veljko je napisao:
Meni je ova statistika jako,jako cudna,ili je moj licni utisak zamagljen jeftinim pivom.Cini mi se da su podaci malo romanticno naduvani za nas dinarce kao neke nadljude.Recimo kad sam god bio u Crnoj Gori,vidjao sam gomilu muskaraca ( naravno mislim na lokalce) koji su po evropskim mjerilima prosjecne visine oko 175 cm,a nisu ni Albanci ,a ni Marsovci.Bio sam na primorju ,uzduz i poprijeko,Podgorici ,Pljevljima ,Zabljaku.Cini mi se da Pljevljaci nesto odudaraju po visini.Zatim u zavicaju moje majke ,jednom selu ispod Dinare u Kninskoj krajini,isto tako,u stvari nista posebno,Banja Luka ,takodje.Jedino sto znam po nekim studijama da su najvisi ljudi na granici opstina Trebinje,Herceg Novi i Dubrovnik.Muskarci u prosjeku 193 cm,a zene ,178 cm.Kao nacin ishrane ,mjesanje mediteranskog i planinskog vazduha i sl.dakle puno je tu mitova i legendi koji su u stvari smijesni,jer sta ti vrijedi visina ,ako ti bog nije dao pameti.
Nije čudna nego točna. Kao prvo, vrijedi samo za odrasle ljude (25 ili više godina stare). A ti na ulici viđaš i žene i muškarce i neodrasle i odrasle. Kao drugo, ljudska se visina ne može procjeniti bez mjerenja, "odoka" po ulici. Sitne razlike u prosjecima pojedinih dinarskih mjesta nisu važne, svi su Dinarci prosječno visoki 189 cm (187-191), a žene 173 (172-174). Dinarske su alpe nastavak Julijskih...

Protežu se kroz 7 država: Albaniju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Sloveniju i Srbiju.