banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 21:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Avg 2005, 12:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
http://www.bellybytes.com/articles/29foods.shtml

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ja se ponadao ovo postavljeno na forum, a ne samo link. No dobro. Ranije mi je padalo na pamet da bi bilo dobro otvoriti teme o ovakvim stvarima i postaviti kostruktivne i upotrebeljive tekstove, ne prevelike već taman kako treba. Recimo za neki zdravstveni problem se kaže da je dobro da se uzima taj i taj vitamin, a pošto svi znamo da je vitamine bolje uzimati preko voća i povrća nego preko tableta nezgodno je što većina (uključujući i mene) ne zna baš koja je namirnica bogata kojim vitaminom. A zgodno bi bilo imati takve podatke na jednom mjestu. Sjećam se da smo u osnovnoj školi iz predmeta Domaćinstvo učili o tome, svaka lekcija jedan vitamin, onda malo o njemu, koja količina je dnevno potrebna, da li je vitamin topljiv u vodi (tako nešto), kako se zove kad u organizmu ima manjak ili višak tog vitamina, i naravno, koje su namirnice bogate tim vitaminom. Ali to se naravno zaboravilo. Pa sam mislio da bi bilo zgodno isto tako napraviti ovde, otvoriti temu o vitaminima, i onda navesti vitamin A i postaviti neki fin tekst o njemu, koje namirnice ga imaju, koliko se uništava pri kuhanju i tim termičkim obradama, i slično. Onda tako za vitamine B i ostale. Mislim da bi to bilo korisno. A ostali bi to mogli i copy/paste na računar da ne idu na forum kad god im zatreba.

Pa ako neko ima vremena i materijala da to uradi bilo bi lijepo. Možda Leona :) pošto vidim da ona u zadnje vrijeme dosta postavlja tekstove iz časopisa, knjiga, sa interneta i odakle ih već kupi. Ja nemam vremena sad za to.

Tekstove naravno postavljati na našem jeziku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
imam nutricionistu u kuci i muka mi je od svega toga(ipak sam ja balkanka :))ako se natjeram napisacu vam sve iz prve ruke 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 16:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Vader je napisao:
Tekstove naravno postavljati na našem jeziku.

Ovim si mene odmah iskljucio (otpade mi copy/paste alternativa a da prevodim - ne bi valjalo :D )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Vader je napisao:
Pa ako neko ima vremena i materijala da to uradi bilo bi lijepo. Možda Leona :) pošto vidim da ona u zadnje vrijeme dosta postavlja tekstove iz časopisa, knjiga, sa interneta i odakle ih već kupi. Ja nemam vremena sad za to.

E da znas da sam mislila bas ja da postavim tako nesto, prije nego sto si me prozvao. :)
Nema problema... Imam nesto u vezi toga, pa cu da vidim sta imam i sta je za staviti ovde. Prevedeno, naravno... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 16:58 
Stara kuka
Stara kuka

Vitamini u ishrani

Vitamini su jedinjenja koja su zaista neophodna za život, što potvrđuje i samo značenje njihovog imena: "životno važan amin". Svakodnevno se ispostavlja da su vitamini višestruko korisni: sprečavaju rak, poboljšavaju imunitet, snižavaju krvni pritisak, pomažu bolje iskorišćenje energije, izoštravaju pamćenje, ublažavaju artritis, jačaju kosti i još mnogo toga. Uloga vitamina veoma je važna za naše zdravlje i zato ih ne smemo zapostavljati u ishrani.

Ljudski organizam ne sintetiše vitamine. Oni se, dakle, moraju unositi putem hrane. Unose se gotovi vitamini, ili takozvani provitamini, koje onda organizam sam pretvara u "aktivan oblik" - vitamin. Nedostatak vitamina je bolest! Uzroci deficita vitamina mogu biti raznoliki: niskokalorična ili neraznovrsna ishrana, povećane energetske i biološke potrebe organizma usled stresa, pušenja, lekova, rasta, trudnoće... Ipak, nema razloga za brigu. Prosečna ishrana prosečnog čoveka organizmu obezbeđuje sasvim dovoljno vitamina. Za obavljanje funkcija od životne važnosti, organizmu je potrebna veoma mala količina vitamina. Npr. samo jedan gram vitamina B12 može da zadovolji dnevne potrebe pola miliona ljudi, a jedan gram vitamina C (dnevne potrebe za ovim vitaminom iznose 60 mg) 17 ljudi. Ipak, dnevne potrebe za vitaminima zavise od uzrasta, nivoa aktivnosti, pola i drugih faktora.

Da bi se sačuvale vitaminske vrednosti namirnica, neophodno je pridržavati se određenih uputstava.

Treba jesti što svežije namirnice, što podrazumeva što kraće čuvanje voća i povrća, posebno van frižidera.
Namirnice treba čuvati na hladnom i suvom mestu.
Lomljenje i gnječenje namirnica treba svesti na najmanju meru.
Namirnice treba kuvati u manjoj količini vode u zatvorenom sudu, a vodu ne treba bacati, već koristiti za nalivanje jela.
Vodi treba dodati malo kuhinjske soli, a ne sodu bikarbonu ili druge alkalije.
Ne treba upotrebljavati bakarne sudove (jer uništavaju vitamin C, stvarajući galvanski element koji oslobađa jone bakra i razara askorbinsku kiselinu).
Ukoliko se u organizam unese više od potrebne količine vitamina, neki od njih se izvesno vreme mogu čuvati kao rezerva, dok se drugi izlučuju. Ukoliko organizam ne može da se oslobodi viška vitamina, može doći do poremećaja - hipervitaminoze.[b]

[b]Pregled najvažnijih vitamina

Vitamin A - za dobar vid, zdravu kožu i plodnost
najbogatiji izvori: svinjska jetra, šargarepa, kelj, kajsija, paradajz, puter...
Vitamin B1 - za dobre nerve i energiju
najbogatiji izvori: kvasac, integralni hleb, zrna pšenice, krompir, nemasna svinjetina...
Vitamin B2 - za snagu i rast
najbogatiji izvori: svinjska jetra, pivski kvasac, kelj, spanać, mleko ...
Vitamin B6 - za trudnice i decu
najbogatiji izvori: integralni hleb, teleća jetra, skuša, sušena sojina klica, mahunarke, paprike...
Vitamin B12 - mikrobi i kobalt za zdravu krv
najbogatiji izvori: svinjska jetra, teleći bubreg, skuša, morski losos...
Vitamin B7 - čarobnjak za kosu i kožu
najbogatiji izvori: integralni hleb, jaja, šampinjoni, kvasac, mleko...
Vitamin C- kiseli unutrašnji telohranitelj
najbogatiji izvori: crne ribizle, paprike, brokolija, kivi, kelj, jagoda, grejpfrut, narandža...
Vitamin D- sunčani vitamin za jake kosti
najbogatiji izvori: riblje ulje, losos, grgeč, riba, jaja, puter...
Vitamin E- borac protiv slobodnih radikala
najbogatiji izvori: avokado, paprika, kelj, puter, jaja...
Vitamin K - zaceljuje rane, koristan je za kosti
najbogatiji izvori: prokelj, keleraba, karfiol, pileće grudi, govedina, šampinjoni...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 18:15 
Stara kuka
Stara kuka

Vitamin A : tamno zeleno i naranđasto povrće, kukuruz, soja, leća, miso, putar, jetra, rakovi, jaja, riblje ulje, mlijeko sa normalnim postotkom masnoće.

vitamin B1: cjelovite žitarice, molasa, zeleno povrće, pivski kvasac, mahunarke.

vitamin B2
riboflavin
: kukuruz, soja, cjelovite žitarice, pšenica, bademi, mahunarke, germa, mlijeko, avokado, orasi, tamno zeleno povrće, žutanjak, nori i wakame alge, pivski kvasac.

vitamin B6
piroksidin
: smeđa riža, mahunarke, mrkva, kikiriki, ribe, organski uzgojeno meso, bezmasno meso, pivski kvasac, banane, germa.

vitamin B5
pantotenična kiselina
: cjelovite žitarice, perad, kukuruz, mahunarke, brokula, kupus, karfiol, suncokretove sjemenke, losos, biljna ulja (hladno prešana), žutanjak, organski uzgojeno meso.

vitamin B9
folna kiselina
: cjelovite žitarice, zeleno povrće, germa, pivski kvasac, gljive, kamenice, mlijeko, losos, mekinje, klice od žitarica, organski uzgojeno meso, sojini proizvodi, prirodno fermenirano ukiseljeno povrće, jogurt, spirulina, nori alga.

vitamin B12: cjelovite žitarice, mlijeko, jetra, kamenice, losos, prirodno fermenirano ukiseljeno povrće, tamari, nepasterizirani miso.

vitamin C: asparagus, alfa-alfa klice, kupus, gorušica, grašak, okra, crveni i zeleni papar, mung grah, paradajz, citrusno voće, dinja, mango, papaja, ananas, organski uzgojeno meso, ribe, jaja, mlječni proizvodi.

vitamin D: sunčanje, riblje ulje, laneno ulje, suha riba, cjelovite žitarice, tamno zeleno povrće, putar, jaja, losos, haringe, sardine.

vitamin E: germa, cjelovite žitarice, tamno zeleno povrće, orašidi i sjemenke, hladno prešana biljna ulja, putar, jetra, jaja, organski uzgojeno meso.

vitamin K: jogurt, mlijeko, jaja, riblje ulje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]