banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 17:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Kako očuvati vid
PostPoslato: 09 Apr 2007, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Gledanje u monitor računara veliko je opterećenje za oči, zato postoje metode za očuvanje zdravlja organa čula vida
Čak 60 do 90 odsto ljudi koji koriste kompjuter pati od nekog oblika naprezanja očiju, što može dovesti do pogoršanja vida, kočenja vrata i ramena, gojaznosti i glavobolja - kaže Martin Susman, predstavnik Instituta za bolji vid u Kembridžu. Za vreme rada na računaru disanje postane plitkije, što dovodi do nakupljanja mlečne kiseline u telu i smanjuje vidno polje zbog prevelike fokusiranosti na ekran. Kompjuteri su neizbežan deo svakodnevice, pa je dobro da se zna kako uz neke jednostavne metode možete da sačuvate vid i zdravlje svojih očiju:

1 Pravilno postavite monitor, koji bi trebalo da bude 45 do 60 centimetara udaljen od očiju. Važno je da sedite pravo, a obratite pažnju i na zglobove, koji bi trebao da se nalazi iznad lakta. Kolena treba da budu u ravni nižoj od bokova, a stopala na podu.

2 Koristite prigušenije osvetljenje. Ekran emituje svetlost, pa bi zbog toga svetlo u sobi trebalo da bude slabije. Namestite monitor da bude u liniji sa svetlom, a za čitanje i slične poslove koristite stonu lampu.

3 Smanjite sunčevu refleksiju tako što ćete ekran da okrenete od prozora ili da sprečite reflektovanje pomoću roletna, žaluzina ili zavesa.

4 Svakih sat vremena napravite petominutnu pauzu. Protegnite se, udahnite duboko nekoliko puta, prošetajte, popijte vode i probajte da se opustite.

5 Povremeno skrenite pogled s ekrana. Kad biste morali duže vreme da držite ruku ispred sebe, mnogo bi vam bilo lakše kada biste je svakih nekoliko sekundi spustili. Isto važi i za oči. Dakle, povremeno skinite pogled s ekrana i pogledajte u daljinu. Fokusirajući se na neki udaljeni objekat istežete očne mišiće, što je odlična vežba. Ako se nalazite u malom prostoru ili onom bez prozora, možete da gledate u ogledalo, što ima isti učinak kao da gledate u daljinu.

6 Trepćite što češće. U prostorijama s kompjuterima vazduh je vrlo suv, pa morate da pazite na vlažnost očiju. To ćete najlakše postići ako trepćete što češće.

7 Sedite tačno ispred računara. Ukoliko ste više na levoj ili na desnoj strani, bezrazložno ćete izlagati oči i vratne mišiće dodatnom naporu.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2007, 21:44 
Hvala...ovo mi je trebalo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2007, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Ja sam zakasnio,vec nosim naocale

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2007, 22:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Gdje si bio ranije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2007, 23:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Kupite naocale sa EMI slojem, i ne brinite se nista... Najpovoljnija stakla su u optickoj radnji na Hanistu (60 KM par), dok su okolo znatno skuplja, cak 100 KM par u vg-5... (isti je kvalitet, ali razlicite cijene, derikoze proklete!).
Inace, naocale bi trebale imati i EMI i AR sloj, emi sloj sitit od elektromagnetskog zracenja, dok ar sloj (anti-reflex) odbija sav visak svjetlosti, inace se dodaje u razne naocale jer onda npr vozaca ne moze zabljesnuti nista.

Poslednji put menjao Rakun_Slavko dana 09 Apr 2007, 23:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2007, 23:28 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ja nastojim da se drzim vecine ovih pravila, nekako instiktivno, jos od ranije. Pored sebe imam lampu koja je okrenuta ka monitoru i uvijek navece ukljucena, dok je glavno svjetlo ugaseno. Monitor je, naravno okrenut, od prozora, udaljen nekih 60cm od ociju. Skretanje ociju sa monitora je neminovno, jer se stalno pojavi nesto sto bar na tren zaokupi paznju van monitora. Na treptanje ne mogu ucitati. :)
Jedino se, nazalost, ne mogu pridrzavati ovog pravila:
SIJUKS je napisao:
Važno je da sedite pravo, a obratite pažnju i na zglobove, koji bi trebao da se nalazi iznad lakta. Kolena treba da budu u ravni nižoj od bokova, a stopala na podu.

Uvijek sam u nekom desetom polozaju na stolici, nikad ravno okrenut ka monitoru. Noge su, ili podignute sa strane, ili je jedna na stolici i nikad ne sjedim pravo na stolici, a to nije dobro za kicmu. Pokusavam pravilno da sjedim, ali cim malo skrenem misli, vrati se na onu "defaultnu" opciju. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2007, 23:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

da, negdje sam nasao na pooooveliku raspravu o ovoj temi, neki strani forum, koliko se sjecam i par strucnih lica se ukljucilo u nju, uglavnom, gledanje televizora i pc monitora u mraku NE OSTECUJE VID ali brze zamori ocni misic i zjenicu jer su vrlo brze i ceste promjene intenziteta osvijetljenja.
Takodje, javljali su se ljudi koji koriste katodne monitore po 20-30 godina bez dodatnih zastita u vidu filtera ili EMI/AR naocala, i jos uvijek imaju savrsen vid. Ukljucio si i neki elektrotehnicki strucnjak, te je pojasnio zbog cega danasnji monitori imaju mnooogo puta manje zracenje od televizora koji su se pravili prije par decenija, i sada je to zracenje skoro pa zanemarivo (a ako vam je bas trip, kupite tft ili lcd i mirna Bosna!).
Takodje, za sve koji ne znaju, refresh rate na katodnim monitorima MORA BITI BAREM 75 herca, 85 je optimalno, jer sve preko 85 skracuje zivot vaseg ekrana, a kazu da nema razlike izmedju 85/100/120 jer oko preko 85 vec ne reaguje, tj ne moze da uhvati nista, sto ce reci da mu sve preko 75 hz ne skodi!

Dakle, danasnji katodni ("obicni") monitori imaju daleko manje zracenje od starih monitora i televizora, ali ga ipak imaju, jer se slika dobija tako sto elektroni ispaljeni iz katodne cijevi pogadjaju foto osjetljivu plocu. Istina tu se nalazi zastitno staklo izmedju ploce i ociju! Kakogod, CRT monitori su jos uvijek neprevazidjeni glede geometrije slike, ali svim obicnim korisnicima, kojima ne treba perfektna geometrija, bih svakako preporucio da si nabave tft ili lcd monitore, jer kod ovih ne postoji zracenje, u principu, to je jako slicno kao da gledate u vitraz... Eh, i dalje ostaje ovo za drzanje tijela :(

Poslednji put menjao Rakun_Slavko dana 10 Apr 2007, 00:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 00:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Za ove frekvencije koliko sam ja čitao 85 Hz je minimum, a više je bolje. I više frekvencije ne djeluju nepovoljno na monitor, ako on može da ih podrži. Skuplji i profesionalni monitori podržavaju veće frekvencije, dok ovi koje sam ja imao su mogli maksimalno tih 85 Hz i to samo na optimalnoj rezoluciji (1024x768 na 17" monitoru), dok na većima frekvencija pada na 60 Hz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 00:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Za ove frekvencije koliko sam ja čitao 85 Hz je minimum, a više je bolje. I više frekvencije ne djeluju nepovoljno na monitor, ako on može da ih podrži. Skuplji i profesionalni monitori podržavaju veće frekvencije, dok ovi koje sam ja imao su mogli maksimalno tih 85 Hz i to samo na optimalnoj rezoluciji (1024x768 na 17" monitoru), dok na većima frekvencija pada na 60 Hz.

Raspitao sam se kod gurua na benchmark.co.yu i oni tvrde da je sve preko 85 stetno za monitor, a na drugim izvorima sam naisao da je za oko svejedno da li je 85 ili 200.
Bas sam sada probao, prebacio sam sa 85 na 120 refresh rate, gledao u cisto bijelu podlogu (na njoj se najlakse uoce promjene), i apsolutno je jednako, barem na ovom monitoru!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 22:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
monstrum je napisao:
Kupite naocale sa EMI slojem, i ne brinite se nista... Najpovoljnija stakla su u optickoj radnji na Hanistu (60 KM par), dok su okolo znatno skuplja, cak 100 KM par u vg-5... (isti je kvalitet, ali razlicite cijene, derikoze proklete!).
Inace, naocale bi trebale imati i EMI i AR sloj, emi sloj sitit od elektromagnetskog zracenja, dok ar sloj (anti-reflex) odbija sav visak svjetlosti, inace se dodaje u razne naocale jer onda npr vozaca ne moze zabljesnuti nista.

Mislim da ja imam ta stakla... Antirefleksivna? I meni zasuze oči na suncu tako da je džaba - opet sam morala kupit sunčane... Ne znam koliko pomažu za gledanje u komp. Evo, baš sam danas bila kod očnog i ostala mi je ista dioptrija kao prije godinu dana... 8) Izgleda da neće više rasti (dum spiro, spero).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 22:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2006, 14:27
Meni je svojevremeno Dr Miskin ispricao pricu da dioptrija iskljucivo zavisi od genetskih faktora i kao svako je "programiran" na odredjenu dioptriju.Malo mi je ta prica bila nebulozna jer sam citav zivot slusao da se vid moze "pokvariti" na ovaj ili onaj nacin pa i sad sam skeptican kad je Dr-ova prica u pitanju,mada sigurno je da genetika itekako utice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 01:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I ja idem kod njega. Genetika možda djelimično utiče, al u mojoj porodici ja jedina nosim cvike tako da sam ja ipak pokvarila vid. Poslije 25. planiram laserom ispravljati vid kad se završi rast dioptrije. Doktor mi je rekao da onda do 40-ih godina mogu očuvati dobar vid, odnosno do pojave plusa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 09:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
I ja idem kod njega. Genetika možda djelimično utiče, al u mojoj porodici ja jedina nosim cvike tako da sam ja ipak pokvarila vid. Poslije 25. planiram laserom ispravljati vid kad se završi rast dioptrije. Doktor mi je rekao da onda do 40-ih godina mogu očuvati dobar vid, odnosno do pojave plusa.

Moj ujak nosi naocale, ujna takodje, i oba njihova djeteta. A imaju LCD monitore. Nije genetika? Kod mene katodni monitor i tv vec 8 godina svaki dan, ni ja ni sestra ne nosim naocale, a starci su tek sada kad su 50-u pregurali poceli nositi naocale.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 09:23 
Citiraj:
Kod mene katodni monitor i tv vec 8 godina svaki dan, ni ja ni sestra ne nosim naocale, a starci su tek sada kad su 50-u pregurali poceli nositi naocale.

I kod mene ista situacija....samo kod mene katodni monitor od 96-te

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 10:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nažalost, imala sam prečih stvari od lcd-a i tek sad ga kupujem.. :oops: Možda mi ne bi bila ovakva dioptrija. Kod tebe je poseban slučaj, većina ljudi oćoravi od običnog monitora...
Dobro, naveo si primjer njih četvoro, al kod mene apsolutno niko ne nosi cvike, čak ni dalja rodbina. Ja sam sigurno pokvarila od čitanja na slabom svjetlu. To užasno oštećuje vid.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
Nažalost, imala sam prečih stvari od lcd-a i tek sad ga kupujem.. :oops: Možda mi ne bi bila ovakva dioptrija. Kod tebe je poseban slučaj, većina ljudi oćoravi od običnog monitora...
Dobro, naveo si primjer njih četvoro, al kod mene apsolutno niko ne nosi cvike, čak ni dalja rodbina. Ja sam sigurno pokvarila od čitanja na slabom svjetlu. To užasno oštećuje vid.

Eh, ljudi prave veliku gresku kod crt monitora jer ne obracaju paznju na refresh rate, i kod velikog broja ljudi sam nalazio refresh na 60 hz! Ja to prepoznam cim pogledam u monitor, a ukoliko pola sata gledam na tom RR, oci me zabole, a i glava ako nastavim. Cak mi i 75 Hz pomalo, smeta, tek na 85 se osjecam normalno. Svakako podrzavam LCD monitore, manje trose struje, ne zagrijavaju okolinu, cak i ako kazemo da crt monitori ne ostecuju vid, ipak te malo ozrace, pa je to velika prednos lcd-a, barem si siguran da nema zracenja, ne moras misliti koliko ga ima i da li je stetno!

Eh, sada cibox (francuski proizvodjac) nudi lcd 17 icna monitore sa atraktivnim dizajnom i solidnim osvjetljenjem/kontrastom/odzivom/ za 350 KM, a ja sam svoj prvi 15-incni katodas platio isto toliko 99-e :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 11:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da ovaj moj monitor ima refresh rate namješten na 100. Al nisam sigurna. Što se lcd-a tiče, iako ovo nije topic za to, opet mi ostaje opcija da ga donesem iz Cro. Tako je najjeftinije. Rado bih kupila 19", al vidjećemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 11:28 
Neki lik iz jelaha prodaje polovne lcd monitore iz njemacke...17 " kosta 150-200 KM...kada mi stari bude ishao opet na put obavezno kupujem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Kupiš LCD monitor

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Vrsta monitora nema veze sa nastankom miopije (kratkovidosti). Glavni krivac je udaljenost posmatranog predmeta od ociju, sto je manja udaljenost posmatranog predmeta od oka to je zamaranje oka vece. Znaci idealno bi bilo da se posmatrani predmet nalazi u beskonacnosti (udaljen vise od 6 metara od oka) tada je cilijarni misic opusten i nema teorije da nastane izduzenje ocne jabucice (osim ako nije genetski predodredjeno). Pri citanju ili gledanju objekata koji su blizi od 6 metara oko mora da prilagodjava oblik sociva pomocu cilijarnog misica (akomodacija) da bi se na mreznjaci dobila ostra slika posmatranog predmeta. Ako se oko dovoljno ne odmori dolazi do spazma cilijarnog misica, i vremenom do izduzenja ocne jabucice sto uzrokuje zamucenje vida pri pogledu u daljinu....
Rjesenje: redovno odmaranje ociju i nista drugo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]