Gizzzmo je napisao:
Apollonia je napisao:
Sto se tice cardio vjezbi, trcanje je ok, ali ne previse, pogotovu ne kod zena, jer moze da uzrokuje da se grudi opuste. Inace mnogo bolje je trcati mali period vremena ali na vecem intezitetu, ili mjenjati intezitet, sporo-brzo-sporo-brzo, ovo vazi za sve cardio vjezbe. Ja licno najvise volim da trcim ili da brzo hodam na usponu. Isto tako dobre su vjezbe na stepperima, ecliptical masinama, i naravno stepenice (stair-master). Treba obratiti paznju na puls, znaci kad radis brzo trebalo bi da bude negdje na 140 otkucaja u minuti, i sporije izmedju 120-130. Za pocetnike treba poceti polako, jako malo minutazu, i to povecavati kako primjecujemo da dobijamo kondiciju, jer ako odes prvi dan da vjezbas, ili pocnes da smanjujes kalorije, i to drasticno smanjis odjednom, vece su sanse da se odustane izbog bolova misica ili u slucaju ishrane, stalnog osjecaja gladi.
Da se grudi opuste???
hallo? mislis zbog skakanja grudi, haha, pa mogu samo da se zategnu zbog zasuka trupom i rada rukama- radi i m. pectoralis major, koji se nalazi ispod dojke!!! tako da je to totalna zabluda!
trcati na usponu???
- ne, pogotovo ne za rekreativce, jer je suvise preveliko opterecenje za kardio vaskularni sistem- to ce ti reci svaki atleticar ili profesor na dif-u...
naravno da ne mozes da radis samo vjezbe za dio tijela koji ti je kritican, niti da izgubis centimetre samo gdje ti hoces--KAD SAM JA TO REKLA???? NIJE MI JASNO GDJE SI TO IZVUKLA>>> IZ KONTEKSTA?? COVJEK JE PITAO ZA UTICAJ BICIKLA/TRCANJA NA SLAUF OKO STOMAKA I DOBIO JE ODGOVOR USKO VEZAN SAMO ZA TO.
Naravno da se rekreativci ne mogu odmah ubiti trcanjem. Nisam ni rekla to, procitaj postove! A niko nije ni pitao kako da pocne sa trcanjem, niti sam ja dala odgovor na takvo nesto! Ne bih da ubijem nekog svojim postom! Hvala!
Nisam rekla da se covjek ubije od voca! Rekla sam nista poslije 19h! To valjda nisi procitala. Voce samo poslije 19h se pretvara u lose secere i stapa sa lipidima. + takodje, kad bi svaki covjek jeo samo voce, a izbacio cokoladu, bili bismo najzdravija nacija!
tako da nemas valjano niti jedan argument....
pozdrav
Znala sam da ce do ovog doci, rasprava o necemu gdje svako ima svoje misljenje i ideju, prvo ako pogledas malo bolje vidjeces da je moj prvi post bio odgovor na tvoj, a drugi totalno nevezan za tvoj, i tu sam iznijela svoje iskustvo - misljenje o tome, dakle nista iz konteksta, van konteksta, vec ono sto sam ja naucila dok sam dobijala licencu za licnog trenera, i naravno opet moje iskustvo sa ljudima sa kojima radim, kao i na sopstvenom tijelu.
Da objasnim par stvari, ne trcati na usponu, vec brzo hodanje na usponu, pomaze puno i cak je lakse za rekreativce nego trcanje.
Sto se tice zena i trcanja, sports bra pomaze, ali treba imati u vidu da pomjeranje grudi moze izazvati izduzavanje Cooperovog ligamenta, koji jednom kad se izduzi, vise nema povratka.
A sto se tice mojih argumenata, vazi ja ih nemam, osim onog da radim u teretani svaki dan i vidim sta ljudima pomaze a sta ne. Ja samo kazem da treba biti umjeren u vocu, jer i ti bi trebala znati da se visak fruktoze tesko sagorijeva, i da je puno bolje uvece jesti proteine, i da je ravnomjerni raspored namirnica najbolji za gubitak kila, eto to je ono sto ja kazem, nista vise. Uostalom to nismo ni ja ni ti izmislile, vec neko drugi a mi to ucimo, ili kroz iskustvo ili skolu, u mom slucaju oboje