banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Zablude o trudnoći
PostPoslato: 16 Jul 2007, 21:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
16.07.2007.
Izvor: Mondo
Zablude o trudnoći
Nije neobično to što o periodu trudnoće kolaju različite priče. To je ipak posebno stanje i prirodno je što svi žele da vas posavetuju. Ipak, da ne biste, možda najlepših devet meseci u životu, proveli u potpunoj panici, evo liste mitova o blagoslovenom stanju koje slobodno možete ignorisati
1. Što gore mučnine - veća je verovatnoća da nosite devojčicu. Ne verujte u ovo, jednostavno nije tačno. Između stepena mučnine i pola vaše bebe ne postoji nikakva "tajna veza".

2. Ako podignete ruke iznad ramena, bebi će se pupčana vrpca obmotati oko vrata. Ni ovo nije istina. Dok čekate bebu slobodno smete da okačite kaput na čiviluk. Garantujemo vam da beba neće imati problema zbog toga.

3. Izbegavajte spavanje na leđima, ili, u drugoj, još strožoj formi: uvek spavajte na levoj strani. Dok ste u drugom stanju možete spavati u bilo kom položaju, sve dok je vama udobno beba se neće buniti.

4. Ne dirajte mačku kad čekate bebu. I ovo je jedan od rasprostranjenih mitova, ali bez osnova. Možete slobodno da mazite vašu ljubimicu do mile volje, samo se postarajte da mačji toalet čisti neko drugi.

5. Ne kupajte se u kadi dok čekate bebu. Još samo kad bi vam neko dao razumno objašnjenje za to... Kupajte se u kadi ako ste tako raspoloženi, ili se tuširajte, ili radite ono što vam u tom trenutku prija. Niste bolesni, samo čekate bebu!

6. Izbegavajte začinjenu hranu, ona može izazvati prevremeni porođaj. Vrlo interesantno. Ako se pitate kakve veze ima hrana koju jedete sa porođajem, mi ćemo vam reći – ama baš nikakve.

Dakle, kad malo bolje razmislite, svaka od ovih teza zvuči potpuno besmisleno. Pa, zašto biste ih onda shvatali ozbiljno, to što ćete dobiti bebu ne znači da gubite razum.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2007, 22:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Lol.... Nisam ni znala za ove gluposti... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 00:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Ja sam samo cula za ovo sa zivotinjama...kao da zbog ptica i macaka (tj. njihovog izmeta, perja, bakterija, bolesti i slicno) zena moze dobiti spontani.
Ove ostale prvi put cujem i nekako slutim da ih je novinar izmislio ili zacinio da bi imao o cemu da pise.
Recimo, zacinjenu hranu ne preporucuju dojiljama zbog ukusa mlijeka, a ovdje je to "malo" modifikovano.

Mislim, kakvi su to mitovi i legende za koje niko nije cuo? :D

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2007, 01:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Citiraj:
5. Ne kupajte se u kadi dok čekate bebu.

Ovo je jako! :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2007, 07:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
SIJUKS je napisao:
1. Što gore mučnine - veća je verovatnoća da nosite devojčicu.

Al' sam se ovog naslusala kad sam bila trudna. :D
A koliko ja znam trudnica sto su imale mucnine od prvog dana pa do zadnjeg, pa su opet rodile djecaka. :roll:

A zaboravio je ono najvaznije: Kad se "prenese" preko termina, onda je sigurno djecak!" :D :) A i ovo je ziva glupost. Ja poznajem barem 10 majki koje su presle termin i dobili su curicu.

Ja nisam mnogo marila za takve "savjete", ja sam znala da, kad mi neko nesto tako kaze, da ce biti suprotno od toga.
S obzirom da sam ucestvovala na jednom forumu gdje majke/trudnice pisu svoja iskustva sa trudnocom , porodjajem i svem sto ide uz to... vidjela sam koliko ima razlicitih slucajeva. SVaka zena je dozivjela trudnocu na svoj nacin. I niko ti ne moze garantovati da ce ti to i to ili nesto posebno smetati/nesmetati u trudnoci ili da ce biti tako i tako kako neko kaze (jer tako mora biti).

A to kupanje u kadi, to vjerovatno nije preporucljivo zbog topline vode, ako je voda pretopla moze da izazove trudove. Znaci, samo tusiranje. Sondri, tako da znas. :D :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 07:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
ventilator je napisao:
Ja sam samo cula za ovo sa zivotinjama...kao da zbog ptica i macaka (tj. njihovog izmeta, perja, bakterija, bolesti i slicno) zena moze dobiti spontani.

Ne znam za spontati ,al paraziti zivotinja mogu biti opasni za trudnicu ,dovesti do malformacija ploda itd itd ,da sad ne lupam koji ,ne sjecam se tacno.

A sto se pola tice,ako je oplodio x spermatozoid iliti ginekosper..... onda je zensko,ako je y ili androsperm...... onda je musko ,sva pamet ovog svijeta. A to kakav ja stomak, gatanje sa kasikama/viljuskama i sl :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 07:58 
Stara kuka
Stara kuka

-delilah- je napisao:
[A to kakav ja stomak,

E da....kako sam to mogla zaboraviti... da se po formi stomaka moze odrediti pol djeteta... ovo jos nije nauka dokazala, ali ako nas narod tako kaze..onda naravno da mora biti tako. :D :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 08:19 
Stara kuka
Stara kuka

-delilah- je napisao:
Ne znam za spontati ,al paraziti zivotinja mogu biti opasni za trudnicu ,dovesti do malformacija ploda itd itd ,da sad ne lupam koji ,ne sjecam se tacno.

Pa da pojasnimo,.. :)
Zasto su macke odnosno njihov izmet opasni za trudnicu. Radi se o parazitu Toxoplasmose. Toxoplasmosa je infekcija koju izaziva parazit Toxoplasma gondii. Taj parazit se "stvara" u macijem crijevu kojeg one izbacuju napolje, znaci izmetom.
Isto tako taj parazit se prenosi preko zemlje, sirovog mesa, sirovih jaja, svezeg mlijeka -mlijeka koje nije dobro prokuhano. Zato je vazno, pogotovo za trudnice, da pri svakom dodiru zemlje, sirovog mesa i ostalog, pod hitno peru ruke.

ALI - Zene, koje su vec jednom imale taj parazit u sebi, znaci koje su imale tu infekciju, one postaju imune na taj parazit, jer imaju taj "Antikörper"(khm..khm... blokirao rijecnik :) ) u sebi, tako da ne postoji vise opasnost da se njime zaraze. Zato se u trudnoci treba posebno paziti na higijenu, jer je mnogo opasnije ako se ta infekcija dobije u trudnoci, jer moze da naskodi bebi u utrobi. I zato je vazno redovno kontrolisati krv u trudnoci.
U slucaju da dodje do infekcije u trudnoci, to moze da dovede do spontanog pobacaja, ili dijete moze da se rodi sa teskim tijelesnim ili i psihickim posledicama.
Ako se u trudnoci na vrijeme utvrdi taj virus, onda se moze sprijeciti terapijom.

Eto, ovo sam se potrudila da prevedem sa njemackog, sad , za nekoga ko zna vise njemackih rijeci nego srpskih, mislim da mi je dobro uspjelo. :oops: :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 08:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
Čula sam za ovog parazita, jer mi je prijateljicina mama pričala da je zbog toga imala nekoliko spontanih pobačaja. Pošto se u to vrijeme nije ni znalo da treba testirati trudnicu na ovu bakteriju, jadna žena je gubila svaki plod dok joj u BG nisu dijagnozirali Toksioplasmosu.
Tako da se stvarno treba čuvati, i maksilmalno brinuti o higijeni u trudnoći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 08:55 
Stara kuka
Stara kuka

mišur je napisao:
Čula sam za ovog parazita, jer mi je prijateljicina mama pričala da je zbog toga imala nekoliko spontanih pobačaja. Pošto se u to vrijeme nije ni znalo da treba testirati trudnicu na ovu bakteriju, jadna žena je gubila svaki plod dok joj u BG nisu dijagnozirali Toksioplasmosu.

Zar joj nisu nijednom kontrolisali krv u trudnoci? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 22:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Ja sam crkaaavala povracajuci u prvim mjesecima trudnoce, i rodila sam curicu. AaaHA! Sta cemo sad?! :D

Sve glupost do gluposti..
Naslusala sam ih se ja jos bruku ali sad trenutno ne mogu da se sjetim, sve je to za Humor.

Citiraj:
3. Izbegavajte spavanje na leđima, ili, u drugoj, još strožoj formi: uvek spavajte na levoj strani.

dno dna
Kad ti stomak dodje pod bradu, ne spavas nikako, prehodas noc i idemo dalje (za duple pare) :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2007, 13:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
mala mama je napisao:
Kad ti stomak dodje pod bradu, ne spavas nikako, prehodas noc i idemo dalje (za duple pare) :lol:

Ili presjedis na wc-u :lol: Da mi je ova pamet a ono vrijeme, sad bi ugradila kateter da se ne mucim po onim stepenicama :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2007, 13:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
Citiraj:
mišur ::

Zar joj nisu nijednom kontrolisali krv u trudnoci?

Jesu, kontrolisali su, ali tada nisu radili analize na ovu bakteriju, tako da i pored redovne kontrole, nisu imali pojma

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2007, 20:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
To su samo vjerovanja naših "starih"... Zašto ima toliko zabrana dok je žena trudna? Pa zbog raznih uroka, zlih, sila koje se lijepe za trudne žene, jer su tada najosjetljivije i najpodližnije raznim "igrarijama"... pa je stalno nosila neke amajlije, npr. bijeli luk... nije se mnogo kretala da je neko ne bi urekao...
Još neka vjerovanja...
Trudna žena ne smije vidjeti i jesti zečije meso jer će joj dijete spavati otvorenih očiju i da nema zečiju usnu...
Ne smije jesti ribu da joj dijete ne bude balavo...

A prilikom porođaja... tj. da bi lakše rodila putem imitativne magije , pa ona... raspliće kosu...
Oblači vjenčanu košulju i kroz nju baci jabuku...
Pije sapunicu i vodu iz muževljevog opanka...
Cijepa se košulja... puca se iz puške...

Svašta nešto... znimljivo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2007, 15:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2007, 22:15
EiLeen je napisao:
Lol.... Nisam ni znala za ove gluposti... :lol:

Има времена чућеш, кад затрудниш. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A to se vama vise ne dogadja
ni kad svadbujete ni kad, vam se radja!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2007, 15:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2007, 22:15
Leona je napisao:
-delilah- je napisao:

Pa da pojasnimo,.. :)
Zasto su macke odnosno njihov izmet opasni za trudnicu. Radi se o parazitu Toxoplasmose. Toxoplasmosa je infekcija koju izaziva parazit Toxoplasma gondii. Taj parazit se "stvara" u macijem crijevu kojeg one izbacuju napolje, znaci izmetom.
Isto tako taj parazit se prenosi preko zemlje, sirovog mesa, sirovih jaja, svezeg mlijeka -mlijeka koje nije dobro prokuhano. Zato je vazno, pogotovo za trudnice, da pri svakom dodiru zemlje, sirovog mesa i ostalog, pod hitno peru ruke.

ALI - Zene, koje su vec jednom imale taj parazit u sebi, znaci koje su imale tu infekciju, one postaju imune na taj parazit, jer imaju taj "Antikörper"(khm..khm... blokirao rijecnik :) ) u sebi, tako da ne postoji vise opasnost da se njime zaraze. Zato se u trudnoci treba posebno paziti na higijenu, jer je mnogo opasnije ako se ta infekcija dobije u trudnoci, jer moze da naskodi bebi u utrobi. I zato je vazno redovno kontrolisati krv u trudnoci.
U slucaju da dodje do infekcije u trudnoci, to moze da dovede do spontanog pobacaja, ili dijete moze da se rodi sa teskim tijelesnim ili i psihickim posledicama.
Ako se u trudnoci na vrijeme utvrdi taj virus, onda se moze sprijeciti terapijom.

Eto, ovo sam se potrudila da prevedem sa njemackog, sad , za nekoga ko zna vise njemackih rijeci nego srpskih, mislim da mi je dobro uspjelo. :oops: :)

Да ово ти у преводу значи, "Цуре лижите мачије гузе, јер боље се заразити док си цура, него кад затрудниш." :lol: :lol:
Ма шалим се, мачке фуј, пси фуј, и све животиње које живе у граду су страшан извор заразе. Ко живи на селу ОК, животиња оде у траву, сијено и ко зна гдје све, и очисти се. А у граду може само протрчати кроз неки контејнер, и донети још веће зло.

A to se vama vise ne dogadja
ni kad svadbujete ni kad, vam se radja!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2007, 10:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
Od skoro ima jedan skroz ok sajt o trudnoci,bebicama i svemu vezano uz to....www.bebac.com :angel: Naravno prvo slusati svoje tijelo i ginekologa ,pa onda savjete razno raznih knjiga, kjnizica, sajtova i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2007, 10:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
ajkula je napisao:
Ili presjedis na wc-u ...

Jos ako imas srece da ti je stomak pod bradom u avgustu pa rikavas od vrucine i popijes sest litara tecnosti :lol:

Elem sjetih se jednog bisera, kazu:
Zena u babinama (40 dana nakon poroda) ni u ludilu ne smije biti vani kad je noc ili ti mrak ili ne daj boze da je negdje "uhvati" mrak nece imati mlijeka da doji dijete.
:lol:
i jos jedan:
Ni u ludilu bebin ves ne smije prenociti vani (npr. na balkonu na striku recimo) kada joj obuces benkice koje prenoce vani moze dobiti nocne more isl. bla bla.:lol:
dno svih dna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2007, 11:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Ne kontam??? :-? Šta je tu dno...?
Narod, neuk narod je nekad vjerovao u te stvari, pa je dio tih vjerovanja ostao i do danas... Sad samo zavisi... ko je sujevjeran pridržavaće se toga, a ko nije neće se ni opterećivati tim...
To je obična etnologija...

Bojali su se uroka i tražili načine kako se od njih zaštititi... a to danas rade i mlade mame... vjerujem... jer kao mlada majka želiš zaštititi svoje dijete... pa crveni končić oko ruke, pa sto nekih drangulija oko djeteta da odvuče pažnju "uroka"...
Meni je sve to jako zanimljivo...

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2007, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
Sondri je napisao:
Citiraj:
5. Ne kupajte se u kadi dok čekate bebu.

Ovo je jako! :lol:

vjerovatno ako se oklizne i padne...bla bla..

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]