banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 18:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Porod
PostPoslato: 18 Okt 2002, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Ovo je sa stranice RODA (Hrvatska)!
Ali,ni kod nas uslovi nisu nista bolji,cak sta vise gori su.
Sve sto je potrebno od 'medicinskog materijala' (ne mogu sad naci adekvatniju rijec) nakon porodjaja moras sam kupiti (dobijes spisak),jer bolnica toga nema (???)...
Zanima me misljenje upucenih o ovome (Rosy :P ),kao i misljenje svih zena na ovom forumu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MOJ POROD - MOJE TIJELO - MOJ IZBOR

Pri vođenju normalnih porođaja u hrvatskim rodilištima ne poštuju se preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 1999. o normalnim porođajima. Riječ je o normalnom porođaju, koji počinje spontano, niskog je rizika na početku i takav ostaje do izgona. Dijete se rađa spontano, glavom prema dolje, između 37 i 42 tjedna trudnoće. Nakon porođaja majka i dijete su u dobrom stanju. Porođaji mnogih visokorizičnih trudnica također teku normalno.

Svjetska zdravstvena organizacija odbacila je mnoge postupke koji se rutinski primjenjuju u našim rodilištima kao nepotrebne ili čak štetne. Nasuprot tome, postupci za koje su istraživanja pokazala da su korisni, nedostupni su u većini rodilišta.

-Istraživanja pokazuju da prisutnost osobe bliske rodilji pri porođaju značajno smanjuje postotak potrebnih sekcija (carskog reza). Potpora puna suosjećanja, prije i tijekom porođaja, od njegovatelja i osobe bliske rodilji može smanjiti potrebu za farmakološkim ublaživanjem bolova i tako poboljšati iskustvo rađanja djeteta.

-Primjena klistira donekle umanjuje stupanj fekalnog zaprljanja pri porođaju, no bez klistira zaprljanje je uglavnom neznačajno i lakše ga je ukloniti nego zaprljanost nakon klistiranja. Nije otkriven nikakav utjecaj na trajanje porođaja, na neonatalnu infekciju ili infekciju međice.

-Brijanje povećava rizik od infekcije virusom HIV-a i hepatitisom i rodilje i medicinskog osoblja. Oba su postupka ponižavajuća, te Svjetska zdravstvena organizacija zaključuje da se ne bi trebali provoditi osim na zahtjev rodilje.

-Pri tradicionalnom porođajnom položaju - ležanju na leđima - maternica s plodom pritišće vene i ometa cirkulaciju, trudovi su bolniji i manje učinkoviti, a položaj je neudoban. Rodilju bi trebalo ohrabrivati da izabere položaj koji joj najviše odgovara te da se kreće tijekom porođaja. To su postupci koji dokazano ubrzavaju porođaj i on se doživljava manje bolno.

-Neprekidno elektronsko praćenje (primjerice CTG) kod normalnog porođaja nije preporučljivo. Zanimljivo je da, prema izvještaju WHO-a, dva liječnika različito očitavaju isti graf. Isti liječnik jedanput očita graf na jedan način, a nakon nekog vremena isti će graf često očitati na drugi način. Povećava se broj intervencija pri porođajima koji bi inače protekli bez intervencije. Zbog vezanosti uz aparat smanjuje se mogućnost kretanja, čije su prednosti dokazane.

-Bušenje vodenjaka i davanje oksitocina (drip) u ranoj fazi poroda u našim se rodilištima primjenjuju rutinski kao načini ubrzavanja porođaja. Normalan porođaj nije potrebno ubrzavati farmakološkim i invazivnim metodama.

- Urezivanje međice (epiziotomija) kod nas se provodi učestalo, osobito kod prvorotkinja. Međutim, prema spoznajama Svjetske zdravstvene organizacije, ne postoji vjerodostojna opravdanost za rutinsku epiziotomiju, ali se zna da može izazvati štetu. U dotad normalnom porođaju postoje povremeno opravdani pokazatelji za epiziotomiju, ali je preporučljiva ograničena upotreba te intervencije. Cilj bi trebao biti postotak epiziotomija poduzetih u ispitivanjima u Engleskoj (10%) bez štetnog utjecaja na majku ili dijete.

-Uzimanje hrane i osobito pića tijekom porođaja predmet je proturječja, no WHO zaključuje da je pravilan pristup poštovati ženine želje u vezi s hranom i pićem tijekom trudova i porođaja jer u normalnom porođaju treba postojati valjan razlog da se remeti prirodan proces.

-Nefarmakološke metode ublažavanja porođajnih bolova (tuširanje, kupka, masaža, metode disanja, verbalno vođenje poroda, relaksacija i sl.) pokazale su se korisnima, bezopasne su i mogu se samo preporučiti za razliku od farmakoloških metoda čije su koristi očite, ali su zanemareni mogući nepovoljni učinci za majku ili dijete. Osoblje bi u rodilištima trebalo biti obučeno za te metode.

U hrvatskim se rodilištima ne primjenjuje ništa od navedenog. Sve su te činjenice utvrđene opsežnim medicinskim istraživanjima, i Svjetska zdravstvena organizacija objavila ih je u dokumentu Care in Normal Birth: a practical guide, 1999. Stoga su postupci koji se primjenjuju u našim rodilištima suprotni preporukama proizašlim iz znanstvenih istraživanja.

Stanje u našim (Hrvatska) rodilištima:

POSTUPCI TIJEKOM POROĐAJA:
- PREMA SVJETSKOJ ZDRAVSTVENOJ ORGANIZACIJI
- U HRVATSKIM RODILIŠTIMA

prisutnost osobe bliske rodilji:
- KORISNO
- ZABRANJENO U 14 RODILIŠTA

klistir:
- NEPOTREBNO
- RUTINSKI

brijanje:
- NEPOTREBNO
- RUTINSKI

mogućnost mijenjanja položaja:
- KORISNO
- NE POSTOJI

rano bušenje vodenjaka:
- NEPOTREBNO
- RUTINSKI

rano davanje oksitocina (drip):
- NEPOTREBNO
- RUTINSKI

urezivanje međice:
- ŠTETNO
- RUTINSKI

pritiskanje trbuha:
- ŠTETNO
- PRIMJENJUJE SE

zabrana jela i pića:
- NEPOTREBNO
- RUTINSKI

nefarmakološke metode ublažavanja bolova:
- KORISNO
- NEDOSTUPNO

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meni,kao zeni koja nije radjala (pa prema tome nemam ni iskustvo),nije jasno zasto kod nas muzevi ne mogu prisustvovati porodjaju (ili neka druga osoba koja je bliska trudnici,koju ona sama zeli kraj sebe u tim momentima)?
Isto mi se ne svidja to urezivanje medjice!Zasto bi me neko rezao apriori,ako bi porod mogao proteci i bez toga,a samim tim i bez bolnog sivanja nakon poroda?
Isto me zanima i to mijenjanje polozaja tokom poroda,tj. zauzimanje onog polozaja koji je za trudnicu ugodniji...
Sto se tice klistira i brijanja,to po meni nije nesto posebno upitno,ali ako je to nekome neugodno,zasto ne bi mogla postojati mogucnost biranja.
Recimo,skoro mi je rodila prijateljica,koju su klistirali iako je ona fino objasnila da su joj crijeva prazna. :wink:
Zasto joj npr. niko nije htjeo reci da se djete nije okrenulo (da ide na nogice)?Pa to je njeno djete,ona radja!

Eto,nadam se da ce mi vasi komentari rasvijetliti malo ove nedoumice!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2002, 21:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
Draga Venti kod nas su mnoge stvari nelogicne pa tako ni porodjaone nisu ostale postedjene nase neobicnosti. Trenutno nemam vremena da se vise posvetim ovoj temi ali obecavam da cu se vratiti uskoro i opsirnije
pozdrav :wink:

Vrh

Tema posta: Re: Porod
PostPoslato: 20 Okt 2002, 00:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
ventilator je napisao:
Meni,kao zeni koja nije radjala (pa prema tome nemam ni iskustvo),nije jasno zasto kod nas muzevi ne mogu prisustvovati porodjaju (ili neka druga osoba koja je bliska trudnici,koju ona sama zeli kraj sebe u tim momentima)?

Heh, da to je u svijedu dosta ucestala pojava, medjutim kod nas jos nije zazivjelo.
Mislim da nema neke posebne zabrane, uglavnom je strah ljekara zbog infekcije, ali mislim da je mnogo veci strah nasih muskaraca, mnogi cak ne mogu da slusaju porodjane bolove svojih zena, a kamoli da gledaju sve to.
A da udju u radjaonu pola njih , a mozda i vise od pola njih bi paloo u nesvijest!
Samim tim , okupirali bi ljekare oko sebe,a ljekari odnosno babice imaju mnogo preceg posla u tom trenutku :wink:
Ja jos nisam gledala porodjaj, ali cujem da ucenici srednje skole, cak neki od njih kolabiraju u radjaoni...ccc

Citiraj:
Isto mi se ne svidja to urezivanje medjice!Zasto bi me neko rezao apriori,ako bi porod mogao proteci i bez toga,a samim tim i bez bolnog sivanja nakon poroda?

Hm, ne znam tacne pojedinosti, ali znam sigurno da niko ne voli da reze bilo sta, niti krv ako ne treba, samim tim to se radi u momentu kada je neophodno.
A mnogo je teze sasiti ,inace, ono sto nasilu pukne, nego ono sto se rasijece.
AKo s e radi, radi se iz predostroznosti, da ne bi doslo do tezih komplikacaija.

Citiraj:
Isto me zanima i to mijenjanje polozaja tokom poroda,tj. zauzimanje onog polozaja koji je za trudnicu ugodniji...

Hm, postoje mnogobrojna ispitivanja, citala sam cak su i radjeni neki pokusaji, da je zeni najlakse kad radja u klececem polozaju, ili pak, da novorodjence potom sto napusti porodjani kanal da upada u vodu. Dakle da zena polusjedi u kadi sa vodom i da beba automatski senadje u toj vodenoj sredini, jer novorodjence se time lakse prilagodjava ,novom abijentu, jer nema drasticnih promjena za njega, jer je vec 9 mjeseci proveo u vodenoj sredini.
Inace prvi udah je najtezi momenat zivota svakog covjeka!!! Pluca su do tada bila kolabirana,a desava se i niz fizioloskih promjena i na srcu novorodjenceta, takoda je to veliki stres za bebu .Tako da s e to nastoji ublaziti.
A osim toga, nepovoljan psiholoski momenat je ako zena radja u kadi sa vodom, jer krv preboji tu vodu i to za porodilju nije lak prizor, moze da utice na njeno trenutno stanje i stabilnost.

Toliko za sada :wink:

p.s. moram da prokomentarisem Venti..nije valjda da je proradio materinski instikt aaaaaa ???? :) :wink: :) :wink:
Sala mala...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2002, 18:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ROSY,PRVO ZELIM DA TI SE ZAHVALIM NA ODGOVORIMA. :P

Sto se tice prisustvovanja muza (ili neke druge osobe za koju rodilja misli da ce joj biti od pomoci,makar psiholoske) mislim da su oni ipak mnogo jaci nego sto mi mislimo,te da mogu podnijeti sve te zenine porodjajne bolove,ako su pripremljeni na njih.
I ako zena moze izdrzati sve te bolove,zasto bi za muza bilo jako tesko da samo bude prisutan?
Naravno,ne mislim da muskarce treba tjerati da tome prisustvuju,ali ako to oboje zele,zasto da ne?
Znam da ni neke zene ne bi htjele da im muzevi prisustvuju porodjaju,da ih muz slucajno ne bi vidio u takvom stanju i izgubio zelju za njima (??? :o ) sto je meni totalno nejasno.
Ali sigurno ima bracnih parova koji bi voljeli tako poseban momenat podijeliti.
Ipak je to trenutak specificne bliskosti i srece i bilo bi fino kad bi prisustvo muza bilo omoguceno onima koji to zele.

Sto se tice urezivanja medjice,koliko sam ja cula,to se radi na svim prvorodiljama (sem onih koje idu na carski rez - naravno :wink: ) bez izuzetka.
Dakle,ukazala se potreba za tim ili ne!
Mada ima zena dovoljno elasticnih koje mogu roditi i bez zarezivanja,pogotovo ako je djete malo (sitno).Dakle,mogle bi proci bez ikakvog pucanja ili rezanja,kao i sivanja.
A i citala sam da lakse zarasta rana koja sama pukne,nego kad te zasjeku dole.Ne znam koliko je to tacno,ti si vjerovatno upucenija.
Takodje sam citala da cak i kad kod zena dodje do pucanja (kad nije radjena epiziotomija) radi se o razderanju prvog, a ponekad i drugog stepena.Veoma rijetko dolazi do razderanja treceg stepena bez epiziotomije.
Dok je epiziotomija sama po sebi rez drugog stepena,koji se cesto prosiri do treceg,a ponekad i cetvrtog stepena.
Takodje sam citala da se prilikom zarezivanja medjice moze desiti da se rez prosiri do cmara (mislim da je to taj rez koji se prosiri do cetvrtog stepena,ali nisam sigurna).
I jedan citat:
Evo što kaže Sheila Kitzinger, vodeci autoritet na ovom polju: "Epiziotomija se radi u uvjerenju da se tako izbjegava razderanje.A zapravo, najvece razderanje se dogadja kad se napravi epiziotomija.Nekad se ona vrši jer bolnica stavlja strogu vremensku granicu na trajanje drugog porodjajnog doba...Epiziotomija koja se radi bez pravog razloga je ritualno osakacivanje.To je zapadnjacki oblik genitalne mutilacije."

Sto se tice samog toka porodjaja,u nasim bolnicama on ne ide prirodno vec se ubrzava i pokusavaju se skratiti sve faze.
Busi se vodenjak,daje drip,reze medjica...
To bi se ipak trebalo primjenjivati s razlogom,a ne rutinski,kako bi porodjaj tekao svojim prirodnim tokom,bar po mom laickom misljenju.
Porodjaj bi trajao nesto duze,no mene i sama pomisao na probijanje vodenjaka i urezivanje medjice uzasava...
Doduse ja se bojim i same rijeci doktor. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2002, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:lol:

Ne radi se o majcinskom instinktu,vec se u mom okruzenju u posljednje vrijeme rodilo mnogo bebica,pa sam se bas naslusala prica novopecenih majki.
I vecina njih se zalila bas na taj bol rezanja i sivanja medjice,kao i to da sestre 'zanemaruju' rodilju,dodju povremeno da vide sta se zbiva i lezis na stolu kao debil,pa bi bilo mnogo ugodnije da imas nekog kraj sebe (muza,majku,sestru...),da ne govorim o tome kako bi se osjecale smirenije,jace,bolje u psihickom smislu ako bi imale muza (ili nekog drugog) kraj sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2002, 19:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Apr 2002, 01:00
Venti, probijanje vodenjaka i epiziotomiju porodilja i ne osjeti od silnih bolova prilikom kontrakcija uterusa. Prema tome, ne brini.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2002, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Ja sam uvjeren da cu biti pored moje Jackice kad se bude poradjala... :).
Ovde u Nemackoj pre podne ima na TV emisije o porodima, i to od porodjaja u kadama pa do kuce... i mogu reci da je mnogo fino videti (kao fol) jacu polovinu koja je uz zenu koja se poradja.
Pogotovo zvuk prvog placa... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2002, 21:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
cijeg prvog placa? fol jace polovine, trudnice prilikom probijanja vodenjaka ili malenog celavca??? ;)
Da glupi su ti propisi u nasim bolnicama... Uostalom, sta ovdje nije glupo? Vjerujem da bi mojoj zeni (ovo je samo teoretski :) ) bilo mnogo lakse da ja prisustvujem njenom porodjaju... Heh, sada mi pade na pamet jedna epizoda Mucki kada Dell Boy prisustvuje rodjenju svog djeteta...
Rodney ga pita:" What is it Dell? - misleci na pol djeteta, dok mu ovaj odgovara:"It's a little baby, Rodney, a little baby!!!" :lol: - sav ushicen.
Ovo me navodi na slijedece... Mi muskarci smo ti kao mala djeca i vjerovatno bi onako zbunjeni smetali osoblju dok obavlja svoj posao. Otuda vjerovatno i ti glupi propisi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2002, 19:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

amila.j. je napisao:
Venti, probijanje vodenjaka i epiziotomiju porodilja i ne osjeti od silnih bolova prilikom kontrakcija uterusa. Prema tome, ne brini.

Tacno, pri mom prvom porodjaju primjenjena su oba postupka i zaista nisam osjetila nista , sivanje nisam osjetila takodje.
Zatim moj muz je prisustvovao porodjajima i mogu vam reci da je to bilo jedno predivno iskustvo za nas oboje. Ja zivim u USA i pretpostavljam da su moja iskustva drugacija od iskustava zena koje radjaju djecu u YU.
Prvo sam pristup osoblja je vjerujem dosta drugaciju jer ovdje porodilje dobijaju veliku paznju osoblja. Poradjaona lici vise na hotelsku sobu A kategorije nego na poradjaonu.Zatim sto se tice hrane ja nisma jela nista za vrijeme i pred sami porodjaj ali pice su mi nudili cijelo vrijeme, ne klistiraju, ne briju.
Pola sata nakon porodjaja porodilja dobije obrok, zavisno koje je doba dana, dorucak, rucak ili veceru , dva sata nakon porodjeja porodilja ide na tusiranje nakon kojeg ide u svoju sobu. U bolnici se obicno ostaje dva -tri dana.
Zaboravila sam napomenuti da poradjaju mogu prisustvovati cak i porodiljini prijatelji ako ona to dozvoli.
Tokom ta tri dana posjete su dozvoljene u bilo koje vrijeme do 22:00 i beba vecinu vremena provodi u maminoj sobi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2002, 22:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Balkan Expres,hvala ti sto si podijelila svoje iskustvo sa nama. :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2002, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Tacno, pri mom prvom porodjaju primjenjena su oba postupka i zaista nisam osjetila nista , sivanje nisam osjetila takodje.

Zanima me da li je porod bio sa ili bez epiduralne anestezije.
Ja nemam licnog iskustva,ali od meni bliskih osoba sam cula da je bas to sivanje uzasno bolno.
Moja dugogodisnja prijateljica,djevojka koju su nervirale zene koje su kukale kako su imale bolan porod - nazivala ih je razmazenima,predomislila se kad je ona rodila (sad u oktobru :P ).Rekla mi je da joj je jace od bola pri zadnjem tiskanju kad je izasla beba bio bol prilikom sivanja rane.

Moja majka je imla lak prvi porod (kad je rodila mene),medjutim sa bratom je imala dug,tezak i veoma bolan porod.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2002, 12:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zanima me da li se i ikoliko cesto kod nas daje epiduralna anestezija.
Citala sam da moze biti nekih posljedica,ali u veoma malom postotku slucajeva (izrazeno u promilima).Medjutim ne navodi se kakvih posljedica.
Kakve su moguce posljedice?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2002, 16:02 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Evo ja sam jedan od onih koji je prisustvovao tom cinu (hahaha, od pocetka do kraja).
Moram priznati da mi nije bilo lako (sve to posmatrati a biti u nemogucnosti da "pomognem"), ali prezivjelo se.
Iskreno se nadam da ce to uvesti i u Bosni, jer smo sigurno velika podrska u tim trenutcima.
U Svedskoj zena (ili par) sama/sami odlucuju o svemu, normalno ako sve tece kako treba.
I o polozaju, i o sredstvima za umanjenje bola (hoce li ih uzimati ili nece, i koja - pohadja se "kurs" prije poroda na kojem se sve moguce objasnjava i pokazuje.)
Cak mogu da izraze zelju (koja ce se najvjerovatnije i uvaziti) o npr. da im bude ta i ta babica (posto ljekari nisu prisutni porodu i intervenisu samo ako je to potrebno - oni sve nadgledaju iz svojih soba, i bivaju izvjestavani od babica), hoce li se poroditi u mraku, uz muziku ....
Rekao bih da je to jedno veliko iskustvo - svakako pozitivno i prelijepo.
A tek momenat (odmah poslije poroda) kad ti dijete "tutnu" u ruke .....

P.S.
tek nakon nekog vremena gledas jeli musko ili zensko.
Jedino sto je vazno u tim trenutcima je da je zivo i zdravo, i dijete i zena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2002, 16:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ezane,odusevio si me. :P
Drago mi je sto se na ovu temu javio sretni tata koji je podijelio s nama svoje iskustvo i docarao nam musku stranu price.
Citiraj:
Rekao bih da je to jedno veliko iskustvo - svakako pozitivno i prelijepo.
A tek momenat (odmah poslije poroda) kad ti dijete "tutnu" u ruke .....

:D
Mogu samo da zamislim...
Citiraj:
P.S.
tek nakon nekog vremena gledas jeli musko ili zensko.
Jedino sto je vazno u tim trenutcima je da je zivo i zdravo, i dijete i zena.

:P
Svaka cast.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2002, 16:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja nisam imala epiduralnu anesteziju jer sam zaista imala lake i brze porodjaje, dakle nije bilo potrebe.
Posljedice su vjerovatno moguce ali u jako niskom procentu, recimo moje prijateljice su sve rodile sa epiduralnom bez ikakviih posljedica, jedino kazu da im je ipak zao sto cijeli porod nije isao totalno prirodno.

Sivanje nisam osjetila jer su mi dali lokalnu anesteziju prije toga. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2002, 16:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zaista se nista ne moze porediti sa osjecajem kada prvi put vidis , cujes i osjetis svoju njeznu bebicu......nista ne mirise lijepo kao jedno novorodjence.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2002, 15:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Avg 2002, 18:24
Fala dragom bogu ja nisam bio prisutan kad se moja žena porađala niti to namjeravam ako bogda drugi ili treći put . J a sam za tradicionalne metode jedino s puškom bi me natjerali da prisustvujem .Porodilište here je strava i užas bože sačuvaj ove žene su pravi junaci da su muški rekli bi za njih da imaju m*da.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2002, 08:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 05:59
Ma nema onog ko ce zabraniti da moj covjek bude tu, kad se ja budem poradjala- ako Bog da!
Da, ovde u Njemackoj je sasvim normalno ako neko iz familije hoce da bude tu, kad se zena poradja! I bolje je za zenu, da ima nekog svog kraj sebe! Jos pogotovo ako joj prvo dijete!
Sto mi se najbolje svidja, je porod u kadi- bas super, zena ima manjih bolova i moze da se opusti makar malo!
A posto ja mislim da rodim svoje Dijete dolje, moram da rijesim problem da i moj covjek moze da bude uz mene!
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2002, 09:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Okt 2002, 10:05
Moj muz je bio prisutan kad sam se ja poradjala iako je to u zadnjem trenutku odlucio ( prvobitno je rekao da nece biti prisutan), i sada nakon toga ako ikada opet bude u prilici da prisustvuje mom porodjaju kaze da to niposto ne bi propustio taj osjecaj bliskosti i ponosa sto prisustvuje svima najdrazem dogadjaju u zivotu.
zato ne budite kategoricni nego dobro razmislite o svemu jer vjerujte to je stvarno nesto najljepse sto vam se moze desiti u zivotu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2002, 10:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Avg 2002, 18:24
Neka starih dobrih tradicionalnih metoda ,prisustvovanje ne hvala molim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]