banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 03:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Policisticni jajnici
PostPoslato: 21 Maj 2007, 16:03 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2007, 15:58
POSTOVANI DOKTORI I FORUMASI,

procitala sam puno Vasih odgovora i sugestija srecnim mamama i buducim mamama i s obzirom da niko od lekara, koji su do sada bili upoznati sa mojim problemom, nije mi uputio vise od pet minuta paznje i tri proste recenice, resila sam da Vas zamolim za pomoc.
Naime, moj problem je sledeci:
Imam 31. godinu. Policisticni jajnici su mi ustanovljeni kada sam imala 20 godina. Prvu menstruaciju sam dobila u 14 godini. Ciklusi su od samog pocetka bili neredovni ( 25 - 40 dana). Na polovini ciklusa su se javljala iregularna oskudna, bleda krvarenja koja su trajala 2-3-4 dana, potom bi prestala i posle 10-14 dana bi nastupilo menstruaciono krvarenje.Takvi ciklusi bi trajali po godinu – dve, a onda bi nastupio period kada su cikluci bili redovni ( 28-32 dana ), bez iregularnih krvarenja. I tako sve u krug. Nemam problema sa viskom kilograma ( 170 cm – 58 kg ), ni sa aknama (nista sto bi mi pravilo estetski problem), ni sa maljavoscu. Koza i kosa su mi masne. Jedem slatkise, ali jako malo i jako retko. Pusac sam (1 kutija na dan). Nisam ni na sta alergicna. Imam stalan posao koji nije neuobicajeno stresan.
S obzirom na problem neredovnih ciklusa, na preglede sam isla ako ne zbog redovne kontrole, onda zbog kasnjenja menstruacije (10-15 dana). Svaki put doktori su moj problem “resavali” Endometrilom, 10 dana 2 x 1tbl. Posle toga opet isto: par meseci sve u redu onda opet izostanak. Pila sam Logest ( 6 meseci ), Legravan, Mikroginon ( 6 meseci ) kao zastitu od trudnoce. UZ nalaz tokom uzimanja kontaceptivnih pilula uredan ( jajnici koji su pre terapije bili uvecani – smanjili se na 2 cm), po prestanku uzimanja pilula ( 1 – 2 ciklusa sve u redu – “lep folikul” kako je tad rekla doktorka ) nema dominantnog folikula, endometrijum tanak. Svi lekari koji su me pregledali ultrazvukom, a sticajem okolnosti bilo ih je dosta, ustanovili su pcos.

2001. godine, hormoni 2. dan ciklusa pod terapijom Logesta, svi hormoni u redu izuzev FSH i LH koji su bili u blagoj inverziji. Te godine sam pila kontraceptivne pilule i s obzirom da nisam planirala trudnocu, da nisam znala sve sto danas znam i da mi doktori nisu objasnili da je pcos “nesto” na sta treba obratiti paznju, ja sam se tako i ponasala.

2004. godine sam zatrudnela. Trudnoca je nastupila spontano, bez stimulacije. Da Vam ne objasnjavam zasto, resila sam da prekinem trudnocu.
UZ: U kavumu uterusa GM pravilan, sa vidljivim ehoom ploda CRL-a 4 mm, sto odgovara za 6,2 n.g. Zumancana kesa pravilna, promera 3 mm. Nema vidljive srcane radnje ploda. Jajnici obostrano policisticni.
U uslovima opste i.v. anestezije uradjena instrumentalna revizija kavuma uterusa..... Intervencija protekla uredno.

2005. i 2006. sam pila Diane 35 i odlicno sam se osecala dok sam ih pila. Opet su po prestanku uzimanja pilula nastupili neredovni ciklusi.

U martu 2007. godine zbog izostanka menstruacije javila sam se lekaru u Zdravstvenom centru u mom gradu i s obzirom da zelim trudnocu, on mi je uradio UZ i trazio da uradim analizu hormona.
UZ nalaz 12. dana izazvanog ciklusa Endometrilom:
Uterus u AVF promera 66.5 x 32 x 28.8 mm. Endometrijum 3.5mm. UZ odgovara prolifernoj fazi. L.O. 28 x 19.2 sa vise folikula, najveci 10.2 mm. D.O. 39.1 x 20.2 mm sa vise folikula periferno postavljenih bez dominantnog folikula. U Douglasu sasvim mala kolicina s....... tecnosti.

Hormonski status 2.dan ciklusa:
T3 1.7 (1.1-2.6)
T4 86.1 (58-161)
TSH 0.87 (0.4-4.0)

ESTRADIOL 112.1 (7-177)
PROGESTERON 2.06 (0.3-1.6)
FSH 2.4 (3-12)
LH 19.2 (1.6-10.2)
PROLAKTIN 582.6 (102-496)
TESTOSTERON 1.94 (0.22-2.9)

U aprilu sam pila klomifen od 2-6 dana ciklusa (2 x 1).
UZ 12 dan (terapija klomifenom):
Uterus 61.3 x 27.8mm, endometrijum pravilan 4.3 mm.
L.O. 32.7 x 21 sa mnogobrojnim folikulima
D.O. 41.7 x 22.2, policistican bez dominantnog folikula.

14. dan i 16. dan situacija ista, dominantnog folikula nema, endometrijum 5 mm. Doktor mi je rekao da i sledeci mesec pijem klomifen.
Menstruacija je izostala, a doktor mi je rekao da sacekam 10 dana od dana ocekivane menstruacije. U tom periodu pocele su da me bole grudi (providan, staklast iscedak iz bradavica) i pocelo je oskudno, veoma bledo krvarenje koje je posle 1-2 dana prestalo. Kucni test za utvrdjivanje trudnoce je negativan. Opet pijem Endometril i opet bi trebalo da pocnem sa Klomifenom.
Radjena mi je kolposkopija, Papa nalaz, brisevi, sve uredno. Suprug nije radio nikakve analize, ima dvoje dece. Pusac je.

- MOLIM VAS DA MI KAZETE DA LI SU SVE POTREBNE ANALIZE URADJENE I DA LI JE TERAPIJA KLOMIFENOM, DOVOLJNA S OBZIROM NA TO DA MI JE POVISEN I PROGESTERON I PROLAKTIN?
- DA LI UOPSTE DA NASTAVLJAM TERAPIJU KLOMIFENOM S OBZIROM DA UOPSTE NISAM NA NJU ODREAGOVALA?
- DA LI U MOM SLUCAJU POMAZE POVECANJE DOZE LEKA?
- DA LI DA IDEM NA LAPAROSKOPIJU? Doktor o tome prica kao o resenju svih mojih problema.

Unapred zahvalna! Svaki komentar i BILO CIJI ODGOVOR mi je DOBRODOSAO! Pozdrav svim forumasima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2007, 16:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
S obzirom da imas probleme s hormonima, preporucila bih ti da odes kod endokrinologa, objasnis svoj problem, poneses sve nalaze. On ce te uputiti na vadjenje krvi u cilju odredjivanja hormona. Prolaktin se odredjuje tako sto se krv vadi 3 puta, u 8h, 11h, i 13h. Za FSH nisam sigurna, ali mislim da se odredjuje 2 dan ciklusa. Prije odredjivanja prolaktina moras ispostovati sljedece 2 dana prije vadjenja krvi: bez seksa, bez petinga, bez masturbacije, bilo kakvog nadrazaja bradavica trljanja i BEZ TUSIRANJA . Radi se 3 puta jer vrijednosti variraju tokom dana, cak i ako puno spavas po noci prije tog jutra kad vadis krv, moze biti povisen. Bitno je da se nadje normalna vrijednost, mislim u granicama normale. Inace je prolaktin hormon stresa i povecanje njegove koncentracije u krvi je dosta cesto kod zena u danasnjem tempu i nacinu zivota.
Nemoj se nervirati, to najvise utice na hormone. Uravnotezi ishranu, nadji hobi, vise se kreci. Nemoj se opterecavati sa glupostima. Zelim ti sve najbolje i nadam se da ce ti nalazi biti uredni, kao i ciklusi da ce se uravnoteziti te da ce ti trudnoca i beba uskoro doci :D
Molim te javi sta je bilo kod doktora.
Nadam se da sam ti bar malo pomogla. Sretno :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2007, 16:43 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

O vojim predlozima ja sve vreme razmisljam, ali ginekolog uopste ne spominje odlazak kod endokrinologa, kao nesto sto bi trebalo uraditi.
U svakom slucaju HVALA TI PUNO! Cujemo se uskoro, kad zavrsim sa analizama. POZDRAV!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2007, 16:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
ma pusti ginekologe, prave se najpametniji, to ionako njihov domen, zasto onda postoje endokrinolozi. prolaktin je hormon porijeklom iz hipofize, a djeluje na mlijecnu zlijezdu da luci mlijeko u periodu dojenja. ja sam imala povisen prolaktin, pa mi je ginekolog rekao da je od stresa i da se ne zivciram i ni rijec vise. pa sam sama otisla endokrinologu po pomoc. cak me poslao i na rentgen selle turcice na hipofizi, hvala bogu nije nista pronadjeno, sto znaci da nije nikakav aktivni proces, jer je samo prolaktin u 8h bio povisen, ostala 2 uredna nalaza. UZV nalaz jajnika je bio uredan, a prije tog mjesec dana mi je ginekolog napisao PCO. To mi je rekao endokrinolog da se tako odredjuje prolaktin, a ginekolog nije nista napomenuo, jer ocigledno nije imao tu informaciju, nego sam prvi put kad me on poslao na vadjenje krvi radila odredjivanje prolaktina samo jutarnjeg u 8h.
Prije 6 mjeseci sam radila UZV jajnika i sad je ok, a prolaktin moram ponavljati jer je prvi bio visok, iako su druga dva uredna. Samo cekam da se smirim sa obavezama, bez stresa bilo kakvog tipa.
Jos jednom ti kazem, idi endokrinologu. Ne znam gdje zivis ali u Bl bih ti toplo preporucila Dr. Berica, radi na paprikovcu i jedan radni dan u sedmici je na poliklinici. Divan covjek i ljekar.
Sretno. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2007, 18:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2007, 08:22
Draga dzivi!

Problem policističnih jajnika često je moguće ublažiti ili sasvim ukloniti postizanjem optimalnog zdravlja.Jako je važan pravilan rad jetre.Tijelo koristi taj organ kao odlagalište smeća ne samo za toksine i otpadne tvari nego i za hormone.Ako vaša jetra nije zdrava ,u vašem se tijelu mogu akumulirati hormoni preostali od svakog menstrualnog ciklusa.
Jetra deaktivira te stare hormone i čini ih bezopasnima.Da bi jetra mogla izvesti tu konverziju,nužna je pomoć vitamina B.

Promjenama u prehrani možete pozitino djelovati na glavni uzrok policističnih jajnika.

Smanjite unos zasićenih masti.

Prehrana bogata zasićenim mastima kao što su one iz crvenog mesa,potiče prekomjerno stvaranje estrogena tako da bi znatno pomogla prehrana iz koje su izbačeni životinjski proizvodi (svi osim ribe)Ako ipak nastavite unositi velike količine zasićenih masti,uzimajte Lactobacillus acidophilus kao nadomjestak jer može smanjiti razinu enizma koji reapsorbiraju stare hormone.

Povećajte unos vlakna

I količina vlakna u vašoj prehrani je važna zato što vlakana iz žitarica i povrća smanjuju razinu estrogena te kao da obavijaju estrogene izlučene u žući spriječavajući njihovu ponovnu apsorbaciju u krv.Vegetarijanke izlučuju tri puta više starog estrogena od žena koje jedu meso.

Smanjite ili izbacite šećer

Šećer je loš za policistične jajnike zato što povećava količinu masti,koje onda povećavaju proizvodnju estrogena.Šećer također troši hranjive tvari iz organizma.

Smanjite i izbacite kofein

Kofein je diuretik te prazni zalihe vitamina i minerala koji su prijeko potrebni za zdravu hormonsku ravnotežu.Također utvrđeno je da ispijanje više od dvije šalice kave na dan može uzrokovati endometriozu i oštećenje jajovoda. Pretjerano ispijanje kave izaziva spontane pobačaje.

Izbacite alkohol

Ako pokušavate zatrudnjeti ,ne smijete konzumirati alkohol.Alkohol može ugroziti rad jetre i spriječiti je da normalno metabolizira hormone.Alkohol nas lišava vitamina B6,željeza i cinka,koji su jako važni za vaše zdravlje i za vašu plodnost.

Prestanite pušiti

Iako mnoge pušačice odluče da prestanu pušiti tek kada zatrudne ,ne shvaćaju da nastavkom pušenja smanjuju vjerovatnost da se to dogodi. Duhan sadržava više od 4000 sastojaka,uključujući ugljični monoksid,dušikov oksid,amonijak,aromatske ugljikovodike,cijanovodik....Pušenje šteti i plodnosti muškarca:smanjuje broj spermija,,usporava ih,povećava broj spermija abnormalnih oblika i smanjuje razinu testosterona.Pušenje smanjuje razinu vitamina C.

Svakodnevim vježbanjem se izravno može kontrolirati estrogen.

Konopljika jedna je od najvažnijih trava za ženske hormonske probleme.

Maslačak čisti jetru koja se tako riješava starih hormona.

Vrh

Tema posta: hvala pilar
PostPoslato: 27 Jun 2007, 22:11 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Zahvaljujem se na opsirnom odgovoru. Zahvaljujem se tek sada, jer sam bila na odmoru i zelela sam da se maksimalno opustim, daleko od kompjutera i energetskih vampira. Sve sto ste naveli u vasoj poruci, ne konzumiram u "pogresnim" kolicinama, cak sta vise trudim se da izbegavam sve sto ne valja, ili bar mislim da skoro sve radim ispravno. Cigarete su mi muka velika, jer sam stvarno strastveni pusac. Ali nadam se da nikad nije kasno za promene u zivotu i nadam se da cu se uskoro javiti sa lepim vestima. U svakom slucaju prihvatam sve sugestije, hvala veliko!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 23:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2006, 17:24
MOZDA OVO POMOGNE U OBJASNJENJU PCOS I PITANJA VEZANIM ZA ISTI:

Pitanje 1:

navela sam vec neke detalje ali cu ih ponoviti zbog preglednosti)
evo ovako:
-26 godina, cesto menjam poslove i zbog toga se i dosta selim, sto i uslovljava moje posete ginekologu
-nisam nikad bila trudna
-OD 18. nisam imala ovakve probleme
-s 24, usled velikog stresa i mnogo posla, dosta sam promenila ishranu (belo brasno, mlecni proizvodi, slatkisi)
-svaki put doktorka, koja me leci otkako imam ove probleme, bi me prvo ubedjivala da sam trudna, pa bi me poslala na ultrazvuk pa prepisala endometril, zbog cista, a potom jeanine od kog sam 2 meseca videla sve zvezde,tj. stalno mi se vrtelo, povracalo...a posto sam bila u inostranstvu, ginekolog do kog sam tad dosla, me je ubedio da umisljam,ali sam posle drugog meseca terapije prekinula (s velikim olaksanjem,) a ciklus mi je ponovo izostao
-ubrzo sam se vratila kuci i ponovo oitsla kod moje lekarke koja mi ovaj put posle ultrazvuka i endometrila prepisuje logest koji mi uopste ne skodi i posle 4 meseca sam prestala da ga uzimam, jer skoro da i nemam seksualne odnose
-dva meseca posle toga ciklus je bio u redu, ali posle nekog vremena ponovo izostaje(u medjuvremenu sam ponovo promenila posao i podneblje, ovaj put je to bilo na bolje. i to mnogo)
-sada imam novu doktorku koja je za razliku od prethodne dosta razgovarala sa mnom, prepisala mi progesteron (lutestrol injekcije) 3 doze koje sam isprimala i sad cekam...pa cu opet na ultrazvuk

nadam se da nisam preterala a izostavila neke bitne detalje
hvala obgyn!!!

ODGOVOR:

Dakle, da zakljucimo...
26 godina prethodno zdrava Gravida 0 / niste bili trudni / se javlja ginekologu sa 1 godisnjom istorijom neredovnih / iregularnih / menstrualnih ciklusa.
Sve to prosle godine niste imali nikakvih ginekoloskih problema.

Niste nista rekli i svojoj medicinskoj istoriji, ali ajde da pretpostavimo da ste zdravi...kada ste rekli da ste se ugojili 12 kg, niste rekli koliko ste teski sada ?!, da li ste 72 ili 112 kg, sto je bitna razlika.

Da smo se vidjeli prije godinu dana, prije bilo kakve terapije, procesljali bismo vasu istoriju, izvagali vas, izmjerili krvni pritisak, skinuli od glave do pete u potrazi za necim sto mi zovemo stigmata of PCOS...tamne pruge, koje se nalaze izmedju butina, ispod pazuha i oko vrata...koje se zovu Acantosis nigricans, i dugo su se zene cetkale u nadi da se oprati tu ni odakle doslu 'prljavstinu', a u stvari to nije prljava koza, nego znak povisene rezistencije prema inzulinu ! pa pacijentinje koje imaju PCOS / 2/3 njih koje su gojazne imaju ovaj znak....slijedece...da li imaju akne, zatim izrazenu maljavost ? dlake po licu, vratu, oko bradavica, po ledjima ? sto je znak povisene koncentracije androgena, hormona koji je povisen u PCOS pacijenata...gojaznost je prisutna u 2/3 pacijenata sa PCOS ali 1/3 je potpuno fit ! mrsava.

Isto tako na pregledu se traga za promjena u velicini stitnjace, njenoj pokretljivosti, mogucim cvorovima...i gaktoreji, za svaki pregled dojke je potrebno dobiti odobrenje pacijenta i uz prisustvo sestre se pritisne bradavica u pokusaju da se istisne mlijecni sadrzaj...sto zovemo galatkorejom...koja je prisutna kod hiperprolaktinemije...

Dalje dolazi pregled abdomena, ginekoloski pregled, uzimanje briseva na Hlamidiju i Gonoreju koju radim rutinski kod svakog novog pacijenta i Papa nalaz.

Ako je na pregledu sve bilo u redu...potrebno je upitati prvo pacijentkinu sta je njen plan u buducnosti ? trudnoca ili nije zainteresovan za planiranje porodice sada, nego zeli da uredi cikluse.

Pretrage...lab...kompletna krvna slika, FSH, LH, TSH, prolaktin, i ultrazvuk...ako na tom ultrazvuku nema nikakvih znacajnih promjena, u smislu ovarijalnih cista...vecih od 3-4 cm, onda vise ne saljem pacijenta na pregled ultrazvuka !!! jer je nekorisno...ultrazvucni nalaz policisticnih jajnika je nekoristan !!! i ne sluzi kao dijagnosticki kriterijum godinama !
Dakle to ponavljanje UZ od strane vaseg ginekologa je samo nacin da se nepotrebno maltertirate i da nekom ko radi ultrazvuk punite pare, ili Vas ginekolog ne zna sta ce s Vama pa Vas salje na UZ tek da nesto odradi.

Ako su sve Vase hormonalne analize uredne / mada sumnjam da Vam je prolaktin zbog vaseg stresa bar malo povisen /...onda iako ste seksulano neaktivni trenutno dobro je znati za jednu poslovnu zenu koja putuje, kada ce dobiti menstruaciju, da je ne zadesi u avionu ili autu, kada mora da vozi 3oo km...

Komentar Vase dr-ke da su Vasi neredovni ciklusi uzrokovani nedostatkom progesterona, me sablaznjava, a izazivanje menstruacije progesteronom je potpuno neproduktivno i trenutno rjesenje amenoreje, ali ne i njenog uzroka...i nepotrebno i treba da primate injekcije Endometrila, pa zasto to ?
Kazem ako su Vam analize u redu, i nemate simptome i znake oboljenja koje sam navela, vjerovatno niti nemate dg PCOS nego anovulatorne cikluse, koji su uslovljeni hiperprolaktinemijom a ista stresom.

Jedna citateljka je rekla da nagle promjene u tjelesnoj masi mogu da dovedu do promjene regularnosti ciklusa sto je zaista istina...ako je Vas BMI u sferi iznad 25, onda je potrebno da imate regularne cikluse, zato sto visak masnog tkiva, pohranjuje estrogen, a ovaj dovodi do hiperestrogenemije, koja onda uzrokuje hiperplaziju endomtrijuma, koja ako dugo traje, moze da dovede nakon desetak godina do karcinoma endometrijuma, prema tome za Vas bi onda Mirena bila idealno rjesenje......ovo su samo nabacane ideje zasnovane na pretpostavkama o Vasoj medicinskoj istoriji.
Dakle sto tacnija i obimnija istorija...kvalitetniji savjet.
Puno pozdrava
ObGyn

PITANJE 2:

Imam 25 godina. Visoka 167 cm i teska 60 kg.
Nedavno su mi se ciklusi sa 28 dana poremetili na 35 i postali jako neredoviti. Recimo da je tako bilo zadnjih 5-6 mjeseci. Sve sam pripisivala to jakom stresu pod kojim sam uvijek. Otisla sam doktorici i pregledala me je ultrazvucno i potvrdila ovulaciju koja je bila oko 20 cd. Inace ovulacija mi je prije ovoga bila tacna na 13 cd. Rekla mi je kao da vidi malu cistu oko lijevoj jajnika, ali da je to najvjerovatnije zbog skore ovulacije koja je bila, kao i da imam puno fluida (ne znam kako se kaze na nasem). Za svaki slucaj uzela mi je krv i sada je javila koliko sam mogla skontati pocetak PCOS ali u granici normale i sta god to znacilo. Da me ne treba hitno vidjeti vec prvi slobodni termin sto je za 20 dana. nIsta mi niuje vise rekla, i ja se sada jako brinem. Prije godinu dana sam imala spontani pobacaj u 5 sedmici. Bila je prva trudnoca za koju su mi rekli da je sve u redu i da se desava u dosta slucajeva. Tada su mi ciklusi bili redovni i tu trudnocu nismo planirali. Ne planiramo jos ostati trudni, ali me jako plasi da ovo moze uticati na to i kako se lijeciti. Sta piti od cajeva, vitamina i sl.

Molim vas pomozite jer sam jako uplasena.

ODGOVOR:

Vi najvjerovatnije nemate PCOS..jedna cista na jajniku nije dijagnosticki kriterijum za PCOS kao sto nije niti ultrazvucna slika malih folikula...ako nemate povecanu maljavost, tamne mrlje na unutrasnjosti butina ili oko vrata ili ispod pazuha, neredovne menstruacije, masnu kozu, i problem infertiliteta...ne znam od kuda vasoj dr dg PCOS ???
I am surprised...
Puno pozdrava,
ObGyn

PITANJE 3:

Unapred se izvinjavam sto je moje pitanje dugacko, ali zelela sam da vam predstavim konkretnu situaciju, jer bi zelela da u skorije vreme imam potomstvo ako je to ikako moguce, i da se resim te uzasne maljavosti. Moja prijateljica mi je vas preporucila i zato vam se obracam sa potpunim poverenjem. Nadam se da cete mi odgovoriti, unapred zahvalna.

Imam 24god., vec godinama ginekolozi mi lece PCO2 (dijagnoza: Hirsutismus, Alopecia, Olyoamenorrhoea, PCOS; nalaz hormona: povecan LH u odnosu na FSH).
Prva terapija je bila Cycloproginova, a kasnije Diane 35/ sest meseci i poslednjih osam meseci Diane 35 + Androcur 10mg dnevno od 1-15 dana ciklusa.
Problem je u tome sto posle prekida svake terapije, dok traje pauza, situacija je uvek ista, totalni izostanak menstruacije, tj, menstruacija je redovna samo dok uzimam lekove. Najvise me zabrinjava sto posle terapije Androcurom, maljavost mi se opet povecala i naravno alopecia je opet uzasna a moj stari ginekolog vise ne radi i ovaj novi ne zeli da uzimam Androcur nego samo Diane. Uz duzno postovanje, saljem vam poslednji nalaz u nadi da cete mi malo pojasniti situaciju jer me ovaj problem muci godinama i iskreno nemam vise snage da se nosim sa raznim kozmetickim metodama koji ne resavaju problem maljavosti jer se ona konstantno siri. Moj novi ginekolog nije raspolozen da mi da bilo kakvo objasnjenje o nalazima, zato sam primorana da se obratim konkretno vama.
Izvestaj:
Menst. Ciklusi bili po tipu oligomenorrhoea, uzimala Diane 35 +Androcur.
Pod spekulima pojacana vag. Sekrecija, uzet VS i PA bris. Na gornjoj i donjoj usni postoji manja ectopia, na gornjoj oko 1cm i na donjoj oko 0.5cm, sa mestimicnim vezikulama(???)
Potrebno nakon PA i VS uraditi ili biopsiju grlica ili loop excisiu.
UZ nalaz: uterus u VF, endometrijum 3mm, desni i levi jajnik urednog izgleda po tipu policisticnih, ali zadovoljavajuce UZ slike nakon terapije Diane 35. Za sada pauza od Diane 35.
VS: IIIa grupa
PAP:II grupa, dosta L, ER, laksa aminonukleoza sa pojedinacnim mitozama

Koja vrsta tretmana se nudi ženama s PCOS-om koje pokušavaju zatrudneti i da li ja imam sanse da zatrudnim?
Takodje me zanima, u kakvoj je vezi inzulin sa ovim sindromom, jer meni nikada nisu radjene pretrage te vrste?
Da li se hirzutizam i alopecia lece?

ODGOVOR:

Draga Morana,

PCOS dijagnoza a postavlja se ako pacijentkinja ima 2 od 3 slijedece promjene:
1. oligo ili anovulaciju
2. hyperandrogenism ( klinicki ispoljena povecana koncentracija muskih spolnih hormona )
3. ultrazvucnu dijagnozu policisticnih jajnika = 12 ili vise folikula velicine izmedju 2-9 mm, na svakom jajniku i/ili volumen jajnika > od 10ml ).
( Konferencija u Roterdamu 2004 ).
2/3 pacijentinja je gojazno dok 1/3 nije, ali je dokazano da vise od 70% zena ima insulin resistency.

Hirzutizam predstavlja pojacanu dlakavost u predjelima koji su tipicni za muski tip dlakavosti kao sto je izmedju grudi, unutrasnje strane butina, ledja, oko bradavica, izmedju pupka i pubicnog predjela, licu, straznjici...a istovremeno opadanjem kose sa skalpa ( glave ).
Sve te promjene su posljedica efekta muskih spolnih hormona na folikul dlake. Masna koza i akne se veoma cesto srecu udruzene sa pojacanom dlakavoscu.

Osnovna dva izvora muskih spolnih hormona ( u daljem tekstu adrogena ) u zenskom organizmu jesu jajnici i nadbubrezne zlijezde. Nacesci uzroci hiperandrogenizma ( povecane koncentracije androgena ) kod zena jesu:
1. PolyCystic Ovarian Syndrome PCOS
2. tumori jajnika
3. tumori nadbubreznih zlijezda
4. Kongenitalna adrenalna hiperplazija sa pocetkom u odraslom dobu
5. Lijekovi tipa Danazol, Climacteron
6. Idiopatski hirzutizam koji se nalazi u asocijaciji sa redovnim ciklusima i normalnim nivoom serum androgena i srece se kod zena iz mediteranskog podneblja i istocnih dijelova Indije.

PCOS ima 3 lica kako se predstavlja pacijentima:
1. hiperandrogenizam sa hronicnom anovulacijom
2. hiperandrogenizma PCO sa ovulatornim ciklusima i
3. hronicna anovulacija i PCO bez klinickog hiperandrogenizma...

nadam se da me pratite do sada...

Kod uzimanja istorije pacijenta jako je vazno da se sazna da li je pojacana dlakavost nesto sto se pojavilo iznenada, razvilo za vrlo kratak perioid ili se javljala postepeno i pojacavala kako je vrijeme proticalo....isto tako za menstrualne cikluse...da li su bili regularni oduvijek ili su postali iregularni odjednom...ako se ispolji bilo koji oblik virilizacije ( kao sto je povecanje klitorisa, pojava dubokog glasa, defeminizacija...kao sto je smanjivanje dojki, pojava hipertrofije misicnog tkiva ) mora se iskljuciti postojanje tumora jajnika ili nadbubrezne zlijezde.
Kod Vas nije uradjen ultrazvuk bubrega, ali uvazavajuci vasu istoriju i postepeni pocetak problema nije neophodno da to uradite.
U principu testovi androgena se kod Vaseg toka problema smatraju nepotrebnim i nekorisnim kao i test na glukozu nataste i GCT ( glucose challange test ), jer ovi testovi ne moraju da potvrde inzulinsku rezistenciju....Andrea Dunaif, expert u ovoj oblasti je rekao da i zene koje nisu imale potvrdjenu insulinsku rezistenciju su dozivjele redukciju levela androgen levela kada su tretirani sa lijekovima tipa metformin !.

Jedino sto bi trebalo uraditi jeste 17-hidroksiprogesteron u prve dvije sedmice poslije menstruacije, da se iskljuci CAH (kong.adren.hiperplazija)
Vas nalaz ginekolskog UZ je uredan iako mi nije jasan komentar Vaseg ginekologa...
Citat:
Pod spekulima pojacana vag. Sekrecija, uzet VS i PA bris. Na gornjoj i donjoj usni postoji manja ectopia, na gornjoj oko 1cm i na donjoj oko 0.5cm, sa mestimicnim vezikulama(???) Potrebno nakon PA i VS uraditi ili biopsiju grlica ili loop excisiu.
ako postoji neka sumnjiva slika na grlicu onda se uradi kolposkopija a ne biopsija prije kolposkopije na normalan nalaz PAPA i VS.
Pojacana cervikalna sekrecija jeste zbog povecane koncentracije estrogena, sto je jedan od simptoma PCOS.

Drugo...
Citat:
UZ nalaz: uterus u VF, endometrijum 3mm, desni i levi jajnik urednog izgleda po tipu policisticnih, ali zadovoljavajuce UZ slike nakon terapije Diane 35. Za sada pauza od Diane 35.
...sta mu znaci zadovoljavajuca slika ??? i zasto pauza od Diane 35 ?...
Diane 35 sadrzi progestin i 2mg ciproteron acetata( sto je Androcur ).

Postoji nekoliko lijekova koji se koriste za lijecenje povisenih androgena:
1. spirinolakton 100mg, dnevno
2. ciproteron acetat 25 mg, jedan put dnevno prvih 10 dana dok koristite kontraceptivnu pilulu sa regulaciju menstruacije i sprecavanje endometrijalne hiperplazije.
3. Flutamide 250-500mg, 1x dnevno
4. Finasteride 5 mg dnevno...
5...nazalost depilacija, brijanje jesu metode koje primjenjuju mnoge pacijentkinje...ovdje savjetuju electrolysis, ali ja bih radije da predlozim lasersko odstranjivanje dlakavosti sa dlakavih podrucja...trajnije je i bezbolnije i nazalost skuplje.

Lijecenje pacijentinja sa PCOS i / ili hirzutizmom je uslovljeno njihovim planovima za potomstvo. Ukoliko planirate potomstvo onda morate da prestenete da trosite antiadrogene lijekove.

Obzirom da imate neredovne cikluse po tipu oligomenoreje, malo je vjerovatno da su Vam ciklusi ovulatorni, sto znaci da cete najverovatnije trebali indukciju ovulacije.

Prije nego pocnete indukciju, bilo bi dobro da probate regulisati vase cikluse Metforminom, koji je oralni dijabetik i koji se u dosadasnjim istrazivanjima pokazao vrlo efikasnim u tretiranju anovulatornih problema kod zena sa PCOS, gotovo jednako dejstvo kao Klomid. 50% zena koje su bile na Metforminu su imale redovne cikluse i ovulaciju...ovaj lijek kao i svaki ima neke nuspojave koje su uglavnom probavnog karaktera...npr. proljev, grcevi u stomaku, preznojavanje...ali bitno je poceti th samo sa 1 tabletom dnevno u toku od 2 nedjelje i kada Vam se organizma navikne na taj rezim povecati na 1 tbl ujutro a 1 uvece...u toku 2 nedjelje, a onda povecati na 3 tbl dnevno...

Ako dobro podnesete Metformin, nakon 3 mjeseca bi trebalo da se regulisu Vasi ciklusi i smanji produkcija androgena, a i Vasi ciklusi postanu redovni. Tada je potrebno uraditi test progestorona 24.dan Vaseg ciklusa da se vidi da li ovulirate....a ako ciklusi ostanu neredovni onda je potrebno ukljuciti klomid zajedno sa metforminom pocevsi od najmanje doze u prvom ciklusu 50mg, od 5-9 dana ciklusa i odrediti progesteron 24.dana...ako se potvrdi ovulacija super...ako ne onda je potrebno povecaati dozu klomida na 100mg...dakle...potrebna Vam je pomoc ginekologa koji se razumije u elemente asistirane reprodukcije...bar elementarno !...

Mozete da se upitate kako mi do opada kosa sa glave a raste svuda gdje ne treba ?...folikul dlake ima razlicite receptore ovisno o lokaciji i ti na glavi postanu 'preosjetljivi' na androgene i pocnu otpadati u ovakvom sindromu kao sto je PCOS i hirzutizam a ovi opet na drugim regijama nisu...i nastave da rastu...ali eto ima nade...i za kontrolu simptoma i za fertilitet.
Pozdrav,
Umoris se od ovog pisanja...laku noc i dobro zdravlje.
ObGyn

I CINI MI SE DA STE DOBILI ODGOVOR NA OVOM FORUMU, ZAR NE ?

http://www.doktor.co.yu/forum/viewtopic ... +31+godinu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2007, 23:07 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

POSTOVANA DOKTORKO "UNAMIA",

NE BIH VOLELA DA POMISLITE DA SAM I PREKO VASEG MISLJENJA TRAZILA MISLJENJE NEKOG DRUGOG LEKARA!!!

21.05. KAO POCETNIK POSLALA SAM POST NA VISE FORUMA I NESTRPLJIVO CEKALA ODGOVOR. ODGOVOR TJ. PODRSKU SAM VRLO BRZO DOBILA NA OVOM FORUMU, ALI TO VEROVATNO NIJE BILO DOVOLJNO DA MENE SMIRI. S OBZIROM DA MI SE UCINILO DA SE NA OVOM FORUMU VISE SRECU KOZMETOLOSKI I ESTETSKI PROBLEMI, I DA SAM TEK PO POSTAVLJENOM PITANJU POCELA DA CITAM VASE ODGOVORE, PONOVILA SAM MOJE PITANJE NA http://www.doktor.co.yu. VI STE MI ODMAH (01.07) ODGOVORILI, NA CEMU SAM VAM BESKRAJNO ZAHVALNA, JER VEOMA CENIM VAS RAD I VASE ZNANJE! Tek danas, kada sam procitala Vas odgovor na ovom forumu (i poslednju recenicu), shvatila sam da Vi odgovarate i ovde.

Poslednje analize:

(jun):3.d.c.

FSH 5.1 (3.5-12.5)
LH 5.9 (2.4-12.6)

PRL 8h - 1186
PRL 11h - 304.5
PRL 13h - 227.2 (ref.vr. 102-496)

GLUKOZA 5.3
2h POSLE JELA 5.9 (ref.vr.3.5-6)

(jul):

PRL 8h - 1195
PRL 11h - 312.6
PRL 14h - 211.1 (ref.vr. 127-637)

GLUKOZA 4.1
GLUKOZA 2h posle jela 5.3 (3.5-6)

Sta vi mislite, da li je potrebno da uradim MR? Da li su ovo vrednosti prolaktina koje treba leciti?
Da li je potrebno da radim test opterecenja glukozom i pored toga sto su ove vrednosti normalne (ako to uopste ima veze jedno sa drugim)? Nemojte mi zameriti, malo znam o svemu ovome, pa samo pokusavam da logicki razmisljam.
Da li je moguce da mi je postavljena dijagnoza PCOSy, a da je ustvari hiperprolaktinemija glavni uzrok svih problema tj. izostanjka ovulacije i neredovnih ciklusa?

Veliki pozdrav! Sve najbolje!

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2010, 01:49 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Sep 2010, 00:52
Molim za odgovor,upala sam u depresiju zbog svog problema. Patim od androgene alopecije i hirzutizma jos od puberteta,tj od 14 godine,sada imam 26.Policisticni jajnici su mi otkriveni u 19toj god.Pila sam Diane 35 od 21 do 25 god. U 25toj su mi otkrili insulinsku rezistenciju i uveli 2 puta dnevno metformin,a izbacili Diane35.Ovaj lek mi je osrednje pomagao za hirzutizam i androgenu alopeciju,nisam bila zadovoljna,ali s druge strane od kako ga ne pijem kosa mi strasno opada.Evo vec godinu dana od kako sam prestala i kosa i dalje strasno opada.Radila sam sve hormone dva puta u zadnjih godinu dana i sve je u redu.Svi muski polni hormoni za koje se ocekivalo da su poviseni su u granicama(testosteron,fri testosteron,androstendion,DHEAS,). Radjeni su sledeci hormoni 1og i 21 og dana ciklusa FSH,LH,E2,PRL,TESTOSTERON,FREE TESTOSTERON,DHEASO4,SHBG,17OHprogesteron,progesteron,androstendion.Sve ovo je bilo u redu osim odnosa LH i FSH koji je bio 3,1.Ultrazvucno su jajnici ok.Takodje su radjeni hormoni stitne zlezde i oni su ok.Kao i kortizol.A meni kosa i dalje opada ko luda a maljavost sve veca i veca.Na kraju mi je doktorka rekla da su mi receptori u kozi preosetljivi na normalnu kolicinu androgena.Spironolakton nisam mogla da podnesem.Onda mi je dala Proskar 5mg dnevno i nista mi nije obrazlozila.Ja sam kopala po netu o tom leku i nasla da on ima mnogo nezeljenih dejstava,npr moze da poremeti rad stitne zlezde,da izazove tesku depresiju(ionako sam vec sklona depresiji),umor,malaksalost,da dovede do jos jaceg gubitka kose itd.takodje pise i da kod zena ne deluje na opadanje kose?Da li je to istina?Onda sam odlucila da ga ne pijem.Ali nista nisam resila.Ne znam sta da radim,da li da pijem Proskar,ili da se vratim na Diane?Ili postoji jos neki lek?bolujem od depresije ,a ovo opadanje kose mi je pogorsava jos 100 puta.MOLIM VAS ZA POMOC

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]