Red je da i majka napise koju
Kao pedijatrijska sestra godinama prije trudnoce znala sam sve o trudnoci, djeci, bolestima itd, itd

Kada sam sama docekala taj predivni momenat - trudnocu, dala sam sve od sebe da sebi darujem udobnu trudnocu a njemu normalan i zdrav razvitak svih 9 mjeseci
Pusac sam koji je, od momenta kada je cika giso

izjavio cestitke, prestao misliti na cigare. Nisam isla ni u zadimljene prostorije a u kuci mi se svakako nije pusilo. Alkohol je takodje bio tabu. Kao i kafa. Nisam ljubitelj voca ali sam se u trudnoci tjerala da i to unosim u svoj organizam. Inace sam malokrva pa sam morala uzimati zeljezo, koje sam opet nadoknadjivala sokom od kupina, ciklom i nekakvim ogavnim sirupom iz jedne Bio prodavnice ( Reformhaus). Inace sam protivnik medikamenata ( ko bi rekao da sam medicinar

) i sve pokusavam nadoknaditi prirodnim derivatima... Sve u svemu - trudnoca je prosla bez ikakvih poteskoca ( ako izuzmem zadnja dva mjeseca kada nisam mogla vidjeti prste na nogama

). Isto tako sam se ponasala i u periodu dojenja i trudila sam se da svom djetetu podarim samo sto je najbolje.. Iako je ponekad tesko oduprijeti se zeljama apetita

Ali mi je njegovo zdravlje uvijek bilo na prvom mjestu
Najgora:
Citiraj:
Ok je to za popravku zuba prije trudnoće, a šta uraditi u slučajevima neplanirane trudnoće (što je čest slučaj)? Smiju li se tad popravljati zubi?
Zasto ne bi mogli?

Isla sam redovno zubaru i par "radova"

sam stojicki pretrpjela bez inekcije. Znam da sam isla do krajnosti ali sam htjela izbjeci svaki moguci rizik

Moj stomatolog je sve to sa smijehom propratio
Medjutim, zdravlje i razvoj djeteta se ne zavrsava sa rodjenjem ili prestankom dojenja. Iako je moje cedo vec vejiki momak

i danas se ne pusi u kuci, ne vodim ga u pusnice

i ne idem nigdje gdje bi morao udisati otrov koji nama odraslima pricinjava zadovoljstvo. Rodila sam ga svojom zeljom i samim time sam duzna da mu poklonim zdrav i bezbrizan zivot
Najgora:Citiraj:
Znaš li šta je fetalni alkoholni sindrom?
Mnoge majke nisu svjesne kako svojim neprikladnim navikama ugrozavaju i unistavaju zdravlje svog djeteta

Ne bi bilo lose, svaku zenu koja nije u stanju da kontrolise svoje zelje, pustiti jedan dan na djecijem odjelu da vidi kakvih sve anomalija ima i kakve fizicke bolove mogu nanijeti svom djetetu