banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 06:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 532 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Okt 2012, 19:39 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 07 Okt 2012, 13:01
Postovani,
Kako ocekujem bebe ( termin pocetak sledece godine ) molim vas moze li mi neko od vas dati informaciju ili instrukcije kakvu sve vrstu pomoci mogu da ocekujem od drzave ili nekih drzavnih institucija, da li tu ima neke novcane pomoci, ili paketi ( neki su spominjali da se dobijaju i neki paketi za novorodjencad ) ili slicno. zaposleni smo i ja i suprug ( ali to nisu neka jaka novcana primanja :) nazalost )
Hvala na pomoci unaprijed.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2012, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Ja sam u porodilistu dobila skromne, promotivne pakete od Violete, Johnsona i Pampersa. Nista veliko, cisto reklama.
U centru za socijalni rad se dobija naknada za dijete (valjda se tako zove), a cija visina zavisi od materijalnog stanja roditelja.
2-3 strane unazad na ovoj temi se pricalo o materinskom dodatku, pa mozes procitati.

U, svakom slucaju, srecno sa bebama! :)

P.S: ja imam predispozicije za blizance, jos uvijek se nadam da ce me zakaciti. Imam fore jos jednom. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2012, 22:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
a po cemu smatras da imas predispozicije za blizance? :D

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2012, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ide jos od prabake, naravno po zenskoj liniji. Braca su mi blizanci. E, sad. Uvijek preskoci jednu generaciju, pa mozda sam ja ta. Ako nista, cerkica ima fore :)

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2012, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

da da, kazu da preskace generaciju :)
moj muz je blizanac.

sto se tice ovih dodataka, postoje dvije vrste naknada, jednokratna novcana pomoc, koja se dobija za rodjenje prvog djeteta, i iznosi 250KM fiksno. ne znam da li zavisi od materijalnog stanja roditelja, cini mi se da ne, ispravite me ako grijesim.
drugi dodatak je materinski dodatak koji dobijaju nezaposlene majke, ukoliko je materijalno stanje kompletne porodice lose (meni su rekli ako novcana primanja nisu veca od 80KM po osobi koja zivi u domacinstvu, citaj: ako otac prima minimalac od kojih 400KM i vas je troje ili cetvoro u domacinstvu, onda jel kao ne mozes dobiti taj dodatak), i on iznosi oko 60-70KM mjesecno, godinu dana.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2012, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

prasica je napisao:
Ja sam u porodilistu dobila skromne, promotivne pakete od Violete, Johnsona i Pampersa. Nista veliko, cisto reklama.
........

a reci mi, jesi li dobila neku knjigu/prirucnik o njezi bebe, dojenju itd?
jetrva je to dobila prije godinu i po dana, ne znam daju li to jos uvijek? :-?

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2012, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobila sam i te knjizice, isto reklamne, ali ima dosta korisnih podataka.
Moja snaha se porodila u februaru ove godine i isto je to dobila.

Koja si ti sedmica sad? Evo, ja gazim 33.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2012, 22:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja sam vec 38+3 :D

ova moja je dobila veeeliku knjigu, debelu, onako bas super sve objasnjeno, ishrana bebe, sve do 2 godine zivota :)

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2012, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hej, da nisi mozda radila cervikalni i vaginalni bris?
Danas mi dala uputnicu, ali nisam je bas skontala kako -sta. Nesto mi rece da trebam do higijenskog i onda joj ja, valjda, donesem epruvete.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2012, 15:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2010, 09:49
Pa da odese do higijenskog i oni dadnu te epruvete pa odes kog ginek.on uzme bris i ti onda odneses te uzorke u higijenski.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2012, 00:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja sam radila cervikalni, ali na paprikovcu, oni mi uzeli uzorak i odnijela tamo u onu zgradu iza ginekologije, da li je tu zarazno ili sta vec.

a ranije, prije trudnoce sam radila briseve na klamidiju itd (ona 3-4 brisa.. ne znam tacno kako se to zove) i to je islo tako da sam morala ujutro na higijenski po epruvete, pa kod ginekologa da uzme bris, pa onda ponovo nositi na higijenski. ufff sad sam se podsjetila toga svega, tada (2008.godine) u higijenskom nije bilo brojeva, nego si onako cekao u redu ko budala, uzas! dosla ujutro prije 7 i stigla na red oko 9, pa trci kod ginekologa, pa se vracaj u higijenski i na kraju mi jedva primili uzorke, jer je bilo vec proslo 10h, zapravo bilo je oko 10.45h.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2012, 00:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

prasice, ko vodi tebi trudnocu, zaboravila sam?

ja vec pomalo razmisljam o tome kod koga cu ici poslije trudnoce.. necu privatno to znam :D

meni termin za 6 dana :D haha tacnije 18.10.
a nista se jos ne desava.. u srijedu sam bila na pregledu, zatvorena sam, ali kaze cerviks se centrirao i poceo skracivati, ako sam ju dobro shvatila :-?
natecena sam ko prase :D nista vise ne mogu obuti.. tj.mogu samo jedne baletanke, a vec pomalo hladno, za cizama. :-?
sljedecu srijedu idem na ctg.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2012, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Zasto ne smijes imati gace na viziti? Ne pregledaju te valjda u sobi pred svima? :o

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2012, 02:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

erm, ja mislim da pregledaju :D
i dodju studenti sa doktorima, pa i oni malo zavire haha
tako su bar meni rekli...

zato sam ja danas bila na depilaciji, tutto completo :D mislila sam se da li ili ne, strah me neke infekcije da cu pokupiti u kozmetickom, ali eto, opet je nekako prevagnulo da to rijesim prije, nego da me oni tamo briju.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2012, 09:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala vam na odgovorima.
To cu vjerovatno morati za neki drugi pregled, jer imam zakazano tek u 15 do 12, sto znaci da mi nece primiti uzorak.

Juliette, i ja sam kontala ici na tuto kompleto. Kako kozmeticarke gledaju na trudnice? :D
Trudnocu mi vodi Dragana Pavlovic-Vasic. Nemam rijeci za nju koliko je komunikativna, temeljna-normalna.

Znaci, kad je vizita (sacinjena od jednog dezurnog ginekologa, sestre bar dvije i bude cak ucenika na praksi) i ti moras raspeciti noge da te pogledaju-ne pipkaju. Tek, ako ima nekih problema ides u ambulantu, gdje ide normalan pregled. Sve u svemu, neprijatno zbog te djece na praksi. Mislim da su sad uveli da djeca iz srednje skole ne idu na te preglede.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2012, 11:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2010, 09:49
Ja sam se porodila u julu jeste vizita tako da bude dr i dvije sestre.Nije bilo studenata ni jedan dan.I da tamo u sobi rasiris noge sestra makazama pomjeri ulozak i dr samo pogleda onako okom nista posebno.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2012, 12:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

prasica je napisao:
Hvala vam na odgovorima.
To cu vjerovatno morati za neki drugi pregled, jer imam zakazano tek u 15 do 12, sto znaci da mi nece primiti uzorak.

Juliette, i ja sam kontala ici na tuto kompleto. Kako kozmeticarke gledaju na trudnice? :D
Trudnocu mi vodi Dragana Pavlovic-Vasic. Nemam rijeci za nju koliko je komunikativna, temeljna-normalna.

Znaci, kad je vizita (sacinjena od jednog dezurnog ginekologa, sestre bar dvije i bude cak ucenika na praksi) i ti moras raspeciti noge da te pogledaju-ne pipkaju. Tek, ako ima nekih problema ides u ambulantu, gdje ide normalan pregled. Sve u svemu, neprijatno zbog te djece na praksi. Mislim da su sad uveli da djeca iz srednje skole ne idu na te preglede.

super su kozmeticarke, rekle su da im cesto zene pred porod dolaze na generalku :D ja ustvari nisam htjela da mi skine sve, kontala sam ostaviti onako linijicu :lol: ali zeznula me pa je pocupala sve :angry4: boljelo je, ali neka, taman da se pripremim za pravi bol hahahhaha :lol: isla sam u kozmeticki salon violett na mejdanu, ul.mirka kovacevica, eto malo reklame :) inace nisam nikad prije tu isla, ali sam vidjela na fejsu da imaju secernu pastu, pa sam zbog toga htjela tu, no na kraju nismo secernom pastom (jer su dlake bile preduge :oops: ) nego smo toplim voskom. cura koja depilira je super, iskusna, brza, spretna :) jos jedna joj je pomagala, jer ja jel nisam mogla nista, od stomaka :D haha

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2012, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

prasica je napisao:
Hvala vam na odgovorima.
...

sto se tice ovoga, mozes li doci ranije da ti uzme uzorak?
kad sam ja radila taj bris, tadasnja doktorica mi je rekla da dodjem bez najavljivanja, tj.ne na zakazan termin i primili su me preko reda, uzeli uzorak i ja ga odmah nosila. mozda mozes i ti tako. nazovi i pitaj :)

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2012, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo samo da javim da nisam docekala ctg 17.10. :D
rodila 16.10. dva dana prije termina.
taj dan i naredni je bila ooogromna guzva, mislim da se preko 30 beba rodilo u ta dva dana.
sto se tice doktora i sestara, dobri su za one koji imaju "vezu" :lol: ja se ne bih usudila ici bez "veze".. ne znam, mozda grijesim, ali vidjela sam kako se ponasaju prema zenama koje nemaju nikoga i prema onima koje imaju.
lezala sam na 4.spratu, sestre su tako-tako. meni je najveci problem bio sto donesu bebu, ostave i odu a ti se snalazi. jos meni prva beba, niti znam sta trebam niti ista, ja ne mogu ustati, beba place, ne znam je li gladna, prljava... :-? i onda ih zoves da dodju, one se izgalame i tako..
sto se tice vizite i pregleda rane, kako je neko gore napisao, bude glavna sestra, dezurni doktor, i mozda jos jedna sestra i samo pogledaju karton i ovlas bace pogled na ranu, izdaleka.. nikakvo ciscenje rane, detaljniji pregled, nista. nije bilo studenata u ta 3-4 dana koliko sam bila gore.

sto se tice porodjajne sale, ja sam dosla u pola 7, pa me prvo pregledao doktor jovanic, ajme odvratan je!! uzas! kasnije je u smjenu dosla dr.rodic, ona me na kraju i porodila, super je!! :) i babica, kojoj sad ne znam ime, mozda milijana.. i bilo ih je jos koliko hoces :D hahaha kako je to smijesno, njih 10 oko tebe i svi gledaju :D bila je jedna diiiiivna mlada doktorica crne kratke kose, i jedan mladi doktor, ne znam jesu li na specijalizaciji ili sta vec, ostavili su mi pozitivan utisak. kao sto sam spomenula, poznajem zenu koja radi na paprikovcu, pa se ona pobrinula da me malo bolje paze, da nije bilo nje... ne bih rodila za 3 sata, vec za 30. sa mnom u sali je bila jos jedna djevojcica ('92.god) i niko ni da ju pogleda :(
sto se tice toga sta se moze, a sta ne unijeti u salu, ja sam unijela kozmeticku torbicu u koju sam bila stavila uloske, jer sam znala da ce mi to odmah trebati, unijela sam i mobilni, koji sam mogla koristiti, sve do napona, onda su ga sklonili, i kad sam rodila, odmah su mi ga dali i rekli "evo ako hocete nekome da se javite." bila sam u svojoj spavacici, jer sam vece prije dosla na patologiju, ali vidjela sam da su druge zene bile u onim njihovim spavacicama.
i tako, ne znam sta bih jos pisala, ako nekoga nesto zanima, neka pita.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2012, 11:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Cestitam!!!
Brz oporavak i da ti beba dobro napreduje i lijepo spava :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 532 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]