banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 18:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2004, 15:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
gipsy_girl je napisao:
A pluca pocinju da se razvijaju tek od 31 nedelja IU zivota. Onda skontajte koje su to komplikacije ako se prije vremena rodi, i koliko je zapravo plod zavisan od majke, i zasto kazem da je dio tijela majke.

Nisam se previse udubljivao oko citanja, ovo mi je zapalo za oko: sta je kriterijum za utvrdjivanje da li je nesto dio tijela majke ili ne? Hocemo li da idemo npr. do dnk strukture: postoji li razlika u DNK celija majke i ploda-embriona-fetusa? Ako postoji, onda to znaci da je u pitanju poseban organizam. Ako ce se taj poseban organizam tretirati kao parazit-pantljicara i ubiti, onda tu nesto nije u redu...

Druga stvar, ako se vec prica o djetetu koje je "zavisno od majke", onda tu mozemo da govorimo i o tek rodjenim bebama, a tu ne govorimo samo i o zavisnosti u smislu dojenja itd.

Sto se tice zakonske strane: ako dodje neki kriminalac i trudnu zenu ubode u stomak npr. u 6,7... mjesecu trudnoce (i time ubije dijete), odgovarace samo za nanosenje laksih (ili tezih, zavisno) tjelesnih povreda (majci). Za dijete nista. Ako se to dijete prijevremeno rodi i stavi u inkubator i onda neko dodje i posjece ga sjekirom, onda ce taj neko da odgovara za ubistvo. Po meni, tu nesto ne stima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2004, 15:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
bojmen je napisao:
sta je kriterijum za utvrdjivanje da li je nesto dio tijela majke ili ne? Hocemo li da idemo npr. do dnk strukture: postoji li razlika u DNK celija majke i ploda-embriona-fetusa? Ako postoji, onda to znaci da je u pitanju poseban organizam. Ako ce se taj poseban organizam tretirati kao parazit-pantljicara i ubiti, onda tu nesto nije u redu...

Smatras li se ti kompetentan da pricas o tome ? Imas li kakvo dovoljno znanje medicine da bi mogao o tome da diskutujes i rushis tudje teorije ?

bojmen je napisao:
Druga stvar, ako se vec prica o djetetu koje je "zavisno od majke", onda tu mozemo da govorimo i o tek rodjenim bebama, a tu ne govorimo samo i o zavisnosti u smislu dojenja itd.

Majka umre na porodjaju, dijete se rodi, raste i naraste .. Znaci nije zavisno.
Izvadi embrion u 3ecem mjesecu trudnoce i pokusaj ga odrzati zivim ? Hoces uspjeti ??

Citiraj:
Sto se tice zakonske strane: ako dodje neki kriminalac i trudnu zenu ubode u stomak npr. u 6,7... mjesecu trudnoce (i time ubije dijete), odgovarace samo za nanosenje laksih (ili tezih, zavisno) tjelesnih povreda (majci). Za dijete nista. Ako se to dijete prijevremeno rodi i stavi u inkubator i onda neko dodje i posjece ga sjekirom, onda ce taj neko da odgovara za ubistvo. Po meni, tu nesto ne stima...

Otkud ti to ? Daleko su vece kazne za povrede i ubistva trudnica nego zena koje nisu bile trudne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2004, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
bojmen je napisao:
Hocemo li da idemo npr. do dnk strukture: postoji li razlika u DNK celija majke i ploda-embriona-fetusa?

Ne znam šta si ovime htio reći, ali mislim da si previdio da geni embriona nastaju kombinacijom gena oca i majke, pa je normalno da razlika postoji, inače bi majka i taj embrion bili klonovi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2004, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
bojmen je napisao:

bebe uopste ne moraju da se doje, niti su iskljcivo zavisne od majcinog mlijeka, veliki broj majki ne doji nimalo...
bebe kad se rode su zavisne od okoline, majke svakako, ali ne fizicki toliko koliko su zavisne dok su u utrobi...

geni i DNK...Najgora je fino napisala :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 19:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
da fino je napisala..."normalno da razlika postoji"

i to je tacno. svako dijete se razlikuje od svog roditelja pa i fetus od majke.bojemen je naglasio tu genetsku razliku jer je htio istaci da plod nije dio majke vec je genetski drugaciji.

evo, gipsy zna, da je fetus strano tijelo u organizmu, ali koje organizam nenapada, kao sva druga strana tijela, vec ga hrani i podrzava.zasto je to tako, medicinska je tajna.

zato ja i hocu reci, da fetus nije nekakav dio nas sa kojim mozemo raditi sta zelimo.cak, zelim reci da ni sa dijelovima naseg tijela nesmijemo raditi sta zelimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rio je napisao:
zato ja i hocu reci, da fetus nije nekakav dio nas sa kojim mozemo raditi sta zelimo.cak, zelim reci da ni sa dijelovima naseg tijela nesmijemo raditi sta zelimo.

to ti je gazda rekao je'l da ? :) ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 21:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
mnogo toga se ne smije pa se ipak radi :wink:

Da li sam za ili protiv??

Za- jer postoji mnogo razloga koje najbolje poznaju samo oni koji su prosli kroz tako nesto.

Bolno iskustvo koje ne bih preporucila ni jednoj djevojci, djevojcici, zeni...

U krajnjem slucaju, koliko god dobro prosao operativni tok, strah ostaje uvijek prisutan.... I riziko....

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 23:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

fetus od samog pocetka je novi organizam genetski ...Ali fizioloshki to nije odrziv zivot bez utrobe majke.....nekima je izgleda teshko da to shvate...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 12:31 
Majstor
Majstor

misk0 je napisao:

to ti je gazda rekao je'l da ? :) ...

misko, misko,...smijes se a nisi radostan.
zasto se smijes misko?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 12:33 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:
fetus od samog pocetka je novi organizam genetski ...Ali fizioloshki to nije odrziv zivot bez utrobe majke.....nekima je izgleda teshko da to shvate...

ja shvatam da nije odrziv. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 12:35 
Majstor
Majstor

indijanka je napisao:
Za- jer postoji mnogo razloga koje najbolje poznaju samo oni koji su prosli kroz tako nesto....

ja sam protiv, jer postoji mnogo razloga koje NEPOZNAJU oni koji su kroz to prosli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rio je napisao:
misko, misko,...smijes se a nisi radostan.
zasto se smijes misko?

veoma sam sretan rio, jer znam da stojim nogama na zemlji i zivim svoj zivot po svojim zeljama i sve sto mi se desava je plod moje volje, za razliku od tebe.... koji zivis za nekoga drugog.. i ocekujes zivot vjecni ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 00:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
rio:
ja sam protiv, jer postoji mnogo razloga koje NEPOZNAJU oni koji su kroz to prosli.

Rio baci kamen samo ako si bez grijeha :P

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 18:50 
Majstor
Majstor

indijanka draga!
gde ti vidis kamen?i na koga je bacen?
jesamli ikog imenovao?
zasto mislis da bacam kamen na tebe?

uvjeravam te svim srcem svojim da to nikad nebih ucinio.
svi oni koji pisu drugacije od mene,nisu cak ni moji neprijatelji,vec ste svi ovde moja braca i sestre.i ako bih ikako zelio uticati na vas,vjeruj mi sestro,nebi to bilo kamenom vec rijecju utjehe.

a moju rijec utjehe mozete procitati ako mi pokazete da vas nesto boli ili muci, no to necinite,pa se svo moje pisanje svodi na kritikovanje opsteg zla.
nekritikujem nikog od vas niza jedan grijeh jer mi on i nije poznat, ali vi citajuci moju kritiku zla,vidite da kritikujem vas.zasto?kako to daste sebe prepoznali u zlu?kako to da neprepoznate sebe u kriticaru a ne u kritici?

nemoj zuriti "indijanka" sa odgovorom vec razmisli,na koga ja to bacam kamen?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 18:55 
Majstor
Majstor

misk0 je napisao:
veoma sam sretan rio, jer znam da stojim nogama na zemlji i zivim svoj zivot po svojim zeljama i sve sto mi se desava je plod moje volje, za razliku od tebe.... koji zivis za nekoga drugog.. i ocekujes zivot vjecni ..

drago mi je sto cujem da si sretan,ali nemogu se nezapitati kako to da i ja, koji sam sretan,nesmijem se kad procitam tvoju rijec?

misko.obojica smo odrasli.i znamo i ja i ti,da se ti smijes iz poruge a ne iz radosti.mozes nastaviti sa svojom "radoscu", a vjerovatno i hoces, ali znaj da je jedan pametniji i od tebe i odmene rekao..."koji se smiju plakace".

za tebe ce biti bolje sto prije iz sebe izbacis tu ruznu naviku..."radovanja"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2004, 19:57 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Mar 2003, 22:52
Ja sam licno protiv abortusa ali ........
Kome se jos "moze" desiti nezeljena trudnoca? Ustvari ja sam protiv same rijeci "desiti". Ne moze se nista desiti slucajno (naravno ovde ne stavljam silovanja). Zivimo u 21 vijeku i toliko "pomagala" za sprjecavanje trudnoce, toliko govora a ljudi kazu "desilo se". Prvo skoci pa reci hop (stara dobra izreka) - Osiguraj sebe i svoje tijelo i od nezeljene trudnoce i od spolno prenosivih bolesti (npr. stari dobri kondom) pa onda vodi ljubav do mile volje.
Uglavnom ovo je tema o kojoj moze puno da se diskutuje. Ja sam za to da svaka ZENA treba da odluci sta da radi jer na kraju krajeva to je njeno tijelo i njen zivot.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 10:37 
Majstor
Majstor

Original-BL je napisao:
Osiguraj sebe i svoje tijelo i od nezeljene trudnoce i od spolno prenosivih bolesti (npr. stari dobri kondom) pa onda vodi ljubav do mile volje.

fino...ali kad ces biti sigurna da si se osigurala?zar ti zaista mislis da mozes biti 100% sigurna?
Citiraj:
Uglavnom ovo je tema o kojoj moze puno da se diskutuje. Ja sam za to da svaka ZENA treba da odluci sta da radi jer na kraju krajeva to je njeno tijelo i njen zivot.

jesi li sigurna i u ove svoje rijeci..."na kraju krajeva to je njeno tijelo i njen zivot"? cije je tijelo i cij je zivot ubijenog djeteta?

od trenutka kad zena postane trudna, ona vise nije JEDNO, vec postaje DVOJE.zasto da bira ko ce od to dvoje umrijeti?sa kojim pravom moze to odluciti?ko je taj koji ima pravo reci..."jedno neka zivi, a drugo neka umre"?
ko?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rio je napisao:
misko.obojica smo odrasli.i znamo i ja i ti,da se ti smijes iz poruge a ne iz radosti.mozes nastaviti sa svojom "radoscu", a vjerovatno i hoces,

Smijem se tvom neznanju kojeg se drzis ko pijan plota.. Jer tek kad skontas koliko ne znas imas sanse
da naucis, medjutim ti si opsjednut da si ti upravu ...

Citiraj:
ali znaj da je jedan pametniji i od tebe i odmene rekao..."koji se smiju plakace".

pozdravi tog, cim ga sretnes ...

Citiraj:
za tebe ce biti bolje sto prije iz sebe izbacis tu ruznu naviku..."radovanja"

za tebe ce biti bolje da se sto prije vratis na zemlju... laksi ce ti zivot biti. Ima problema u zivotu i nema ih potrebe jos dodatno stvarati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rio je napisao:
fino...ali kad ces biti sigurna da si se osigurala?zar ti zaista mislis da mozes biti 100% sigurna?

mozes biti 99 % siguran...a onih 1% je do tebe i tvoje paznje i svjesnosti uglavnom....

i to uopste nije argument da bi apstinirali od sexulanoih odnosa....

nista u zivotu nije 100 % 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 14:58 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Kako ce biti sigurno 100% ????
Pa i djevica Marija zatrudni - a da ni sama nije bila svjesna toga.
:wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]