Ja sam radio dvije vježbe koje za posljedicu imaju jači hvat. Kod prve se uzme zaobljen komad drveta, najbolje drška onih lopata za snijeg, dakle ne pretanak, da se može fino uhvatiti, skrati se na nekih 50-60 cm, na sredinu se zaveže štrik, dužine nekih metar i po, a na drugi kraj štrika se okači teret od desetak kila, za početak. Onda se ruke ispruže i tako se namotava u sva četiri moguća smjera, od sebe i ka sebi, i sa druge strane od sebe i ka sebi. Radi se pet serija, a jedna serija su ta četiri "smjera". S vremenom se povećava kilaža, to već kako ko napreduje. Ja sam kao teret koristio onu boleru za vodu, zgodno je za regulisanje težine.
Druga vježba je jednostavnija - pronađete negdje gvozdenu cjevčugu od nekih metar i dvaes, obima 25-26 cm, uhvatite za jedan kraj tako da je nadlanica sa gornje strane, pružite ispred sebe paralelno sa podom u visini ramena, i vučete prema sebi sa unutrašnje pa sa spoljne strane. Slično kao da vitlate mačem, samo što cijev sve vrijeme mora biti paralelna s podom. I na samom početku vučenja, radi se rotacija u zglobu. Kome je teško da odmah hvata kraj cijevi, uhvati je malo više ka sredini, pa s vremenom pomjera prema kraju. Ako od ovoga ne ojača stisak, neće ni ojačati. A čvrsto hvatanje tanjih stvari (šipke za tegove, pimpeka, oklagije) postaje mačji kašalj