Ovo su veoma skakljive stvari. Stavljanje i nabrajanje ovih simptoma u jedan kos je malo "preuopsteno". Zato sto pristup mora biti INDIVIDUALAN. jer ljudi su individue.
Sve to, u sustini, moze imati i organsko porijeklo, pa se postavi mentalna dijagnoza pogresno. Primjer: Ja ima sve navedene simptome u PMS-u kad poskakuju hormonalni nivoi, gore-dole... znaci endokrina priroda.. pa onda krene posljedicno.. lupanje srca, hipotenzija ( ovo daje osjecaj "nestvarnosti ili nepostojanja" izgubljenost, smetenost itd...
Ja sam isto bila kod jednog psihologa, jer sam mislila da sa mnom nesto nije u dure.. covjek se zove Mladen Markovic ( toplo preporucujem, divan covjek.. radi u Boriku).. Kad sam mu rekla da nekad imam osjecaj slabosti, da cu se srusiti ili da cu poluditi , ON kaze : " Cim nesto s tijelom nije u redu, odmah imamo osjecaj ili da cemo poluditi ili umrijeti". Sve u svemu, od svih mogucih mentalnih problema koje sam ja sebi sama pripisala, on je rekao samo da se bacim u akciju i da nesto radim, da se na nesto fokusiram. Moras ostati aktivan i prazniti energiju, inace krene visak adrenalina da te puca gore-dole. Naravno da je idealno da radis ono sto volis, ali ako toga nema, onda voli ono sto radis.
Isto tako, adekvatan nacin razmisljanja, primjeren tvojoj licnosti i drustvenom polozaju, moze uveliko pomoci stabilizaciji.
Sve u svemu, nikakve lijekove on nije ni spomenuo, kamoli preporucio. To rade nasi dragi psihijatri, jer tako na najkraci nacin ( u roku od 3 minute) mogu da zarade 30 KM za svoj "strucni" pregled

Znam lika kojemu je trebao papir od psihijatra da nije dobar s glavom, za neku odshtetu, ili tako nesto.. ode on kod te neke psihijatrice, a ona njemu kaze sledece " Napisacu ja tebi sta god ti hoces, samo ako ces ti meni dobro platiti" Toliko o doktorskom moralu
Dakle tijelo se mijenja, njegov nervni, misicni i endokrini sistem i sastav se mijenja kako godine prolaze.. i onda i na obicnu upalu grla sasvim drugacije reagujemo, nego kad smo, recimo, bili, mali.. Eto ja sam provalila da je moj problem niskog pritiska, to su bili napadi hipotenzije, davao simptome veoma slicne gore navedenim.
Naravno da ovakve simptome mogu pokrenuti i niz stresnih zivotnih situacija i egzistencijalnih problema. Ali ako je s tijelom sve u redu, ako je zaista u top formi, ne moze njega tek tako to izbacivati iz shina...
Svako je individualan.. pa nek sam sebe ispituje, to je najbolje.
Naravno da je tu jedan interaktivni odnos.. tijelo-psiha-tijelo..itd itd