banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10622 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180 ... 532  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Teretana?
PostPoslato: 29 Apr 2013, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... FIzShfKBk#!

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Neke nove studije tvrde da intervalni treninzi identicno uticu na topljenje masti kao i dugorocni aerobni trening. Licno se ne slazem s ovim. Sta mislite o tome?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 11:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ne slažem se ni ja. Intervalni trening kao i anaerobni (trening sa tegovima za cijelo tijelo) bolje utiču na skidanje masnih naslaga od dugoročnog aerobnog treninga. Provjereno kroz praksu. O poboljšanju kompletnog tjelesnog izgleda da i ne govorimo.....

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 12:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Na skidanje masnih naslaga najbolje utiče trening koji je srcu drag. Provjereno u praksi.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Ne slažem se ni ja. Intervalni trening kao i anaerobni (trening sa tegovima za cijelo tijelo) bolje utiču na skidanje masnih naslaga od dugoročnog aerobnog treninga. Provjereno kroz praksu. O poboljšanju kompletnog tjelesnog izgleda da i ne govorimo.....

Smatram drugacije. Hajde s fizijoloske tacke mi objasni kako intervalni trening sagorjeva vise masti od dugorocnog aerobnog?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 14:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2012, 07:51
Popokatepetl je napisao:
Na skidanje masnih naslaga najbolje utiče trening koji je srcu drag. Provjereno u praksi.

Tako i ja mislim.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 15:33 
Administrator
Korisnikov avatar

ratkop je napisao:
_зока je napisao:

Smatram drugacije. Hajde s fizijoloske tacke mi objasni kako intervalni trening sagorjeva vise masti od dugorocnog aerobnog?

Oba treninga troše otprilike isto kalorija za vrijeme treniga sa tim da anaerobni ubrzava metabolizam sledećih 24-48 sati (a aerobni svega sat do dva) nakon treninga i samim tim količina potrošenih kalorija je ne na strani anaerobnog treninga. Drugo, aerobni trenig dovodi do smanjenja mišićnog tkiva i samim tim smanjuje količinu kalorija koja je potrebna organizmu da bi održao bazalni metabolizam. Anaerobni trening pomaže uvećanju mišićne mase što smanjuje mogućnost ponovnog debljanja i skupljanja masnih naslaga. Više mišića = više kalorija potrebnih da se ti mišići održe/nahrane = teže vraćanje masnih naslaga u budućnosti.
Uostalom, evo slika dve osobe, atletičara, od kojih jedna upražnjava aerobni trening,a druga anaerobni pa ti prosudi ko izgleda zdravije i ko ima manje masnih naslaga...

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro sad, na ovoj čuvenoj slici su ciljano izabrali ovog Finca koji u tom trenutku izgleda mrtvo i bolesno, da bi kontrast bio potpun. Ne izgledaju dugoprugaši nezdravo, jer zdravlje ne podrazumijeva mišićav izgled. A ni sprint se ne bi baš mogao skroz okarakterisati kao anaerobna aktivnost. Smatram da je, dugoročno, aerobni trening čak zdraviji od anaerobnog, baš zbog dužine trajanja. Najviše volim aktivnosti koje kombinuju oba pristupa.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 17:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Objasni, zašto je dugoročno zdraviji aerobni trening od anaerobnog baš zbog dužine trajanja? Zbog konstantnog opterećenja na koljena, recimo? Ili na ostale zglobove?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 17:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pri umjerenoj aerobnoj aktivnosti, kod ljudi normalne kilaže, opterećenja su minimalna. Nisam pritom mislio na puki džoging, koji je prilično dosadna aktivnost, već na aktivnosti koje podrazumijevaju šume, planine, prirodu, i višesatnu aktivnost umjerenog tempa.

Naravno da je teško očekivati da čovjek danas ima vremena da svaki dan odvoji par sati na to, ali to ne mijenja činjenicu da je to zdravije od visokointenzivnih treninga koji traju maksimum sat vremena. Čitao sam neka istraživanja koja kažu da čak ni svakodnevni trening od sat vremena ne može da kompenzuje loše stvari koje kod čovjeka izaziva "sjedeći" način života. To sasvim jasno govori da je neaktivnost ta koja nas ubija, i da je kretanje najvažnije. U tom kontekstu sam mislio, da na duže staze bolji učinak po zdravlje imaju treninzi ili aktivnosti koji duže traju.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 17:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Opet nisi napisao zašto je to zdravije od anaerobnog treninga? Jedino ako ne računaš "svjež vazduh" kao presudan faktor....Ja ako treniram sat vremena četiri puta sedmično ne znači da ostatak vremena sjedim kao što ni to što ti vikendom ideš na planinarenje ne znači da vodiš aktivan život ostatkom sedmice :P

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jesam, samo ti nisi pažljivo pročitao :D Svjež vazduh jeste dodatni faktor, ali ga u ovom slučaju čak nisam uzimao u obzir. Kao što nisam uzimao u obzir ni to ko šta radi pored treninga nekog tipa. Uostalom, mogao bih da postavim i kontrapitanje - zašto ti smatraš da je zdraviji vid treninga onaj gdje je aktivnost striktno ograničena na maksimum sat vremena, i koje tijelo izlaže određenoj vrsti stresa?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 18:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Razlog sto sprinter ima vecu masu je zbog fizike: masa = ubrzanje i zbog anaerobne glikolize. FTV imaju vecu sposobnost anaerobne glikolize. Kad se uzme u obzir da je sprint disciplina kratkog trajanja anaerobni trening tj. intervalni trening je tacno ono sto je potrebno. Razvijanje explozivnosti i brzine.

S druge strano aerobni dugorocni trening razvije izdrziljivost i povecava oxidativnu mogucnost miofibrila.
Moje pitanje je bilo po kojoj logici intervalni trening sagorjeva isto masti kao i aerobni kad se zna da za opterecenja visokog a kratkog trajanje ugljeni hidrati su primarni izvor energije. U slucaju intervala tj. sprinta ATP i Kreatin su izvor energije. tjelo uopste ne dolazi u fazu sagorjevanja masti. Ti mozes u toku treninga potrositi svoje zalihe glikogena i tjelo ce poceti da stvara nove iz masti dok mirujes ali cim usledi prvi obroh uneces ugljene hidrate i lipoliza ce prestati.
S druge strane aerobni trening pravog intenziteta (2 i 3 trening zona) nakon 45min tjelo prestaje koristiti glikogen kao primarni izvor energije i prelazi na masti koje ce koristiti dokle god traje trening i adekvatan intenzitet (2 i 3 zona). Cak i kad zavrsis s treningom 1 do 2 sata samo piti vodu i tjelo ce i dalje sagorjevati masti da nadoknadi potrosene ugljene hidrate;trajace proces lipolize.

Znaci ako si trcao 2 sata od toga 6/10 vremena energija je dolazila od masti+lipoliticki procesi u mirovanju do unosa prvih ugljena hidrata. interval trening sagorjeva masti TEK onda kad se potrose sve zalihe glikogena (oko 30 do 45min visokog intenziteta) a to malo ko moze izdrzati takav trening te sagorjevanje masti teoretski nastupa u fazi mirovanja i do prvog obroka.

Ovo je s moje tacke gledista tj. kako fizijologija tjela funkcionise. Mozda sam ja ovde nesto previdjeo jel bas me zbunjuju te nove teorije da interval trening vise sagorjeva masti od aerobnog.

ne vidim ni jedan fizijoloski dokaz

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 19:12 
Administrator
Korisnikov avatar

ratkop je napisao:
Ovo je s moje tacke gledista tj. kako fizijologija tjela funkcionise. Mozda sam ja ovde nesto previdjeo jel bas me zbunjuju te nove teorije da interval trening vise sagorjeva masti od aerobnog.

ne vidim ni jedan fizijoloski dokaz

Nije stvar u tome koliko ko troši tokom treninga, nego u periodu oporavka koji traje znatno duže od treninga. Kao što sam napisao, metabolizam je nakon intervalnog ili kružnog treninga ubrzan do 48 sati nakon treninga za razliku od perioda od svega par sati nakon aerobnog.
Druže, nisam ja ovo iz glave lupio nego su vrhunske sportske i zdravstvene ustavnove tipa Odsjeka za sportsku medicinu Harvarda ili klinike Majo došle do tih rezultata prateći kontrolne grupe i vršeći eksperimente i istraživanja....
Nebitno...ja sam ranije trčao svaki dan, dok je još vojničko bilo u životu i nisam imao nekakvi veliki napredak u gubljenju kilograma tj sala....Onda sam se u teretanu pozabavio kružnim treninzima za cijelo tijelo i u roku od godinu dana skinuo 30kg....

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2013, 18:12 
Samo da podjelim...

Citiraj:
Using fat burning pills without diet is like using a condom while masturbating.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2013, 23:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
Nisam sigurna da li je pitanje prikladno za ovu temu ili neku drugu, ako kvari koncepciju molim moderatora da ga obriše. Takođe sam sigurna da ste mnogo puta pisali o tome, ali se nadam da će se naći neko kome neće biti teško da ponovi još jednom. :)

Koji proteinski dodatak ishrani biste preporučili, a da kvalitetom i "ukusom" opravdava cijenu. Ako ste shvatili šta hoću da kažem. :) S obzirom da nisam ranije probala ništa slično ne znam ni šta da očekujem. Gdje se uopšte kupuju takve stvari i u kom obliku se konzumiraju? Čula sam za Whey, to je prah (?), ali me zanima da li postoji neki proizvod koji je danas više zastupljen?

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2013, 00:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
A s kojim ciljem bi ti ubacivala proteinski dodatak ishrani? Jasno ti je da je npr. Whey ustvari koncentrisana surutka, koja sluzi za povecanje misicne mase, konzumira se odmah poslije treninga, kada su misici "najgladniji"?

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2013, 00:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2012, 22:52
mesečeva_kći je napisao:
Koji proteinski dodatak ishrani biste preporučili.....?

Mozda neki ugljikohidrat, a?

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2013, 01:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
MuskoBre je napisao:
A s kojim ciljem bi ti ubacivala proteinski dodatak ishrani? Jasno ti je da je npr. Whey ustvari koncentrisana surutka, koja sluzi za povecanje misicne mase, konzumira se odmah poslije treninga, kada su misici "najgladniji"?

Jasno mi je da je koncentrat proteinske namirnice, koje - nisam znala.

Meni ne treba "bildanje". Misao vodilja je ta da osim što sam prije nekog vremena iz ishrane izbacila šećer, brašno i većinu masnoća i ponovo krenula u teretanu (kardio) ubacim i nešto što bi moglo da doprinese ...pa boljem izgledu. :D Mislim da mi malčice proteina nedostaje, jer ne jedem meso svaki dan (jedem sir ili gljive u zamjenu). S obzirom da mi sa takvim režimom ishrane nikada ranije nisu izostajali rezultati, pomislila sam da bi bilo ok da uvedem još nešto što bi moglo da doprinese krajnjem cilju. To bi trebao biti neki proteinski prozvod. Ne mora da bude Whey, što sam i naglasila u prvom postu.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2013, 05:50 
Ako ne jedes puno mesa onda ti je whey odlican izbor, sto se tice samog izbora wheya jedino sto trebas da se vodis je to da dobijes sto vise proteina za sto manju cijenu i to je to...

Proteine povoljno mozes naruciti sa www.amino.ba

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10622 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180 ... 532  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]