-delilah- je napisao:
Ne znam za spontati ,al paraziti zivotinja mogu biti opasni za trudnicu ,dovesti do malformacija ploda itd itd ,da sad ne lupam koji ,ne sjecam se tacno.
Pa da pojasnimo,..
Zasto su macke odnosno njihov izmet opasni za trudnicu. Radi se o parazitu
Toxoplasmose. Toxoplasmosa je infekcija koju izaziva parazit
Toxoplasma gondii. Taj parazit se "stvara" u macijem crijevu kojeg one izbacuju napolje, znaci izmetom.
Isto tako taj parazit se prenosi preko zemlje, sirovog mesa, sirovih jaja, svezeg mlijeka -mlijeka koje nije dobro prokuhano. Zato je vazno, pogotovo za trudnice, da pri svakom dodiru zemlje, sirovog mesa i ostalog, pod hitno peru ruke.
ALI - Zene, koje su vec jednom imale taj parazit u sebi, znaci koje su imale tu infekciju, one postaju imune na taj parazit, jer imaju taj "Antikörper"(khm..khm... blokirao rijecnik

) u sebi, tako da ne postoji vise opasnost da se njime zaraze. Zato se u trudnoci treba posebno paziti na higijenu, jer je mnogo opasnije ako se ta infekcija dobije u trudnoci, jer moze da naskodi bebi u utrobi. I zato je vazno redovno kontrolisati krv u trudnoci.
U slucaju da dodje do infekcije u trudnoci, to moze da dovede do spontanog pobacaja, ili dijete moze da se rodi sa teskim tijelesnim ili i psihickim posledicama.
Ako se u trudnoci na vrijeme utvrdi taj virus, onda se moze sprijeciti terapijom.
Eto, ovo sam se potrudila da prevedem sa njemackog, sad , za nekoga ko zna vise njemackih rijeci nego srpskih, mislim da mi je dobro uspjelo.