banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 18:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jan 2007, 15:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
U Francuskoj je obavljena još jedna, druga po redu, transplantacija lica na pacijentu koji je patio od facijalne deformacije.

Intervencija je obavljena u najvećoj diskreciji u nedelju, 21. januara, u univerzitetskom bolničkom centru "Anri-Mondor" u pariskom predgradju Kretej, javile su agencije.

Operaciju delimične transplantacije lica obavio je tim profesora Lorena Lantjerija iz univerzitetskog bolničkog centra "Anri-Mondor" u Kreteju. Operacija je trajala petnaest sati.

Pacijent star 27 godina pati od Reklinghauzenove bolesti, genetske upale koja izmedju ostalog uzrokuje deformitete na licu. Tim profesora Lantjerija izvršio je transplantaciju trougla nos-usta-brada i delova obraza.

Jedan drugi tim francuskih lekara na čelu sa profesorima Bernarom Devošelom iz univerzitetskog bolničkog centra u Amijenu i Žan-Mišelom Dibernarom iz bolnice "Eduar Erio" u Lionu, 27. novembra 2005. godine obavili su prvu delimičnu transplantaciju lica na svetu.

Njihovoj pacijentkinji, Izabeli Dinoar, čije je lice bilo unakaženo nakon što ju je napao njen pas, presadjeni su nos, usta i brada uzeti sa mlade preminule žene.

Nekoliko meseci kasnije u delimičnoj transplantaciji lica oprobali su se i kineski hirurzi. Oni su operisali lovca kome je lice u napadu unakazio medved.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2007, 19:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Bljak.... Stavila je lice mrtve žene.... Sad će nam sigurno i Karadžić ovo isprobati... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2007, 19:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Lisa_Simpson - jesi ti ikad vidjela extremne deformacije lica?? Takve deformacije sa kojima covjek moze tesko da zivi iole normalnim zivotom?? Zasto "bljak"?? Drugo...pobogu...pa i srce nije iz zivog covjek (kod transplatacija)....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 01:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Da, ali lice... Bilo mi je užasno za čudi kad se presadi i ruka mrtve osobe... :o Uglavnom, znam da je ljudima to jedini izlaz, al meni se to gadi na samu pomisao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 14:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Dec 2006, 20:12
Uf,koji ludi svijet!
Odvratno do bola!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 21:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Lisa_Simpson je napisao:
Sad će nam sigurno i Karadžić ovo isprobati... :lol:

:lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2007, 17:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Lisa_Simpson je napisao:
Da, ali lice... Bilo mi je užasno za čudi kad se presadi i ruka mrtve osobe... :o Uglavnom, znam da je ljudima to jedini izlaz, al meni se to gadi na samu pomisao...

Pa jeste tebi užasno, ili meni, ili nekome ko ovako bezbrižno sjedi i čita o tome... ali probaj zamisliti šta je ta operacija značila ovoj ženi. Uostalom gdje je razlika između presađivanja komada kože ili nekog drugog organa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2007, 17:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
Ne znam cemu toliko gadjenje, to je nekim ljudima prilika za povratak u normalan zivot....podrzavam 100%

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2007, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Lisa_Simpson je napisao:
Bljak.... Stavila je lice mrtve žene.... Sad će nam sigurno i Karadžić ovo isprobati... :lol:

Ako vec nije

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2007, 10:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Procedura koja se navodi, ne znaci da ce operisana osoba u potpunosti dobiti novi lik i izgled osobe donora, jer se radi o pojedinim dijelovima lica, ali treba znati da zena koja je primila te organe ima drugaciju osnovu (kosti, misici...) i vjerujem da ne moze imati identican izgled kao osoba donor. Tesko moguce.

To sto je sa kadavera(lesa), nekima jeste gadljivo, ali sta bismo , neko presadi srce, niz drugih organa i kad je neko u toj fazi oboljenja, on to ne smatra gadosti, vec cinjenicom koja mu produzava zivot. Tako i ova zena, vjerovatno "bez pola lica" ili s aoziljcima na licu, sa ovakvom operacijom je dobila "novi zivot".
A postoji i genetski inzinjering, igra genima, uzgoj vjestackih celija, koji ce jednog dana postati vjerujem zamjena za transplante. MAda , pitam se, hoce li nas to dovesti na dobar i humani put?!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]