci pravo rjesenje za dati problem.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2008, 17:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ako ovde sagledas stvari onda je vecinski savte da uzmes bejzbolku i malo popravis licni opis :lol: :lol: :lol:
Studiram stomatologiju pa ne zelim da se nadjem u takvoj situaciji :confused3: :confused3: :confused3: Tuzba je najbolja stvar ali samo zato sto debil nije rekao sta se desilo. Svako je mogao da pogresi i svakom se takve stvari mogu desiti, ali presutati i praviti se lud... nema druge nego odmah po advokata i dizi tuzbu :evil3: :evil3: :evil3: :evil3: :evil3:

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2008, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Aspiracija (udisanje) i gutanje sitnih instrumenata i raznih sadrzaja koji se nalaze u ustima tokom rada u stom. intervennciji su opisana komplikacija, najteza i za ne daj boze nikome.
Ono sto je duznost ljekara u takvoj situaciji jeste prepoznati problem i uputiti pacijenta dalje. Time se pitanje odgovrnosti stavlja u pravilan postupak ...
SVako onaj ko je pokusao da precuti takvo ensto, smatram d aje pogrijesio a cinjenica da je doslo do takvog ekscesa je opisana komplikacija i zadesna situacija , za koju u sustini se ne odgovara krivicno ili kako vec(po mojim saznanjima), kazem pod uslovom ako se pacijent zbrine i uputi na rjesavanje problema(pacijenta uputiti hirurgu, koji daje dalju procjenu, locira strano tijelo, procjenjuje da li se mora ici na operativno rjesavanje ili ne....).
Cinjenica da je neko zataskao takvo nesto mi bode oci, jer tesko se to moze desiti a da pacijent bas ne osjeti da je "progutao" iglu, a kamoli terapeut.Ali hajde de, recimo da i to moze biti, jer vidjani su rtg snimci sa progutanim protezama u toku sna...
Naravno, u normalnim zemljama pacijent stavlja potpis i daje pristanak prije bilo kakve intervencije gdje se isticu svi rizici intervencije, a samim tim i odgovornosti terapeuta.
Tada se moze povuci pravo pitanje odgovornosti i imati pravo vjestacenje a sve ostalo je u sustini rekla kazala...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2008, 09:02 
Pripravnik
Pripravnik

pacijent je nakon incidenta ponovo sjeo na stolicu a ovaj "savjesni" ljekar je nastavio prekinutu radnju iako predmet nije nadjen nigdje!!! nakon toga je pacijent platio uslugu koju je dobio i SAM otisao ljekaru bez ovog doticnog "savjesnog" ljekara!!! mislim da je taj momenat kljucan u ovoj prici sa sretnim krajem ali sretnim za pacijenta koji je mogao umrijeti na stolici!!!

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2008, 09:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
Pa igla je bila 4 cm, a ne 4 mm, morao ju je vidjeti...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2008, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mala beba je napisao:
XIX century je napisao:
bebo, desilo mi se... nije konkretno sa zubarom, ali recimo da sam se povredila zahvaljujući neodgovornosti određenih službi / institucija. Kad su svi govorili da ne trošim živce na tužbu, ja nisam odustajala.

epilog? svakako mislim da je bolje cuti vise misljenja jer se covjek nadje u situaciji u kojoj ne zna sta da radi a ako pita vise ljudi, znace naci pravo rjesenje za dati problem.

dobila sam nadoknadu. Malo se čeka i trošiš dosta živaca, prikupljaš dokaze, svašta nešto.. usput dosta naučiš o pravnom sistemu :lol: :lol: . Ugl, tužbe se mogu rastegnuti i do 4 godine (što ne znači da će tvoja toliko trajati), a osim toga možda zubar pristane da isplati odmah nadoknadu, bez tužbe.

p.s. ako nemate para za advokata, za početak imaš besplatne pravne savjete na Pravnom fakultetu, studenti završne godine ili blizu daju te instrukcije, ima jedna kancelarija, samo nazovi i traži ih, pa otiđi i ispričaj, oni će ti dati stručnije i preciznije upute, reći kakve su ti šanse itd. Ali nemoj da te išta obeshrabri. Isto tako, moja povreda nije ugrožavala život, mislim ne može se umrijeti od nje, a ovo sa iglom - no comment. Mislim, šta bi bilo da se osoba nije javila posle ljekaru? Nemam riječi, stvarno. :roll:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 07:21 
Pripravnik
Pripravnik

XIX, hvala za savjet ali u ovom slucaju ce advokat dati svoju rijec jer je zubar olako shvatio sta je uzrokovao svojim nesavjesnim radom pa ce morati da nauci lekciju kako mu se ovako ne bi nikad, NIKAD, vise desilo a nije se bas pokazao ni kao covjek nakon sto je sve proslo jer se sastao sa pacijentom i dao neki svoj prijedlog odstete koji nije bas bio razuman...
a cini mi se da uvijek losije prodjes kada se postavis kao dobronamjeran pa zato lijepo odes na sud i rijesis problem!
hvala vam svima za komentare koji su bas inspirativni bar na ovoj temi :D naravno, ocekujem i dalje vasa misljenja ili iskustva koja ste imali u slicnim situacijama!

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 09:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Odlično bebo, baš nam javi za ishod, zanima me kako će proći... Sretno!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]