banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2002, 17:44 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 20 Jan 2002, 01:00
Kao sto se vec zna droga je najgori neprijatelj...roditelja naravno, a kako vi gledate na taj porok, ili pak vrlinu???

Don't drink and drive take weed and flyyyy

:smile:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2002, 08:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Nov 2001, 01:00
Droga je Zvezebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2002, 10:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Mar 2002, 01:00
Preporucujem da procitate knjigu :

Mi dijeca sa Kolodvora Zoo

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2002, 11:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Mar 2002, 01:00
Kako prepoznati narkomana pocetnika?

Sukobljava se i u skoli i u roditeljskom domu, naglo prekida prijateljstva, razdrazljiv je i silovit, da bi zacas postao bezvoljan i ravnodušan. Cesto i precesto izbiva iz kuce, osobito nocu. Znakovi "prepoznavanja" su i prekomjerno znojenje, drhtanje ruku, "naježena" koža, suha usta, suzne oci, upaljeni rubovi usana, nerazgovjetan govor, stalni umor i pospanost. Zjenice su prekomjerno proširene ili sužene (ovisno o vrsti droge), pa narkoman nosi suncane naocale, jer mu smeta svjetlost. I jaka i opetovana glavobolja i vrtoglavica mogu biti mogucim znakovima u "pocetnika".

Kako prepoznati kronicnog narkomana?

Moguca obilježja mogu biti zapušten i neuredan izgled, te smanjena radna sposobnost. To može biti i posvemašnja ravnodušnost za zbivanja u okolišu. Druženje s "provjerenim" narkomanima još je jedan od razloga za uzbunu. "Kronicar" i usred ljeta nosi košulje dugih rukava da prikrije ubodna mjesta koja su cesto i zagnojena. "Živ nocu, pospan danju" - i to je još jedno od obilježja. U "kronicnu sliku", uklapa se i sklonost kradjama, provalama, pa i pljackama, jer, ne zaboravimo, droga je skup i smrtonosan "sport".

OVO JE SAMO MALI DIO ALI BUDUCE MAME I SADASNJE AKO VAM DIJETE I KORISTI NESTO RECITE MU O LOSIM STRANAMA NEMOJTE RECI "NE" IZGUBICE TE GA.

Sta vi mislite ?

"NE UZIMAJ"-------INTERESOVANJE
"POSTAJES OVISAN 1 PUT" ------LAZ
"OBJASNI POSLJEDICE NA FIN NACIN"------50% POMAZE

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2002, 14:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Serbian_Blonde, kad si se vec potrudila, i ja cu da kazem " par rijeci" na ovu temu.

Kad bih svoje ponasanje uporedio sa ovim sto si ti napisala, rekao bih da se ja nalazim negdje izmedju narkomana-pocetnika i hronicnog narkomana. Imam osobine i jednih i drugih. Mislim da je tvoja podjela ok, donekle.

Prvi kontakt sa drogom sam imao sa nekih 15-tak godina, bas u vrijeme kada sam procitao "Mi djeca sa kolodvora Zoo". Marihuana je bila u pitanju. Ni ona nije bezazlena stvar. Vrlo cesto je priprema, odskocna daska za svijet teskih droga... Heroin sam prvi put probao sa 19 godina. Sada imam 23. Uzeo sam ga na nos. Znas, pravi narkomani smatraju da je "snifanje" tracenje heroina. Propustiti flash koji dozivis u prvih 5 minuta nakon sto se "shutnes" je bas glupo po njima. Mislim da nije glupo i uvijek uzimam heroin inhaliranjem. "Radim" se po nosu. Nisam fizicki ovisan. Kombinujem heroin sa speedom i trodonima. Uzimam naizmjenicno jedno pa drugo pa trece svakih 10-tak dana. Znam i po 15 dana da budem cist. Ok sam tada. Ne bih o depresijama, malaksalosti, znojenju, jebenoj nervozi...

Druzim se non-stop sa narkomanima. Vecina su na igli, tacnije gotovo svi. Gotovo svi su i stariji od mene. Imaju otprilike oko 26 - 28 godina. Bivsi studenti, sve redom. Propali studenti. Neradnici. Paraziti. Bolest drustva. Tako barem kazu za njih... Samo, ne bih bas rekao da su glupi. O, ne. Vecina su natprosjecno inteligentni. Sjebala bi se kad bi pricala sa njima. Za neke, na prvi pogled, ne bi ni primijetila da se drogiraju. Ne bi ni na drugi, vjerujem... Vole da pricaju o drogi. Normalno, jer je droga njihova opsesija. Centralna stvar oko koje se vrti njihov zivot. Ono od cega zive. Ono za sta zive. Ono sto ih ubija. Muci. Cini srecnim. Ubija... Svi redom puse travu. Ponudi ih travom i nece te odbiti. Pricace sa tobom uz dzoint. Savjetovace te. Reci ce ti - " Trava je ok. Trava je zezanje. Ali, heroin nije zezanje. Heroin je kurva. Nemoj nikad da se radis smedjim. Nemoj, molim te. Hajde, obecaj mi da neces !! - otprilike tako. Ti ces im, naravno obecati... Sutra ce te nazvati na telefon. - " Ej, slusaj, imam neku semu. U pitanju je hors, prvoklasan. Odlican je jarane. Samo, problem je to sto tip samo daje pakovanja od 30 maraka. Hoces li da uzmemo popola, ja i ti ?...

Jedan tip se zove Gagi. Studira psihologiju. Ostala mu jos samo 2 ispita. Vec nekoliko godina su mu ostala jos samo 2 ispita. Strahno pametan momak. Odlicno se poznajemo vec godinama. Pisao je clanke za studentske novine ciji sam ja bio urednik. Na igli je vec 2 godine. I duze. 3 godine. Vrijeme bas brzlo prolazi. U maju se 'overdozirao". Jedva ga spasili. Bio je i klinicki mrtav. To ga je potreslo. Odlucio je da se skine. Uspio je. Stanislava, njegova djevojka, mu je pomogla u tome. Bila je uz njega kad bu je bilo najteze. A bilo mu je najteze prva 3 dana kada je progutao 120 trodona. Premalo. Ali, kriza je prosla i vratio se u svijet obicnih smrtnika. Morao je da uci zivot normalnog covjeka jer ga je bio skoro sasvim zaboravio za 2 godine. Odvikao se od toga. Cudan osjecaj, pricao je. I bilo mu je zanimljivo ispocetka. Bilo mu je ponekad i dobro. Ali... "Jebiga, pa ja sam pobjegao iz jebene svakodnevice, jarane. Pobjegao sam jer mi se nije svidjala. Ali, alternativa je bila jos gora. Alternativa je pakao. Posljednji krug pakla, svijet droge... Pobjegao sam iz toga. Vratio sam se nazad, u svakodnevicu. Ona je ista onakva kakvu sam je ostavio. Ne svidja mi se, takva kakva jeste. Nemam rjesenje. Ne znam sta da radim. Sta i kako dalje ?? Necu izdrzati..." - tako nesto mi je Gagi pricao jednom prilikom.

Bio je u pravu. Ima vec vise od 2 mjeseca kako je ponovo na igli. Ponovo nakacen, dekintiran i sjeban.

Kod Gagija, mene i jos mnogih ljudi koje smatram drugovima, droga je stvar izbora. jebenog izbora. Nije igra, nije zajebancija. A niko bolje od nas ne zna kakve su posljedice. Tu preventiva ne pomaze kad izaberes drogu. Kad zelis drogu. jebiga. Narkomani po izboru... Nema pomoci takvim zato sto oni pomoc u startu odbijaju. Nema ni povratka. Narkoman po izboru te ne moze uciniti srecnim. Jedino sto moze uciniti jeste da te povuce za sobom. Pravo na dno. Rekao sam to Stanislavi. Rekao sam joj i da se skloni. Nije me poslusala. To je ljubav, valjda. Pati za njim. Pati zbog njega...

Postoje klinci i klinceze koji drogu dozivljavaju kao igru. Zajebanciju i tako to. Kao ovaj Qum koji je zapoceo temu. Drogu probaju na partiju i svidi im se. Probaju je ponovo na koncertu. Pa bez koncerta na obicnom izlasku. Pa ih nervira nervoza. Uzmu ekse da ne budu nervozni. Da budu kul. Da budu zajebani. Opusteni... Samo, ekseri su gadna droga. Brzo raste prag zavisnosti. Umjesto jednog uzmes saku. Saka eksera te radi kao jedan na pocetku. Ali nikad kao prvi put. Heroin probaju iz gluposti. Ili iz zelje za novim. Radoznalosti. Ili gladi jer ih nijedna droga vise ne radi kako bi oni zeljeli. Flash im se svidi. Naredni flash nije dobar kao prvi. Ali nema veze. Smedja kurva struji njihovim venama...

Njima se moze pomoci. Njihov problem je jednostavan. Slaba volja. Nisu u stanju sebi da kzu dosta je. Necu vise. Ovo vise nije igra. Nije dobra zajebancija. Nije kul. Ja nisam kul... Narkomani koji su to postali iz gluposti. Iz nehata. Narkomani iz nehata...

Tako ja, Serbian_Blonde dijelim narkomane. Na Narkomane po izboru i narkomane iz nehata. Prvim se ne moze pomoci. Drugim moze. Kako ? Argentina otprilike zna kako. To joj je, jebiga, posao koliko sam shvatio. Preventiva je vazna kod njih. Dobro drustvo, takodje. I harmonija u porodici. Poznavanje posljedica. Upucenost u stanje stvari. Stvaranje osjecaja gadjenja prema drogi i onim koji je koristi. Onako kako to osjeca Ventilator. Ona je bas dobro zasticena. Dobar primjer. Postoji jos nesto - Splet slucajnih okolnosti pozitivnog ishoda. Sreca...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2002, 17:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Hari Haler: zaista iskren post, nadam se da ce nekima otvoriti oci i da ces i ti sam pokusati da skontas i kazes sebi odlucnoo neke stvari , jer vidim da imas i trezvenih misli, samo ih upotrijebi i ucini nesto za sebe !!! :-?

Takodje, slusam vrlo cesto utiske jedne moje jako bliske osobe, koja je u svakodnevnom kontaktu kao farmaceut , sa narkomanima, koje dozivljava kao pacijente, jer oni i jesu bolesni ljudi.
Vec mnogo ih je upoznala, jer BL i nije tako velik grad, pozdravljaju je na ulici...
Od velikog broja svih njih, ona poznaje samo jednog od njih koji se potpuno uspio skinuti sa igle, ali postpuno.
Sve je pocelo preko obicnog dzointa, trodona,horsa pa do kokaina je sve to islo.
Danas je samo na jednoj tableti trodona dnevno, mada nekad i to preskoci ali to se smatra uspjesno izlijecenim! :-?

JA sam se svojim ocima uvjerila dosta puta, i odmah uspjeha da ih prepoznam po izgledu, pokretima,nastupu,onda prvo traze insulinski pribor, svo pod izgovorom da kupuju bolesnoj baki, sestri, strini ili tetki, i po obicaju,kaooo ne znaju kako se upotrebljava, vec se prave naivni.
Insulinski pribor kosta 30 feninga, a dosta njih nema ni toliko da plati, onda skontajte koja je to kataklizma, mozga, duse , tijela i zivota! :evil:
Ali prodaja togaa nije zabranjena, prema tome, mogu da kupuju, nazalost!

Trodon -zabranjena slobodna prodaja, no vecina njih vec ima neku shtelu, preko nekog u bolnici koji pisu recepte i tako dolaze do toga.
Cula sam da je doza od 10 trodona ta neka doza koja je dovoljna zataj neki "super osjecaj", halucinacije i sl.

A sto se tice ovih klinaca sto je pricao Hari, mislim da je sve to pitanje nezrelosti, loseg odgoja, loseg drustva i sl.
Bas tako preko trave na 'ex' ili 'exere' pa ond a sta sve ne...
Ali vidim da oni ne shvataju kuda ih to vodi! :evil:

Meni samo jedno nije jasno...
Kako osoba koja npr pocinje da uzima drogu, ne pokusa da sama sebi popravi raspolozenje, izbori se da promijeni nesto ane kukavicki se preda da ga vodi neka hemijska supstanca? To je kukavicki, dozvoliti da ti ta supstanca blokira receptore, blokira sinapse, i ne dozvoljava da sma krojis svoje sinapse, sam razmisljas, to je po meni kukavicki i tragicno ! :o :o :o

Kakv je to tako super osjecaj koji ti odagna sve muke?

Ja ne znam koliko god da sam neraspolozena, isfurana nikad ne bih pomislila na to, radije bi kupila sebi boxersku vrecu pa udarala u nju, kao redovnu dnevnu dozu :))) (dvije muhe jednim udarcem-fiz. kondicija i izbacis svu negativnu energiju!), porazbijala posudje ili nesto slicno :)) nego sama sebe napravila psihickim i fizickim bogaljem, unistila sav svoj zivot, nikad!
Ti ljudi ne vole sebe, niti one oko sebe, to je jako sebicno po meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2002, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hari...necu ti reci sta valja a sta ne... Nisi klinja da ti ja nesto tu solim pamet. Inteligentan si decko...
Moj ti je savet da pokusas da se otrgnes. Pokusaj bilo sta...neki hobi, nesto sto bi te zanimalo... Znam da je to najlakse reci ali ako mozes po 15 dana da budes cist... probaj svaki put malo vise... Zbog tebe...

Toliko. Pozdrav...

M.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2002, 20:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Rosy je napisao:
Insulinski pribor kosta 30 feninga, a dosta njih nema ni toliko da plati, onda skontajte koja je to kataklizma, mozga, duse , tijela i zivota! :evil:
Ali prodaja togaa nije zabranjena, prema tome, mogu da kupuju, nazalost!

Zasto Rosy kazes na zalost. Ja mislim da bi flash-box (insulinski pribor) trebao apsolutno gratis da se daje svim narkomanima.....i to je dio preventive ako se mene pita.........smanjuje drasticno broj patologija kao recimo hepatitis, koji se u zadnje vrjeme sve vise siri. U Svici flash-box kosta 2 CHF, medjutim ako osoba nema para dobija ga gratis. Rjetko mi se desilo da neko dodje bas bez para (dok sam radila na hitnoj pomoci), nekad su imali franak, nekad dva, nekad ni centa ali zato niko nije ostao bez pribora. Cak i vise, u njemackom djelu svice postoje mjesta gdje dobijas novi pribor apsolutno gratis pod uslovom da doneses starog. Represija, to jest zabrana opet kazem ne dovodi do rezultata po mom misljenju. I ne vidim zasto treba uopste pitati osobu zasta treba pribor. Samim tim osobu dovodis do toga da laze, a tebi to onda dozvoljava da postavis odmah distancu izmedju sebe i njega.
I jos nesto. U Svici, iako je pribor gratis, od hepatitisa umre godisnje od 40-80 osoba......pitam se samo kakav je broj kod vas???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2002, 23:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Argentina:
Kad neki pacijent dodje u apoteku ovde,i zeli ins. pribor vrlo rijetko neko pita za sta ce mu? (osim ako su u pitanju djeca, koja i ne mogu da dobiju nista od igala i sprica u apoteci, cak iako im treba za medicinsku praxu u skoli :))
Oni(narkomani) sami pocinju da lazu,svojim ocima sam se u to uvjerila dosta puta,jer nema potrebe da ih neko nesto pita kad se oni mogu prepoznati.
A druga stvar je da, svi oni koji koriste insulinski pribor u pravu svrhu, koji su dakle dijabeticari, imaju svoj karton i dakle dobijaju ga besplatno, ne kupuju ga.
Znaci uglavnom oni koji kupuju, zna se zasta kupuju!

Znas kako, tacno je to da to kupovina pribora smanjuje broj infekcija i od hepatitisa, HIV-a i svega ostalog, sa te strane gledajuci to je naravno pozitivno i humano.
A naravno, rekla sam 'nazalost' jer msilim da narkomanima ne treba olaksavati posao!!!
Prije svega treba drustvo da nastoji da se bori da smanji dostupnost onoga sto ide u tu spricu, to je veci problem, a naravno i zabraniti prodaju pribora.
Ja mislim da prema njima ne treba biti previse popustljiv!
Ok , oni koji su skontali da zele da se lijece, tima treba pomoci sto se vise moze, raditi sa njima, ali ovima koji to ne zele, zasto olasati posao??Ja sam definitivno protiv toga!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2002, 00:22 
Pripravnik
Pripravnik

Nece ni jedan ovisnik od droge da se izljeci ako mu ti neces prodati flash-box-a. Terapija pocinje s druge strane.
A ako vec neko uzima drogu onda je nasa duznost(moja i tvoja, jer smo zdravstveni radnici), da mu to omogucimo na sto higijenicni nacin.
Samo sam to htjela da kazem ali ocigledno imamo sasvim razlicite poglede na fenomen narkomanije i pristupa njoj. Toliko

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2002, 02:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
....jebat ga... ja na kraju ne kuzim.... sto se mene tice treba davati pribor gratis... ipak... onaj koji uzima na venu vidi srecu jedino onda kada uzme na venu,zar ne? E sad, Rosy,ako ti vidis srecu u,recimo,bombonama, vreci za boksanje,ili sta-ja-znam-vec-u-cemu...zasto jedan covijek koji vidi srecu,ili samo izlaz u heroinu ne moze imati tu priliku da dobije gratis spric i iglu... ipak... kad god ga on/ona uzme,to mu je kao vojniku produzenje roka...ali je bar ziv/ziva...zar ne?
Sto se tice trave....ja ne znam zasto ona smeta hiljdama i hiljadam ljudi... evo...da malo pojasnim....
oruzje se najbolje prodaje.... od oruzja umre mali milion ljudi u godini...
duhan se dobro prodaje... u americi dnevno rikne 300000 ljudi od komplikacija izazvanih duhanom...
od trave,ja ne znam da je iko umro?cak je i Bob Marley umro od acida.
Sve zavisi od osobe do osobe... dvije solucije: travu gledas kao drogu,
travu gledas kao kulturu... ako je ona u tvojim ocima droga... i ako si recimo,kako je Hari podijelio,narkoman po izboru... onda ces znati vrlo dobro kada te trava ne dihta i preci ces na nesto jace. Imam kolegu koji mota dzointe cisto od trave bez duhana u 100s rizlu,samo da se smiri dok ne nadje stuff.
Moj slucaj je trava kao kultura. Nikad mi niko nije morao reci da je trava losa...ili dobra... cist sam(ako te trava i-malo prlja) oko 3 mjeseca(ne racunajuci jedan 'izlet' od prije mjesec dana)... do prije tri mjeseca sam je pusio oko godinu i pol svaki dan.... Pa dovoljno je reci da je na travi izgradjen reggae.... toliko od mene....
Usput.... bila je emisija na tv-nezvanicno...tema,narkmanija.... bas me interesuje jeli neko upratio.... nisam sve gledao,pa me zanima jesu li komunjare rekle nesto novo....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2002, 08:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ne bih vršio generalizaciju narkomana, nisu to sve divlje zvijeri koje će da rastrgnu svakog u trenucima nedostatka droge, niti su to sve plemenite duše koje je, eto, inteligencija i čistota duše navela na sve to. Vidim to sve nešto drugačije. To su ljudi navučeni na određenu robu koju prosto moraju da kupuju, stalne i pouzdane mušterije. (jeste, može neko i da se skine s toga, ali u principu se radi o vjernim mušterijama) Da ne spominjem da se radi o povelikim cijenama a ta ista roba je nerijetko lošeg kvaliteta.
Oni su, po meni, najdrastičniji primjer potrošačkog društva.
Droga je nečiji izbor? Neka mu bude, ja svakako ne želim da iko moj dođe u situaciju da makar proba bilo šta od toga. Neće dobiti free sample zarad svog dobra već samo zato da bi kasnije kupio još. (ne mora da kupi, naravno, ali postoje dobre šanse da hoće jer se radi o proizvodima koji izazivaju ovisnost) I vrlo je vjerovatno da će se naći mamlazi koji će to da iskorištavaju. Sve je to politika slobodnog tržišta, sa mnogo drastičnijim efektima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2002, 10:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Rosy, ne smatram sebe ni fizickim ni psihickim bogaljem. Ni drugi me ne smatraju. U relativno malom mjestu, uspio sam, koliko toliko, da prikrijem svoj porok koji i nije toliko ozbiljan koliko se mozda cini iz mog prethodnog posta.

Dalje, naravno da sam za dostupnost igle u svim apotekama. Pa gledao sam ljude koji, kao djeca, odredjuju koji ce prvi da se shutne ( imali su jedan pribor a bilo ih je trojica ). Plisali su se !!!! Drugi i treci su mogli nakaciti hepatitis ili Aids. Jebiga.

Hazoous i ja znam ljude koji su travu pusili kao cigarete. Sada je puse samo pred spavanje, da se spuste, da bi mogli zaspati. Problem sa travom je u tome sto kad jednom predjes na neke jace stvari, ona te ne radi dovoljno...

Blue, najsurovije trziste je trziste drogom a narocito trziste teskim drogama. To je istina. Istina je i to da dileri cesto drogu daju gratis da bi nekoga navukli na nju. To se, uglavnom, radi sa klincima. Ti isti klinci, pola godine kasnije, maznjavaju autokasetofone da bi zbavili pare za shut... Ali, nije se bas toliko lako navuci na drogu kao sto se misli. Pa ja sam u tim vodama vec nekoliko godina a nisam fizicki ovisan. Najveci problem koji imam je spavanje... I mislim da uvijek mozes prestati ako to zaista zelis!... Tacno je to sto kazes da je roba nerijetko ocajnog "kvaliteta". Krajcanje je vrlo cesta pojava. Neki narkomani zive od krajcanja. Izbrojis mu pare da ti nabavi drogu kod dilera i cekas iza nekog coska. On ode i kupi drogu. Sakrije se u ulaz i odmah izvadi trecinu. Umjesto izvadjene trecine heroina ubaci samljeveni secer. Smjesu dobro promijesa i donese ti je... Poslije ti prica kako je on, eto, dobar sa dilerom pa njemu uvijek daje vise nego drugima za iste pare. Secer je jos ok. Heroin najcesce mijesaju sa strihninom... U pravu si jos za nesto. Bez obzira na razlog zbog kojeg se covjek poceo drogirati krajnji efekat je isti. A i ponasanja. Svaki dan prokleta borba za jebenih 30-tak maraka/. Borba u kojoj se najcesce ne biraju sredstva. Nazalost.

Argentina, tebe bih rado pitao ponesto.

Zasto je tako mali procenat izlijecenih ? Ne mislis li mozda da je problem bas u tome sto su metodi koji se koriste apsolutno pogresni ? Vracanje covjeka o svijet obicnih ljudi iz koji je narkoman cesto svjesno pobjegao ?! Dalje, okruzeni su ljudima poput Rosy, punih gadjenja, straha i nerazumijevanja. Evo, znam momka sa Pala koji je visegodisnji narkoman, koga su uhapsili dok je krao auto. Bio je 7 mjeseci u Centralnom zatvoru u Sarajevu. Izasao je cist, naravno. Pricao mi je da tamo nije mogao ni joint da popusi. Na Pale je dosao obiljezen. Bio je persona non grata u vecini kafica i jedinoj diskoteci. Gotovo niko nije htio ili smio da se druzi sa njim. Nije mu bilo dozvoljeno da se rehabilituje ! Decko nije imao nikakvih sansi. Nastavio je po starom... Koliko je takvih slucajeva ?...

I, jesi li ti ikad probala neki narkotik ? Po meni, da bi shvatio svijet droge, moras biti toliko slab da postanes njegov dio i toliko jak da to prestanes biti. Samo bivsi zaista mogu da razumiju. Ostali samo misle da razumiju. Ili ne misle.

Medolino, hvala za pozitivan komentar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2002, 12:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Argentina je napisao:
A ako vec neko uzima drogu onda je nasa duznost(moja i tvoja, jer smo zdravstveni radnici), da mu to omogucimo na sto higijenicni nacin.

Naravno, pa u apoteci snabijdeva se masa narkomana, ne samo priborom, vec onih koji uzimaju narkotike, imaju recept, to su registrovani narkomani. To su podsebni lijekovi, idu na dva recepta od kojih jedna ide u policiju, drugi u apoteku, to su registrovani slucajevi.

ALi ja samo kazem da se ne moze raditi na prevenciji narkomanije, a jacati dostupnost sredstava koje im omogucavaju da lakse i brze dodju do toga!
O tome pricam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2002, 23:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pa eto Hari_Haler odgovorila si sama vec na svoje pitanje. Zasto se tako malo ovisnike uspije izljeciti?...... Slazem se sa tobom da su prvo u pitanju neprofesionalni nacini terapije. Svaki centar-komuna ima svoju institucijsku filozofiju. Neke daju vaznost radni terapiji, jer kazu da rad oslobadja dusu (Lautarji, San Patrignano....), neke ovisnika navucu na ovisnost od religije (Shalom, Incontro-Susret), neke cak rade na ponizavanju (Rue de Rhone, Arca....). Svako ima svoj model rada a malo koji centar prihvaca ovisnost-narkomaniju kao kompleksan fenomen koji se ne gleda individualno nego na malo visem nivoju. Najlakse je reci......neka sam je izabrao drogu. Po mom misljenju i po misljenju ekipe u kojoj radim treba uvjek prici problemu sa "svih" strana, socioloskom, ekonomskom, epidemioloskom, filozofskom, psiholoskom...........a u svemu tome ima "rijec" drustvo i te kakvu vaznost. Na zalost mi moje lose poznavanje srpskog jezika ne dozvoljava malo siru diskusiju, mogu samo da kazem da je najbolja terapija ona u kojoj svaki ovisnik ima "glavnu ulogu", u kojoj se postuje osoba kao licnost sa svim njegovim potrebama. Na zalost previse terapija radi po jednom principu a ima puno njih koji ne mogu sebe da nadju ni u jednom od njih. Kazem opet i ponavljat cu to do besvjesti, da i ovisnik ima sva ljudska prava i da ima pravo da bude postovan i voljen. Treba u toku terapije opet da nauci da zivot ima granice a zato su najbolji nacin pravila i disciplina. Na taj nacin svako od njih moze naci model zivota koji mu najvise odgovara i na kraju i put za povratak u drustvo. Licno se ne slazem sa odlaskom na ljecenje u inostranstvo, prekidom svih kontakta sa svojom sredinom, da bih se onda vratili nakon dve godine u sredinu, koja te nije pratila za vrjeme terapije i u kojoj se osjecas kao vanzemaljac. Nema sanse da se uspije.Treba ostati "kuci" i shvatiti sta te je to dovelo u toj okolini, uz to idu naravno i porodica, prijatelji, posao, studij, do toga da si uzeo drogu.
Ja licno nisam nikad probala drogu, jesam pusila marihuanu(to za mene nije droga), ali to je bilo davno. I nadam se da necu nikad probat. Imam previse postovanja prema heroinu, kokainu, ektaziju........znam da su svi oni jaci od mene i da bi me prije ili kasnije pobjedili. Jer kako kazu nasi decki: NIJE UOPSTE TESKO DA PRESTANES SA DROGOM, TESKO JE DA NE POCNES OPET DA JE UZIMAS.
I jos nesto. Ne moze ni jedan narkoman da se rehabilitira u drustvo koje ga u principu marginira, odbacuje........Prema tome terapija svih ovisnika pocinje od nas zdravih i od prevazidjenja svih nasih "raprezentacija" koje imamo o njima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2002, 12:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Argentina:
Samo jedno pitanje...

Ovisnici koji su u vasem centru, i koji se odluce na lijecenje, da li su svi cim udju u centar i proces rehabilitacije potpuno cisti, taj period dok su na lijecenju i rehabilitaciji?
Ima li onih koji se postupno skidaju sa vecih doza na manje ili oni cim dodju kod vas zaborave na termin droga ?

Oni narkomani koji su bili na jakim dozama, prestanu uzimati drogu, zapadnu u krize, sta im dajete od medikamanata(sedativi ili nesto sl) ?

I jos jedno pitanje :)
Koje su vrste radno-okupacione terapije u vasem centru?? Cime se bave u slobodim aktivnostima?
Recimo ovaj centar ovde sto postoji u Aleksandrovcu...
Ono s e dosta bave poljoprivredom, i vezani su za samostan, jer tu su i casne sestre, ali njihov glavni vodja je jedan bivsi narkoman.
Cim se bave vasi decki?

p.s. da li postoji web site "Argentine" ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2002, 20:16 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Nov 2002, 23:50
" ZIVOT JE VRJEDAN KOLIKO MU GRANICE TRAJU"
" U ZIVOTU SVE TREBA PROBATI, ALI U GRANICAMA"

- Svako je svjestan onoga sto cini svako odgovoran za sebe, stoga
zasto uopste diskutovati o tome?????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2002, 00:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
heh... hari ima pravo... u vezi ovog sto je rekao... mi smo svemir za takav svijet... sve u svemu... mislim da trebate,ako vec niste, poslusati stvar ovih gadova iz splita(tbl- the beat fleet)... cudna je... povezuju tri svijeta : narkoman-diler-drot... huh... pokusajte...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2002, 12:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Droga i mladi... Cudno je koliko je vec receno na tu temu, pa opet ima nesto da se kaze u svemu tome. Hm...
Vidim saralo se nesto na temu kvaliteta droga. E pa ovako... Ovo ovdje sto sutaju na ulici ni za koga nije. Imam komsiju u zgradi. Stari BL junkie. Koliko sam provalio taj se fixa vec 15 godina. Ne volim ga jer je sutao dop klincima da bi zaradjivao za sebe. Ali + mu je sto otvoreno prica o svemu. Parafraziram: "U BL je dop uvijek bio 100 maraka. Danas ga klinci kupuju za 10. Albanski. Svi oni nece ni do sljedeceg ljeta izdrzati. Ja se pucam vec 15-tak god. I jos sam ziv." Susta istina.
Staraci su poznavali nekog tipa, njihovo godiste ili tako nesto. Cini mi se da je isao sa njima u Gimnaziju ili sta vec. Otisao covjek, jos tamo negdje '70-tih u London zivjeti, zaradio neke grdne pare. Zivi ko lord. Uspio... I drogira se. Valjda od silnog opterecenja na poslu ili sta vec. Nebitno. Radi to otprilike jednom mjesecno. Ali dobija 100% cist i kvalitetan fazon. Ima 50 god. I nikad ne bi covjek rekao da pije, a kamoli da se drogira. Tako ti je to kad covjek ne protumaci nesto pogresno...

Gore navedeni narkoman-komsija takodje mi je pricao nesto vezano za odvikavanje koje je ovdje pominjano. Skidao se valjda po nekim centrima i klinikama sta ti ja znam, uglavnom kljukali su ga metadonom. Njegove rijeci: "Bijeg iz pakla u pakao."

Evo nesto iz dnevnika narkomana za kojeg smo svi culi. Kurt Cobain.

Citiraj:
Probao sam heroin prvi put u Aberdeenu 1987. i koristio ga oko 10 puta između '87. i '90. Kad sam se vratio s naše druge europske turneje sa Sonic Youthom odlučio sam ga koristiti svakodnevno jer me stalno želučano oboljenje od kojeg sam patio proteklih pet godina dovelo do toga da se želim ubiti. Mnogo sam puta završio u krevetu doslovno nesposoban za bilo što osim da povraćam i gladujem. Pa sam odlučio da ako se osjećam kao narkić, onda to baš mogu i biti. Nikad više na turneju ako moje stanje nije ili zaliječeno ili izliječeno. Uzimao sam heroin oko mjesec dana, a onda sam shvatio da neću moći doći do droge kad odemo u Australiju i Japan pa smo se Courtney i ja očistili u hotelskoj sobi.
Otišao sam u Australiju i, naravno, bol u želucu je odmah počela. Morali smo otkazati koncerte jer sam od boli bio zgrčen na podu kupaone i povraćao vodu i krv. Odveli su me kod liječnika koji mi je dao physeptone. Tablete su pomagale najbolje od svega što sam probao, ali sam poslije pročitao sitna slova na bočici: "sadrži methadon." Opet navučen. (Iz dnevnika koji je vodio tijekom odvikavanja od droge.)

Vise na: http://www.klik.hr/naslovnica/dossier/2 ... 02007.html

Agonija... Agonija bez izlaza...

Citiraj:
Ja ne znam koliko god da sam neraspolozena, isfurana nikad ne bih pomislila na to, radije bi kupila sebi boxersku vrecu pa udarala u nju, kao redovnu dnevnu dozu

Sumnjam ja da se omladina ovdje pocinje sa drogom zato sto je isfurana, neraspolozena i sl. To mozda dolazi poslije, kad vec dobro poodmaknes u svom narkomanskom statusu. Pocinje se iz drugih razloga...

P.S.
Citiraj:
Represija, to jest zabrana opet kazem ne dovodi do rezultata po mom misljenju. I ne vidim zasto treba uopste pitati osobu zasta treba pribor. Samim tim osobu dovodis do toga da laze, a tebi to onda dozvoljava da postavis odmah distancu izmedju sebe i njega.

Sta ti je Evropa i evropski nacin razmisljanja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2002, 14:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
[ http://www.narkomanija.com/ ]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]