banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 04:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Jan 2011, 16:23 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jok.Ja sam sada opet debeo.Nakon kvalitetnog kružnog treninga organizam je do 48 sati u pogonu...Toliko traje pojačana potrošnja energije da bi se oporavili mišići.Nakon kvalitetnog aoerobnog treninga organizam se oproravi za sve par sate,maksimu 12.Uviđaš razliku?

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 16:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Nejasno mi je kako se to moze uporedjivati. Kvalitetan aerobni trening treba da znaci intenzivnu potrosnju energije iz masti tokom samog treninga, i nije mi jasno kako odmaranje 48h poslije teretane moze da iscrpi vise zaliha sala nego aktivno trosenje sala tokom aerobnog treninga? Osim toga, sama cinjenica da se tijelo brze odmori, govori da se aerobni trening moze cesce upraznjavati i samim tim veci efekat ostvariti.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 16:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Jbg,ja ti kažem kako je.Po mom iskustvu i po novim pravcima i istraživanjima u oblasti sporta i fitnesa.Nisam ja to iz glave lupio...Iako praviš pauze u radu sa tegovima,to ne znači da organizam miruje....Najsličnije je intervalnom aerobnom treningu.Samo bolje :D

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 17:38 
Hristov, procitaj taj HIIT trening sto sam stavio link nekoliko postova prije na ovoj tremi, tu ces naci zasto je bolji anaerobni trening za skidanje sala, mislim na trcanje. :)

Zoka je sasvim u pravu, anaerobni trening sagorjeva vise kalorija narednih 24 do 48 sati.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
I ja sam u teretani izgubio par kila - apsolutno, a realno vjerovatno i vise ( manje laganog sala - vise teskih misica), pri tom ne znajuci sta je to kruzni trening(more bit i da sam ga radio). Uz to sam ponekad trckarao za loptom(basket) , ako je sala slucajno bila slobodna.
_zoka, sad se sjetih tvoga potpisa o skidanju kilaze - bi li nesto od toga?

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 19:02 
Kruzni trening je kada na jednom treningu odradis komplet tijelo, radi se tako da se za svaki dio tjela odradi osnovna vjezba. :)

I uvijek se ide od vecih a manjim misicima, znaci redoslijed je noge, ledja, prsa, ruke i ramena.

Ima i split kruznog kada se komplet tijelo radi dva puta sedmicno i uglavnom se dijeli na gornji i donji dio tjela, tj. jedan dan noge, a drugi ledja, prsa i ruke, ali to je uglavnom kada nekome noge dosta zaostaju, a dobar je i za pocetnika.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
tensSa je napisao:
Kruzni trening je kada na jednom treningu odradis komplet tijelo, radi se tako da se za svaki dio tjela odradi osnovna vjezba. :)

I uvijek se ide od vecih a manjim misicima, znaci redoslijed je noge, ledja, prsa, ruke i ramena.

Ima i split kruznog kada se komplet tijelo radi dva puta sedmicno i uglavnom se dijeli na gornji i donji dio tjela, tj. jedan dan noge, a drugi ledja, prsa i ruke, ali to je uglavnom kada nekome noge dosta zaostaju, a dobar je i za pocetnika.

Meni glava zaostaje :lol: .
Onda nisam to radio. Radio sam uvijek isto, isao sam 4-6x sedmicno, obicno po sat vremena, rijetko duze, cesce krace. Uglavnom sam radio gornji dio (kao i svaki seljak :D ) i to jednom grudi -ravni benc, ramena,ledja - spustanje(ne znam naziv) onda kosi benc, pa ponovo ledja,ramena - dizanje. Drugi dan triceps(guranje), kvadriceps, biceps, cucnjevi , triceps dizanje.
Izmedju toga trbusnjaci razni. Sve po 8-12 ponavljanja, 5 serija. Triceps mi je bio primaran, pa sam zato toliko forsirao. A masa mi ni u kojem slucaju nije bila potrebna,cak sam htio i da se rijesim. Efekt je bio jako dobar za tih par mjeseci koliko sam se teretio.
Ups ,ja se ovdje raspisa o necemu sto nije vezano za temu :oops: .

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 19:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
Gizzzmo je napisao:
Sto se tice aerobika, odgovorno tvrdim da ima djevojaka koje idu na aerobik ''samo zbog toga da idu''. Odsutne su tokom treninga i uprkos tome sto ga GODINAMA upraznjavaju, izgledaju isto ili jos gore nego prije.

Исто је и са теретаном и ја тврдим да има људи који годинама иду у теретану а изгледају исто, људи немају карактер али неће да признају ни себи самом. :lol:
Gizzzmo je napisao:
U tom slucaju, vise efekta svakako ima individualni trening, koji ce sam sebi neko isprogramirati.

Слажем се само што се у већини случајева ради о почетницима тако да то пада у воду , остаје опција личног тренера али то кошта.
[quote"Gizzzmo"]Ja volim da kombinujem, tako nekako zadovoljim sve svoje potrebe- i za skakutanjem i za definisanjem...
[/quote]
Код мене је исто теретани не дајем никакву предност волим да тренирам комплетну моторику ,а за то треба разноврсност у тренингу.
tensSa je napisao:
Hristov, procitaj taj HIIT trening sto sam stavio link nekoliko postova prije na ovoj tremi, tu ces naci zasto je bolji anaerobni trening za skidanje sala, mislim na trcanje. :)

Zoka je sasvim u pravu, anaerobni trening sagorjeva vise kalorija narednih 24 do 48 sati.

Само да напоменем да тренинзи високог интензитета нису за свакога и да постоји опасност од преинтензивног рада дакле могућност повреда и срчаних проблема. Сви који хоће да тренирају на тај начин ,а нису у форми, нису се никада бавили спортом или имају прекомјерну тежину. Најбоље би било да обаве кардиолошки преглед пошто се ради о субмаксималним и максималним оптерећењима.
А свима би препоручио да набаве пулсметар помоћу којег ће лакше одредити интензитет тренинга.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 19:38 
Administrator
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
I
_zoka, sad se sjetih tvoga potpisa o skidanju kilaze - bi li nesto od toga?

Čikica krenuo u suprotnom pravcu :cry: :oops:

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 19:42 
Citiraj:
Сви који хоће да тренирају на тај начин ,а нису у форми, нису се никада бавили спортом или имају прекомјерну тежину. Најбоље би било да обаве кардиолошки преглед пошто се ради о субмаксималним и максималним оптерећењима.
А свима би препоручио да набаве пулсметар помоћу којег ће лакше одредити интензитет тренинга.

Gdje naci pulsmetar, a da nije mnogo skup?

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 19:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
tensSa je napisao:

Gdje naci pulsmetar, a da nije mnogo skup?

Било је у меркатору у интерспорту мислим неких 60КМ, погледај можда има на пику нешто знам да сам видио једном да неко продаје. Погледај и на ebay можда има неки полар јефтинији.
Сјећам се кад је друг тражио да је на интернету нашао у Србији и Хрватској у неким продавницама па прогуглај мало.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 20:01 
Najvjetrovatnije cu ga preko ebaya ako budem uzimao, nisam se ni sjetio tamo gledati. :)

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 20:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
muski i zenski organizam razlicito nataloze masnocu, isto tako razlicito je gube. tako da nije bas za uporediti muski ritam treninga i zenski.

licno sam radila cirkle trening (kruzni trening) sto se gore pominje i po meni je odlicna varianta. tegovi nisu tezi od 5 do 10 kg. u kruznom treningu se svi misici - treniraju.

pre/posle trcanje, poslije svega sauna i nasuprot sveg napora poslije toga se covjek osjeca tip top.

mi sad krecemo sa pilates, a iduci tjedan idem da upoznam trening - Kendo

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 21:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Nov 2008, 18:01
Trcanje je k.... nikakve prakticne koristi a nakon se nazderes ko zivotinja

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
HIIT je za*eban, jer treba biti u dobroj kondiciji da bi se radio, što će reći da za početnike nije opcija. Meni je šutiranje bokserske vreće dobra opcija, pošto ima elemente i aerobnog i anaerobnog treninga. Idealno za one koji ne vole ni tegove, ni trčanje :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 08:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
_zoka je napisao:
Salo se bolje skida tegovima nego aerobnim treningom.Ja dokazao na sebi.

Ti si onda zivi fenomen :D .
Sva literatura kaze da jutarnja earobna aktivnost najbolje angazuje masne depoe i da je to vrijeme i nacin ksidanja masnih naslaga. U teretani se masne naslage mogu skidati malim tezinama i visokim intenzitetom rada/ velikim brojem ponavljanja, uz obavezni bar 30-minutni aerobni rad.

Sto se tice kombinovanjem sportskih aktivnosti, danasnju ''gradski'' curu rijetko ko moze natjerati i na aerobik, a kamoli da jedan dan trci, drugi pliva, treci igra basket, cetvrti da vozi rolere, peti - ko ce ga znati...

Da se razumijemo, HIT je super stvar, samo je problem u tome sto zaista moras biti vec u formi da bi ga provodio. Ne moze neko, ko je gojazan, raditi HIT, moze se samo povrijediti...

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 08:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kingpin je napisao:
Trcanje je k.... nikakve prakticne koristi a nakon se nazderes ko zivotinja

To je tvoj licni problem...Stvar psihe.
Nemoj generalizovati stvari.

Ja nikada ne jedem nakon trcanja.. Osim muslija ili vocke...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 08:48 
Citiraj:
Sva literatura

Jok sva, samo stara literatura to govori.

Sva novija istrazivanja, a i praksa (na kraju krajeva Zoka je to praksom i dokazao) dokazuje da ako se bira izmedju aerobnog i anaerobnog treninga da je bolje raditi anaerbni sto se tice sagorjevanja kalorija u duzem vremenskom periodu.

A za HIIT naravno da treba kondicija, ja lagano pocnem prve dve sedmice po pola sata ujutru na prazan stomak, pa iduce dve povisim na 45 minuta ujutru i onda samo ubrzavam tempo, i zadnje dvije sedmice (3x sedmicno) se radi HIIT. :)
A neko ko je gojazan previse naravno da ne smije ni trcati vec lagana setnja, nije se igrati sa zglobovima. :)

Ima fitnes takmicara/ki koji su znali da ne rade uopste kardio trening, a izadju na takmicenje sa 3-4 posto tjelesnih masti sto je zaista zavidno. :)

Citiraj:
Ja nikada ne jedem nakon trcanja.

Huh, ne valja to, bolje ti je jesti (ako trcis ujutru na prazan stomak) da sto prije pokrenes metabolizam, ako ne jedes sporiji metabolizam, a sporiji metabolizam = vise sala...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 08:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Ima fitnes takmicara/ki koji su znali da ne rade uopste kardio trening, a izadju na takmicenje sa 3-4 posto tjelesnih masti sto je zaista zavidno. :)

Pa ne govorimoo o takmicarskom fitnessu, jer su oni, pored svega i dehidrirani...

tensSa je napisao:
Citiraj:
Ja nikada ne jedem nakon trcanja.

Huh, ne valja to, bolje ti je jesti (ako trcis ujutru na prazan stomak) da sto prije pokrenes metabolizam, ako ne jedes sporiji metabolizam, a sporiji metabolizam = vise sala...
[/quote]

Ne trcim ujutro- ujutro radim :D
Jedem sat i po prije

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 09:02 
Citiraj:
Pa ne govorimoo o takmicarskom fitnessu, jer su oni, pored svega i dehidrirani...

Jesu dehidrirane, ali to je ipak voda, salo je druga stvar, vecina njih (takmicara) imaju jasno vidljive vene preko stomaka, sto znaci da ipak znaju sta rade. :)

Citiraj:
Ne trcim ujutro- ujutro radim :D

Isto. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]